| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

změna horm. antikoncepce

 Celkem 17 názorů.
 Katka, bezdětná 
  • 

změna horm. antikoncepce 

(12.6.2000 11:09:14)
Moje gynekoložka mi z důvodu mezimenstruačního krvácení změnila horm. antikoncepci z třífázové na jednofázovou s větším obsahem hormonů. Mám obavy z vedlejších účinků. Máte s tím některá zkušenost? Díky!
 Zdenka, 21 let, bezdětná 
  • 

Re: změna horm. antikoncepce 

(12.6.2000 11:37:49)
Milá Katko,
monofázická HA se v současné době pohybuje jako jakási poměrně čerstvá novinka na bázi gestagenních hormonů. Stručně řečeno, přípravky monofázické nejsou dvousložkové (estrogen + progestin), ale pouze jednosložkové, obsahují jen progestiny - což jsou syntetické hormony ovlivňující funkci žlutého tělíska. "Antikoncepčně" zabírají tedy až v druhé, poovulační fázi cyklu. Gestageny sice mají ještě jako přídatný mechanismus tzv. zahušťování hlenu krčku děložního (znesnadňují tak hostilitu spermií), ale ovulaci nezabrání, tak v klidu proběhne. Pokud by Vás zajímal můj názor na tuto formu tzv. antikoncepce (tzv. antikoncepce zdůrazňuji, neboť latinsky anti-concipere = proti početí,a zde vůbec není jisto, že k početí nedojde, spíše naopak), pak tvrdím, že jde o časné abortivum. Tedy jde o prostředek, který nebrání početí, ale počatý život velmi záhy zahubí. V podstatě to s novým človíčkem pak vypadá tak, že vlivem gestagenní monofázických preparátů (Exluton, Depo-Provera, Norplant apod.) nedojde k dostatečnému nárůstu děložní sliznice tak, jak k němu dochází při přirozeně probíhajícím menstruačním cyklu, který s početím implicitně počítá a připravuje se na nidaci oplodněného vajíčka, ale toto endometrium zůstane tenké a bez živin, které nový život potřebuje ke svému vývoji. Pokud tedy dojde k oplodnění (připomínám, že gestageny v monofázických preparátech ovulaci nebrání), pak se oplodněné vajíčko sice uchytí v děloze, ale jen na velmi krátkou, tj. dokud nezemře vyhladověním - opravdu takto "upravené" endometrium nepředstavuje bezpečné prostředí pro vývoj nového človíčka.

Rizika pro uživatelky těchto preparátů nechci nijak zveličovat, neboť je jisté, že se projeví jen u malého procenta žen. Tak jen pro informaci (vše se ale dočtete i v příbalovém letáku) uvádím poměrně vysokou možnost tromboembolické nemoci, jaterní potíže, změny váhy a pokles libida - rozkoše z milování. Osobně vnímám velmi negativně skutečnost, která je u gestagenní (monofázických) preparátů velmi častá, a to amenorrheu (vynechání menstruace). Menstruace se díky vlivům hormonů nemusí dostavit i několikrát za sebou...a co pak ten stres z toho, zda jste, či nejste těhotná (a v případě skutečného otěhotnění a udržení vajíčka v děloze nechci domýšlet vliv hormonů na právě se vyvíjející dítě..). Kromě tohoto faktu pak ještě s amenorrheou, kterou gestageny ve svém důsledku navodí, souvisí i obava ze zanedbání skutečně patologického vynechání menstruace - lékař může vynechání považovat za obvyklý jev při užívání monofázické antikoncepce a tak zanedbat skutečnou nemoc.

