Jojona |
|
(31.10.2020 12:06:10) Jsem prekvapena, ze se tedy velice casto dela losos. Kde ho kupujete a za jakou cenu? My nekdy mame, ale snad jsem od nikoho v okoli neslysela, ze by ho kupoval. Pravda jsme venkov a kralici se to ji zase celkem casto
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(31.10.2020 12:09:00) Lososa kupuju na Rohlíku, většinou když je v akci.
|
|
Bouřka |
|
(31.10.2020 12:09:19) Kupuju normálně mraženého v hypersuper. Většinou když je v akci
|
|
Senedra |
|
(31.10.2020 12:10:06) Lososa jsme vykutali z mrazáku - před nějakou dobou jsme ho koupili v akci a protože byl hodně velký, tak jsme ho rozdělili na jednotlivé porce a zamrazili.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(31.10.2020 12:25:43) Lososa kupuju v akci, ale už jsem nějak přejedena, v kuchařkach od Petra Havlíčka jsou často ryby, teď jsem jednu knihu dorazila a po karantene budu pokračovat v další. Teď mi není moc dobře a jíme co dům dá, už toho moc neni
|
|
Karkulína |
|
(31.10.2020 12:28:07) Holky, zrovna bych potřebovala radu ohledně lososa. Když ho pečete v troubě, tak s pokličkou nebo bez? Já jsem vždycky smažila na pánvi, ale dnes chci péct v troubě a nikde v receptech se nepíše, jestli tam dávat tu pokličku.
|
K_at |
|
(31.10.2020 12:32:17) Karkulino, rozpálit plech. A lososa na to hodím. Když je to filet, je do 10 minut max hotovo.
|
|
Termix |
|
(31.10.2020 12:32:27) Peču bez. Na horkovzduch a jen chviličku.
|
Karkulína |
|
(31.10.2020 12:34:52) Holky, super, díky. A kůží nahoru nebo dolů? V tom se recepty taky rozcházejí.
|
Senedra |
|
(31.10.2020 12:37:51) Já peču kůží dolů. Dám na plech papír na pečení a na lososa trochu máslo, sůl, pepř, bylinky, pár kapek citronové šťávy a můžeme se po něm utlouct... A bez pokličky.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(31.10.2020 12:40:52) Peču na plechu s olivovým olejem a bylinkama, kůži dolů.
|
Karkulína |
|
(31.10.2020 16:53:22) Tak hlásím, že losos z plechu byl super, moc jsme si pochutnali.
|
|
|
|
Termix |
|
(31.10.2020 12:45:50) Já kůži vypreparuju před pečením. Jinak rozhodně kůží dolů. A přidám jen sůl, čerstvý pepř, kopr nebo jiné bylinky, citrón a několik plátků másla. Olej na lososa nedávám nikdy. Ještě někdy přidám krevety. Tohle je jídlo, po kterém se doma všichni můžou utlouct. A k tomu švédské brambory. Mnam.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(31.10.2020 12:50:23) Mně na tom kůže přijde nejlepší, upečená do křupava.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(31.10.2020 12:54:30) Kůži před jídlem sundávam.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(31.10.2020 12:56:44) Můžu se zeptat proč ? Kvůli hubnutí? Mně ta opečená kůže chutná ze všeho nejvíc.
|
kysnutá knedla |
|
(31.10.2020 13:01:32) Ja kožu na rybách nemám rada, preto ju dávam dole. Mám úchylku na iné chrumkavé časti a ani neviem, či to tu popisovať, ako ohryzávam plutve a chvost...
|
holkamodroočka |
|
(31.10.2020 13:47:57) Svynko
|
|
|
Termix |
|
(31.10.2020 13:30:46) Mám ráda křupavou kůži na kuřeti, kachně, huse, to ožírám i kosti, ale u ryb mi ta kůže vadí. Je to určitě i tím, že jsem několik let žila přímo na břehu moře a ryby jsme měli téměř denně a nikdo z místních tu kůži nejedl.
