Ropucha + 2 |
|
(5.12.2020 11:51:14) Zachraňuji zuřivě se vší vynalézavostí, cucky všelijak rozmačkávám lžičkou, pasíruji přes sítko, hmotu nastavuji, chladím, zahřívám ... a nezlomně očekávám, že to dokážu Vždycky výrobek dokončím, nevyhodila jsem nikdy nic. Ale možná jsem někdy měla Stává se mi to tedy výjimečně, ale když už, odmítám si neúspěch připustit do poslední chvíle.
|
Martina, 2 kluci |
|
(5.12.2020 14:20:29) . a nezlomně očekávám, že to dokážu
Jojo, a udělám proto všechno. Často pred Vánoci tahle dopadnu s čoko krémem do pařížských rohlíčků. V klidu uvařím šlehačku s čokoládou, vychladim. Pak to začnu míchat s máslem, zdrcne se to, sleham dál a dál a dál, cca 20 min, pak se to zase spojí. Loni jsem se na máslo vykašlala a vyšlehala jen tu čoko šlehačku a dobrý. Letos kvůli manželovi bude akce "bez mléka", takže mám smetany všech druhů (sójová, ovesná, kešu a mandlová), budou nové výzvy ...vařit s čokoládou? Šlehat nebo nee? Slané pokrmy zachráním skoro všechny, ale já nepřipaluju, spíš si pletu koření a dávám "přiměřeně"
|
libik |
|
(5.12.2020 14:52:36) Martino, já dělám všechno kromě masa ve veganské verzi, takže když říkám smetana, myslím sojová, na omáčku excelentní, ale obávám se, že to nevyšleháš
Kdo má tichej mixer nebo silný nervy(a je vegan nebo nesnáší laktozu), může vyšlehat vodu z cizrny (mám to z Rodiny a funguje)
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(5.12.2020 14:58:56) Ta Ráma ke šlehání drží krásně a je dobrá.
|
libik |
|
(5.12.2020 15:03:53) Koukla jsem, že mají "jednoduše čistě rostlinnou",tak to koupím, stejně je to legrace , jak se nám mění reklamní slogany podle stravovacích trendů, nedávno byla "rama-máslová chuť"
|
|
|
daba+holčička |
|
(5.12.2020 15:19:48) naopak, sojovou šlehačku vyšleháš pekelně, je to tuhý až moc. Přidává se tam pak jogurt a je z toho zajímavej krém. Kokosovou šlehačku taky vyšleháš.
|
libik |
|
(5.12.2020 15:34:38) Dabo, opravdu???
No tak to jsem na to zas jednou šla logicky, zdálo se mi, že rostlinný tuk prostě neztužím, kdybych se postavila na hlavu
Já to tedy zkusím.
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(5.12.2020 16:08:19) Dabo, koupila jsem "smetanu na vaření" soja, kešu, mandle. Plán mám - provarit s čokoládou, nechat ztuhnout, vyšlehat...co myslíš?
|
libik |
|
(5.12.2020 16:10:39) Já nechci znova blbě radit, ale koukla jsem, že kromě smetan na vaření (nejrozšířenější je ALPRO) existujou rostlinné šlehačky, tam bych věřila, že to ztuhne.
|
Martina, 2 kluci |
|
(5.12.2020 16:39:40) Aha, tak koupím i šlehačku, ovšem v naší Horní Dolní to bude kapku oříšek.
|
|
|
daba+holčička |
|
(5.12.2020 21:11:08) MArtino, na vaření bude možná málo tučná na šlehání. Vím že se dá vyšlehat ta rama a pak nějaká ze zdravé výživy, myslím to byla Holé. Tady je recpt na ten krém. https://www.toprecepty.cz/recept/33060-jogurtovy-krem-na-dorty/
|
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(5.12.2020 15:59:16) Zkusím šlehat, trvám na tom, že to dokážu
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.12.2020 15:40:48) Martino, zdrclý krém zachráníš pár kapkami oleje a šlehat. Na tento postup jsem pyšná, neboť jsem ho sama vymyslela v rámci nápravných pokusů
|
libik |
|
(5.12.2020 15:43:21) Ropucho, beru tě za slovo, poslední fopá se zdrclým krémem jsem zažila při drahoušových padesátinách, došlo na variantu "tvářím se jakoby nic", protože jsem nezmohla nic.
