breburda71 |
|
(24.9.2020 8:00:22) To ar, tak asi by to chtělo srovnat si priority Jestli je tvojí největší prioritou nevařit a být 4x denně na kafi v kavárně, tak to si myslím, že by to v ledasjakém manželství byl docela problém. Můj manžel má fakt rád, když přijde domů a může se najíst jídla, které uvařím. Sedět doma s prstýnkem a vařit guláš je horší než procházka bez prstýnku Já nevím, jak vaříš guláš ty, ale já u vaření guláše stihnu spoustu věcí,klidně i ten sex
|
A. Andrs |
|
(24.9.2020 8:15:35) Breburdo, ja verim tomu, ze ty jsi dokonala manzelka, zatimco ja bych byla ta nejhorsi. tedy ja vlastne ani zadna manzelka byt nemuzu, protoze si me nikdo nevezme, protoze vsichni vi, ze jsem ta nejhorsi pod sluncem. Ale jestli mas na zaklade toho hezky den a dobry pocit, tak ti to z celeho srdce preju. Uzivej!
|
|
Monty |
|
(24.9.2020 8:26:06) Breburdo, to asi záleží na tom, v jakých vodách se pohybuješ. Nikdy jsem nikomu nevařila, ani neuklízím, a dostávala jsem spoustu nabídek k sňatku, i když jsem o manželství nikdy nijak zvlášť nestála a občanský sňatek pro mě nemá vcelku žádnou váhu. Že by někdo vaření a uklízení očekával se mi stalo jednou v životě, s exmanželem, a i ten měl smůlu a ani přesto, že jsem to nedělala to nebyl on, kdo vztah ukončil, byla jsem to já.
|
Ropucha + 2 |
|
(24.9.2020 8:40:49) Monty, podle mě je to relikt z dob, kdy partnerství bylo především praktickou záležitostí k zajištění existence, kdy muži konali převážně těžkou fyzickou práci mimo domov a ženy tu lehčí kolem domácnosti. Historický stereotyp, dneska už beze smyslu.
|
|
breburda71 |
|
(24.9.2020 8:54:09) Monty, tak to je jasný, to už víme, že ty to máš takhle.. Nabídka restaurací je tady u nás omezená, o kavárnách nemluvě. Podnikáme na stejné adrese, kde i bydlíme, jíme v naprosté většině doma, občas jdeme na obchodní oběd s dodavatelem, účetním atd... Uvařit jídlo pro mě není žádná velká výzva a přemáhání, většinou vařím večer a většinou u toho nestojím a nečučím do hrnce nebo do trouby po celou dobu. Pořád z hlediska ceny, výživy, kvality je nejlepší uvařit si jídlo doma, samozřejmě nemá každý tu možnost každý den v týdnu.. Já osobně o teplé jídlo každý den nestojím, ale syn a manžel docela jo..
|
A. Andrs |
|
(24.9.2020 8:58:42) ja myslim, ze varit doma je to nejdrazsi co existuje a to nejmene ekologicke co existuje, preci jenom ta pizzerie ma tu pec roztopenou skolro cely den a soupnout tam dalsi pizzu neni zadny problem, zatimco doma tu troubu musis roztopit a do ni dat tu zmrazenou, ktera se vezla pres pul evropy, ten cinan ma tu panev s olejem taky rozpalenou cely den a jen tam hodi to maso a zeleninu, kterou mu nekdo doveze,
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(24.9.2020 9:07:25) Mražená pizza není vaření, to je polotovar.
|
|
breburda71 |
|
(24.9.2020 9:07:27) To ar, domácí vaření není nejdražší ani zdaleka. Možná v USA, kde jsou polotovary levnější než čerstvé potraviny ( a co to udělá s BMI národa, všichni vidíme).. Jestli pro tebe je domácí vaření šoupnout do trouby zmrazenou pizzu, tak si asi nerozumíme
|
A. Andrs |
|
(24.9.2020 9:09:04) mrazenou pizzu nejim, jim jenom cerstvou nebo pak zadnou, tak ja nemam doma ani troubu na peceni, takze to je logicke
|
A. Andrs |
|
(24.9.2020 9:24:07) ja mam vlastni rajcata na terase, papriky a feferonky, kdo je na mem fb vi, ze je balkon plny kytek a neceho, mam velkou sbirku kaktusu uz vic jak 30 let, zahradu mame jenom okrasnou, ale to je tim, ze neni nase, ale u vchodu musi byt kytky a na predzahradce taky
|
|
|
|
A. Andrs |
|
(24.9.2020 9:10:58) ja jsem to jednou pocitala a ja tak levne doma neuvarim jenze kazdy pocita jenom suroviny, nikdo nepocita el. proud, mycku, tabletu do mycky, teplou vodu, vodu, provoz velke lednice atd. ale nekdy si to zkuste spocitat
|
breburda71 |
|
(24.9.2020 9:14:24) To ar, já nevím, jak v Německu, ale když půjdu tady u nás já a další tři lidi do restaurace na guláš, tak teda to bude násobně dražší, než když ten guláš uvařím doma.. A opravdu včetně myčky, lednice a plynu..
