| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zapomenutý losos

 Celkem 39 názorů.
 Kopřiva Dvoudomá 


Zapomenutý losos 

(31.7.2022 19:11:28)
Zapomenutý v batohu, a zrovna kus velkej jako kráva.
Byl tam cca 20 hodin, v pokojové teplotě. Nejevil žádné zjevné známky zkázy.
Hodila jsem ho rychle na plech a peču.

Když to nebylo nijak závadně cítit, tak by to nemělo být zdravotně závadný, že ne?
~x~
 libik 


Re: Zapomenutý losos 

(31.7.2022 19:35:46)
Myslím, že zkažená ryba nelze nijak zakamuflovat, jednak smrdí a jednak je blemcavá, losos bude fajn, dobrou chuť
 angrešt 


Re: Zapomenutý losos 

(31.7.2022 20:01:06)
toxické aminy v rybách jsou cítit jako velice silná rybina až zamřelost. Ale jsou cítit, jen pokud na rybě není žádná kyselina. Kyselina (jakákoli - ocet, citron...) totiž tyhle aminy vyvazuje takovým způsobem, že právě ztratí zápach, ale nikoli závadnost. Pokud byl losos neokyselený a nesmrděl, pravděpodobně bude ok.

Jinak otravy těmito aminy z ryb (souhrnně zvané jed ptomain) hrají roli v jednom díle Hercule Poirota - Temný cypřiš :D Kdybys to jako chtěla mít s přiměřeným kulturním doprovodem během pečení ~t~
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 8:44:21)
No přesně tenhle díl jsme dokoukali minutu před tím, než jsem si přečetla tvou odpověď, Angrešt. Bylo to v archivu na ivysilani ČT.
 Konzerva 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 9:45:09)
Angrešte,

platí to i pro jiná masa?

Mojí mámě, když se stalo, že zapomněla vyndat vepřový z igelitu a trochu zasmrádlo, tak ho vykoupala v octové vodě, odkrájela tlusté (prý smrdí hlavně to) a pak normálně spotřebovala. Zjevné problémy nebyly žádné.
 Fern 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 10:32:24)
Stejným způsobem "vznikaji" nakládána masech v obchodech a proto bych si takové fujtajbl nikdy nekoupila:-©

- zvlaste uz zasmradajici masa nebo po lhute spotreby tam prave ojedou hadrou namocenou v otcové vodě,se kterou mezitím stačí vytrit i zem; no a pak se to dá všechno do úžasné smakulady,řádně se prirazi na ceně a maj to pěkně doma retezce~R^

Přesně z toho důvodu si nakládané maso v obchodu nikdy nekupuju a nechtěla bych ho ani zadara.
 angrešt 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 14:06:44)
Konzervo, jo, platí to pro všechna masa. Aminy, které vznikají rozkladem bílkovin, vznikají v každém mase, ale v rybách o dost rychleji. A jejich zápach se neutralizuje kyselinou, jejich škodlivost ovšem nikoli. takže mrtvolně zápašné maso se omytím octem sice odsmradí, ale zkažené a rizikové zůstává.

A zároveň se různá masa liší skladbou aminokyselin, které v těch bílkovinách jsou, a z různých aminokyslein pak vznikají různé aminy. O tom psala včera Cimbur - dost velkým problémem je, když ten vznikající amin je zrovna histamin (ev. některé další aminy - putrescin, tyramin - potencují účinek histaminu), protože ten je významně biologicky aktivní. Histamin vzniká z aminokyseliny histidinu. Hodně histidinu je v rybách z čeledi tuňákovitých a makrelovitých (viz otravy uzenými makrelami - uzení taky pěkně přerazí pach aminů), v sardinkách a ve sledích.
Zrovna v lososovi tolik histidinu není, proto riziko vzniku nadkritického množství histaminu je menší, nikoli však nulové, takže Cimbur měla pravdu, bezpečnější bylo toho lososa vyhodit.

Histamin není čichově poznat. Poznat jsou některé jiné aminy, např. methylamin (vznikající z glycinu). Obvykle vzniká směs aminů a aspoň některý bývá cítit, ale stoprocentně spolehnout se na to nedá.

Mám na to dokonce jeden seminář ~:-D
 Konzerva 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 15:52:57)
Dík.