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(31.10.2020 15:15:50) Mně připadá odporná, jak vypadá.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(31.10.2020 15:23:01) Už jsme jinde, rybí kůže je mi odporná, nenapsala jsem to celý
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(31.10.2020 15:27:25) To chápu, já bych zase nepozřela vinnou klobásu, nesnesu pohled na ni.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(31.10.2020 15:32:03) Viná klobása je taky na pohled hnusná, ale když se obalí a osmaží...., jsem z oblasti, kde se jí na Vánoce.
|
Půlka psa |
|
(31.10.2020 15:34:13) Ona se jí obalená? Tady se člověk dozví věci.
|
Kaliope X |
|
(31.10.2020 15:37:14) Neobalená vinná klobása není tak dobrá. Já ji mám jako vánoční jídlo a nemůžu si zvyknout, že je celoročně, je to divné
|
Evelyn1968,2děti |
|
(31.10.2020 15:39:11) Já jindy nejím, měla bych pocit, že jsou Vánoce, jen před Vánocema kupujeme na ochutnání a od nejlepší pak několik kilo.
|
TaJ |
|
(31.10.2020 15:40:01) My ji zase nejíme na Vánoce, ani u nás doma jsme ji na Vánoce nedělali
|
Evelyn1968,2děti |
|
(31.10.2020 15:42:28) To jsem celkem nedávno zjistila, že v Praze to nikdo nezná, tady bez klobás nejsou Vánoce, nejdůležitější hovory, kolik budete mít letos kilo a odkud jsou nejlepší
|
Kaliope X |
|
(31.10.2020 15:47:09) Evelyn u nás jsme byli taky za exoty. Sudeťačka na Vysočině a ještě jsme jim říkali šneci. Na naší odpověď, co jsme měli ke štědrovečerní večeři všichni zírali
|
|
Termix |
|
(31.10.2020 16:15:01) U nás se jedla hrachová polívka. Vinnou klobásu jsem v životě ani neochutnala. U manžela v rodině zase jedli nějakou bílou polívku z mlíčí. My jsme s manželem před asi dvaceti lety zavedli švédskou lososovou polívku, švédský toast s uzeným lososem a pak bramborový salát. Máme kousíček kapra a kuřecí řízky. Já kapra fakt nemusím, takže to máme jen kvůli tradici.
|
Senedra |
|
(31.10.2020 16:23:45) Tak my zase miluje kapra na másle, s kmínem a česnekem... Případně pstruha - obdobně a s mandlemi.. Takže místo obalovaného smaženého kapra máme pečeného a jsme všichni spokojeni.
26. u nás většinou obědvají prarodiče, tchýně vždycky ublíženým slaďoučkým hlasem hlásí, že ona musí " vzít si pilulku... nemůžu smažené... nemůžu tučné... musím ještě půl hodiny s jídlem počkat..." Což se nenamáhá říct dopředu a na přímo položenou otázku odpoví, ať uvařím, co chci. Takže vždycky dělám nějaké dvě varianty třeba pečenou vepřovou a k tomu toho lososa, to samé s přílohami a polévkami. Tchán se přejí klobásy a je mu jedno, jestli je obalovaná nebo ne. Můj taťka zase spořádá minimálně dva talíře hrachovky, kterou moje mamka nevaří Loni jsme oběd narychlo rušili, protože jsem se 25. ráno probudila s naprosto brutální střevní chřipkou, ani jsem nebyla schopná doběhnout na Wc, měla jsem i horečku, zimnici... Moji rodiče ani nepřijeli, protože mamka měla hodně nepříjemný zánět středního ucha. A letos netušíme, jak se vůbec povede vánoce zorganizovat.
|
TaJ |
|
(31.10.2020 16:32:13) Senedro, taky netuším, jak budou letos ty Vánoce vypadat...na Seznamu píšou, že současná opatření budou trvat ještě tak 6-8 týdnů, což znamená, že to může být klidně i přes Vánoce...teď se s rodiči nevídáme téměř vůbec, občas dovezeme nákup, jinak si jen voláme...normálně jsme byli 24. sami tři, 25. jsme jezdívali k bráchově rodině a jela s námi i moje mamka a 26. jsme byli u manželových rodičů...jenže rodičům je 70, 80 a 90 let, takže nechceme moc riskovat, všichni mají teď koncem roku právě i ty kulaté narozeniny, takže bohužel ani žádné rodinné oslavy nejspíš nebudou...možná to pojmout jako setkání někde venku? Nevím...
|
|
|
|
neznámá |
|
(31.10.2020 16:56:35) My místo kuby děláme houbové rizoto a vydáváme to za kubu, pro ty, co nevydrží bez oběda. ALe kuba se běžně v našem kraji na Vánoce dělá. Zas neznáme vánoční zelňačku nebo vinnou klobásu.