|
A. Andrs |
|
(24.9.2020 9:18:43) no tady je dost drahy proud a tepla voda, , prestoze varim na indukci, vyrazenim trouby elektricke, ex si ji odvezl pri odluce, se mi snizily zalohy o 10€ mesicne a jeste mi na konci roku 130€ vraceli
|
|
babi_ |
|
(24.9.2020 12:58:34) "To ar, já nevím, jak v Německu, ale když půjdu tady u nás já a další tři lidi do restaurace na guláš, tak teda to bude násobně dražší, než když ten guláš uvařím doma.. A opravdu včetně myčky, lednice a plynu.. "
Dokonce i včetně mzdy, tj. toho, co by mohla vařící osoba vydělat, kdyby ten čas strávený vařením věnovala svému zaměstnání.
Jako já nejsem proti nevaření, jídlu "venku", atd... sama jsem v době školních dětí a manžela doma vařila v průměru tak max. 2 x týdně a opravdu ne i do mrazáku (všichni měli obědy v institucích), ale přijde mi nemožné levnější stravování v restauraci oproti domácímu vaření za stejné výživové hodnoty.
Samozřejmě pokud budu domů kupovat hodně drahé suroviny (řekněme kvalitnější, než z čeho vaří v restauraci levnější, než je moje vaření) a polovinu jich pak ještě vyhodím nespotřebovaných (děje se - otevřené balení či rychle se kazící čerstvé...), tak se to může prodražit, ale jinak si to fakt neumím představit.
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(24.9.2020 9:19:11) Nepočítala jsem to, ale i kdyby to bylo dražší, ráda vím co si do toho dám. Do restaurací chodíme za exkluzivním zážitkem nebo na dovolený. Běžný jìdlo mám radši domácí. Celý týden se stravuju v závodce, o víkendu si ráda zavařím. Na HO se mi nejvíc líbilo, že jsem každý den vařila oběd.
|
A. Andrs |
|
(24.9.2020 9:20:20) Inko, tak to chapu, ja mam toho Cinana jako tu zavodku. A detem v poledne musim jidlo pripravit, jidelnu nemaji. takze ono ve vysledku toho jidla budu delat stejune jako ty, akorat my to vareny moc nejime.
|
A. Andrs |
|
(24.9.2020 9:22:06) pro me donedavna bylo jidlo s detmi stress, ted uz ne, samozrejme, ale podani kecupu, hlidani aby se nespalily, pak jim tohle spadne a vzdyt to znate, ja uz jsem najedena, kdyz pripravuju jidlo pro ne a dam si s nim maximalne salat
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(24.9.2020 9:27:05) S mým dítětem bylo jídlo vždycky radost, maminky hubených holčiček si ho půjčovaly, aby se při pohledu na něj rozjedly.
|
Kaliope X |
|
(24.9.2020 9:43:09) Moje dítko milovaly kuchařky už v jeslích, vždy vše snědlo a ještě si přidávalo, ale taky patří k tomu málu, co po příkrmech kojení odmítlo jako fuj Jako malé mělo restaurace za odměnu.