A vzpomněla jsem si, jak jsem viděla dokument někde ze severu, nevím už jestli Island nebo Gronsko, že tamní pochoutka je nachytat nějaké místní malé ptáčky, udělat z nich hromadu, přikrýt kamením a nechat několik týdnů uležet. Pak je z toho děsně smradlavá, ale oblíbená pochoutka. Tak nevím, jestli mají vyzkoušeno, že zrovna tihle ptáci se nerozkládají "škodlivě" nebo jsou místní prostě už přizpůsobeni.
 Muumi 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 19:15:21)
To je "kiviak", grónská záležitost. Vezmeš tuleně a narves do něj alkouny (vcelku, i s peřím s zobáky a vůbec). Pak se z toho má odstranit co nejvíc vzduchu a zatíží se to kameny a několik měsíců nechá fermentovat... Prý děsně vzácná pochoutka, jedí ji při slavnostních příležitostech. Akorát když použiješ něco jiného než alkouny, nastane problém, neboť údajně fermentují hůř, takže se pak lidí otrávili botulotoxinem. No já bych si to nechala ujít:)
 Muumi 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 19:20:58)
Já, tady píšou, že lze použít k papuchalky. Já mám zažité ty alkouny (v článku ale píšou alky, tak nevím). No tak dobrou chuť:)

https://www.idnes.cz/xman/styl/extremni-gastronomie-kiviak-je-tulen-nacpany-rozkladajicimi-se-ptacky.A160703_231530_xman-styl_fro
 Rodinová 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 19:26:44)
Ptaky?
To se dela ze zraloku, ne?
Nejak se maso specialne naporcuje, zahrabe a fermentuje to. Bez toho je to jedovaty.

Dobrou chut, pochoutka…~w~
 Muumi 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 19:31:57)
Shnilej žralok je hákarl. Ten je z Islandu. To, o čem píše Konzerva, je fakt taková konzerva:) Ptáčci v tulení kůži.
 Rodinová 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 19:33:22)
Aha, jsem to spletla, videla jsem dokument o teto lakave dobrote a zaradila to jinam.
No beztak…. Jedlas to? Neco z toho~:-D?
 Rodinová 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 19:36:58)
Coz mi pripomina recept na “kocici pochoutku”
Vezmes kocku, strcis do pytliku, nasypes sul, pepr, novy koreni, bobkovy list atd.
Zavazes, aby ocasek couhal.
Cele zahrabes do zeme.

Za tri tydny zkusis zatahat za ocasek a kdyz ti zustane v ruce, je pochoutka zrala ke konzumaci~t~
 Muumi 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 19:39:14)
Nikdy jsem tam nebyla. Ve Švédsku mají shnilý rybičky "surströmming", a to bych si teda taky nedala:) ale jestli chceš nějaké hnusy tohoto typu vyzkoušet, tak jsou asi nejdostupnější:) akorát se to nesmí vozit letadlem:)
Zde je k tomu k pěkné názorné video:)
https://m.youtube.com/watch?v=OAdZPSSiu3w

(On je teda těch různejch "challenge" plnej YouTube...)
 Rodinová 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 19:42:58)
Asi ani nechci, jsem milovnik smradlavych syru, ale na shnily maso asi nemam dost odvahy~d~
 Muumi 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 19:48:27)
No, já myslím, že to bude dost přeceňovaná záležitost:).
 Slonisko 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 19:47:08)
Už ten popis dokáže člověka odradit. Já teda nedala ani lutefisk a to je proti těm surströmming nejspíš jen slabý odvar.
 Muumi 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 19:49:32)
Lutfisk mi smrdí taky... Navíc teda ten proces, louhovaná ryba:(. Já holt nejsem severský typ, v Grónsku bych asi chcípla hlady.
 77kraska 


Re: Zapomenutý losos 

(31.7.2022 23:29:44)
zapomenuteho lososa bych se bala

v nasi rodine je oblibena kniha Let do nebezpeci, kde si oba piloti velkeho dopravniho letadla daji k veceri lososa, ktery je zkazeny, oba piloti se otravi a ztrati vedomi, stejne tak nekolik cestujicich....no a zbytek nebudu prozrazovat tem, ktery knihu neznaji

stare dobre casy, kdy se v letadlech servirovala tepla vecere
 Zasjaj. 