|
Ropucha + 2 |
|
(5.12.2020 15:52:12) Libiku, zkus to. Já bývám netrpělivá čekat, až se sjednotí teplota všech surovin, takže obvykle zkouším propašovat něco teplého a dopadne to očekávatelně. Ale ten olej jsem vymyslela geniálně
|
libik |
|
(5.12.2020 15:55:39) Ten olej je pro mě lepší než máslo, jelikož masožravý oslavenec má dort jako dekoraci a těší se na řízek, takže aby moh i vegánek
Tuhle jsem se v intimní chvilce bavila s mužem o vaření (my v podstatě spíš jíme než tamto) a říkám mu "mrzí mě, že byl zdrclej krém na tvým dortu"
Vůbec nechápal, o čem mluvím a nehrál to.
|
Ropucha + 2 |
|
(5.12.2020 16:01:18) Ono dost lidí nuance v jídle nepozná, to je pro amatérské kuchaře a cukráře výhoda Nakonec i pro ty profesionální tedy, za jídlo se vydává ledacos i veřejně.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.12.2020 16:08:07) Valkýro, já bych řekla, že ta nadýchanost tam chybí i chuťově. Ale samozřejmě jedlé to je.
|
libik |
|
(5.12.2020 16:16:59) tohle byl pudink šlehaný s vařeným salkem (doma dělaným, javorový sirup a kokosové mléko) a k tomu Flora, jediný přijatelný rostlinný tuk , co doma byl, mělo to takovou tečkovitou konzistenci, na pohled bys řekla, že je to jemnej kokos.
Upřímně řečeno, mezi námi děvčaty, bylo to bluee.
|
Ropucha + 2 |
|
(5.12.2020 16:28:41) Libiku, tvá otevřenost experimentům s různými alternativními potravinami je obdivuhodná. Já jsem opatrně vzala na milost sójové mléko a tofu, jinak vařím pouze z tradičních surovin. Mám sice z mléka a mléčných výrobků výčitky, ale na šlehání cizrnové vody nebo míchání javoru s kokosem mi nějak chybí kuráž.
|
libik |
|
(5.12.2020 16:35:14) Tak já musím, že jo, nemohu brát dítěti ideál.
Javorovej sirup je boží, v normálním režimu bych to nikdy nekupovala, jelikož je to fakt dost drahý, malá placatka za nějakých 160,- Kč, ale chuťově vynikající.
A jak jsem říkala, velmi mě překvapilo, že slepice fakt trpí zbytečně, jelikož bramborový či kynutý knedlík bez je o třídu lepší. U moučníků, to je otázka, moje máti má největší starost, aby "pěkně vyběh" korpus a moc nezdobí. My máme rádi různě mokré moučníky plné sušeného ovoce a ořechů.
Ty smetany na vaření už jsem chválila, chuťově super a oběd tě tak neodstřelí, i když je to svíčková se šesti.
|
Ropucha + 2 |
|
(5.12.2020 16:38:45) Libiku, já jsem se bez vajec naučila dělat buchtu a palačinky z banánů a to je hodně dobré. Knedlík bych si netroufla, dává se tam nějaká vychytávka, nebo vejce prostě vypustíš?
|
libik |
|
(5.12.2020 16:40:53) Dám někdy lžíci té rostlinné smetany na vaření, ale jsou i jen tak, a do bramborových přistrouhnu jeden syrový brambor.