Mít doma někoho, kdo není schopen si uvařit nebo obstarat něco k jídlu, když já neuvařím, bych asi nezvládla. Dítko si bylo schopné vzít snídani samo už jako batole, neb maminka o víkendu fakt v 5 nevstává.
|
A. Andrs |
|
(24.9.2020 9:47:14) moje dcera 13 take vari, mimochodem velmi dobre, asi ma bunky po tatovi, z nasi strany ne
|
|
|
|
K_at |
|
(24.9.2020 9:27:43) Toar, jídlo s dětmi stres? Nespalily se, podání kečupu. Já ti nerozumím. Stres bylo vařit když se mi pod nohama motala roční dcera 😂 a stres bylo tak do 5 let jít s ní do restaurace. Zcela neomylně zdrhala za bar, nebo do kuchyně a jídlo ji nezajímalo. Takže jsme chodili občas na kafe, dort. To vydržela.
|
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(24.9.2020 9:34:15) Toar "nepocita el. proud, mycku, tabletu do mycky, teplou vodu, vodu, provoz velke lednice"
Psala jsi že jíte z talířů, tedy myčku, tablety, vodu a el. proud neušetříš. Rozdíl v provozu malé a větší lednice nebude nic dramatického.
Každopádně i v restauraci musí toto platit, k tomu i nájem prostoru a platy zaměstnanců. Myslíš, že to dotují?
|
A. Andrs |
|
(24.9.2020 9:38:42) Marko, kdyz jime v restauraci, tak si doma neprostreme talire a nedame je preci do mycky.
|
Marika Letní |
|
(24.9.2020 9:42:18) Toar říkala jsi, že děti obědvají doma a že jim to dáš na talíře. Tedy jsem to pochopila, že přineseš jídlo z restaurace (nevaříš) a naservíruješ doma. Ale jestli ne, tak to popiš podrobněji. Myslím, že tvůj životní styl nechápu nejen já.
|
|
|
|
A. Andrs |
|
(24.9.2020 10:18:07) Kebab nejime. V cine vari spickove. Levne. Japonska to Same.
|
|
|
Alena |
|
(24.9.2020 10:52:34) "ja jsem to jednou pocitala a ja tak levne doma neuvarim" Tak to mas zjevne problemy s matematikou nebo nevis co je to vareni. Ceny potravin jsou v Nemecku srovnatelne s nasemy obchody, ale ceny sluzeb nasobne vyssi ( a samozrejme i v Cechach je domaci vareni ji nde nez ceny v restauracich ). Opravdu nevim, jak moc by musel byt Cech prostomyslny, aby necemu takovemu uveril.
|
Alena |
|
(24.9.2020 11:29:21) Cestuje a pobyva v cizine rada lidi a zkusenosti ze stra vovani ma take. Ano cizinci vari ve vyspelych zemich za ruzne ceny,ale i je to musi uzivit. Zadladni domaci vareni ze skutecnych surovin (ne koupeni polotovaru v supermarketu) je proste levnejsi. Zejmena v krajinach jako je Nemecko.
|
Alena |
|
(24.9.2020 12:10:16) "Zejména v krajinách jako Německo jsou základní suroviny levnější. Proč jinak by tam Češi jezdili na nákup?" Ano, srovnatelne nebo o neco malo. Nebo urcite typy surovin (a jezdi se tam casto spis za kvalitou). Zato si vsimni, ze pracovni sila je tam nasobne drazsi. At si kazdy chodi na jidlo kam chce, v dnesni dobe prece neni problem vybrat si, co mi vyhovuje a nic neni spravne nebo spatne. Ale tvrdit, ze stravovani v restauraci v našich stredoevropských krajinach je levnejsi nez doma je zjevny nesmysl a nevim, proc ma nekdo potrebu tohle prohlasovat. To se snad za to stydi, ze chodi do hospody ? Domaci priklad, Cuketka ma serial "skromna kuchyne", vari domaci kuchyni z tradicnich surovin a vycisluje, na kolik mu vyjde porce, tady je to u obrazku uvedene https://www.cuketka.cz/skromna-kuchyne/
|
kosatka2 |
|
(24.9.2020 12:30:51) Závodní jídelny bývaj dotovaný, takže tam nízká cena nepřekvapuje.
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(24.9.2020 12:27:00) Madelaine, ano, je to takový optický klam, protože při vlastní produkci potravin a vlastnoručním vaření se práce nepřemění na peníze a následně peníze na jídlo, ale práce se převede na jídlo rovnou. Takže vzniká dojem, že se ušetřily peníze. Protože v procesu nefigurovaly.
|
|
Vaitea |
|
(24.9.2020 12:57:50) pevalo, prosím tě , jak děláš tu koprovku jen ze smetany za 30 Kč a kopru pro celou rodinu. Můžeš dát recept?
|
libik |
|
(24.9.2020 15:26:02) na Klatovsku se dělala koprovka bez jíšky a bez vývaru, s dobrou smetanou, okořeněná. Takové to lehké jídlo, co pohladí.