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(31.10.2020 15:43:20) U nás na vánoce ryba (nikdy ne kapr). Ale dědeček za Slovenska přinesl jako Vánoční jídlo klobásy. protože tradičně se u nich zabíjelo prase a ryba tam naopak k Vánocům vůbec nepatřila.
|
TaJ |
|
(31.10.2020 15:48:14) Půlko, u nás doma se jedl na Vánoce taky obalovaný kapr...ale mě vlastně nikdy moc nechutnal, na ty Vánoce jsem ho snědla, ale žádné velké nadšení...s manželem jsme si potom zavedli svojí tradici, že jsme dělali přírodního lososa a bramborový salát a pak jsme nějak postupem času přešli na kuřecí řízky, ty jí i syn...rybu by si nedal ani jednu...
|
Půlka psa |
|
(31.10.2020 15:49:32) U nás tuhle záležitost s jinou rybou zavedly už babičky. Dost možná jsem jediný čech, co kapra nikdy neochutnal.
|
Termix |
|
(31.10.2020 15:52:59) Půlko, já jsem zase možná jediná Češka, co nikdy neochutnala pivo
|
|
kysnutá knedla |
|
(31.10.2020 16:02:10) A ja som možno jediná Čechoslováčka, ktorá nikdy neochutnala vyprážaný syr, teda smažák...
|
|
|
Senedra |
|
(31.10.2020 16:06:22) Půlko, tak my asi tři roky vydrželi obalovaného kapra - a pak jsme se domluvili, že já ho dělám kvůli manželovi a on ho jí, protože jsou vánoce... takže na Štědrý večer pečeme kapra, pstruha nebo lososa. Lososa případně nechávám na 26., kdy k nám přijíždí prarodiče. Taky moc nemusím bramborový salát, takže udělám jen pár porcí, půlku dokonce bez majonézy a dětem jako přílohu připravuji pusinky z bramborové kaše. A ještě vařím vývar s játrovými knedlíčky, které máme tak třikrát do roka. Prostě jedeme na pohodu. Vždycky jsem vzpomínala, jak jsem při štědrovečerní večeři silou vůle polykala polévku a bramborový salát, protože " tak jednou do roka to vydržíš, ne?".. tak jsem si si řekla, že tohle svým dětem neudělám. Klobásu jsme mívali 23., jen tak pečenou na pánvičce, většinou taťka zpracovával ten den kapry, mamka pekla vánočku a jezdilo se k babičce, tak oběd byl rychlý. Já jí dělám na oběd 24. prosince, společně s česnečkou a manžel si dává zavináče ( taky zvyk z jeho rodiny). Výborně jsem se bavila, když jsem náhodou viděla jeden díl Vyprávěj, ve kterém právě Karel a Eva spolu poprvé slaví Vánoce. " Prosím tě, ochutnej hrachovou polévku.." "Jo, dobrá, ale máma vždycky vaří rybí. Ty jí neděláš?" "Jaký je ten salát, nemám ho ještě dochutit?" "Jo, skvělý, ale chybí mi v něm celer..."
|
TaJ |
|
(31.10.2020 16:14:40) Kvítko, taky většinou na Štědrý den oběd neděláme...ráno si přispíme, nasnídáme se, pak jdeme někam ven, na procházku, na vánoční výstavu, na betlémy apod...vrátíme se odpoledne, dáme si čaj, nebo kakao a vánočku, pár kousků cukroví...a pak až večeře.
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(31.10.2020 15:51:38) My klasika, smažený kapr, řízky, bramborový salát a kapří polívka. Nic zvláštního.
|
|
|
|
Kaliope X |
|
(31.10.2020 15:42:06) Já ji ani nedělám, protože 25.12. odjíždíme k rodičům, takže dobrotu dělá babička
Je to jedno z mála smažených jídel, co jím.
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(31.10.2020 15:37:27) Ona se jí obalená?
A jak jinak
|
|
neznámá |
|
(31.10.2020 15:40:49) Já jí také znám pouze neobalenou a pomalu opečenou na pánvi. Mám ji moc ráda. A nechá se lehce vyrobit doma, nemusí to být průmyslové jídlo. Místo plnění do střívek jdou z hmoty dělat karbanátky a podávat s br.kaší.
|
Len |
|
(31.10.2020 15:42:55) Miluju vinnou klobasu, obalovat ji by me nenapadlo No, letos bude zase abstak. Neco podobneho se jmenem nemecka medova klobasa pred par lety meli u nas v Lidlu, ale to byla asi nahoda, uz jsem ji tam nikdy potom nevidela. Nejradsi ji mam s kocicakem s hodne sadlem.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(31.10.2020 17:15:24) Já jsem jak je tu známo, rozezrana, tak obaluju na SD řízky kuřecí, vepřové, rybí a klobasy, mísu salátu (tady se do něj přidává Gothaj, to nedělám) a bereme si od všeho. Jíme to 2 dny, cukroví nemusím, ale tohle miluju. Dáváme i mladým a mamce s sebou.