Dneska se mi fááákt povedly
|
Ropucha + 2 |
|
(5.12.2020 16:47:21) Hm, zní to trochu podezřele Nejbližší knedlíky budu dělat o Vánocích, bude u toho důležité příbuzenstvo, to tam asi konzervativně hodím vejce Ale k nějaké té vegetariánské omáčce pro užší kruh bych to mohla zkusit.
|
neznámá |
|
(5.12.2020 16:55:11) Libiku, to vaříš nadvakrát nebo jednou se nějak obejdou masožrouti a podruhé si něco jiného vezmou vegani? Umím si představit veganský knedlík i omáčku, ale čím nahradiť maso? Tofu moje rodina nazývá "tofuj". Já si do omáčky nebo ke knedlíku tofu přihodím, mám ho ráda, ale pak je to omačka z masa, není veganská.
Jinak také máš můj obdiv, já na experimenty u vaření nemám chuť a ani buňky.
|
libik |
|
(5.12.2020 17:08:44) Vařím některá veganská jídla pro všechny, naučila jsem se indickou kuchyni, to je děsně dobrý (květák na kari, dhal, kapusta a tak) no a když dělám klasiku, mám omáčkovej základ vegan, který pak doleju pro ostatní do dušenýho masa. Náhražky masa jsou na trhu ve velkém množství, dneska jsem pekla výpečky ze starých dobrých sojových kostek, když se tomu dá péče, je to dobrý , ale nesmí se to odfláknout, jinak za hodně dobrou značku výrobků ála maso pokládám https://www.gardengourmet.cz/, kupovala bych klidně pro celou rodinu, ale bohužel je to oproti masu drahé, jelikož to není dotované.
|
libik |
|
(5.12.2020 17:16:59) Vaříš to 20 minut v dobré sojovce a v koření (pepř, nové, paprika, kmín) pak to dáš do pekáčku na olej , posypeš cibulí na kroužky , osolíš a pečeš 2 hodinky tak na 160, občas podleješ tím vývarem, jako maso, no
|
libik |
|
(5.12.2020 17:22:54) Valkýro, dobrej kompromis, to sádlo
|
libik |
|
(5.12.2020 17:29:42) jo a nějak jsme znervozněla z odpovědnosti za tvůj nedělní oběd, tak přikládám recept z internetu https://www.vegmania.cz/recepty/vypecky-ze-sojoveho-masa
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.12.2020 18:20:20) Valkýro, ten zní dobře! Ale v jakém poměru to vše? U bramborového klasického vím od oka, jak má vypadat, tady bych tápala, jak to vyladit do správné chuti.
|
libik |
|
(5.12.2020 18:25:25) No a já bych dala místo vajec nakládané žampiony a majonézu veganskou
Dobrej je taky bavorskej brsalát, tam se dává cibule, okurka, nakládaná paprika, oliváč, hořčice. Akorát, že Němci prý jsou schopni to pozřít teplé
|
neznámá |
|
(5.12.2020 18:29:15) A zkoušela jsi teplý br.salát? Je výborný ať s majonézou nebo nějaká lehká varianta. Pocházím z kraje, kde se k jídlu servíruje pouze teplý salát, studený je zbytkové jídlo. Jsem byla jako dítě v šoku, když mi poprvé nandali na talíř studený salát.
|
libik |
|
(5.12.2020 19:07:39) Neznámá, přiznám se, že ne, mám to obráceně, nejsem zvyklá na teplej
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.12.2020 18:53:39) Libiku, žampióny? Do těch bych v této kombinaci tedy nešla, ačkoliv houby jinak miluji.