Kdybych to dělala pro 3-4 lidi, tak jedna smetana bohatě stačí, moje babi to dělala pro víkendové osazenstvo chalupy (to mohlo být 10-12 lidí)a pochybuji, že by tam "vymatlala" 2 smetany a omáčka byla nedostižná..
Samozřejmě, že současná dresinková generace by natáhla čumák
|
Ropucha + 2 |
|
(24.9.2020 15:33:07) Já dělám vegetariánskou koprovku z bešamelu, aby jí byl kotel pro X lidí, padlo by dost másla a mléka a smetany asi spíš dvě než jedna.
|
Liaa |
|
(24.9.2020 15:37:49) Toar, tak jste teda všichni štíhlí, nebo je syn oplacany a měl by zhubnout? V tom aby se čert vyznal, fakt.
|
A. Andrs |
|
(24.9.2020 15:48:16) Syn byl po corone oplacany, ale jinak rodice hubeni sestra hubena dcera a starsi syn.hubenouri.
|
|
|
libik |
|
(24.9.2020 16:11:31) Ropucho, vegetariánská, to je slabota, veganskou zkus
Teď tu googlim veganskej "medovník", to je výzva
|
Ropucha + 2 |
|
(24.9.2020 22:23:55) Libiku, hm, veganskou ... to by byl olej, sójové mléko a nějaká náhražka smetany - fuj Zvládnu ve veganské verzi ledacos, aktuálně třeba fajnové banánové palačinky, ale koprovka by to tedy nebyla, navíc bez vejce, nee!
|
77kraska |
|
(24.9.2020 22:27:28) Anet, na Tebe jsem si taky casto vzpomnela, kdyz jsem se nestihala najist
mela jsi pravdu s tim, ze si lze uzivat hlad
|
Ropucha + 2 |
|
(24.9.2020 22:55:28) 77krasko, no spíš si člověk užívá ty výsledky hladu Ale také se třeba dobře vyspí, když nemusí trávit Jo, stojí to za to, chutě jsou potvory a svádějí, ale když odoláš, tělo se po všech stránkách cítí lépe. A vypadá lépe, v neposlední řadě
|
K_at |
|
(24.9.2020 23:03:34) Uf. Tak já když mám hlad, neusnu. Jednak mi je zle. A taky mi strašlivě kručí v žaludku. Ráno se probudím a rozhodně mi není dobře.
|
|
77kraska |
|
(24.9.2020 23:09:41) tak s minus 12 kg se citim lepe....rychleji chodim, lepe lezu na stafle (ted pri rekonstrukci casto), vydrzim dele vzhuru a drive rano vstavam
driv jsem sla do obchodu a vzdycky si na cestu koupila neco sladkeho...ted se mi dela nanic, kdyz si predstavim, ze bych mela jist sladke
ale pricitam to te cesnekove kure
blbe je, ze na mne vsechno planda, tak ani nemohu ukazovat nove tvary...a nema cenu si ted kupovat nove obleceni, kdyz budu hubnout dal...vytahla jsem par starych kousku, co jsem schovavala pro pripad zhubnuti, ale jsou jakesi demodovane
|
Škrpál |
|
(24.9.2020 23:27:12) 77, pokud to není tajné, jakou česnekovou kúru jsi to zkusila?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vaitea |
|
(24.9.2020 15:58:27) Co mě k tomu vede? Že za 30 Kč koprovku neuděláš, i kdybys měla doma vývar z vlastní krávy. A tak nějak nechápu tenhle váš skromnej život hospodyněk pohádkářek.
|
Buřt |
|
(24.9.2020 16:20:33) Jasne. Pevalo, kolik mate naklady na jidlo mesicne? U nas 5clenna domacnost asi 10 000 a to nas povazuju za setrne. Varim furt, tri deti.
|
Kaipa |
|
(24.9.2020 16:42:24) Burte, ptala ses, kdo je to nemakačenko. V kontextu této diskuze je to někdo, kdo sám nehodlá hnout prstem, a vyžaduje servis od okolí. Pokud někdo prstem nehýbá, ale po nikom nic nechce, fajn, to je v pořádku.
