Senedra |
|
(9.4.2020 13:43:59) - sladké - klasický jablečný závin, s mák s třeba švestkami nebo šv. povidly, višněmi z kompotu..., s tvarohem, marmeládou ( zahustit rozdrobenými piškoty). Můžeš udělat obdélníčky nebo čtverce, přeložit a máš kapsičky. Když mi z jiného pečení zbyde drobenka, tak jí na kapsičky dávám po potření vajíčkem - slané - u nás nejoblíbenější - jen pomažu vajíčkem, posypu kmínem, mákem, strouhaným sýrem, nakrájím a peču. Šneky - úzký pásek, pokladu šunkou a plátkovým sýrem, zamotám, nakrájím na kolečka a peču. Občas nahradím rozdrobenou Nivou. Zamotám tenké párky nebo klobásu do proužků těsta, potřených vajíčkem, upeču ( ještě třeba po potření vajíčkem při pečení posypu kmínem, sezamem..) po upečení a vychladnutí krájím. Slaný závin - rozetřu kečup nebo rajčatové pyré , provenskálské bylinky, šunka, sýr - zamotám peču. Taky u nás frčí varianta - trošku kečupu a hořčice, balkánský sýr, šunka, paprika, třeba i rajče, olivy, provensálské koření.
|
|