Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(25.3.2023 19:34:14) Poněkud překvapivě jsme byli dneska na svatbě, ovšem svatební hostina sestávala z chlebíčků a obložené mísy takže oběd až cestou zpět v IKEA (treska v semínkové strouhance, s brkaší a hráškem a jako dezert vafle s brusinkami a šlehačkou - mňam)... Zítra bude smetanová omáčka z hlívy s noky a pak nácvik na velikonoční kynutý mazanec
|
Beat |
|
(25.3.2023 20:10:44) Rose, taky planuju zítra hlivu. S noky mi to nenapadlo, přitom proč ne. Noky milujeme a dělám si svoje. Ale z hlívy dělám nejčastěji italské rizoto, nebo jsem z ni zítra plánovala takovou směs se smetanovou omáčkou a pečené brambory. Tak priste zkusím noky.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(26.3.2023 19:35:55) Tak nácvik na mazanec byl dobrý nápad, nepekla jsem ho dlouho a vytáhla jsem kvůli tomu pekárnu - neodhadla jsem ale těsto, bylo řídké a z mazance je rozlitá placka Nicméně doma nadšení, takže v týdnu zkusím ještě repete
|
*Kate* |
|
(26.3.2023 20:02:26) Debata tady mě taky inspirovala k mazanci. Mohla jse ho vytáhnout o něco dřív, jinak snad ok.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(26.3.2023 20:08:11) Ty děláš kynuté těsto odhadem?
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(26.3.2023 20:48:00) Ne, podle receptu, ale každá mouka je jiná, takže se pak stejně musí dosypat, když je těsto řídké... A to jsem neodhadla...
|
babi_ |
|
(26.3.2023 20:50:07) Rose, jako že každá normální bílá pšeničná mouka je jiná? Dělám kynuté těsto desítky let, a až na pár výjimek to vždycky vyšlo (tak 20:1), jenom vážím, nedosypávám nic - na to nemám cit.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(26.3.2023 22:18:18) Babi, já ti nevím... Kynuté těsto moc nedělám, ale z časů domácí pekárny si pamatuju, že jsem musela hlídat skoro vždycky a dosypat podle potřeby... Jen jsem holt ztratila cit... Možná jestli nejsou ty recepty pro pekárnu vždycky trochu poddimenzované, co se mouky týče, protože ředit to je pak těžší? Ručně to asi odhaduješ hned lépe? Fakt nevím...
|
*Kate* |
|
(27.3.2023 9:08:13) Já teda nechávám sice těsto kynout v pekárně, ale sypu tam striktně dle normálních receptů - a v tomto směru to bývá ok.
|
|
TaJ |
|
(27.3.2023 9:10:13) Rose, ručně se to asi odhadne líp, já poslední dobou peču kynuté dost, vlastně od ledna peču mazanec co týden (až dneska už syn vyslovil přání, že by rád zase něco jiného, tak upeču šlehačkovou bábovku). Pekárnu nemám, kdysi jsem o ní uvažovala, ale pro mě asi zbytečně velký krám a já ráda pracuju s tím těstem ručně. Základ teda dělám podle receptu, ale občas když ho pak právě ručně zpracovávám, tak vidím, že musím přidat mléko, nebo naopak mouku, v té pekárně se to asi odhaduje hůř, v ruce prostě cítím, jakou to má konzistenci...
|
|
babi_ |
|
(27.3.2023 10:50:08) Rose, pekárnu nemám, zadělávám těsto ručně, recept používám ze starší kuchařky, která s pekárnou nepočítá.
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(26.3.2023 20:53:39) Jo aha, do pekárny dosypávám.
|
|
|
|
|
|