|
|
|
Pole levandulové |
|
(24.9.2020 16:21:36) A vývar? Ten máš naceněný kde? Nebo se snad počítá s Masoxem?
|
libik |
|
(24.9.2020 16:25:48) Jakej furt vývar do koprovky? Smetana s mastnou vodou?
|
libik |
|
(24.9.2020 16:29:41) Tak jsem koukla, že kolega Polreich taky dělá bez vývaru
|
|
Půlka psa |
|
(24.9.2020 16:30:16) Jíšková koprovka může být z bešamelu i z velouté. V prvním případě je jíška ředěná mlíkem a v druhém vývarem. Funguje obojí.
|
A. Andrs |
|
(24.9.2020 16:36:51) Nechci tady propagovat fastfood ale co je zazracne zdravyho na koprovce s knedlema?
|
A. Andrs |
|
(24.9.2020 16:37:29) Kopr
|
|
libik |
|
(24.9.2020 16:40:53) jednak byla řeč o bramborách a za druhý, je to jídlo z prvosurovin, mléko, vejce, smetana, máslo, brambory, 2 lžičky mouky..
Zeptala bych se opačně, co je na ní nezdravého?
|
Ropucha + 2 |
|
(24.9.2020 22:29:06) "co je na ní nezdravého?"
No je to tuk a mouka, obzvlášť s knedlíkem. Trocha bílkovin, s vajíčkem nebo masem více bílkovin. Oproti smaženému fasfoodu lehčeji stravitelné a méně kalorické asi.
|
|
|
|
|
Katka a 2 výrostci |
|
(25.9.2020 15:56:02) Taky nedávám žádnej vývar....
|
|
|
libik |
|
(24.9.2020 16:38:14) Tak já bych řekla, že 60 korun ji udělá i děvče z paneláku, když koupí vejce z volného chovu.
Ale vyjádření "za 30 Kč" beru jako kdyby Pevalo řekla, že ji udělá za pár kaček.
Přikládním se na stranu těch, co nejsou líné "uvařit" protože jsou líné furt něco objednávat, výhodnější to určitě je.
A pak, dámejídlo nedá koprovku
|
Půlka psa |
|
(24.9.2020 17:57:44) "A pak, dámejídlo nedá koprovku"
Ale dá. My měli včera z dámejídlo španělskýho ptáčka a koprovku tam měli taky. Jako já ptáka nejím (teplá okurka=hnus), ale byla tu o něm řeč na rodině a dostala jsem na něj hroznou chuť a byl výbornej. Nakonec ani tu koprovku nejím a jak bych si jí teď dala.
|
libik |
|
(24.9.2020 18:23:16) Půlko, já jsem schválně koukla na nabídku v mé vesničce hezké, krajské, střediskové a u nás tedy nedá.
|
|
jak |
|
(24.9.2020 19:27:56) Toar, ty nemas kuchyn?
|
|
|
|
|
|
Monika |
|
(24.9.2020 16:35:35) Madelaine, ani vlastní brambory, vejce a kopr nejsou zadarmo A to dokonce ani když nepočítáš práci (dejme tomu, že jedná o koníček) Některým chovatelům slepic vyjde jedno vejce třeba i na víc než 10 korun a "cena" pěstování plodin je taky různá (moje mamka třeba různé opečovává a ošetřuje ovocené stromy, aby se vůbec něco urodilo a pak kolikrát tvrdí, že jí kilo švestek vyšlo asi na pětikilo
|
|
|
Marika Letní |
|
(24.9.2020 16:39:43) "Pokud má vlastní kopr, brambory i vejce a koupí jenom jednu smetanu (v akci), tak se do těch 30 korun myslím i vejde."
Kopr, brambory i vejce sice nekoupí v Lidlu, ale zadarmo nejsou, leda by jí je někdo daroval. Nemluvě o vývaru, o kterém psala.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(24.9.2020 17:27:47) Dostala jsem z toho chuť na koprovku, musím ji udělat. Ale přiznávám, že u nás v jídelně dělaj taky vynikající.
|
|
|
K_at |
|
(24.9.2020 17:22:11) Kriste pane, i kdyby vařila Pevalo tu zatracenou kopřivku za 85,70 TAK CO?!?!
|
Marika Letní |
|
(24.9.2020 17:24:38) Kat "i kdyby vařila Pevalo tu zatracenou kopřivku za 85,70 TAK CO?!?!"
