| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Nepřevzaté české národní jídlo

 Celkem 161 názorů.
 holkamodroočka 


Téma: Nepřevzaté české národní jídlo 

(21.7.2019 10:49:11)
Koukáme na zahraniční pořad, kde moderátor jezdí po celém světě a ochutnává národní jídla dané země. Tak mne napadlo, co by asi ochutnal v ČR? Byl v Německu, Polsku, Rakousku, Maďarsku. Vlastně navštívil všechny země, se kterými sousedíme. A co by na nás vlastně zbylo? A hodně jídel, které považujeme za české, jen čistě české nejsou( kuchyně se prolínají). Co bychom v ČR nabídli my? Zabijačku ( celý ten proces + výrobky), koláče s mákem, Honzíkovy buchty, ovocné knedlíky?, bramborák, nakládaný/smažený hermelín s tatarkou, kulajda, tatarák? A jaký třeba hlavní chod? Knedlíky i bramborový salát nejsou jen typicky české jídlo. Plovací téma, venku je zima a pršelo :-)
 neznámá 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 11:03:28)
Koprovku nebo křenovku s bramborem?
Španělský ptáček, smažený kapr, sladká hlavní jídla
Teď jsem viděla video, kde cizincům nabízeli jako české jídlo čočku na kyselo.

Jako přílohu asi fakt brambory, Češi jsou pojídači brambor. Nebo kváskový chleba. Jako hlavní chod pečené vepřové a kysané zelí?

Nebo smažák.

Francouzi vždych těli kuře s broskví, prý je to česká specialita, nikde jinde to nedostanou.~t~
Italové k nám jezdili na pečený bůček.
 Evelyn1968,2děti 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 11:15:06)
Jsem asi cizinec, od dětství jsem tvrdila, že sladký jídlo není jídlo, ale dezert~t~, já se tím nenajím, vždycky jsem cejtila, že už to sladký nemůžu ani vidět, ale pořád mám strašnej hlad~;).

K tématu, myslím, že nic typickýho nemáme, spíš středoevropskýho, většinu jídel jsem našla i v jiných státech, myslela jsem, že třeba knedlíky a řízek, ale i to je od sousedů~d~, v Polsku se zase hojně prodávají věci s koprem, museli jsme dát pozor, byl skoro ve všem, dcera ho nemá ráda~;)
 Oliverka 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:11:04)
Evelyn, souhlas! Sladký jídlo není jídlo, ale dezert. Za tím si stojím.

Přinést české národní jídlo na nějakou seslost je vždycky hrozné těžký. A když to má být něco, co se má podávat za studena, tak je to ještě těžší. Dezert řeším babovkou nebo strudlem. Osobně miluju mak, šle hodně lidi, obzvlášť děti ho nejí. Už dlouho hledám něco co by vypadalo hezky a jednoduše se to servirovalo, jako třeba sushi, spring rolls nebo mini meat pies, buffalo chicken wings, nebo satay chicken skewers.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:12:37)
Povidlový buchty. Štrůdl moc český není.
 Oliverka 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 22:52:50)
Povidla moc lidi, zvlast deti, neji.

Drzky nejim a ani nevarim ja.

Velikonoční nadivku neznám, tuším to bude krajova specialita, nějak to za národní jídlo nepovažuju. V nouzi bych to zkusit mohla, ale neměla bych pocit, ze mě to jídlo reprezentuje coby cesku.

Fakt se mi zda, ze na v české kuchyni chybí jídla, která by se mohly vzít do ruky a vypadaly uhledne.
 Marta. 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 23:10:00)
Oliverko, překvapuje mě, že velikonoční nádivku neznáš. Vždyť jsou na ní recepty snad všude o Velikonocích. Je to národní jídlo, není to krajová specialita. Já jsem z Prahy a znám jí, stejně jako můj manžel ze Šumavy, nebo další příbuzní z Moravy.
 Senedra 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 6:59:00)
Marto, manžel je ze severní Moravy, má příbuzné i na střední Moravě a velikonoční nádivku neznal.
 Stáňa * 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:11:28)
Senedra,
velikonoční nádivka se nedělala ani v mé rodině ani v rodině mého manžela - severovýchodní Čechy. Poprvé jsem se s tím setkala až v dospělosti.
 Půlka psa 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:23:08)
U nás na jižní Moravě nádivka taky nic. Manžel je pražák a tam už vůbec ne.
 Termix 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:28:19)
Jsem původně taky z Moravy a velikonoční nádivku jsem taky neznala. Až v dospělosti v Praze.
 Marta. 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 23:27:23)
Do ruky se hodí pirožky. Třeba tyhle, pečené v troubě.