|
Stáňa * |
|
(31.10.2020 17:22:27) Evelyn, tchánovci dávají do bramborového salátu taky Gothaj, já jsem naučila manžela na šunku nebo šunkový salám, to jsem ochotná zkousnout. Pro něj musí být v salátu uzenina
Snažím se tam alespoň propašovat vařenou mrkev a větší podíl brambor
|
Evelyn1968,2děti |
|
(31.10.2020 17:25:34) Stano, já pridávám kořenovou zeleninu, cibuli, kyselou okurku, vejce, majonézu a hořčicí, uzeninou ne. Už ať jsou Vánoce mám na to všechno chut
|
Stáňa * |
|
(31.10.2020 17:32:04) U nás ze zeleniny jen mrkev, cibule a kyselé okurky.
Celer začali dávat naši, až když jsem byla z domu, nejsem na to zvyklá. Hrášek v tom nechce nikdo.
Až na tu uzeninu jsme doma celkem ve shodě
|
TaJ |
|
(31.10.2020 17:34:29) Stáňo, celer se tam dával u nás doma...my to pak s manželem zrušili...a někdo třeba dává dokonce sterilovanou zeleninu, i hrášek...my mrkev a petržel jen čerstvě uvařenou a hrášek mražený, jen ho zalijeme vařící vodou, aby nebyl zmrzlý
|
|
|
Len |
|
(31.10.2020 17:35:44) Vubec mi nemluv, mam hroznou chut na kapra. Alespon jsem si otevrela polsky vlasak, prodavaji ho u nas v Tescu v polske sekci v kelimkach a je moc dobry, prestoze ma v sobe mrkev na kosticky (minikosticky) a to ja obvykle nejim. Ja do vlasaku davam strouhanou syrovou mrkev a petrzel (nesnasim varenou zeleninu), brambory, vajicko, okurky, mrazeny hrasek rovnou z mrazaku, heinz baked beans bez te omacky, majolku, horcici.
|
|
|
TaJ |
|
(31.10.2020 17:29:14) Tak to my do salátu žádný salám ani nic podobného nedáváme, na tom jsme se shodli od začátku...takže brambory, vařenou mrkev a petržel na kostičky, trochu hrášku, vejce, trošku cibule úplně nadroboučko nakrájené, trochu kyselé okurky, taky úplně na mikrokousky, jinak to syn nechtěl...a pak klasika - trochu hořčice, majolka, na dochucení někdy trošičku láku z okurek.
|
Půlka psa |
|
(31.10.2020 17:33:34) U nás do salátu patří jen okurka, cibule a majonéza. Plus ty brambory teda. Všem kromě nás přijde moc chudej.
|
Liaa |
|
(31.10.2020 17:37:00) "U nás do salátu patří jen okurka, cibule a majonéza. Plus ty brambory teda. Všem kromě nás přijde moc chudej."
U nás ještě vajíčko natvrdo a místo majonézy jsem začala před pár lety dávat zakysanou smetanu.
|
Okolík |
|
(31.10.2020 17:45:05) Takový salát dělala rodina mojí mamky. Když jsem k našim na vánoce, vždycky si ho s chutí dám. U nás doma zvítězila varianta mého muže, salát mi připomíná spíše vlašský (šunkový salám, sterilovaná zelenina, vajíčkonatvrdo, hrášek - nic z toho jsme doma nedávali), ale je moc dobrý. Z dětí ho jí jen nejstarší, ostatním dělám brkaši...