Že když řekne A, tak nemá vynechat B, když tím chce něco dokládat.
|
K_at |
|
(24.9.2020 17:33:15) Marko, tak pokud máš sadbu brambor svou, slepičky jedí hodně z domácích zdrojů, tak jak tohle chceš vyčíslit? Můžeš si cca udělat odhad vody. Práce se nepočítá. Okamžitý finanční náklady na koprovku je cca 30kc. Nebo 45. Určitě ne 80 a více - když ji někde uvaří dobrou v hospodě.
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(24.9.2020 21:32:33) pevalo nehledáme nic, jen to prostě nejsou veškeré náklady, které jsi uvedla. Leda by tě někdo těmi surovinami obdarovával pravidelně. Pokud musíš vypěstovat zeleninu, držet a krmit slepice, nejsou uvedené věci zdarma a měla bych započíst na koprovku i tyto surovniny v hodnotě jakou vynaložíš na pěstování zeleniny a chov zvířat.
|
Marika Letní |
|
(24.9.2020 23:54:47) pevalo jde o to, že ani vejce od svých slepic nemáš zadarmo, tj za 0 kč. Musela jsi ty slepice koupit, postavit jim kurník, živit je granulemi (ty také nejsou zadarmo). Obdobně pomíjíš náklady na zrní. Ty za něj peníze ve skutečnosti dáš, protože je zaplacené z pronájmu pozemku. Že započtete platbu za zrní oproti platbě jzd za pozemek, je jen technická věc.
Pomíjím tvou práci, beru jen finance. A tak je to i s dalšími domácími zdroji, že sice nestojí jako v obchodě, ale zadarmo taky nejsou, pokud ti je někdo zadarmo nedaruje.
|
Filip Tesař |
|
(25.9.2020 7:46:19) Vím, že to je mimo téma, ale ony se slepice krměj granulema?
|
Filip Tesař |
|
(25.9.2020 8:21:25) Přikrmování já chápu, ale tady padlo "živit granulema".
Nám stačí zrní (metrák za 250,-), zahrada a zbytky z kuchyně. Jo, občas nesou míň, občas víc, ale kdo potřebuje přesnej počet vejcí denně? Vždyť vydržej, tejden se s tejdnem sejde a je to tak nějak na svým. Nejvíc práce je zavřít jim večer kurník a ráno ho otevřít a nasypat zrní. To je jako s běháním. Buď si můžeš pořídit spešl dres, extra speciál botky na dýlku kroku a jánevímcoještě, chytrý hodinky, krokoměr, deset placenejch aplikací do mobilu a značkový sluchátka na míru k tomu, nebo začít běhat.
|
jak |
|
(25.9.2020 8:49:36) Ono to pestovani lide nedelaji na silu.Bavi je to. Ja , kdyz privezu do PRahy do kanclu nase merunky, jsou vsichni u vytrzeni. Loni si vsichni koupili po 5 kilech, 6 kolegu.Ne, ze bych jim to aktivne prodavala. Stejne loni rajcata.. Pevalo to ma dle meho v poradku, kdyz to bere, ze uvari za 30.
|
Marika Letní |
|
(25.9.2020 9:00:05) Jak jenže ani rajčata nejsou zadarmo pokud kupujes semínka nebo sazenice a zaléváš. I pokud dešťovkou tak opět je tam investice do sudu nebo jímky. U vajec to není nula už vůbec. Koupit kuřata. Postavit kurník. Koupit zrní, atd. Prostě to není nula a to pritom beru tak že práce je za nulu protože to dělám ráda ve volném čase místo čtení knihy nikoliv místo zaměstnání.
|
K_at |
|
(25.9.2020 9:07:33) Marko, pokud budeš prodávat, musíš si započítat náklady. Jasně. Jinak to nepočítáš. Neboť bys zjistila po započítání práce, že si jdeš hodit provaz přes nejbližší větev. 😂
|
Marika Letní |
|
(25.9.2020 9:09:55) Kat práci fakt nepočítám když je to koníček. Ale bez investice do slepice žádné vejce mít nebudu.
|
K_at |
|
(25.9.2020 9:12:33) Marko, tak to se ti můžu poptat. Ale zase ty slepice nemají vejce podepsaný, abys to propočítala. Máš starší, nové, něco se ti vylíhlo, něco vyměníš....to se bude blbě počítat.