ttps://www.toprecepty.cz/recept/12517-pirohy-s-mletym-masem/

A místo chlebíčků dělám jednohubky.
 Marta. 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 23:56:56)
Tady je recept z listového těsta:

https://www.toprecepty.cz/recept/48169-listove-rohlicky-s-mletym-masem/
 Oliverka 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 12:34:48)
Jednobuňky jsou taky dobrý tip. Budu muset začít pect rohliky.
 Rodinová 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 12:36:01)
jednobuňky jsou dobry ~t~
 Oliverka 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 13:15:08)
Oops, hledám něco jednoduchyho no. ~f~
 Analfabeta 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(8.11.2019 19:15:20)
Jenže pirohy jsou jídlo ruské
 Eudo 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:16:13)
Babovka je nemecka… I Rakusni, Polaci a dalsi ji maji.
 Eudo 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:16:53)
Drzkova polivka.

Drzky ruzne nrody servirujou jinym zpusobem.
 Kaipa 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 22:24:34)
Drzky ruzne nrody servirujou jinym zpusobem. ~t~

Živě si to představuju. My vaříme jen nudnou dršťkovou.
 Marta. 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:20:06)
Oliverko, a co zkusit velikonoční nádivku - hlavičku? Dát na plech, nakrájet na kostičky a podávat za studena. Myslím, že je to české jídlo a mohlo by to chutnat.
 Monika 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:25:08)
Údajně jsou typicky české obložené chlebíčky, to by se ti pro "studené podání" hodilo, akorát se špatně přepravují.
 Eudo 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:22:59)
"Češi jsou pojídači brambor"

Skandinvci rovnez. Ale nic moc z nich "nevyrabej".
 Filip Tesař 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 12:07:23)
Mám doma knížku psanou s podobným cílem, je tam řada národních, typickejch receptů jednotlivejch evropskejch zemi, sbíranejch vždycky od konkrétní rodiny. Měli za úkol uvařit něco typickýho. Česká kuchařka uvařila "čínu". Myslím, že to docela trefila. S čínskejma jídlama to nic moc společnýho nemá, jídlo je to novodobý, ale papá ho dle mýho v různejch variantách půlka domácností?

Jinak typický jídlo omezený hranicema státu nebo příslušností k národu asi neexistuje, aspoň v Evropě ne. Většinou jsou ale v Evropě nějaký krajový kuchyně, u nás jsou to jen takový zbytky zbytků. Něco se takhle najde v Podkrkonoší, něco na Valašsku, na Slovácku.
 holkamodroočka 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 12:10:50)
Historka s "čínou" pobavila ~:-D
 K_at 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 12:28:26)
Co krupicna kase?
 zvířevdíře 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 15:59:29)
Filipe, jojo, z těch krajových bych řekla, že krkonošské kyselo by se dalo považovat za typicky české, pak kulajda, já tedy občas v cizině dělala jako ukázku české kuchyně bramborák.
 Evelyn1968,2děti 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 17:23:34)
Kyselo a kulajda jsou spíš krajová jídla, než národní, ne? Jako že to nejí celej národ~;), ale jen pár lidí. Nevím, jestli jsem to někdy jedla, vlastně kyselo jednou jo, u tety v Krkonoších, to mi bylo asi 5.
 Filip Tesař 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 17:59:05)
No a taky obalovanej Hermelín, původně znouzectnost socialistickýho restauračního stravování, a obalovaný houby. Smažený sejry se jedí i jinde, houby se jedí i jinde, ale tohle bude fakt výjimečný... nebo se pletu?
 Len 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 18:28:16)
Hotovy obalovany hermelin se da koupit v kazdem britskem supermarketu v nekolika podobach:-) Obalovany eidam teda ne.
 libik 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:26:42)
Socialismus byl charakteristický nedostatkem výběru, sýrů též. Z plísňových byla na trhu Niva a pokud Hermelín(nepamatuju si, že bych ho někdy měla v ledničce), tak určitě ne do trojobalu. Daly se koupit zdravé syrečky a delikátně(a třeskutě) páchnoucí sýr Žumbera a asi 2 druhy taveňáku(smetanový a se šunkou). Běžně se říkalo troujúhelníčky podle způsobu balení