|
Jojona |
|
(31.10.2020 19:19:42) U nas na Vanoce v poledne jsou jahly s houbama. To je od muze, ktery to ma rad a ja nevydrzim hladem do odpoledne. Driv jsem samozrejme delala kubu z krup, ale bylo mi z toho tezko a zlucnikovy zachvat jsem mela uz pred smazenym kaprem. Nezdalo se mi to idealni. Tak jeden rok byl kuba z ryze, tak to nechutnalo nikomu. Dalsi rok jsem ho zkusila z jahel a ten mi chutna. Muz si tam primicha cesnek a myslim, ze uz nemuze citit zadnou jinou chut a tak mu ty jahly taky chutnaji Jinak muz vari rybi polevku ze spousty hlav a vnitrnosti. Pak smazi kapra a pro me 2 dilky namaci ve varici vode a to mi pak nic neni. Ta vrici voda ten tuk stahne a stale je krupavy. Salat delam ja, podle sve rodiny. Muz hned na nase prvni spolecne Vanoce, kdyz jsem byla jeste pristupna jeho novym napadum a ptala jsem se, jak ho chce, rikal, ze bych ho s kabanosem nejedla. Jednou jsem ho mela od jeho sestry a mel pravdu. Uplne me uzemnilo, jak se to podle me tou levnou uzeninou pokazilo. Tak ja do salatu davam varenou mrkev a celer, varene vejce, sterilovany hrasek a okurky a trochu sterilovane kapie, krajenou cibuli varenou v octove vode, citron, majonezu, sul, pepr, plnotucnou. Moje maminka jeste pristrouhla kysela jablka a trochu krenu. Mnam! Tak jablka a kren muz razne jednou pro vzdy odmitl Delam 2x rocne - hody a Vanoce a vzy alespon na 2 dny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(31.10.2020 15:45:34) A z čeho ty karbenátky děláš? Zní to dobře.
Akorát teď nevím, jestli jsem si nenaběhla, protože tam určitě patří druh masa, co nejím a už to nikdy nesežeru.
|
Půlka psa |
|
(31.10.2020 15:48:03) Ha, už koukám, že vnitřnosti žádný, tak to zní ok. Zítra to zkusím.
|
|
neznámá |
|
(31.10.2020 16:00:05) Půlko, najdu recept na vinnou klobásu na internetu, zatím se vždy povedla. Dělá se z vepřového,většinou z krkovice. Nejsložitější je na tom mletí, musí se na několikrát, aby byla fakt jenmná. Z hmoty uplácám karbanátky a opeču na pánvi. Ale střívka na plnění jsem viděla i v Kauflandu, akorát já jsem líná je plnit, tak buď plní manžel nebo holt bez střívka.
|
Stáňa * |
|
(31.10.2020 16:43:54) Neznámá,
dáváš do vinné klobásy i víno (ona se teda i tak jmenuje)? ¨ Tchánovci říkají, že si kupují vinnou klobásu, ale ve skutečnosti je to bílá klobása. Jedinou opravdu vinnou jsem viděla v LIdlu, kde píšou, že obsahuje 6 % vína. Ta mi chutná, víc než ty od místních řezníků. Občas ji kupuju i během roku. Zrovna dnes jsem na ni koukala, ale už mám naplánováno na příští dny něco jinýho a do mrazáku se mi nevejde.
|
neznámá |
|
(31.10.2020 16:51:27) Stáňo dávám, bez vína to není ono. My ji jinak kupujeme u řezníka, vlastně ani nevím, jestli v ní je víno, ale chutná jako moje, tak asi je.
|
Stáňa * |
|
(31.10.2020 16:53:59) Kouknu schválně na recept na internetu, co se do ní oficiálně dává
Jak jsem psala předtím, podle složení na etiketě mi ta z Lidlu přijde opravdu nejlepší (minimum éčka, dochucovadla, ale hodně masa)
|
|
TaJ |
|
(31.10.2020 17:07:30) Neznámá, my jsme několikrát v Kauflandu kupovali Nevinnou klobásu - je růžová, s červeným vínem a chutnala mi víc, než ta obyčejná bílá...
|
|
|
|
|
|
|
Rodinová |
|
(31.10.2020 16:46:33) Jak - obalena vinna klobasa? Jako rizek ve strouhance?
|
|
|
TaJ |
|
(31.10.2020 15:34:46) Vinnou klobásu máme rádi všichni, kupodivu i syn...ale neobalujeme ji, jen ji na pánvi stočíme a pomalu opečeme...
|
Půlka psa |
|
(31.10.2020 15:38:10) Taky i děláme neobalenou. Je to asi jediná klobása, co mi chutná. Nejím salámy, párky, paštiky, klobásy, špekáčky a žádné tohle průmyslově zpracované maso, ale vinná klobása je neodolatelná.
