| Kopřiva Dvoudomá | 
 |
(31.7.2022 19:11:28) Zapomenutý v batohu, a zrovna kus velkej jako kráva. Byl tam cca 20 hodin, v pokojové teplotě. Nejevil žádné zjevné známky zkázy. Hodila jsem ho rychle na plech a peču.
Když to nebylo nijak závadně cítit, tak by to nemělo být zdravotně závadný, že ne?
|
| libik | 
 |
(31.7.2022 19:35:46) Myslím, že zkažená ryba nelze nijak zakamuflovat, jednak smrdí a jednak je blemcavá, losos bude fajn, dobrou chuť
|
|
| angrešt |
 |
(31.7.2022 20:01:06) toxické aminy v rybách jsou cítit jako velice silná rybina až zamřelost. Ale jsou cítit, jen pokud na rybě není žádná kyselina. Kyselina (jakákoli - ocet, citron...) totiž tyhle aminy vyvazuje takovým způsobem, že právě ztratí zápach, ale nikoli závadnost. Pokud byl losos neokyselený a nesmrděl, pravděpodobně bude ok.
Jinak otravy těmito aminy z ryb (souhrnně zvané jed ptomain) hrají roli v jednom díle Hercule Poirota - Temný cypřiš :D Kdybys to jako chtěla mít s přiměřeným kulturním doprovodem během pečení
|
| Kopřiva Dvoudomá | 
 |
(1.8.2022 8:44:21) No přesně tenhle díl jsme dokoukali minutu před tím, než jsem si přečetla tvou odpověď, Angrešt. Bylo to v archivu na ivysilani ČT.
|
|
| Konzerva | 
 |
(1.8.2022 9:45:09) Angrešte,
platí to i pro jiná masa?
Mojí mámě, když se stalo, že zapomněla vyndat vepřový z igelitu a trochu zasmrádlo, tak ho vykoupala v octové vodě, odkrájela tlusté (prý smrdí hlavně to) a pak normálně spotřebovala. Zjevné problémy nebyly žádné.
|
| Fern |
 |
(1.8.2022 10:32:24) Stejným způsobem "vznikaji" nakládána masech v obchodech a proto bych si takové fujtajbl nikdy nekoupila
- zvlaste uz zasmradajici masa nebo po lhute spotreby tam prave ojedou hadrou namocenou v otcové vodě,se kterou mezitím stačí vytrit i zem; no a pak se to dá všechno do úžasné smakulady,řádně se prirazi na ceně a maj to pěkně doma retezce
Přesně z toho důvodu si nakládané maso v obchodu nikdy nekupuju a nechtěla bych ho ani zadara.
|
|
| angrešt |
 |
(1.8.2022 14:06:44) Konzervo, jo, platí to pro všechna masa. Aminy, které vznikají rozkladem bílkovin, vznikají v každém mase, ale v rybách o dost rychleji. A jejich zápach se neutralizuje kyselinou, jejich škodlivost ovšem nikoli. takže mrtvolně zápašné maso se omytím octem sice odsmradí, ale zkažené a rizikové zůstává.
A zároveň se různá masa liší skladbou aminokyselin, které v těch bílkovinách jsou, a z různých aminokyslein pak vznikají různé aminy. O tom psala včera Cimbur - dost velkým problémem je, když ten vznikající amin je zrovna histamin (ev. některé další aminy - putrescin, tyramin - potencují účinek histaminu), protože ten je významně biologicky aktivní. Histamin vzniká z aminokyseliny histidinu. Hodně histidinu je v rybách z čeledi tuňákovitých a makrelovitých (viz otravy uzenými makrelami - uzení taky pěkně přerazí pach aminů), v sardinkách a ve sledích. Zrovna v lososovi tolik histidinu není, proto riziko vzniku nadkritického množství histaminu je menší, nikoli však nulové, takže Cimbur měla pravdu, bezpečnější bylo toho lososa vyhodit.
Histamin není čichově poznat. Poznat jsou některé jiné aminy, např. methylamin (vznikající z glycinu). Obvykle vzniká směs aminů a aspoň některý bývá cítit, ale stoprocentně spolehnout se na to nedá.