Zrovna tak pokládám za vyloučené, že by se třeba kolem roku 1980 točil v závodkách šopský salát (což je podle mého rajče, okurka a nějaký slaný sýr nahoře), rajčata byla v tuzemsku sezonní potravinou léta. Šopák zaútočil někdy v devadesátkách.
 Půlka psa 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:37:47)
Hermelín určitě byl. Ze socialismu si toho moc nepamatuju, byla jsem malá, ale mám vzpomínku na hermelín (a šedivý baráky a nástěnky s přišpendlenýmama písmenkama).
 neznámá 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:43:03)
A jmenoval se "Plesnivec", milovala jsem ho už jako dítě.

S velikonoční hlavičkou je to divné, není to spíš tím, že se nepekla v rodině? Taky jsem měla pocit, že ji dělá celá republika. Akorát název je trošku jiný, z manželovi strany ji říkají "velikonoční bulka".
 libik 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 8:06:45)
Velikonoční nádivku jsem pokládala nikoliv za specialitu, ale postní znouzi, za mého mlada se celkem dodržoval Velký pátek bez masa a takové uždibování "ničeho" až do Božího hodu.

Takže rohlíky s kouskem uzenýho zapečený v troubě mi přišly jako varianta šunkafleků.~d~
 Jahala. 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 8:50:47)
Hermelín byl vždycky Hermelín vyráběný v Sedlčanech, Plesnivec byl podle mě až po revoluci když se mlékárny trochu osamostatnili od centrálního plánování a začali vyrábět co chtěli. Sýrů byl malý výběr ale, vyráběli se tu hodně druhů, jen se prostě běžně nedostali na trh.
 libik 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:48:52)
Já netvrdím, že neexistoval, ale že se nesmažil.(a ani nenakládal) Určitě ne doma. Prožila jsem za socíku 5 let dospělého života, ale nemám jedinou vzpomínku na Hermelín~:-D
 Vranice 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 8:59:40)
Valkýro, kuřecí řízky za socíku nebyly, jen celé kuře buď s anebo bez drobů (v pytlíku uvnitř kuřecí játra, srdce, žaludek, krk), dávalo se to do vývaru. A občas se prodávala i slepice na polívku.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:20:29)
"když se prodávalo takhle ořezané kuře, tak už se musely prodávat i ty řízky a samostatná stehna, ne"

řekla bych, že z těch ořezaných kuřat šlo maso do výroby a dost možná taky do polotovarů - pamatuju si prodejnu polotovarů u nás, to bylo dobrot, měli sortiment i jako bufet a fascinovala mě i jejich výzdoba, veliké reklamní plakáty ~:-D
 Vranice 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:22:59)
Valkýro, kuřecí řízky se dle mého objevily v devadesátkách, a tím pádem i skelety a různě porcované části - čtvrtky, stehna... A taky záleží, ve které části republiky - ve velkých městech za socíku bylo více polotovarů "na pomoc pracujícím ženám" (třeba obalované syrové řízky, karbanátky, obalované filé) než jinde.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:40:37)
řízky byly nedostatkové?
pokud si pamatuju, bývaly běžnou součástí jídelníčku většiny rodin - dělaly se z kýty nebo krkovice, často lidi chovali králíky, tak pak králičí (ty jsem milovala, babička je ale dělávala výjimečně)
na výlety to byla naprostá klasika... na rodinné výlety jsem teda mívali často i karbanátky, ale ty jsme na školní akce tvrdě odmítaly - ten česnekový odér byl zabijácký ~t~
 Senedra 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:46:18)
Řízky jsme na výlety mívali ~t~ S krajícem chleba, kouskem okurky nebo jablíčkem. V čutoře nebo plastové lahvi od octa ( když byla prázdná, tak se srolovala a strčila do kapsy) vodu s domácí rybízovou šťávou nebo čaj...
 Termix 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:50:09)
Samozřejmě, že řízky byly běžné i kdysi. Ale myslím, že tady holky mají na mysli, že porcovaná kuřecí prsa prostě nebyla. U nás na Moravě rozhodně ne.


