Michal | •
|
(4.8.2003 16:19:43) Rad bych si precetl odborne analyzy vedcu, kteri dospeli k temto vysledkum. Muzete mi napsat nejake reference na clanky s touto tematikou v odbornych vedeckych casopisech a zpravu svetove zdravotnicke organizace? Dekuji.
|
Mufik |
|
(5.8.2003 9:43:02) Zajímalo by mě , co všecko se skrývá pod pojmem pražené cererálie ? jsou to i kukuřičné lupínky , zapékané müsli ? Vždyť je to všude propagované jako zdravá výživa?
|
|
Mufik |
|
(5.8.2003 9:48:24) Zajímalo by mě , co všecko se skrývá pod pojmem pražené cererálie ? jsou to i kukuřičné lupínky , zapékané müsli ? Vždyť je to všude propagované jako zdravá výživa?
|
Vladan |
|
(6.8.2003 9:54:55) Ne vše, co je propagované jako zdravá výživa, zdravou výživou skutečně je. Velké procento dětí má například právem alergii na mléko a mléčné výrobky, protože se špatně tráví (kasein, mléčná bílkovina, se v žaludku člověka srazí v bílou, beztvarou, tvarohu podobnou hmotu, která projde trávícím traktem a odčerpává při trávení vápník...ano, tohle není přepis - ODČERPÁVÁ. Zdrojem vápníku v mléce je syrovátka - takže, pokud chcete tělu dodat vápník, doporučuje se spíš jogurt či kysané výrobky - v žádném případě čerstvé mléko. To je jen na okraj). Cereálie jsou zdravé, pokud jsou čerstvé. To znamená, že čím déle propagovaný výrobek vydrží, tím menší má hodnotu pro člověka. Ideální jsou ovesné vločky, čerstvě upražené, případně jiné, čerstvé potraviny. U kukuřičných lupínků je třeba mít trošku odstup - v Americe je snidá každý druhý a nepřipadá mi, že by to mělo pozitivní vliv na celkové zdraví národa. Jinak je taková hezká poučka - pokud je něco propagováno jako zdravý výrobek a má to značku nějaké firmy, většinou si propagaci zaplatí dotyčná firma. Jestliže se u zubaře zeptáte, která zubní pasta je nejlepší a bude mít v ordinaci nafukovací obrovský zub s nápisem SIGNAL, hádejte, co odpoví? Za každou propagaci výrobku dostávají lékaři honorář. Takže neřídit se ani tak multimediálními kampaněmi, jako spíš zdravým rozumem. Přiznejme si otevřeně - kdo z nás věří, že v "každé tabulce Nestlé je sklenice plná mléka?" případně v prospěšnost "Nutelly" a podobných výrobků pro zdraví dětí?
|
Mufik |
|
(7.8.2003 8:06:44) Rozhodně se neřídím hlavně tím, co slyším v reklamě :-))))Jenže lupínky jsem kdysi ochutnala a protože mi vážně chutnají(ty úplně obyčejné bez medu a oříšků) , většinou s jogurtem, snídám je dost často ..totéž platí o müsli...prostě mě tohle jídlo k snidani vyhovuje .Snídám takhle už několik let... Kukuřičné lupínky chutnají i mému 18 měsíčnímu synovi....měla jsem pocit, že konzumuje něco lepšího, než když by křoupal smažené brambůrky ...asi se nad tím přestanu zamýšlet....myslím, že když člověk jí od všeho trochu(tedy i věci údajně nezdravé)je to úplně v pohodě :-)
|
|
Gabča,dvouletý Davídek | •
|
(10.8.2003 13:55:19) To by mě tedy zajímalo jak je to s kojeneckým mlékem, jestli také odčerpává vápník (vždyť je to jen upravené kravské mléko)a s mateřským mlékem?? Jestli to tedy přináší víc škody jak užitku?? Co na to odborníci??G
|
Vladan |
|
(12.8.2003 11:15:40) Tak já teda nejsem odborník, ale něco jsem už o tom četl. Takže za prvé - mateřské mléko je přirozená potravina pro kojence. To znamená zhruba do tří let věku dítěte (potom tělo ztrácí schopnost jej dokonale trávit). S umělou výživou mi to tak nějak není jasné. Ale podle výzkumů se jedná spíš o to, že kravské mléko je od přírody uzpůsobeno pro čtyřžaludeční trávící trakt telete. To znamená, že jestliže nemáte bachor, čepec, knihu a slez, je z mléka vaše tělo trošku v šoku - asi si říká, že nemá nic společného s teletem. Mléko, pokud jej dětem (a koneckonců i dospělým) podáváme, by mělo být buď rozmíchané sušené nebo rozředěné kondenzované. Je prý stravitelnější. Jinak proti mateřskému mléku samozřejmě není možné nic namítat - bílkovina, kterou obsahuje, je pro člověka přirozeně stravitelná (myslím, že i pro dospělého). Za druhé - nevyhrává ten, kdo nahradí kravské mléko mlékem sójovým. Podle posledních výzkumů sója zvyšuje agresivitu. Výzkum byl prováděn ve věznicích a po dvoumesíčním podáváním potravin ze sóji se ukázalo, že se zvýšil počet vražd, sebevražd a napadení. Takže se sójou opatrně - jde o rostlinnou bílkovinu, která je stravitelná pro asijaty - naše tělo má s jejím trávením potíže. Shrnuto a podtrženo - pokud člověk není na čerstvé, nepráškované zelenině a ovoci, rybím mase a podobně, je lepší umřít. Takže ať žijí výzkumy - ale neberte to, lidičky, tak moc vážně. Nezdravé je i dýchat. Jo a taky se mýt - narušuje se bakteriální rovnováha na kůži.:-))) Takže pokud máte rádi mléko, tak ho pijte, ale nikdy ne příliš mnoho a pokud možno nic k němu nepřikusovat - vypít jej na lačno. Doporučují se také jogurty, kysané výrobky a sýry.