|
|
Grainne |
|
(25.9.2020 10:21:23) Marko, u slepic je nadhodnotou speciální pocit, že máš vajíčko od spokojené slepice (a chuťově se to nedá se supermarketovými vůbec srovnat). Zelenina je...zelenina. My jsme navíc v zelinářském kraji, takže je pro mně výhodnější zastavit si cestou u domů, kde prodávají, nebo přímo v pěstitelských prodejnách. Z pěstování zeleniny nemám ani požitek, ani se to finančně nevyplatí.
|
Marika Letní |
|
(25.9.2020 18:05:28) Graine "u slepic je nadhodnotou speciální pocit, že máš vajíčko od spokojené slepice (a chuťově se to nedá se supermarketovými vůbec srovnat)."
Za speciální pocit ale slepici ani kurník nekoupíš. Píšu celou dobu o nákladech, které nelze pominout (nikoliv o ceně práce).
Přijdu na zahradu a chci vejce, kde se vezme? Musím koupit kuřata, postavit kurník. Z něčeho, takže dříví, hřebíky, atd. To také musím koupit, nenajdu to u cesty. Leda by mě někdo stále obdarovával.
|
K_at |
|
(25.9.2020 18:53:31) Marko, ano. To všichni víme i chápeme. Ale nikdo to nezapočítává, neboť by se to počítalo blbě.
|
|
Filip Tesař |
|
(25.9.2020 21:02:06) Marko, máš pravdu, že domácí vejce nejsou zadarmo. Slepice a kurník jsou vstupní investice, vrátí se ti ale za rok-dva. Ale počítat hřebíky!
|
A. Andrs |
|
(25.9.2020 21:27:13) my mame celorocni spotrebu rajcat, je zakladem vsech nasich salatu, takze v zime musim kupovat, papriky jsou taky ve velkym, akorat ty ceny lezou strasne nahoru, rok od roku
|
Evelyn1968,2děti |
|
(26.9.2020 10:12:35) Rajče je moje základní potravina, salát bez rajčete si neumím představit, někdy si dám k večeři jen rajčata s balkánem, když nestíhám pravej salát. Štve mě, že rajčata, co mají chuť, jsou nedostatkový, na zahradě se neurodilo tolik, jak jsem doufala.
|
A. Andrs |
|
(26.9.2020 10:42:17) Valkyro, souhlas. Zeli je a byvalo i historicky dolezitym odrojem vitaminu pres zimu, protoze se dobre skladovalo bez ztraty vitaminu. Ale jen tak jist zeli neni moc pohodlne, varene uz hodne ztraci. Na rajcatek je vyborna ta jednoducha uprava. Zase rajcata obsahuji jed, to zase zeli nema. Je to vzdycky neco proti necemu.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(26.9.2020 11:07:41) My nemáme naráz ani to kilo, ale u nás je to tím, že jsme v létě byli spíš u vody nebo na cestách, na zahradě ne, jen jsme se střídali v zalívání, v létě tam není co dělat, bez koupání. Je to jižní svah a pere tam slunce od rána do večera, tak v horku nic moc.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(26.9.2020 11:09:02) V zimě jíme taky víc zelí, zelňačku k večeři, husičku, vepřovou pečeni, segedín
|
|
|
|
Stará husa |
|
(26.9.2020 10:54:42) Zelí vůbec nejím, nechutná mi už od dětství. Jsem schopná pozřít syrové zelí, ale kysané nebo vařené vůbec. Dělá se mi zlé jen z toho pachu. A vůbec nejím žádnou kysanou zeleninu, chutná mi to jako něco zkaženého, shnilého, brrr. Taky nejím červenou řepu. Rajčata miluju, jim je skoro každý den, ale jen ta maličká, velká rajčata jen do leča. Saláty jim jen k vaření jídlu, jako samostatné jídlo mě neuspokojí. Když sním moc syrové zeleniny, tak mám brutální nadýmání. Takže já jim obvykle malý salát k obědu k jídlu a k večeři pár rajcatek k chlebu s něčím. A jelikož nemám zahradu, všecko kupuju v supermarketu.
|
A. Andrs |
|
(26.9.2020 10:57:47) Stara huso, muzes mit - netvrdim ze mas - intoleranci nebo alergii na histamin. Pak ti nesedne cokoliv zkvaseneho nebo treba ani pivo a vino.