Já sama řízky nesnášela, jedla jsem je za celé dětství jen asi dvakrát a pokaždé byly děsně tuhé a navíc v nich bylo tlusté maso.
Dnes řízky miluju, ale dělávám je ne moc často. Nicméně maso doslova preparuju :-). A mám je měkoučké a šťavnaté.
 Analfabeta 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(8.11.2019 19:21:09)
Val, my si jednou po cestě na výlet jako VŠ studenti koupili v masně ovar, s chlebem. Nejenomže jsme to jedli rukama (plastový příbory se tehdy nedělaly), mastní jsme byli až za ušima a pak profesor jen nad budoucí inteligencí obracel oči v sloup.
 libik 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:56:23)
Řízky byly dostatkové, obvykle z krkovice (tlusté maso,l jak píše Termix) nebo tvrdé maso (kýta), nedělní obědy se točily řízek, omáčka, zelí

Kuřecí u nás na vsi (od Plzně na jih) se nedělávaly.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 10:09:17)
valkýro, z toho co tu píšeš, bych řekla, že řízky nebyly drahé, jen je tvá máma dělala nerada a tak je zařadila jako drahé, nezdravé a nedostatkové ~t~
jinak u nás se obalovala a smažila kuřecí křidýlka, to jsme milovali... táta nejedl drůbež obecně, takže kuře bylo pro nás výjimečné (jen v létě jsme je kupovali častěji, na gril)
když byl na cvičení, vařila máma kuře na paprice, někdy bylo pečené (a vepřové k tomu), občas ještě s nádivkou (a nádivka pečená zvlášť)...
 libik 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 10:16:12)
Tak maso tenkrát bylo " drahé", nevím jestli jsem z tak asociálních poměrů, ale my jsme ho měli tak 1-2x týdně. Hojně se tedy konzumovaly uzeniny - párky s kaší, s čočkou, s hrachovou kaší, buřtguláš, šunkový salám do flíčků a taky vajíčka (ke špenátu, do omáček a ty slavné omelety na 100+1 způsobů)
 libik 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 10:42:15)
Valkýro, je pravda, že s vejci se šetřilo, já to mám absurdně do dneška, nemůžu za to, ale když je v receptu 6 vajec, dám jich jenom 5~t~
 Senedra 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 11:05:33)
Nám dávala domácí vajíčka babička, vždy celé plato, ale s náležitým komentářem, jak je to těžké, komu všemu ještě dává a že MUSELA přece upéct ty dvě bábovky ( do každé se dávalo 6 vajec)... Takže vajíčka mamka občas radši koupila. Přitom babička měla asi 30 slepic, plato vajíček měla doma za pár dnů. My teď kupujeme v akci, nějak s nimi extrémně nešetřím. Nedávno jsem dostala 10 domácích, ty jsem tedy šetřila a mám ještě tři ( do bábovky).
 Termix 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 10:58:41)
To dělám úplně stejně :-)
Jako dnes až tak šetřit nemusím, jedno vajíčko navíc mě fakt nezruinuje, ale já si pořád pamatuju ten hlad v dětství.
 Koníček mořský 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 10:45:43)
Ono se maso taky špatně shánělo. Na maso stála fronta, množství a výběr omezený a kdo přišel pozdě měl smůlu. Mít známosti se zelináři nebo řezníky se vyplácelo. A vlastně i mnoha dalšími.
Co mě teda v temných časech fascinovalo, byl podzim a paneláky ověšené zajíci, divokými kachnami a bažanty. V masnách se to válelo za výlohami a nikdo to už ani nechtěl.
 Simeona+3 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 18:14:34)
Prvního mrtvého bažanta jsem viděla v roce 2007, když jsem ho vyhrála v tombole na mysliveckém bále. Zato jsme prý často mívali nutrie - prý byly levné a snadno k dostání.
 Evelyn1968,2děti 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 14:06:15)
U nás se vařilo jen o víkendu a často to byl králík~t~, v týdnu jen chleba s něčím, salám, sýr, paštika, když byl doma táta, tak ten salám aspoň opekl~t~
 Senedra 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 10:43:07)
Rose - nádivka pečená zvlášť - no, někdy ano, ale miluju ty malé kousky, co spadnou někam stranou a vymáchají se ve výpečkách. ~t~ jednou jsem nachytala švagra, jak stojí nad pekáčem se zbytkem kuřete a ty kousíčky vybírá ~t~

