dajmab |
|
(21.6.2020 7:57:01) Taky znám loupáky odlišné od makovek. Jsou z plundroveho těsta, tzn.kynute jako třeba na vánočku s menším množstvím cukru, ale místo 140 g másla dáš do těsta jen 40 a pak něco víc než 100 g zapracujes do nenakynuteho těsta podobně jako při výrobě listového. Proběhnou aspoň 4 cykly skládání a válení s nějakým časovým odstupem a pak vytvarujes rohlíčky, necháš nakynout, potres vejcem a pečeš. A tedy mimo práci s nim je těsto mezitím vždy v lednici.
|
holkamodroočka |
|
(21.6.2020 11:02:43) dajmab, díky za recepty, až bude příležitost, tak to vyzkouším. Asi je to vyzkoušený recept, že?
|
dajmab |
|
(21.6.2020 11:09:16) Ano, ale už před delším časem a vzhledem k tomu, že vařím metodou "baj voko", ti bohužel nemůže dát relevantnější instrukce. Ale pak je třeba můžeš upřesnit ty, pokud se vydaří.
|
|
|
holkamodroočka |
|
(21.6.2020 11:08:23) Dajmab, neměla bys, prosím tě, celý recept?
|
dajmab |
|
(21.6.2020 11:24:17) Na tvé vlastní nebezpečí: pokud si vzpomínám, vánočku peču celý život takto: pul kila polohrubé (nebo půl na půl s hladkou), větší půlka droždí, cukru a tuku po 120 g, žloutek plus místo druhého lžíce solamylu, sůl a mléka přiměřeně. Takže na loupák jsem asi použila na půl kila mouky a ca 32 g droždí (ale myslím, že i kostka celá bude ok vzhledem k tomu převalování) asi tak 200 ml mléka, 40 g cukru a 50 g tuku (máslo, ale do rohlíků dávám sádlo, tak to tehdy asi bylo sádlo). Po vytvoření vláčného, ne moc měkkého těsta jsem zaválela těch asi 100 (a možná i víc) g změklého másla a pak už se jen čekalo a válelo. Snad jsem nic nezapomněla...
|
holkamodroočka |
|
(21.6.2020 11:47:49) Díky moc, až vyzkouším, dám vědět. Ale bude to až někdy o prázdninách.
|
dajmab |
|
(21.6.2020 14:47:46) Tak Modroočko, já jsem je rovnou vyzkoušela, protože jsem byla zvědavá, jak si to pamatuji, a taky hrozně mlsná. A povedly se, klidně se můžeš receptu držet. Mouku jsem dala půl na půl hladkou a polohrubou a 50 g sádla do těsta a přes 100 g másla přes těsto. Jsou dokonalé, loupou se skvěle a výborně chutnají i 4 pokusné kousky, do kterých jsem vložila před zavinutím pomerančový džem.
|
holkamodroočka |
|
(21.6.2020 19:20:17) To jsi mi teď udělala chutě 😃. Že bych se zastavila na ochutnávku? 😉
|
|
|
|
|
|
|