| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Horkovzdušná fritéza

 Celkem 20 názorů.
 Černá kronika 


Téma: Horkovzdušná fritéza 

(31.10.2022 23:02:28)
Z důvodů úspory el.energie chceme koupit horkovzdušnou fritézu. Chceme větší, takže koukám po větší fritéze od 5 l. Nerozumím jedné věci - někde je v šuplíku ještě jeden děrovaný košík, jinde je jen mřížka. Co je lepší? Počítám, že z toho děrovaného košíku se lépe vysypají hranolky. Tam, kde je mřížka, je musím nejspíš lovit? Musím v těchto nových fritézách hranolky a maso obracet a protřesávat nebo to již není třeba? Sedím u netu už tři dny a nemůžu se rozhodnout. Líbí se mi ECG AF 6000, Rohnson R-2818, Tesla AirCook Q60 XL, Tesla AirCook Q50 XL, Klarstein AeroVital Deluxe. Můžou do 5 - 6ti litrové fritézy dát kilo hranolek a nebo 4 kuřecí stehna? Vejde se to tam?
 terapeutka 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(1.11.2022 7:35:08)
Máme doma necelé dva roky tu Teslu XL (Tesla AirCook Q60 XL). Velikostně pro čtyřčlennou rodinu v pohodě, maso (steaky, křidýlka, stehýnka) jsou z ní perfektní. Kilo hranolek tam vleze, ale pak to trvá hrozně dlouho (fakt skoro 3/4hodiny), takže dělám nakonec nadvakrát (což mě taky štve, schválně jsem kupovala tu XL, že to tam vleze). V půlce ohřevu to párkrát pípne na protřep/otočení, ale nemusíš to dělat. Například u těch hranolek- brambůrek to protřepnu, maso neřeším.
Co mě ale nejvíc štve, že se mi už hodně oloupala ta debilní nepřilnavá vrstva na košíku i na té samotné nádobě uvnitř - přitom to rozhodně nedřu drátěnkou, myju většinou ručně houbičkou, v myčce (může do myčky) jsem to měla asi 3x. Nový koš ani nádoba koupit nelze, čili kvůli této povrchové vadě budu nejspíše v dohledné době kupovat jinou, byť je přístroj jinak zcela funkční a jsem s ním celkem spokojena.
 Lenka Pražanda 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(1.11.2022 10:41:10)
Není lepší hodit ty hranolky na plech do trouby? 45 min je strašně dlouho. To i ze syrových brambor na pánvi je mám rychleji.
 terapeutka 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(1.11.2022 10:47:57)
Jo, občas to tak dělám, mám v troubě i síťovaný plech právě na "fritování".
Menší množství (dvě porce) jsou v té horkovzdušné fritéze hotové do 20-25min i s nahříváním. A chuťově jsou dobré z mraženého polotovaru i z čerstvých brambor.
 zerat 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(2.11.2022 9:24:50)
Taky máme Tefal Genius XL a jsme s ní spokojeni. Já v ní třeba ráda rozpékám starší rohlíky do křupava - jsou hotové přesně za 3 minuty. ~R^ Je z ní výborné maso - hlavně kuřecí nožičky, křidélka... ~R^ Dělala jsem v ní už ledacos.
A hranolky v ní dělávám nejraději mražené Avico - nepřidávám k nim olej a jsou senzační. ~w~ Nejvíc jsme ji používali v době lockdownů, mohla jsem pracovat a oběd se připravoval. Tato horkovzdušná fritéza si obsah i promíchá. Za mě dobrá volba ~R^
 Fern 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(1.11.2022 10:17:16)
Dle toho,co jsrm četla o horkovzdusnych fritezach,mi to přijde jako mnoho povyku pro nic.
Ale jasne,jsme lidi různí,co clovek to názor to jiné potřeby a jiné vidění světa.

Za mě je tedy nejlepší a nejrychlejší na hranolky klasická fritéza, do 3 min není co řešit, pokud děláš doma ze syrovych brambor,tak tech 7 min.

A pak co se týká šetření energie a zároveň šetrné přípravy zaroven,tak multifunkční mikrovlnka,za mě značka whirpool,ta má spoustu ojedinělých funkci,které nemá žádná další značka.Tady uděláš krásně maso,aniž by byl smrad a prepaleny olej cítit po celém byte,nic kolem dokola není zaprsksno od oleje z pánve,peču sekanou, uděláš na spesl taliri crisp i hranolky-minim.2 porce najednou,má to i vaření v páře,upeces i moucnik.Samozrejme gril, na talíř crisp,který je hodně velký,se 5 stehen v pohodě vejde-udela to kurku,maso není vyschle,má vynikající chuť.