Tak jen tolik pro Vaši informaci.
 Iva Bartošová, 2 děti 
  • 

Re: Re: změna horm. antikoncepce 

(2.5.2005 14:51:44)
Je to docela zajímavá informace, alespoň pro mě, co se týče gestagenní antikoncepce. Myslela jsem totiž, že jsem konečně objevila něco vhodného pro sebe, protože až dosud jsem měla s ostatními formami jen problémy. Trpím migrénami, u Depo Provery jsem zase stále špinila a po vysazení málem vykrvácela. Před 2 měsíci jsem objevila Cérazette, které podle informací bylo vhodné pro ženy nad 35 let, kuřačky, kojící ženy, migreničky. Moje radost mě však záhy opustila, když se mi opět zhoršily moje migrénové záchvaty a navíc vymizela menstruace. Nyní, po vysazení, už několik týdnů očekávám menstruaci a nic. Na dotaz u lékaře mi bylo jako obvykle sděleno, že se nemám znepokojovat, že menzes jistě někdy přijde. Až teď se dovídám, že je to průvodní jev gestagenní antikoncepce, na což mě neupozornil ani lékař ani informace v příbalovém letáku. Domnívám se, je to dosti podstatná informace, zvláště pak pro ženy, které se po vysazení chystají znovu otěhnět. To pak mohou čekat týdny, měsíce, někdy i déle než rok. Jak je možné, že tak důležitá informace není v letáku uvedená?
Snad mi někdo odpoví
Iva
 Iva  
  • 

Re: Re: změna horm. antikoncepce 

(2.5.2005 14:53:19)
Je to docela zajímavá informace, alespoň pro mě, co se týče gestagenní antikoncepce. Myslela jsem totiž, že jsem konečně objevila něco vhodného pro sebe, protože až dosud jsem měla s ostatními formami jen problémy. Trpím migrénami, u Depo Provery jsem zase stále špinila a po vysazení málem vykrvácela. Před 2 měsíci jsem objevila Cérazette, které podle informací bylo vhodné pro ženy nad 35 let, kuřačky, kojící ženy, migreničky. Moje radost mě však záhy opustila, když se mi opět zhoršily moje migrénové záchvaty a navíc vymizela menstruace. Nyní, po vysazení, už několik týdnů očekávám menstruaci a nic. Na dotaz u lékaře mi bylo jako obvykle sděleno, že se nemám znepokojovat, že menzes jistě někdy přijde. Až teď se dovídám, že je to průvodní jev gestagenní antikoncepce, na což mě neupozornil ani lékař ani informace v příbalovém letáku. Domnívám se, je to dosti podstatná informace, zvláště pak pro ženy, které se po vysazení chystají znovu otěhnět. To pak mohou čekat týdny, měsíce, někdy i déle než rok. Jak je možné, že tak důležitá informace není v letáku uvedená?
Snad mi někdo odpoví
Iva
 Aja, bezdětná 
  • 

Re: změna horm. antikoncepce 

(12.6.2000 14:59:57)
Milá Katko,
Jednofázovou hormonální antikoncepci (Cilest) užívám asi osm let a zatím jsem neměla nejmenší problémy. Ráda bych ale uvedla na pravou míru dezinformace, které zde šíří paní Zdeňka.
1. K vynechání menstruace dojít může (mně se to nestalo ani jednou), nicméně o tom, zda jsi náhodou neotěhotněla se můžeš přesvědčit běžným těhotenským testem (užívání hormonální antikoncepce nemá na jeho výsledek vliv).
2. Cituji z příbalové informace: „Cilest zabraňuje početí tím, že potlačením sekrece gonadotropinů (hormonů podvěsku mozkového) brzdí vývoj vajíček, takže nedochází k jejich zrání a ovulaci“. Není tedy pravda, že by se jednalo o abortivum.

Informace o nežádoucích účincích by ti měl dát tvůj lékař.
 Zdenka, 21 let, bezdětná 
  • 

Re: Re: změna horm. antikoncepce 

(12.6.2000 15:26:33)
Milá paní Ájo,
já Vás ujišťuji, že ony "dezinformace" se dočtete v letošních číslech časopisů Moderní gynekologie a porodnictví, nebo najdete na internetových adresách farmaceutických firmách anebo ještě lépe se je dočtete v oficiálním časopisu České gynekologicko-porodnické společnosti - Česká gynekologie - určeného pro širokou lékařskou veřejnost. Tolik jen za vysvětlenou.