Re: Zapomenutý losos 

(31.7.2022 23:36:04)
~t~ Pamatuju si doslova “ ja si dam lososa do nosa”, ale nic vic, jen, ze byl smrtonosny ~t~
 Salamajka 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 6:53:00)
Je ten film je fajn. No přesně zrovna ryba. Prostě bych to vyhodila. Zrovna teď jsem řešila lednici kde měl táta milion prošlých potravin. No už se nedivím, že měl pořád průjem a my jsme museli neustále řešit co s tři týdny starým prádlem které už prostě nevyperes protože to ani pořádně nevymachal nic. 🤦🤦🤦 I jsem docela zvědavá jaký má teď hodnoty krevního cukru atd. Zhubl za víc než měsíc v nemocnici dobrou polovinu kil.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 8:43:47)
Je to taky krásná audiokniha s Cupákem, mimochodem.
 Žžena 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 10:27:25)
Mimochodem z tohoto důvodu si nesmí oba piloti dávat stejné jídlo. Musí jíst každý jiné.
 Cimbur 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 8:45:03)
Bude ti blbě. Nejezte to. Histamin je sviňa.
 Rodinová 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 10:30:34)
Zijes ~t~ ?
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 12:26:24)
Zatím jo. Se uvidí.
Kdybych se tu už nikdy neobjevila, udělejte si na mou památku kopřivový čaj.
 Girili 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 20:54:46)
V návaznosti na předchozí diskuzi jsem četla "Zapomenutý los" a lekla jsem se, že jsi prošvihla vyzvednutí milionů nebo něco podobného. Zkažený losos je proti tomu prkotina. ~t~
 Beat 


Re: Zapomenutý losos 

(1.8.2022 21:31:11)
A ja teď zas myslela, ze zahrabali nějakýho losa, a zapomneli ho tam a vznikl další speciální recept.. ~:-D
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Zapomenutý losos 

(2.8.2022 7:29:47)
Co jste mi to udělali z mého gastrotémátka? ~q~
Shnilí žraloci, alkouni a rybičky!
Ještě že ten losos už je sežranej.
 Muumi 


Re: Zapomenutý losos 

(3.8.2022 19:14:51)
A já doufala, že někdo přidá podobné mňamky z jiných koutů světa. Tak jsem tu škodila jen já, pardon:)
 ivett30 


Re: Zapomenutý losos 

(3.8.2022 19:20:10)
Nebude, neoricetla jsem tema cele, ale sama bych z tohoto kousku nejradsi udelala tatarak, Jen naskrabat nozem, cibulka na jemno, sul pepr, popripade sojovka a na toustiky. Ale vim, ze kazdy syrove mason neji, ja ho davala preventivne den predem do mrazaku, aby se zbavil skodlivin
 Muumi 


Re: Zapomenutý losos 

(3.8.2022 19:55:42)
V mrazáku se fakt škodlivin nic nezbaví. Maso, které už není úplně ok, po přemrazení v pořádku nebude. Ty rozkladné procesy se možná zpomalí, ale určitě neskončí. Mrazit se má jídlo v dobré kvalitě. Mrazák ti zničí třeba moly v mouce, to jo.
 angrešt 


Re: Zapomenutý losos 

(4.8.2022 19:47:45)
Muumi, máš pravdu až na výjimku mnohobuněčných parazitů - ryby se přemražují kvůli Anisakis simplex. Toho zmrazení celekm slušně (ale ne stoprocentně) zabíjí.
Viry a bakterie přetrvávají vesele dál.
 Muumi 


Re: Zapomenutý losos 

(4.8.2022 21:16:49)
Tak to jsem ráda, že nejsem úplně mimo... Losos u nás prodávaný ovšem už jednou zmrzlý byl, ne? Mořská ryba je rozmrazená vždycky, i ta "čerstvá"?
 angrešt 


Re: Zapomenutý losos 

(4.8.2022 21:19:31)
Muumi, obvykle je rozmrazený, ale mohl být i nezmrazený, třeba pan Lešetický (Cerstveryby.cz) míval nepřemrazené, nevím, jestli to tak pořád je, odstěhovala jsem se z dosahu dovozu už před lety.
 Muumi 


Re: Zapomenutý losos 

(4.8.2022 21:23:46)
Moje tchýně kdysi pracovala v řeznictví Lešetický. To je možnéá stejná firma? Úplně se mi vybavilo, jak o tom mluvívala. Loni chudák umřela...
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Zapomenutý losos 

(4.8.2022 12:30:20)
Tyjo, no tak syrové bych to nejedla, pokud to není super čerstvé, ale naopak zapomenuté v báglu.

No nic, přestáli jsme to bez úhony, díky všem.
 Muumi 


Re: Zapomenutý losos 

(4.8.2022 19:42:43)
Přežila jsi, tak ti byl losos odtématovan. Kdyby ne, určitě by téma pro výstrahu zůstalo:)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.