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(31.10.2020 15:47:45) Něčím takovým bych si vánoce nekazila
|
Půlka psa |
|
(31.10.2020 16:02:50) U mé babičky se na Vánoce tradičně jedly hotdogy s marshmallowny. Ještě bys byl vděčná za vinnou klobásu.
|
neznámá |
|
(31.10.2020 16:07:06) A marshmallowny chutnají jako ty, co se nechají koupit v ČR? Mě to totiž přijde uplně odporné, tak si říkám, jestli třeba nejsou trošku jiné, že není možné, aby takovou hmotu někdo jedl dobrovolně.
|
Půlka psa |
|
(31.10.2020 16:13:59) Ono to je odporný. Normální maršmelouny a klobása jako předkrm.
Jako druhé jídlo potom špagety na sladko s banánovým kečupem. Naneštěstí je v tom taky párek.
Zde je obojí: https://www.thepeachkitchen.com/2012/10/filipino-style-spaghetti-sweet-spaghetti/
Vlastní fotku nemám, protože tuhle tradici jsem nepřevzala. Jíme zelňačku po dědovi ze Slovenska a rybu po dědovi z Moravy a na tamtu strašnou vzpomínku se snažíme zapomenout.
|
neznámá |
|
(31.10.2020 16:49:49) To je ale krásná tradice. A u nás se návštěvy pošklebují, když jim naservíruju svíčkovou s těstovinama nebo s rýží. Párek s banánovou omáčkou příště dostanou.
|
Půlka psa |
|
(31.10.2020 17:10:31) Klobása s maršmelounem je ještě milosrdná, protože netvoří směs. Jsou spolu na špízu a daly by se jíst zvlášť. Ale ty sladký špagety a párkem s banánem vytvoří nerozdělitelnou omáčku na špagety. Ošklíbači nad svíčkou s rýží neví, co dělají.
|
TaJ |
|
(31.10.2020 17:14:09) Půlko, tak s rýží bych svíčkovou taky nemusela...ale s těstovinami jsme ji občas dělali, protože když vaříme svíčkovou, tak jí rovnou děláme víc a dáme do krabiček do mrazáku...a nechtělo se nám pokaždé dělat se s knedlíkem...tak byla pro změnu s těstovinami.
|
|
Rodinová |
|
(31.10.2020 17:14:16) Smarja Pulko, o cem to mluvis??
|
Půlka psa |
|
(31.10.2020 17:18:19) To se jedlo na Vánoce u babičky. To jen tak pro ilustraci, že vinná klobása a bramborovej salát jsou ještě úplně v pohodě.
|
Rodinová |
|
(31.10.2020 17:20:00) No fujtajbl, kde tohle jedi?
|
|
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(31.10.2020 17:30:49) Byli na Filipínách a v nějakých dalších zemích v té oblasti a z místní stravy si fakt dokázali adoptovat vždycky to úplně nejdivnější.
|
Rodinová |
|
(31.10.2020 17:34:09) Aha, to cos psala presahuje me divoke sny o jidle
|
|
|
|
|
|
Senedra |
|
(31.10.2020 16:08:58) Půlko, a babička pochází z Čech?
|
Půlka psa |
|
(31.10.2020 16:18:41) No jasně. Babička z Moravy a děda taky. Akorát v padesátých letech emigrovali a vydali se úplně nemožným směrem. Nějak to nepochopili a zůstali v Asii. Žili po 40 let v několika různcých zemích (jedna lepší než druhá) a za tu dobu z místních kuchyní pochytali zaručeně to nejhorší, co tam znají.
Máti už někdy v 70 letech šla studovat do Československa a byla ráda, že je v civilizaci. A na zkoušce z češtiny pro cizince potkala tatínka, který měl za sebou podobnou emigrantskou záležitost, akorát tatínkova rodina to nepochopila taky, jenom trochu jinak a nějaká desetiletí předtím se zase přestěhovali do Afriky.
Pak to má se mnou k nečemu vypadat, když mám takhle zmatený předky.
|
Bouřka |
|
(31.10.2020 18:22:54) Půlko, to je boží rodinná historie Mí předci cirkusáci a ti další, co jsou spjati s maringotkama,jsou proti tomu žabaři
|
|
angrešt |
|
(31.10.2020 18:28:30) Půlko, to je super Škoda, že nevím, kde vzít banánový kečup... tohle musím někdy zkusit
|
Půlka psa |
|
(31.10.2020 22:11:28) Banánový kečup je taková speciální věc. Taková babišovina, alekorát se odehrála jide a jindy. Snažili se být nezávislí na importu z USA, a tak se pokusili nahrazovat dovoz místními surovinami a rozhodli se, že kečup určitě půjde udělat taky. Rozhlídli se, čeho mají hodně a zjistili že banánů, a když se to obarví na červeno, tak se to nepozná. Laicky si myslím, že rajčata na kečup se dají vypěstovat během pár měsíců, tak proč zapojovat banány, ale stalo se.