Dále k Cilestu - ten skutečně patří mezi jednofázové (NIKOLIV GESTAGENNÍ - prosím než začnete takto vyvracet něčí příspěvěk, přečtěte si jej pořádně, prosím) preparáty, ale

* obsahuje 35nanogramu ethinylestradiolu (kratce receno estrogenu) - a jeho ucelem v celem mechanismu ucinku antikoncepce je skutecne zabranit ovulaci - vsimnete si prosim toho mnozstvi. Nejedna se o tzv. minipilulku, ale o skutecny preparat, ktery jak sama vyse citujete z letacku, ma zabranit ovulaci - prave diky onomu ethinylestradiolu.

*dale Cilest obsahuje (jako vsechny ostatni dvouslozkove preparaty) norgestimat - 250nanogramu. Toto je tzv. progestinovou slozkou, ktera pak pokracuje v dalsich bodech mechanismu ucinku kazdeho hormonalniho preparatu - temi konkretnimi body jsou - zahustovani hlenu krcku delozniho (zhorseni hostility spermii) a zabraneni dostatecnemu narustu endometria.

Ja vim, je to slovickareni, ale mam pocit, ze jde o princip. Zatimco napr. u zminovaneho Cilestu jde skutecne i o potlaceni ovulace a progestinova slozka zde slouzi pouze jako pojistka,kdyby se ovulaci zabranit nepodarilo a doslo by k oplodneni vajicka, pak ony ciste gestagenni preparaty ci jednoslozkove hormonalni pripravky obsahujici pouze progestiny - zvlaste tzv. 3. generace - slouzi jako casna abortiva. V tom je "slaba stranka" teto formy antikoncepce - dle meho nazoru samozrejme.

On je skutecne velky rozdil mezi hormonalni antikoncepci a hormonalni antikoncepci...je dulezite vedet, co ten ktery preparat obsahuje a znat mnozstvi ucinnych syntetik v jednotlive pilulce - a pak premyslet na skutecnou "anti-koncepcni" ucinnosti.

Amenorrheu jste nemela s nejvetsi pravepodobnosti vzhledem k uzivani estrogenu obsazeneho v Cilestu. Ten skutecne muze (a ma) ovulaci zabranit tim, ze vajicka proste nedozraji (onen ethinylestradiol totiz navodi umelou vyzvu hypofyze, aby se nebala, ze je jeste na tvorbu vajicka cas...), ale zaroven k menstruaci nasledne dojde, prave diky progestinove slozce, ktera zase v tele vyvola reakci, ze je "cas krvaceni" - velmi zjednodusene reseno upravi timto smerem funkci zluteho teliska.

Jeste malickost k "tehotenskym testum" v souvislosti s amenorrheou - kdyz pri uzivani napr. Depo-Provery ci petileteho Norplantu dojde k nekolikamesicnimu vynechani menstruace, kdy Vas napadne si ten test udelat, kdyz 1., 2. nebo dokonce 3. mesic bude opakovane negativni? Logicky to zenu asi prestane bavit, kdyz zjisti, ze toto zpusobuje jeji forma kontracepce...a o tehotenstvi se proste bat nebude.

Mozna ale - ze toto tema tak uplne sem nepatri. Ja to vse pisu jen proto, ze chci rici: jsem zena a tak me zajima, proc se mam tak ci onak chranit pred pocetim - co polykam nebo jak muj zpusob antikoncepce ovlivnuje muj sexualni zivot...
 Aja 
  • 

Re: Re: Re: změna horm. antikoncepce 

(12.6.2000 17:00:08)
Děkuji za vyčerpávající reakci na mou poznámku. Není pravda, že „přípravky monofázické nejsou dvousložkové (estrogen + progestin), ale pouze jednosložkové, obsahují jen progestiny”, jak píšete ve svém prvním příspěvku. Proto jsem jej nazvala dezinformací. Ve druhém příspěvku už uznáváte, že existují dvousložkové jednofázové přípravky. Takže jsem ráda, že se tento problém vyjasnil.