|
Stará husa |
|
(26.9.2020 11:01:52) Toar, pivo a víno mi naopak sedí až moc, bohužel.
|
|
|
A. Andrs |
|
(26.9.2020 10:59:36) v supermarketu uz musi byt uvedeno odkud rajcata pochazi, pak vis zda jsou holandska vypestovana z vody nebo nekde z jiznich zemi, tady jsou tedy i mistni
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grainne |
|
(26.9.2020 10:19:14) Marko, to jsem nijak nerozporovala... Vím velmi dobře, že i žít skromě má docela vysoké vstupní náklady, právě proto, že k tomu potřebuješ vlastní majetek, na cizím, pronajatém si nemůžeš dělat, co potřebuješ a rizika jsou velká právě v tom, že tě někdo připraví o "vstupní investice na kurník".
Myslím, že vejce v akci je nesrovnatelně levnější, než domácí, právě proto píšu o speciální nadhodnotě.
|
|
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(25.9.2020 9:14:00) Já chci ovce na sekání trávy, slepice na vajíčka a indickou kachnu na likvidaci slimáků, ale máme moc malej pozemek, takže nic. Nevejdou se nám ani ty kachny, protože potřebují rozběh. Jednou se odstěhuju někam do pohraničí a udělám to.
|
-Velšice- |
|
(25.9.2020 13:48:34) Pulko, ja slipky mam, bezce jsme meli, ale predloni je odnesla liska, zjara ale koupim nasadova vejce a zase budou...mame ale velky pozemek.
|
|
|
Alena |
|
(25.9.2020 9:45:02) "Absolutně by mě nenapaldo nad tím uvažovat jako ve smyslu nevážím si svojí práce." To bud v klidu to by napadlo malokoho, takovehle vyroky bych nebrala vazne. Do prepocitavani uved cenu posilovnu, mraky hodin rezbarske prace pro deti, dechova cviceni, terapii se zviraty a vyrovna ti to i sudy na vodu ze zlata.
|
|
|
jak |
|
(25.9.2020 11:31:15) Marko, sazenice mi dal soused. Jen zalevam destovkou. Ani nepleju. Pro me to jsou rajcata zdarma. Touto optikou je i ukol s ditetem ztrata casu, protoze bys mohla pracovat a vydelavat prachy.
|
EvaMarie |
|
(25.9.2020 11:43:44) "Touto optikou je i ukol s ditetem ztrata casu, protoze bys mohla pracovat a vydelavat prachy." Vůbec ne, touto optikou je to investice, neboť obětuješ část svého času (čas= omezený zdroj) na vzdělání svého potomka a můžeš v budoucnu očekávat návratnost této investice (vy smyslu potomek s vyšším vzděláním = vyšší budoucí příjem potomka = lepší zajištění stárnoucího rodiče).
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(25.9.2020 18:01:19) jak "sazenice mi dal soused. Jen zalevam destovkou. Ani nepleju. Pro me to jsou rajcata zdarma. Touto optikou je i ukol s ditetem ztrata casu, protoze bys mohla pracovat a vydelavat prachy."
Běžné to ale není, že bys vše dostávala. Pokud ti vejce nebo rajčata někdo nedá (a nebude tak činit pravidelně, aby to bylo možno brát jako udržitelný způsob hospodaření, který lze následovat), tak to není zadarmo a musíš započítat náklady na pořízení a pěstování/chov.
Práci právě nepočítám, to je každého volba a lze to brát jako koníček.
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(25.9.2020 10:05:42) Já si naopak myslím, že je jedno, zda člověk investuje svou práci rád nebo nerad. Prostě vykonává práci a produkuje nějakou hodnotu. A je úplně jedno, jestli se práce převede na peníze a peníze pak na jídlo, nebo práce rovnou na jídlo. Peníze jsou jen prostředník k usnadnění procesu směny práce za zboží. Ale práce je pořád stejná práce, vykonat se musí, aby bylo jídlo (nebo cokoliv jiného). Že někoho baví, je bonus. I práci v zaměstnání vykonává někdo rád a někdo nerad.
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(25.9.2020 8:38:42) Ten jejich kurník se otevírá automaticky, čas se tam dá naplánovat i krmení se jim nějak sype samo.
|
|
|
|