| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jogurtovač

 Celkem 21 názorů.
 Rodinová 


Téma: Jogurtovač 

(20.3.2022 17:28:50)
Mate prosim nejake konkretni zkusenosti a postrehy?
Nejen znacku, ale i provoz, rentabilitu, cokoliv relevantniho.

Diky, zvazuju:-)
 Bouřka 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 17:43:17)
Já bych řekla, že jde o nenáročnou technologii, takže fungovat budou víceméně všechny srovnatelně. Prostě to jen udržuje teplotu. Osobně bych volila takový, kde se skleničky jen volně vyskládají, člověk tam spíš může dát svojí vlastní nádobu. Sama teda používám program na multifunkčním hrnci. Vyhovuje mi nepatlat se se sklenkama, z hrnce to přendám do kyblíčku od jogurtu. I kupovaný beru ve velkých balení :-)
 Vranice 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 18:47:36)
Měla jsem litrový s jednou průhlednou nádobou, co se vloží do druhé nádoby - ta zahřívá (elektricky) a udržuje teplotu na potřebných 40 st. Stačilo večer připravit vlažné mléko s pár lžícemi jogurtu a ráno byl hotový jogurt ke snídani.

Ale... když mám dát za mléko 20-30 Kč (kupuji čerstvé plnotučné), k tomu malý kelímek jogurtu anebo jog. kultury, někdo přidává i sušené mléko, dále si musím večer vzpomenout, pak směs ohřívat a udržovat několik hodin teplotu, nepřijde mi to nijak výhodné. Nehledě na to, že se občas zadařil jogurt slizovitý, snědli jsme ho teda, ale nic moc konzistence.

Asi máš svoje důvody, když zvažuješ jogurtovač. Kdybych měla nějaké speciální požadavky jako vlastní kozí mléko, sojové, dietu, atp, tak bych používala jogurtovač dál, jinak mi nepřijde jako potřebná věc do domácnosti.

Jogurtovač jsem darovala, kupuju 500 g kelímky hotového jogurtu, vejdu se pokaždé pod 20 Kč/ks a je mi jedno, jestli v obchodě koupím 2 velké jogurty nebo litr mléka + malý jogurt na výrobu vlastního.

Jestli si chceš výrobu jogurtu zkusit a máš el. troubu nastavitelnou na 40 stupňů, na jednu noc to zkus a budeš vědět, jestli opravdu potřebuješ jogurtovač. Bude mít nejspíš menší spotřebu, jelikož zahřívá menší prostor než ta trouba, ale to je tak podle mě celá výhoda jogurtovače.

Někdo dělá jogurt v termomíse, někdo jen tak v peřinách. Do toho bych nešla, když není záruka rovnoměrné teploty po nějakých 8-12 hodin, kdo ví, co v kelímku vyroste.

Přišlo mi praktičtější pořídit si jogurtovač s jednou nádobou a odebírat postupně do misek, než s vícero skleničkami, je s tím víc práce. Kdybys chtěla vědět něco víc, tak sem napiš.
 Len 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 18:53:02)
Jako Bourka pouzivam multifunkcni hrnec. Mam jeste i samostatny soudkovity jogurtovac, ktery ma i padnouci sitko, ten pouzivam hlavne na vyrobu tvarohu, nebo "luciny". Pouzivam to docela dost, protoze tvaroh se tu koupit bezne neda, mleko je levne (4 pinty asi za £1-1.20, coz je dost levnejsi nez v CR), v lete delam i ty jogurty, pres zimu se moc neji. Jo a mam i kulturu na creme fraiche, ale k tomu jsem se jeste nedostala, to se taky dela v jogurtovaci.
 Rodinová 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 19:02:58)
Diky vsem za postrehy, jedlici jogurtu jsme dva, obtezuje me porad kupovat kelimky a nasledne vyhazovat dalsi plastovy odpad. Coz bude asi hlavni duvod.

Multifunkcni hrnec nemam a mam malou kuchyn, takze je to i otazka prostoru.

Beru si - hodlam i nadale - si brat jogurt do prace ke snidani, takze mozna radeji sklenicky.

Chapu, ze jogurtovac asi nebude rocket science technology ~:-D, spis mi asi jde o to, jestli to za danych okolnosti ma vubec smysl.
 neznámá 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 19:21:08)
A už si domácí jogurt chutnala?
Ano je to celkem věda, domácí jogurt z běžných receptů (zahřát mléko, naočkovat koupeným jogurtem, nechat zrát) nechutná jak kupovaný, konzistence je jiná, taková klihovitá.
Pokud chceš, aby chutnal jak kupovaný, je potřeba očkovat kulturou. A mléko je potřeba trošku zahustit, někdo sváří a pak nechá vychladnou, někdo přidává sušené mléko nebo kondenzované.
Já mám mlsné děti (poznají i "špatnou" značku kečupu v toustech), dokážu udělat dobrý jogurt, ale je jednodušší si ho koupit, zas tolik ho nesníme.
 Len 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 19:28:05)
Klihovity jogurt teda nastesti nikdy nemam, ale to, ze casto pouzivam susenou kulturu, je pravda, pak pouzivam prvni a druhy jogurt z ni, dalsi uz vetsinou zase kulturu. Nekdy delam z trvanliveho mleka, to se nemusi prevaret a jogurt je husty, nekdy pridam susenou smetanu, to take pomaha. Deti jogurt ji jen sve znacky, takze s domacim nemam sanci, ale domaci lipanek z domaciho tvarohu sni s chuti.
 Rodinová 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 19:30:29)
Coby kulturu chci pouzit lzici Hollandie~:-D
To pry funguje.
Uprimne, klihovitej nechci.
 neznámá 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 19:34:26)
Zatím bych jogurtovač nekupovala. Nemáš třeba troubu, co umí takto nízké teploty?
Zkus to, on funguje každý živý kupovaný jogurt, ale ta chuť a konzistence výsledného jogurtu je jiná než originál, ale lidem to většinově nevadí.
 neznámá 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 19:36:24)
Nebo jen nechat v troubě pod rozsvícenou žárovkou, to by stálo za pokus, použila bych kuchyňský teploměr, abych věděla jak se teplota v takové troubě pohybuje.
Nebo topení, peřiny - to je klasika.
 Rodinová 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 19:39:21)
Umi 30 a vic, to by asi slo zkusit.
A jak - mleko a do toho lzici jogurtu a nechat pres noc, cca 8 hodin?
 neznámá 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 19:46:29)
Já mlíko svařím.
Tady jsem našla jak to funguje. Podobně to popisují i v Domácím mlíkaři od Kláry z kopce a Klára z kopce je sýrařská legenda.~:-D