Ještě pro Katku:
Při Fakultní nemocnici v Brně funguje antikoncepční poradna. Snad se tam dají získat informace objektivní a nezkreslené. Telefon je 05/41217777.
 Lenka, 26 
  • 

Re: Re: Re: Re: hormonální antikoncepce 

(13.6.2000 15:22:40)
Přečetla jsem si celý průběh zdejší debaty (a většinu ostatních) a došla jsem k záveru, že vše je individuální. Já vím, objevné :o)) – ale zejména je potom individuální míra tolerance, s kterou snášíme to, že jiní mají odlišný názor než my sami.
Pro úvod musím říci, že a) nejsem zastáncem potratů b) jsem proti sexuální promiskuitě a nezodpovědnému chování vůbec c) nemám ve zvyku zapojovat se do podobných debat :-), ale....

Musím přiznat, že mi je paní Zdeňky velice líto. Musí být velice vysilující hledat pořád příspěvky, s kterými budu konečně moci nesouhlasit.

Již čtvrtý rok užívám HA a její vliv na můj (nejen) sexuální život (stále s jedním partnerem, paní Zdeňko) je blahodárný. Ta „nepřirozená“ menstruace mě totiž na dva dny nevyřazuje z normálního života, což ta „biologická“ dělala s železnou pravidelností (teď bych si asi nemohla dvoudenní absenci v zaměstnání ani dovolit, za dob studia se to ještě dalo vyřešit). Tudíž mi vůbec nevadí, že se jedná o „pseudomenstruaci“ vyvolanou synteticky. Stejně jako mi nevadí užívání jiných syntetické léků, které mi pomáhají. Vím, že antikoncepce primárně není lék, ale mnoha ženám jistě usnadňuje život (využívá se také při léčbě neplodnosti). Samozřejmě není vhodná nebo přijatelná pro všechny.

Zatím jsem nezaznamenala jediný důkaz, že by HA byla pro zdravé ženy zdraví škodlivá (s výjimkou vzácné alergické reakce – ale letadlem taky létám, i když je určitá šance, že spadne, že?). Naopak, byl prokázán např. její příznivý vliv na výskyt určitých druhů rakoviny.

Co jsem vlastně svým příspěvkem chtěla říci: pokud chcete být zastáncem HA, najdete si dost dobrých důvodů, stejně tak, jako když z nějakého důvodu chcete být odpůrcem. Jenom prosím mějte respekt i k zastáncům názorů, které se vám třeba nemusí líbit…
 Martina, 21. tyden 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: hormonální antikoncepce 

(13.6.2000 16:29:39)
Neda mi to a musim se pani Zdenky trochu zastat. Nevim, jestli a jak reagovala jeste na prispevky k jinym tematum, ale co se tyka HA, tak mam pocit, ze se nechova nijak netolerantne, pouze se snazi predat informace, ktere se docetla v odbornych casopisech.
Taky jsem se v zadnem jejim prispevku nedocetla, ze by rikala: Neuzivejte HA!!!!!
Proste jenom sdeluje svuj postoj, ktery zaujala pote, co se o HA hloubeji zajimala.
Naopak mi pripada zvlastni, ze kdyz se nahodou nekdo docte neco negativniho o necem, s cim ma zatim (a to zatim zduraznuji) pouze pozitivni zkusennost, tak zacnu autora obvinovat z netolerance.
 Lada, Davidek 3 roky 
  • 

Re: Re: Re: změna horm. antikoncepce 

(12.6.2000 22:32:49)
Zdenko,
tak me pripada, ze se snazite jen vse zneprijemnit. A je jedno jestli jde o umele oplodneni, antikoncepci nebo potraty. To jste opravdu tak netolerantni a musite vse jen odsuzovat ? Pripada me to nefer zbyecne strasit pred vsim co prave vy povazujete za nespravne !
 Stáňa(40)+Ondra(6,5) 
  • 

Re: Re: změna horm. antikoncepce 

(13.6.2000 9:51:04)
Chci se jen připojit ke zkušenosti Áji s antikocepčními pilulkami Cilest - beru je asi 5 let a je to jediné období, kdy mám naprosto pravidelnou menstruaci (interval 28 dnů v podstatě s hodinovými rozdíly - bez antikoncepce se můj interval pohyboval mezi 30 a 60 dny a pokusy mého gynekologa o jeho úpravu byly bezúspěšné). Neměla jsem a nemám ani problémy s nějakými vedlejšími účinky (přibírání na váze ap.).
 Zdeňka 
  • 