Bavorský salát je úžasný, ale nevím, jestli bych ho dokázala tak autenticky ochutit, oni tam dávali nějaký speciální ocet.
|
Ropucha + 2 |
|
(5.12.2020 19:04:02) A když jsme u těch veganských receptů bez vajec, tak s náhražkou za máslo by šlo vegansky i to, co zrovna peču na zítra:
půl kila hladké mouky, kostka másla, 250g jemně strouhané mrkve, kypřící prášek s vinným kamenem bez cukru válet těsto na šátečky, plním domácími povidly, velmi úspěšná věc u nás
|
|
libik |
|
(5.12.2020 19:08:50) žampiony mě napadly, jelikož ty dává do brsalátu Jiří Bartoška a to je nějakej Sokol
|
|
|
|
neznámá |
|
(5.12.2020 18:32:26) Val, to zní hodně dobře. Zkusím. Možná místo vajec použijí vlašské ořechy.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.12.2020 18:48:55) Valkýro, děkuji, ten zkusím, ta kombinace se mi zamlouvá.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(5.12.2020 17:15:07) Vlastně ano, sojové maso mám také moc ráda, taková hmota, která se ochutí jak potřebuji. Ale prý značně nezdravé, plné plísní. Vegani ho z toho důvodu nemusí a dávají přednost fermentovaným výrobkům.
Prostě si dobrá. A máš dobrou rodinu, moje je na experimenty moc staromilská. Asi největší odvaz, který jsem zavedla, je svíčková s rýži nebo těstovinou.
|
libik |
|
(5.12.2020 17:22:18) Já kostky dělám fakt vyjímečně, z toho GG, pokud jste koukaly, pokládám za nejlepší ty nudličky a mletý. V Globusu mají jinou značku (ještě dražší) a tam když si koupíš "kuřecí řízek", je to skoro lepší. Jenže to mám daleko a nemůžu provařit takový prachy.
|
|
|
libik |
|
(5.12.2020 17:19:24) Neznámá, ta můj chlap "jí jako ptáček" a stále drží staromládenecký zvyk si občas dát kebab, synovi nevařím, tomu "dávám ochutnat" a druhá dcera je vegetarinánka.
Na utopencích a poctivých řízcích z krkovice tu ujíždím jenom já
|
neznámá |
|
(5.12.2020 17:35:47) Utopenci... Já mám sousedku asi veganku, moc sem nejezdí, moc se nebaví. Ale jednou povídá svému chlapovi "Mám strašnou chuť na salám s cibulí a octem. Mám tam ještě ten vegetariánský salám a na něj si rozmíchám vodu s citronem"
Můj chlap nevěděl jestli se smíchy počůrat nebo naopak znechuceně zvracet.
Já mám za sebou mnoholeté vege období a pak mnoho let pouze s rybama, ale ze představy salámu s citronovou vodou se navalovalo i mě.
|
|
|
Okolík |
|
(5.12.2020 17:19:34) Knedlíky houskové nesnáším, nevařím ani k ničemu nejím. S jedinou výjimkou - svíčková. Když ji vařím, muž dostane na výběr - buď knedlík koupíme a nebo on uvaří. Svíčková mi s něčím jiným než knedlem připadá divná.
|
neznámá |
|
(5.12.2020 17:29:46) Taky oblíbenost houskových knedlíků nechápu, nikdy jsme je doma nedělali a to se vařilo fakt hodně. Nedělala je už moje babička. Chlapi křičeli, že knedlíků si užijí dost v jídelnách a hospodách, že doma je nechtějí ani vidět. Nemám ráda houskové knedlíky, prostě hmota. Svíčkovu jsme vždy dělali hodně smetanovou a s těstovinou. Dělali se hodně bramborové knedlíky.
Manžel houskáče k životu potřebuje a nesnáší kupované. Si dělám srandu, že největší hádky u nás jsou knedlíkové. Neumím knedlíky, dvakrát do roka je dělám, půlka jich skončí zdrclá. Když děláme nějaký větší oběd pro více lidí, kupuji knedlíky ve zdejší hospodě. Knedlíky fakt nesnáším.
|
Slonisko |
|
(5.12.2020 17:45:57) Já houskové knedlíky ráda, ale ne ty kynutý. Mám recept od táty. A dělám je jen párkrát do roka, ke svíčkové, rajské a koprovce.