"Těch 5 minut, kdy na začátku výroby necháváte jogurt probublávat, je zásadních. Před výrobou jogurtu musí mléko projít vysokou pasterací, to znamená buď zahřátí na teplotu 90–95 °C po dobu 5 minut, nebo 80–85 °C po dobu 30 minut. Zničí se tak nejen nežádoucí mikroorganizmy a inaktivují inhibiční látky, které by mohly bránit růstu mléčné kultury, ale dochází i k tzv. denaturaci bílkovin, tedy rozrušení jejich struktury. Čerstvé mléko obvykle bývá ošetřeno pouze šetrnou pasterací, která se pohybuje v rozmezí 71,5–74 °C. V případě, že zahřátí na začátku vynecháte, jogurt nebude hustý a bude mít navíc onu nevzhlednou táhlou, téměř slizovitou texturu."

Možná použít trvanlivé mlíko, jak píše Len, to vyzkoušené nemám, chlapa by asi trefil šlak, kdybych ho přinesla domu.~:-D

Ale většinou to lidi neřeší, mlíko pouze zahřejí a naočkují jogurtem.
 Len 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 19:22:14)
Na sklenicky jsem mela kdysi z Cech dovezeny Bravo, pak jsem tu koupila podobny, urcite to chce mit vic sklenicek nez tu jednu sadu. V lete delam do sklenicek bud s dzemem vespod, nebo si do toho pak pridavam ovoce. Do mleka prilevam slehacku, v podstate nejlepsi zpusob jak tu ziskat tucny jogurt,
 Bouřka 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 19:45:05)
Ještě mė napadlo, dají se sehnat mezofilní kultury, které dělají jogurt při pokojové teplotě a nevyžadují žádné extra vybavení. Jedna je třeba k mání tady https://www.fermentarum.cz/viili, nebo je na to skupina na fb (Vilda a Filda nebo tak nějak), kolují tam ty kultury 2. Osobní zkušenost nemám, ale kdyby sis chtěla zaexperimentovat. Náročnost chovu vlastních jogurtových zvířátek bude na úrovni chovu kefíru. Možná to přes léto prubnu, kefír jsem přes zimu umořila, je třeba něco pořídit :-)
 Rodinová 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 19:49:57)
Muz si pri teto prilezitosti zavzpominal na mladi, pry si pestoval kefir z jakysi kefirovy houbicky~:-D
Koukam, ze se porad prodava.
 Bouřka 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 19:49:53)
čerstvé je třeba zahřát cca na 90°C a nechat zchladnout, trvanlivé můzeš očkovat rovnou, jen ohřáté na 40. A pak už jen nechat přes noc v troubě a uvidíš. Já očkuju choceňákem.
 Rodinová 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 19:52:46)
Tak jo, asi zkusim trvanlive, troubu a Hollandii.
Vyhodit to muzu vzdycky~t~

Diky vsem!
 Vranice 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 20:16:31)
Nevyhazuj, kdyby vám to nechutnalo, můžeš upéct jogurtovou buchtu, tam se to nepozná :-).

Když ti vadí kupovat jogurt v kelímkách (chápu, proto kupuju radši velké kelímky), pak bys zas kupovala mléko v tetrapaku nebo v plastu na výrobu toho jogurtu, pokud tedy nemáš vlastní zdroj mléka. Na recyklaci mi přijde složitější tetrapak než kelímek od jogurtu.

Jak jsem psala, přijde mi lepší a jednodušší koupit kilo jogurtu než litr mléka + další věci kolem přípravy a výroby.
 Rodinová 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 21:21:52)
Vranice, to je taky zajimavej uhel pohledu ke zvazeni.
Mezitim jsem koukala na jogurtovace a zacinam tusit, ze ho do kuchyne nacpu za ceny velkych obeti~:-D
Takze tohle mozna zvitezi~;)
 Bouřka 


Re: Jogurtovač 

(20.3.2022 21:34:28)
Jo tohle je pravda. Já si dělám občas vlastní pro změnu, když nechci smetanový. Smetanový se dá ještě sehnat bez vylepšovadel, ale u normálního je to nemožné.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Jogurtovač 

(21.3.2022 9:33:39)
Používám pomalý hrnec s nastavením teploty, dávám tam skleničky. Funguje to výborně.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.