Klasickou velkou troubu už spoustu let používám jen k pečení masa pro početnou návštěvu a k pečení velkých kolacu na klas.velkem plechu.
 Lenka Pražanda 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(1.11.2022 15:14:40)
Takže v tom nejde udělat obalovaný řízek? Je to jen jiný název pro horkovzdušný hrnec?
 Fern 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(1.11.2022 19:43:59)
Klasicky smažený řízek dozlatova v tom neudelas; zázraky se holt nedeji ani v pokročilém 21.st, jen finty obchodníků jsou čím dál tím vic satisfikovanejsi~;)
 Lenka Pražanda 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(2.11.2022 10:23:35)
Nestudovala jsem jak přesně to funguje. Ale měla jsem za to, že smaží s menším množstvím oleje než klasická fritéza. Proto jsem o ní uvažovala. Jestli v tom nejde připravit nic smaženého, pak pro mě nemá význam. Děkuji :-)
 Lenka Pražanda 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(2.11.2022 10:43:49)
A proč se to tedy jmenuje fritéza? ~8~ Horkovzdušnou troubu jsem měla před 30 lety jako provizorium v malém bytě bez trouby. To je vážně jen na pečení.
 Bouřka 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(2.11.2022 16:03:31)
Protože se to hojně používá na úpravu jídla místo klasického smažení. Nicméně na trojobal to vhodné není, leda na předsmažené věci.
 Stáňa * 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(1.11.2022 10:30:24)
Mám ji taky, už druhou. Prvni vydržela 15 let. Delam hlavně na Cripsu. Maso ale peču v troubě, delam obvykle víc porci a koláče peču na velkém plechu, ten se tam nevejde.
Ale mám speciální plech s nastavitelnou velikosti, který tam používám na mensi kolace nebo bublaniny.
Casto tam dělám pečené brambory nebo zeleninu.
 Fern 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(1.11.2022 10:37:56)
Stano, ten nastavovaci plech do MT je z toho samého materiálu co klasické plechy do trouby?
Protože ten spesl nastavitelný plech do MT stojí 770 kc~a~

Tak uvažuji o něčem levnějším co udelastejnou službu.

Taky jsem zjistila,že u těch posl.nejpslednejsich multi MT (3391)už nejsou po stranách zářezy na ten plech,používají teď k pečení nižší otočný nástavec, tak uvažuji buď něco ze Simaxu, porcelánu nebo menší plech,ale spekuluju právě z jakého materiálu,aby to bylo funkční.~d~
 Stáňa * 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(1.11.2022 12:49:16)
Fern, mám ten drahý, kupovala jsem ho asi před 3 roky. To stal snad dokonce ještě víc. S dopravou asi 900,-. Používám tak jednou týdne, u nás se hodně pečou bublaniny. Na to je to ideální.

Moje MW ty úchyty po stranách nastesti má.

Plech se zdá, že je scteflonem, ale vymazavam a,vysypavam.
 Fern 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(1.11.2022 14:57:30)
Diky~;)
 apo-lena 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(1.11.2022 10:43:16)
Fern, díky.
Tu mikrovlnku Whirlpool nám vybral manžel místo velké trouby, kterou jsem chtěla vyměnit. Já se zatím nenechala přesvědčit.
 terapeutka 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(1.11.2022 11:23:30)
Hele u nás se to fakt ujalo. Hlavně je pro mě už nemyslitelné mít někde v komoře ve fritéze 3 litry oleje, občas v nich usmažit hranolky a po čase vyhodit. Cokoliv jiného se tam smažilo, hned byl olej načuchlý (třeba z ryb, hub) nebo zašpiněný od strouhanky. To teď naprosto odpadlo. Navíc je super, že to zvládnou bezpečně obsluhovat i děti - nemusím trnout, že na sebe hyperaktivní trdlo vyleje vařící olej, a přitom si zvládne udělat v pohodě maso i přílohu.
Neprská to nikde kolem a není to cítit (kouř, přepálený tuk) nikde po domě.
U nás jede opravu často a má čestné místo na lince.
Pro nás by byla například úplná marnost domácí pekárna, rýžovar, jogurtovač, parní stanice na žehlení, sušička... ~d~
 Fern 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(1.11.2022 15:02:35)
Parní stanice na žehlení- to jsem jakože nikdy nepochopila smysl tak velkého nesmyslu~t~

Krom hranolky,které neděláme často,jw frirak perfektní na delší topinek,otázka cca 1 min bez připojení,nebo langosu. Na tady toto to využívám nejvíc.
Ale nemám tam max.mnozstvi oleje,toje zbytecne plytvani,ale jen trebas na ty topinky a když dělám někoho víc,tak olej dle potřeby prileju.Na smažení taky perfekt.
 Bouřka 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(1.11.2022 19:48:12)
"Parní stanice na žehlení- to jsem jakože nikdy nepochopila smysl tak velkého nesmyslu"

Já dnes koukala na známou, jak se snaží zaparkovat takový velký nesmysl (Volkswagen Sharan). No k čemu to je, já si vystačím s malou dvoudvéřovou Nissan Micra, to mi vleze všude... ~2~ No ale ségra si pořídila obdobný velký nesmysl. Že by to nějak souviselo s tím, že mají obě o proti mě dvounásobný počet dětí?

Horkovzdušná fritéza je u nás s varnou konvicí nejpoužívanější spotřebič. I bez hranolek.

 Len 


Re: Rada ohledně horkovzdušné fritézy 

(1.11.2022 20:02:51)
U nas jede horkovzdusna friteza denne, uz par let. Nejpouzivanejsi spotrebic, rychlovarnou konvici teda nemam:-) Vcera mel zrovna Jamie Oliver porad v tv, kde porovnaval cenu spotrebovane elektriny v ruznych spotrebicich pri vareni stejneho jidla. Horkovzdusna friteza uvarila za 10p, elektricka trouba za 64p. Slusny rozdil, kdyz je to denne, nebo nekolikrat denne.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.