|
|
|
|
|
|
|
libik |
|
(5.12.2020 17:10:17) Ropucho, moje dobrá šetřivá máti už někdy v sedmdesátkách vykládala "holkám"
nejlepší knedlíky jsou mouka, sůl voda
|
Bouřka |
|
(5.12.2020 17:31:36) Já párkrát roztržitě zapomněla to vejce do knedlíků dát, jak bramborových, tak kynutých, a teda nebylo to ono. Jedlý byly, ale to je tak všechno.
|
libik |
|
(5.12.2020 17:33:59) To nemohlo být vejcem
|
Bouřka |
|
(5.12.2020 17:41:21) libik, používám na každé jeden oblíbený recept a když se to vejce nedalo, tak to na chuti bylo znát, na konzistenci ani ne. Stalo se mi to vícekrát, takže zcela určitě to bylo zapomenutým vejcem. U kynutých je to výraznější, jsou pak dost suché.
|
neznámá |
|
(5.12.2020 17:43:49) Kynuté knedlíky mi přijdou chutnější s vejcem a bez mlíka. Obecně u kynutých záležitostí často vynechávám mlíko, výsledek je takový nadýchanější, chutnější a trvanlivější.
|
Bouřka |
|
(5.12.2020 17:51:44) Jo, taky dělám z vody, a do kynutého ho obecně používám málo, do sladkého a i tam spíš ředěný kefír, starší jogurt nebo tak něco.
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(5.12.2020 17:54:08) A jakou tekutinu používáš? Jen vodu?
|
neznámá |
|
(5.12.2020 18:00:03) Jen vodu. Popřípadě do sladkého zbytek jogurtu, kefírů a tak, co najdu v ledničce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.12.2020 16:50:40) Valkýro, vidíš, tak pro mě jsou vyšší level bramborové, to je více práce, rychle to řídne ... nedělám to, kupuji zbaběle těsto v prášku. I když to chuťově není úplně ono. Kynuté mi jdou dobře.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.12.2020 17:33:01) Valkýro, člověče, ty mě snad ještě namotivuješ, že začnu dělat bramborové knedlíky Díky za tip na předpřipravené vychladlé brambory. V mých očích je tedy dost opruz je loupat a pak se mořit s mačkadlem , ale rozložené do dvou dnů by se to možná dalo přežít Chuťově jsou čerstvé bramborové knedlíky pohádka, to ne že ne. Ale jako že nejsem fanoušek polotovarů, dneska se dají koupit opravdu dobré noky i dobré práškové těsto, čímž se z výroby vyvlékám.
|
|
|
Bouřka |
|
(5.12.2020 17:38:21) Tak na bramborové knedlíky existuje přehršel postupů. Z horkých, studených, míchané, ze syrových. Klasika byla jeden den na loupačku, druhý den zbytky do knedlíků a když jich nezbylo dost, tak se to míchalo. Já dělám z horkých, nejméně práce, když není lis na brambory, rozšťouchám je šťouchadlem jak na kaši.
|
Kaipa |
|
(5.12.2020 20:28:50) Bouřko, z vařených/syrových brambor to jsou dvoje různé knedlíky. Z vařených bramborové, ze syrových chlupaté, chuťově úplně jiné.
|
libik |
|
(5.12.2020 20:36:13) No a není od věci vylepšit bramborovej knedlík (z vařených) malým množstvím syrového bramboru.
Jinak takové ty echt chlupaté klouzáky já moc ráda nemám, ale základní recept na ně je též vegan , hladká mouka a syrový brambor.
|
|
Bouřka |
|
(5.12.2020 20:51:27) Kaipo, knedlíků je mnoho Nicméně recepty mísící vařené a syrové brambory budou výsledkem potřeby nastavit nedostatečné množství zbylých uvařených brambor. Jsem si uvědomila, že chlupaté už jsem neměla celé roky, asi budou příští týden
|
|
|
|
|
|
|
|