Dělá se nejspíš stejně jako kečup, ale ta hmota je z banánu a chutná po zázvoru - česnek, cibule, zázvor, cukr, ocet, nějaké koření, pepř, trochu rajčat, případně chilli a hodně přezrálého banánu. Nějak se tu uvaří, rozmixuje, obarví na červeno a pak se předstírá, že je to vlastně v pořádku a jí se to s těstovinama a s párkem. Akorát po to banánu je to sladký jak cumel. Jídla, kde je maso s ovocem mám vyloženě ráda, a to i v případě toho opovrhovaného kuřete s broskví a s eidamem, ale banánovej kečup je fakt už divnej moc.
|
K_at |
|
(31.10.2020 22:15:58) Půlko, fuj. Pardon, ale fuj. To je strašný. Prosím 5e, odkud byla babička?
|
|
Rodinová |
|
(31.10.2020 22:24:18) Pulko, to je zhmotneni me nocni mury Banany nesnasim v jakekoliv podobe a maso s ovocem taktez. Netusila jsem, ze tyhle dve veci lze nakombinovat
|
|
Okolík |
|
(31.10.2020 22:33:32) Ten recept zní pěkně odpudivě. Banánový kečup - nechápu....
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(31.10.2020 23:18:57) Dostala jsem chuť na banánovej kečup
|
Slonisko |
|
(31.10.2020 23:24:18) Evelyn, zrovna jsem si říkala, že bych ten banánovej kečup docela chtěla ochutnat . Zatím nejdivnějši věc co jsem měla byla wafle plněná párkem.
|
|
|
Vítr z hor |
|
(1.11.2020 7:19:30) Taky mi ten bananovej kecup vrtal hlavou - a vida:
http://nuselskakuchta.blogspot.com/2014/06/filipinsky-poklad-bananovy-kecup.html?m=1
|
Půlka psa |
|
(1.11.2020 7:42:44) Jak to tam hezky popisuje, tak na lžičku to vůbec není špatný, když má někdo rád banán. Ale do těch vánočních špaget se ho dává strašně moc a jsou potom hodně moc sladký. Kdyby to bylo jídlo na sladko, tak je to ok, ale on je v tom ten párek. Když si jako předkrm dáš klobásu s maršmelouny a jako dezert bílé fazole nasladko, tak je toho sladkýho nějak moc. Člověk by byl nakonec rád snad i za toho kapra. Mezitím vším je teda naštěstí ještě polívka a a ta je hooooooooodně kyselá, takže to trochu vyváží.
Mimo svátky dělá ta babička úplně obyč jídla - knedlíky, svíčkovou, vepřo knedlo zelo, polívku s kapáním,..... Vánoční tradice pak byla vždycky trochu šok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stáňa * |
|
(31.10.2020 16:51:54) Vinnou klobásu jsem poprvé ochutnala na Štědrý den u tchánovců, z domova (ač taky Sudety) jsem ji neznala. Tchánovci ji smaží, po tom mi bylo vždycky strašně těžko, ještě navíc v kombinaci s bramborovým salátem. My ji děláme stočenou do šneků v troubě na pečícím papíře. Až v poslední době ji kupuju i mimo Vánoce, do nedávna to pro mě bylo veskrze vánoční jídlo. Za ty roky jsme měli od různých řezníků, ale nejvíc mi chutná z Lidlu.
|
Rodinová |
|
(31.10.2020 16:53:10) Stano, jak smazi? Jako rizek?
Taky ji pecu ve sneku obalenou v hladke mouce a na papire.
|
Stáňa * |
|
(31.10.2020 16:55:13) Rodinová,
ano, zatočená do šneku, obalená v trojobalu a osmažená. Ona je hodně tučná a ještě smažená - vždycky mi bylo strašně těžko. Pečená v troubě je v pohodě. Ideálně s bramborovou kaší.
|
|
Liaa |
|
(31.10.2020 16:57:14) Rodinová, já sice obalovanou vinnou klobásu nedělám, ale jako vánoční jídlo to z řady míst znám. Jinak jo, jako řízek.
https://www.apetitonline.cz/recepty/1227-smazena-klobasa.html
|
|
Senedra |
|
(31.10.2020 16:59:37) Rodinová, jj, jako řízek. Že se tak dělá jsem se dozvěděla od švagra - východní Čechy. Manžel ze severní Moravy ji neznal vůbec a dodnes je to pro něj jen nějaké jídlo, moc jí nemusí. Dětem chutná, občas si ji dáváme i mimo svátky.