Pravidelná menstruace 

(13.6.2000 10:06:56)
Ráda bych připojila svůj názor (podložený odbornými informacemi z vědeckého prostředí českých gynekologů) ohledně "pravidelnosti menstruace v důsledku užívání HA". Mechanismus účinku hormonální antikoncepce navodí ženě umělý menstruační cyklus. Užíváním všech hormonálních preparátů získá žena skutečně pravidelný cyklus - ale tento cyklus nebude jejím "vlastním" cyklem, ale tím, který takto vedou syntetika. Toto není žádný výmysl té otravné Zdenky, ale vědecky podložená informace, kterou Vám nepochybně velmi rád potvrdí každý lékař -gynekolog. Ethinylestradiol (estrogenová složka HA) působí na folikulární fázi či přímo na ovulaci, progestiny (norgestrel, norgestimát apod.) pak působí na fázi žlutého tělíska. Je pravda, že se v době užívání HA stane cyklus pravidelný. Ale po vysazení HA se ženě zpravidla její potíže (které "léčila" HA) vrací zpět. Dokazují to opět zkušenosti mnoha žen a lékařská pozorování. Nutno ještě dodat, že při užívání HA nedochází k menstruaci, ale tzv. pseudomenstruaci (odb. lékařský termín pro krvácení v době užívání HA), nebo ještě lépe řečeno - u bi- a trifázických přípravků, kdy se antikoncepce na 7 dnů vysadí po 21-denním užívání, dojde ke krvácení ze spádu (to je opět termín gynekologický a znamená krvácení vyvolané náhlým poklesem hormonálních hladin). Takže pravidelná menstruace je asi jen zdáním...
 Martina, 21.tyden 
  • 

Re: Pravidelná menstruace 

(13.6.2000 10:20:37)
Kdyz si vzpomenu na sve uzivani HA a ctu tady prispevky o pravidelne menstruaci, kterou by mela HA navodit, tak se opravdu musim zasmat.
Bez uzivani HA byl muj cyklus mezi 25 az 28 dny, temer bezbolestny, v delce menstruace max. 5 dni.
Po te co jsem zacala uzivat HA (nejprce Marvelon a potom Triquilar - nevim jestli to pisu dobre), tak jsem menstruovala 2x do mesice po dobu az 10 dnu.
Podle me gynekolozky to bylo v poradku, takze jsem radsi zmenila gynekologa, zahodila vsechny prasky a zacala se chranit jinak.
 Alena 
  • 

Re: Pravidelná menstruace 

(13.6.2000 11:22:29)
Mila Zdenka,
neda mi nereagovat na Vas prispevok. Od mojej prvej mestruacie v 16. rokoch som ju mavala strasne nepravidelnu, od 21-40 dni, co nebolo nic zvlast prijemne, ked som musela vsade so sebou nosit balicky. V 19-tich rokoch som zacala brat HA Triquilar a mozem povedat ze mi moj cyklus upravil ako svedske hodinky. DOkonca zmizli aj problemy s mentruaciou spojene. Brala som ich takmer 4 roky a tiez som nevedela ci moj cyklus sa zase nevrati do starych kolaji. Mozem povedat, ze cely rok bez HA bol takmer na den presny. Takze tie teorie o tom, ako sa to zene vrati do starych kolaji je podla mna ciry nezmysel. Ked je zena zdrava a k ovulacii dochadza pravidelne, cyklu sa moze len pomoct tymito tabletkami. A takisto nebol problem s otehotnenim po vysadeni HA, sice sme cakali rok, ale nie z dovodu "ocisty organizmu". Proste sme si to tak naplanovali. A teraz sme v ocakavani nasho prveho miminka.
Alena
 Zdeňka 
  • 

Re: Re: Pravidelná menstruace 

(13.6.2000 11:30:54)
Mila pani Alenko,
neprve Vam gratuluji k Vasemu krasnemu stavu materstvi a preji Vam a cele Vasi rodine (tatinkovi i tomu malickemu detatku) vsechno dobre. Ja se moc omlouvam, ze zase reaguji, ale musim...

