| Saamajna |
 |
(13.2.2025 21:15:15) Zensky, Co muzu dat do vody aby chutnala horce a zustala čirá?
Chystam na zitrek pro moje skolaky zkoumani smyslu a na "chut" jim delam sladkou, slanou, kyselou a hořkou (!) pruhlednou tekutinu... Potrebuju to na hned zitra rano, takze neco, co ma clovek v domacnosti...
|
| Beat | 
 |
(13.2.2025 21:39:12) No, to je výzva… Tohle radí AI.
Aby voda chutnala hořce, ale zůstala čirá a pitná, můžete použít některé z těchto běžných látek, které jsou bezpečné v malém množství:
1. Chinin (např. z toniku) • Chinin má přirozeně hořkou chuť. Pokud přidáte jen malé množství čistého toniku (bez cukru) nebo výtažku z chininu, voda získá hořkou příchuť a zůstane čirá.
2. Hořké byliny (např. pelyněk) – vyluhování • Pokud vylouhujete pelyněk nebo jinou hořkou bylinu krátce v teplé vodě a pak scedíte, voda bude mít hořkou chuť a zůstane téměř čirá.
3. Jedlá soda (sodium bicarbonát) • Ve větší koncentraci může mít mírně hořkou, zásaditou chuť. Voda zůstane čirá, ale chuť nebude příliš intenzivně hořká, spíše slaná až trpká.
4. Hořká sůl (síran hořečnatý, epsomská sůl) • Rozpuštěná epsomská sůl dává vodě hořkou chuť a voda zůstane čirá. Epsomská sůl je v malém množství bezpečná k požití, ale ve větším množství působí projímavě.
Poznámka: Pokud jde o pitnou vodu, dbejte na to, aby přidané látky byly v bezpečných koncentracích. Pokud potřebujete hořkou chuť kvůli experimentu nebo smyslovému testu, chinin nebo epsomská sůl jsou nejvhodnější volby.
Chcete poradit, jak připravit konkrétní recept nebo roztok?
|
| Saamajna |
 |
(14.2.2025 0:11:30) Mam tu sul!!! Bezva, diky.
 Snad se mi z ni ty deti neposerou, jak prorokovala kamaradka po telefonu...
|
|
| Vítr z hor | 
 |
(14.2.2025 4:03:59) Pamatuju si z dětství, že “chinin není pro děti”.
|
| Okolík | 
 |
(14.2.2025 11:32:14) Lžička neublíží
|
|
|
|
| Monika |
 |
(13.2.2025 21:39:28) Nemůžeš pouzit Tonic? Nebo šťáva z grepu?
|
| Saamajna |
 |
(14.2.2025 0:02:58) Oboje nemam. A tonic ma i neco dalsiho...ne?
|
|
|
| Lei | 
 |
(13.2.2025 22:11:33) Voda s plátky limety zhořkne, když se tam nechají delší dobu, dělá to ta kůra, takže bych asi vynechala vnitřek, aby to nebylo kyselé, a macerovala jen kůru. Asi i kůra z grepu by šla…
Nebo pár kapek žaludečních bylinek do vody…zeměžluč, hořké, až běda.
|
| Saamajna |
 |
(14.2.2025 0:02:12) Na macerovani nemam cas . Zaludecni kapky nemam ale kouknu, kdy otevira lekarna za rohem, treba to pujde. Diky.
|
|
|
| Okolík | 
 |
(14.2.2025 11:31:49) Nemůžeš jim zavázat oči? V takovém případě mi osvědčilo kafe. Z níže uvedených bych použila ředěný Tonic, nebo tonicový sirup. U ostatních návrhů z diskuse bych se obávala, zda jsou nezávadné.
|
|
| Yuki 00,03,07 | 
 |
(14.2.2025 14:31:51) sice pozdě, ale mohl by stačit i čaj
|
| Inka ..|-.|-.-|.- | 
 |
(14.2.2025 14:36:55) Čaj neni čirej, vodu zabarví
|
|
|
| Inka ..|-.|-.-|.- | 
 |
(14.2.2025 14:35:53) Tonik je hořkej a prúhlednej
|
| Lei | 
 |
(14.2.2025 18:03:37) Ale zároveň i sladký a aromatický...
|
| Inka ..|-.|-.-|.- | 
 |
(14.2.2025 19:13:48) Kvalitní bez cukru sladkej není.
|
|
|
|
|