Mám na to dokonce jeden seminář
|
| Konzerva | 
 |
(1.8.2022 15:52:57) Dík.
A vzpomněla jsem si, jak jsem viděla dokument někde ze severu, nevím už jestli Island nebo Gronsko, že tamní pochoutka je nachytat nějaké místní malé ptáčky, udělat z nich hromadu, přikrýt kamením a nechat několik týdnů uležet. Pak je z toho děsně smradlavá, ale oblíbená pochoutka. Tak nevím, jestli mají vyzkoušeno, že zrovna tihle ptáci se nerozkládají "škodlivě" nebo jsou místní prostě už přizpůsobeni.
|
| Muumi |
 |
(1.8.2022 19:15:21) To je "kiviak", grónská záležitost. Vezmeš tuleně a narves do něj alkouny (vcelku, i s peřím s zobáky a vůbec). Pak se z toho má odstranit co nejvíc vzduchu a zatíží se to kameny a několik měsíců nechá fermentovat... Prý děsně vzácná pochoutka, jedí ji při slavnostních příležitostech. Akorát když použiješ něco jiného než alkouny, nastane problém, neboť údajně fermentují hůř, takže se pak lidí otrávili botulotoxinem. No já bych si to nechala ujít:)
|
|
| Muumi |
 |
(1.8.2022 19:20:58) Já, tady píšou, že lze použít k papuchalky. Já mám zažité ty alkouny (v článku ale píšou alky, tak nevím). No tak dobrou chuť:)
https://www.idnes.cz/xman/styl/extremni-gastronomie-kiviak-je-tulen-nacpany-rozkladajicimi-se-ptacky.A160703_231530_xman-styl_fro
|
| Rodinová | 
 |
(1.8.2022 19:26:44) Ptaky? To se dela ze zraloku, ne? Nejak se maso specialne naporcuje, zahrabe a fermentuje to. Bez toho je to jedovaty.
Dobrou chut, pochoutka…
|
| Muumi |
 |
(1.8.2022 19:31:57) Shnilej žralok je hákarl. Ten je z Islandu. To, o čem píše Konzerva, je fakt taková konzerva:) Ptáčci v tulení kůži.
|
| Rodinová | 
 |
(1.8.2022 19:33:22) Aha, jsem to spletla, videla jsem dokument o teto lakave dobrote a zaradila to jinam. No beztak…. Jedlas to? Neco z toho ?
|
| Rodinová | 
 |
(1.8.2022 19:36:58) Coz mi pripomina recept na “kocici pochoutku” Vezmes kocku, strcis do pytliku, nasypes sul, pepr, novy koreni, bobkovy list atd. Zavazes, aby ocasek couhal. Cele zahrabes do zeme.
Za tri tydny zkusis zatahat za ocasek a kdyz ti zustane v ruce, je pochoutka zrala ke konzumaci
|
|
|
| Muumi |
 |
(1.8.2022 19:39:14) Nikdy jsem tam nebyla. Ve Švédsku mají shnilý rybičky "surströmming", a to bych si teda taky nedala:) ale jestli chceš nějaké hnusy tohoto typu vyzkoušet, tak jsou asi nejdostupnější:) akorát se to nesmí vozit letadlem:) Zde je k tomu k pěkné názorné video:) https://m.youtube.com/watch?v=OAdZPSSiu3w
(On je teda těch různejch "challenge" plnej YouTube...)
|
| Rodinová | 
 |
(1.8.2022 19:42:58) Asi ani nechci, jsem milovnik smradlavych syru, ale na shnily maso asi nemam dost odvahy
|
| Muumi |
 |
(1.8.2022 19:48:27) No, já myslím, že to bude dost přeceňovaná záležitost:).
|
|
|
| Slonisko | 
 |
(1.8.2022 19:47:08) Už ten popis dokáže člověka odradit. Já teda nedala ani lutefisk a to je proti těm surströmming nejspíš jen slabý odvar.
|
| Muumi |
 |
(1.8.2022 19:49:32) Lutfisk mi smrdí taky... Navíc teda ten proces, louhovaná ryba:(. Já holt nejsem severský typ, v Grónsku bych asi chcípla hlady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|