Delete |
|
(31.10.2020 18:53:40) U nás se přes týden nevařilo. Večeře jen rychlovky jako párky, knedlíky s vajíčkem, hemenex, jinak chleba nebo rohlík s něčím.
O víkendech se vařilo to "běžné", omáčky, guláše, pečené kuře, šunkofleky...
Vysloveně svátečně jsem vnímala jen na Vánoce kapra s bramborovým salátem a na Štěpána kachna se zelím. To byla jídla, která jsme měli jen jednou ročně.
Návštěvy jsme nikdy nehostili, nebo tak vzácně, že si to nepamatuju.
Když jsem začala jezdit k tchánům, kde naopak návštěvy byly často, i ze zahraničí, zaznamenala jsem pro tyto příležitosti jako nejčastější pečenou krůtu a bramborový knedlík, k tomu třeba i dva druhy zelí, špenát, někdy i brambory...aby si každý mohl vybrat.
V současné domácnosti jsme dříve na neděli dělávali něco s masem, časově náročnějšího, ale spíš že byl čas na přípravu, než kvůli nějaké slavnostnosti. Teď už dlouho ani tohle neplatí, návštěvy míváme jen z rodiny a ještě navíc fest vybíravé, takže se vaří hlavně tak, aby se najedly (vlastně najedli, protože jsou to jen mužští, co si vybírají).
Pro mě i nadále zůstává nejsvátečnějším jídlem kapr s bramborovým salátem a rybí polévka, protože je jen jednou za rok a je to jídlo, co dost leze do peněz. A vlastně všechny ryby, jsou prostě drahé a tedy vzácné. Mně chutnají, proto beru jako svátek, když jsou. Pro někoho je to naopak pohroma a rozhodně výskyt ryby na talíři svátečně neprožívá.
|
Ropucha + 2 |
|
(31.10.2020 18:58:49) Delete, to je paradox, ryba a bramborový salát je vlastně levné postní jídlo. Já se nevyznám v cenách masa, ale opravdu je dneska ryba drahá? Kapr?
|
Stáňa * |
|
(31.10.2020 19:05:36) Ropucho, ano, ryby jsou drahé, pokud to srovnáš s vepřovým nebo kuřecím masem.
Třeba pstruh cca 180,-/kg, z toho něco váží kosti, kůže atd. Rybí filety (nemyslím zmrazené slisované filé) stojí taky ke dvěma stovkám za kilo. A ještě v tom je část vody.
|
Ropucha + 2 |
|
(31.10.2020 19:19:06) Stáňo, díky, já kupuji maso výjimečně a vůbec nemám ceny v hlavě.
|
|
|
libik |
|
(31.10.2020 19:14:20) Ráchel, kapr je málokdy vidět čerstvý
|
|
Monika |
|
(31.10.2020 19:17:49) Ryby jsou relativně dost drahé, ale kapr myslím, zase tak moc ne? U toho vánočního záleží i na tom, jestli si ho necháš vykuchat a nafiletovat nebo vezmeš celého a zvládneš to sama ... Ale i jiné ryby můžeš mít za rozumnou cenu, případně v akci atd. a zase o tolik dražší než třeba lepší hovězí to není ... Samozřejmě při srovnání s nejlevnějším kuřecím to drahé je.
|
Delete |
|
(31.10.2020 19:46:28) Moniko,
tak my nekupujeme ani "lepší" hovězí. Kilo kližky na rajskou nebo guláš a to vím, že některé z dcer ho nejí, takže mohu vzít méně.
Nakupuju hodně v akcích, máme hodně mrazáků, tak i do zásoby.
Jinak Vánoční kapr vyjde relativně levně, ale pořád o dost dráž než stejné množství řízků z kuřete nebo vepře .
|
|
|
Delete |
|
(31.10.2020 19:38:52) Ropucho,
já vím, že je to paradox s tou "svátečností".
A ano, ryba je drahá, kapr kolem 190 Kč/kg, pstruh 230 Kč/kg, treska 360 Kč/kg, losos 460 Kč/kg.
Proti tomu je oběd z 1,2 kg vepřevého nebo kuřecího (za 100 - 120 Kč/kg) levný.
Beru ceny z jednoho zdroje (iTesco), aby se smazal rozdíl mezi rozdílnou možností sehnat kuře nebo vepře a sehnat rybu.
Při šesti až osmi dospělých už je to dost znát. Kapra potřebuješ 2 - 3 kg na jedno jídlo, pstruha celou rybu na osobu, toho masa na tom zase až tolik není.
Ale i tak pstruha občas koupím ve slevě, jen jak ho nejedí všichni, tak se k tomu musí vařit ještě nějaká alternativa a to se kuchtícím moc nelíbí. Takže jo, je to svátek, když je rybička.
|
Len |
|
(31.10.2020 19:47:58) U nas je kure na jednu porci pro starsiho plus dve porce mladsi. Vsichni se z jednoho kurete nenajime uz nekolik let. Mne to nevadi, kure nemam moc rada, takze tu jednu ctvrtku si da manzel a pak se necim doji.
|
|
K_at |
|
(31.10.2020 19:50:20) Losos je drahej, většinou i ostatní ryby.
|
|
Delete |
|
(31.10.2020 19:55:48) pevalo,
z jednoho kuřete jsme se najedli naposledy, když byly holky na prvním stupni. Ale to už jsem si zvykla dávno všechno zdvojnásobovat .
Jinak ze dvou kuřat, což je "pár korun", zejména když jsou v akci, jsem schopná ta tři jídla bez nějakého upejpání mít. Stehna a část prsou s křídly na upečení, zbylá prsa na "čínu" nebo třeba smetanové brambory nebo zapéct s cuketou, no a vyvařit kostry na polévku a obrané maso na rizoto. Všechno u nás velmi oblíbené, žádná jídla z nouze.
Jen z pohodlnosti a trochu i z praktičnosti balení (zejména stehna nebo čtvrtky se lépe dávkují pro 6 a více lidí) volím raději nákup jednotlivých částí, to už o tolik dráž nevyjde, zejména opět, když jsou části v akci.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(31.10.2020 19:59:01) Se trochu stydím, jsme 2 včera jsme měli kuře, zbyla jedna porce.
|
Delete |
|
(31.10.2020 20:04:36) Inko,
když koupím grilované, tak taky máme půlku na osobu, protože se jí jen s chlebem .
V Anglii jsme měli teda 2 kuřata pro 6, to byl luxus oběd pro naši famílii, stálo to snad 3 libry/ks, k tomu nějaké pečivo, takže jsme se za 10 liber nacpali všichni...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(31.10.2020 20:07:20) Je fakt, že brambor jsme měli k tomu symbolické množství.
|
|
Delete |
|
(31.10.2020 20:09:33) Jo a jak tchýně používala krůtu jako to sváteční maso, tak já ji mám zase jako levné maso na běžný dobrý oběd. Kupuju jen spodní stehna, bývají kolem 90 Kč/2 ks, dřív nám to stačilo pro všechny, teď tedy kupuju dvě balení, ale 8 se nás z toho nají, k tomu špenát a bramborový knedlík a můžeme se umlaskat, tahle část krůty nám hodně chutná.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(31.10.2020 20:14:11) Taky mám ráda krůtí spodní stehna, kupuju na trhu. Minulý týden jsem nadělala i na gril. Je to asi moje nejoblíbenější maso.
|
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(31.10.2020 19:47:47) Delete, tak lososa jakožto drahou rybu tuším, ale třeba u kapra bych si netipla, že je dražší než běžné červené maso.
|
|
|
|