|
Rodinová |
|
(31.10.2020 17:01:49) Rizek, no potes, dekuju za vysvetleni, to nejen neznam, ale ani by me nenapadlo
I kdyz, kdyz jsem byla mala, babicka obalovala a smazila parky. To bylo docela dobry.
|
Stáňa * |
|
(31.10.2020 17:08:33) Rodinová,
copak párky, ale tchánovci smaží Gothaj. A minulý víkend jsem slyšela staršího syna, jak se ptá tchýně, co že to bylo, že mu to chutná a že by si to udělal taky
|
TaJ |
|
(31.10.2020 17:12:39) Stáňo, obalovaný gothaj manžel prý jedl na vojně...a dělal ho myslím i jeho táta...já to teda nikdy nejedla, gothaj nejím vůbec, natož obalovaný...vlastně nejím většinu salámů a uzenin - jen šunku (nejradši od kosti a nebo schwarzwaldskou), jednou za čas párek a špekáčky opékané na ohni...ostatní věci mě v uzeninách nechávají naprosto chladnou...
|
Půlka psa |
|
(31.10.2020 17:13:45) Obalovaný gothaj zní stejně strašně jako ten zmiňovaný obalovaný párek.
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(31.10.2020 17:22:33) Rodinova, to můžeš obalit jen na Vánoce jinak to neplati, ale je to výborný, dala si i snacha z ciziny.
|
|
Senedra |
|
(31.10.2020 17:28:33) Já občas smažím párky v těstíčku, s bramborovou kaší a nějakým salátem a děti je milují Co nastoupila korona a výrazně častější vaření doma, tak beru za vděk i takovými blafy. Pravda, párky kupujeme v lidlu, mají asi 95% masa.
|
|
TaJ |
|
(31.10.2020 17:33:02) Senedro, já párky obecně moc nemusím, ale v Lidlu mi chutnaly ty šunkové párky, byly takové jemné, i když to procento masa asi taky nebylo nic moc... bohužel už je tam dost dlouho nemají, přestali je prodávat...a nebo občas koupíme párky se sýrem, ty taky nejsou špatné...
|
|
Bouřka |
|
(31.10.2020 18:31:51) Sendro, ty jo, párky v těstíčku To bylo moje zamilované jídlo ve školce, s br kaší Před lety jsem to tuším nostalgicky jednou udělala. Mohla bych zas, děten by se to mohlo zamlouvat
|
Senedra |
|
(31.10.2020 18:43:59) pevalo, na párky v těstíčku dělám trochu hustší těstíčko než na palačinky - mouka, vajíčko, trochu soli, případně mléko. Párky krájím na půlky až třetiny, ponořím do těstíčka a usmažím na oleji. Párky v listovém těstě peču na různé dětské akce, motám buď párky nebo kvalitní klobásky a jak to mizí...
|
|
Stáňa * |
|
(31.10.2020 18:44:17) Pevalo, to se párky jen tak zamotají do listového těsta? To je něco takového, co prodávají třeba vc Lidlu, jak toho koukají konce párků?
A to se pak jí jen tak bez ničeho dalšího? Není to moc tučný? Přiznám se, že toto mě úplně minulo.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(31.10.2020 19:01:23) Nebo párky v rohlíku. Kynutý rohlikovỷ těsto, rozválet, zamotat minipárek a upéct v troubě. Není to tak mastný jako listové.
|
|
Senedra |
|
(31.10.2020 19:02:30) Stáňo, párky zamotané do listového těsta ( zamotám do pásků, namažu vajíčkem, posypu ještě třeba kmínem nebo sezamem) upeču v troubě, po vychladnutí nakrájím na kolečka a nosím jako dobrotu na dětské akce. Většinou zbytek rozváleného těsta jen potřu vajíčkem, posypu mákem a kmínem a nakrájím na čtverečky nebo tyčky. Nevím jistě, ale přide mi to lepší než třeba chipsy.
|
|
Stáňa * |
|
(31.10.2020 20:13:30) Pavelo, ale zase alespoň víš, že sis u rodinky šplhla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Okolík |
|
(31.10.2020 17:06:52) To je dobrý nápad, až zase manžel bude chtít vinnou klobásu, přemluvil jo na upečení v troubě
|
|
|
|
|