Psala jsem: "Ale po vysazení HA se ženě ZPRAVIDLA její potíže (které "léčila" HA) vrací zpět."

A ne jak pisete Vy: "Takze tie teorie o tom, ako sa to zene vrati do starych kolaji je podla mna ciry nezmysel."

Statistiky zen, byly "leceny" pro svou nepravidelnou menstruaci vypovidaji, ze obtize spojene s nepravidelnou menstruaci v obdobi gynekologicke dospelosti (nevim, jak to bylo u Vas, ale okolo 16-ti let nepravidelna menstruace muze byt skutecne zpusobena jen docasnou pubertalni (ci postpubertalni) nezralosti organismu a v prubehu dalsich let se menstruace muze upravit sama). Takze Vase pravidelna menstruace po vysazeni Triquilaru muze byt skutecne naprosto prirozenou a nemusela na ni mi HA zadny vliv... Jsou to jen dohady nicim nepodlozene, tak to berte jen tak, ze o tom v tomto duchu premyslim a nedelam zadne zavery.

Jeste jednou hodne radosti z Vaseho materstvi.
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: Pravidelná menstruace 

(13.6.2000 12:04:39)
Mila pani Zdenka,

k Vasim pripomienkam teda len tolko, nehadzte teda vsetky zeny do jedneho vreca, ktorym HA nepomohla a ktorym ano. Mate pravdu, moje problemy mohli byt sposobene postupnou upravou cyklu, k comu HA pomohla (i ked to nebol dovod preco som ju brala), ine je ked zena ma nepreavidelnu menstruaciu z dovodu posunuteho ovulacneho cyklu na 40-60 dni, to je jasne, ze pokial sa neodstrani primarna pricina choroby HA to neodstrani natrvalo. Ale v mojom pripade, ked sa jedna o upravenie cyklu zdravej zeny, tak HA pomohla.
 Martina (25) 
  • 

Re: Re: změna horm. antikoncepce 

(13.6.2000 23:01:10)
Chtěla bych se také připojit do debaty o antikoncepci.
HA (Marvelon, Femoden) jsem užívala šest let s pocitem, že dělám to nejlepší, co mohu. Nezdálo se mi, že by na mě hormony měly nějaký negativní vliv. Právě naopak. Naprosto pravidelný cyklus, menší menstruační bolesti....
Nedávno jsme s manželem rozebírali plány do budoucna a shodli se na tom, že další zobání pilulek není nutné. Na dotaz, jaká je pravděpodobnost početí bezprostředně po vysazení antikoncepce po tak dlouhé době, mi moje gynekoložka řekla, že je žádoucí asi tři měsíce vyčkat, než se organismus přizpůsobí nové situaci a pročistí se, ale že podle jejích zkušeností v těchto případech dochází k početí zpravidla až po 9 - 12 měsících.
Přiznám se, že mě to trochu zarazilo, přes to, že početí našeho prvního potomka neplánujeme dříve, než za rok a půl.
Ale teď k těm účinkům. Dokud jsem HA užívala, nic jsem nepozorovala, ale po vysazení se celkově cítím mnohem lépe. Žádné oteklé nohy, lepší nálada, lepší snášení kontaktních čoček, větší zájem o sex (manžel se nestačí divit)... Prostě - hodnotím to jednoznačně kladně.
Jen jeden problém mám. První menstruace po vysazení se má (podle příbalového letáčku) dostavit asi týden po obvyklém termínu. Mám zpoždění tři týdny a stále nic... Je to obvyklé? Těhotenský test vyšel negativně. Asi to zkusím znovu, i když si myslím, že není příliš pravděpodobné, že bych byla těhotná.
Máte některá podobnou zkušenost?
Žít v nejistotě je přinejmenším nepříjemné. Ke gynekoložce se chystám asi příští týden, pokud se situace do té doby sama nevyřeší.
Díky
Martina

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2020 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.