|
Zuzana | •
|
(27.8.2003 20:54:53) Mám tuto zkušennost - necháte-li syrové mléko stát, tak zkysne, ztvarohovatí, zesýrovatí a uschne. Když jej převaříte a necháte stát tak zkysne a pak hned schnije. Obdobným procesem prochází i v těle. Mateřské mléko je úplně jiné než kravské, chuťově dokonce připomíná kozí, ale je sladší. Ovšem hlavní rozdíl je v tom, že to mateřské je syrové.
|
|
|
|
|
Zuzana+dcéra(04/01),syn(07/04) |
|
(16.8.2003 14:17:20) Zaujímavý článok bol uverejnený v denníku SME:
Ako sa vyrábajú chutné kukuričné vločky
Cereálne raňajky sú vraj učebnicovým príkladom úspešného vykrádania našich peňaženiek. Keď v 19. storočí lekár John Kellog hľadal zdravú náhradu za mäso, vynašiel kukuričné vločky. Vtedy to bol pomerne čistý produkt – takmer neupravované nespracované kukuričné zrná, mleté, skvapalnené, zahrievané a vysušené. Dnes by sa vraj červenal od hanby, rozpakov a zlosti, keby zistil, ako sa tieto cereálie pod jeho menom spracúvajú.
M. H. Diamond v knihe Ako si ovládať telo opisuje výrobný postup v USA: Kukuričné zrná sa namočia do lúhu, áno, ide o žieravinu, ktorá spáli kožu na tele. Potom sa zrná vystavia agresívnej pare, namočia v ochucovacom sirupe, ktorý je najmä z rafinovaného cukru. Potom sa sušia, prebehnú sústavou valcov, ktoré ich lisujú tlakom 75 ton. Po tejto procedúre sa opekajú, nahrievajú a vločkujú, až sú pripravené na kúpeľ v chemikáliách konzervačných látok a prísad.
To, čo vyštartovalo ako skutočne živé kukuričné zrno, sa premenilo na mŕtvu ochutenú látku, konštatuje americký lekár.
Ako sa vyrábajú džemy a marmelády
Keďže továrne musia vyrábať po celý rok, ovocie skladujú do zásoby. Marhule, jahody, ríbezle sa ošetria chloridom vápenatým, ktorý zaručí, že v džeme cítime a vidíme celé kúsky ovocia. Ovocná zložka však býva často nadstavená želatínou a farbivá dodajú bledému ovociu želaný odtieň.
Prečo sú hrozienka v müssli šťavnaté?
Je to tajomstvo niektorých výrobcov. Namočia sa do horúceho roztoku kyseliny fosforečnej, vďaka čomu sa potom dajú naimpregnovať roztokom glycerínu. Sú pekne guľaté a šťavnaté.
Aj hranolčeky sa máčajú v lúhu
Keď si robíme doma hranolčeky, je to jednoduché. Tie, ktoré kupujeme hotové zmrazené, prechádzajú náročnou úpravou. Zemiaky sa musia okúpať v parných strojoch, kde im popraskajú šupky, potom ich oškriabu kefy. V niektorých výrobniach, ako napísal nedávno český časopis Týden, sa doposiaľ používajú na lúpanie zemiakov kúpele v koncentrovanom sodnom lúhu, ktorý rozloží šupky. Po nakrájaní na hranolčeky sa predvaria vo vode obohatenej siričitanom sodným a fosfátom. Obe chemikálie zabraňujú tvoreniu tmavých miest a dodávají zemiakom zlatožltú farbu.
Keď šunka nie je šunka
Trocha mäsa, odrezky, želatína, dusitany, fosforečnany, rastlinné gumy, aromatické látky, konzervanty, stabilizátor, zahusťovadlo a voda.
Tak to je šunka, akú si kupujeme v obchode. Kto robí domácu šunku, vie, že do nej pridá kvalitné mäso, soľ a korenie.
To, čo kupujeme v obchodoch má od tohto receptu ďaleko. Pod názvom šunka sa totiž často predávajú najrozličnejšie výrobky z kusov mäsa a odrezkov, éčka potom pomôžu z tejto nevábnej hmoty vyrobiť žiadanú šunku. Vďaka fosforečnanom, ktoré v mäsových výrobkoch viažu vodu, môže byť až 30 percent váhy šunky len obyčajná voda. Podobne je to aj v ostatných údeninách.
(uj)
[17. 7. 2003 22:30:00]
Za článkom nasledovala diskusia, kde sa jeden slovenský výrobca vločiek ohradil, že je to demagógia a v SR sa vločky vyrábajú inak. Hmmm, len keby človek v obchode vedel rozlíšiť tie zlé od dobrých...
|
|
|
Lionceau et garcon |
|
(5.8.2003 17:15:16) Michale,jsem pevne presvedcena,ze kdyz zapatrate v archivu casopisu Vesmir,urcite neco najdete.Asi pred cca dvema roky jsem o tom neco cetla.A jeste mam pocit,ze tiskovina Medicina se o necem takovem zminovala.Ten Vesmir,tam jsem si temer jista.
|
|
|