Jak to tady čtu, tak se mi už rýsuje jídelníček na tento a příští týden. Třeba pečená kuřecí křidélka - to rodina miluje. Nudle s mákem, nové brambory s tvarohem ( přidávám trochu strouhaného eidamu nebo balkánského sýra), lečo, ráda bych si dala pečené kuře s nádivkou a novými bramborami, ale až později...

Moje mamka dělá zapečené mleté maso s rajčaty, to bych také mohla udělat ( místo karbanátků).

Problém je, že bych mohla něco z brambor jíst denně a musím se hlídat, abych rodině vařila i něco jiného.

Teď jsme si vzpomněla na další jídlo, které miluje i manžel a děti - párky osmažené v těstíčku, s br. kaší. naše typicky prázdninové jídlo.
 Termix 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 11:00:40)
Tak ty brambory máme přesně obráceně. Brambory vůbec nemám ráda. Vařím je jen tehdy, když si řeknu, že z rýže už bude rodina mít šikmé oči. Prostě jsem strašně moc rýžová a jedla bych ji ke všemu.
 Senedra 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 11:06:51)
Valkýro, já si vždycky říkala, jak je moje mamka obětavá, že si třeba k pečenému kuřeti dá i brambory, i rýži - přišlo mi to, že dojídá zbytky. Až v dospělosti mi řekla, že ona tuhle dvojí přílohu miluje. ~t~
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 11:11:09)
brambory a rýže na talíři zároveň, to je moje noční můra ~t~
po táboře v maďarsku, kde nám to tak servírovali ke všemu a kdy ta rýže byla vždycky uprostřed (v hranaté obdélníkové misce byly brambory nebo těstoviny, rýže a pak maso nebo omáčka), jsem nejedla rýži víc jak 10 let - stačilo mi ji cítit a zvedal se mi žaludek... připomínalo mi to kýbl na zbytky...
 Len 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 12:08:30)
To mi pripomina "skotskou cinu" - kure v testicku ve sladkokysele omacce, egg fried rice a hranolky k tomu, na taliri navrsene na sobe. Ale hrozne mi to chutnalo~t~
 Okolík 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:53:58)
Mám pocit, že porcované kuře se dalo koupit v polotovarech, ale bylo to dost drahé.
Máma měla u práce prodejnu, kde prodávali poškozená kuřata, stálo to půlku než normální, takže z toho ty řízečky mohla udělat, nebo "čínu" a pak zase jen stehna upéct.
 magrata1 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:50:35)
Jaký je problém naporcovat kuře? My jsme teda kupované jen pekli nebo vařili a pak obalovali to vařené v těstíčku. Kuřecí řízky jsme dělali z domácích brojlerů, ti běžně vážili přes 3 kg a po vykostění byly velké kusy masa, které se na řízky dobře porcovaly.
 Lonai 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 18:58:24)
Manžel tvrdí, že se prodávaly (kupovali je doma). Ale byly hodně drahé. A bylo to až v osmdesátých letech.
 Pole levandulové 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 22:51:48)
Valkýro, kuřecí řízky nebyly ke koupi za socializmu, nebo jen občas až úplně ke konci, ale kupovalo se celé kuře a to se doma vykostilo. Ze skeletu, krku a křídel se udělala polívka, stehna a prsa byly na řízky, z odřezků "čína". Vykostit kuře jsem uměla docela obstojně už v patnácti, naučila to naší rodinu sousedka, která měla vystudovanou masnou školu a oni to museli umět na čas. Já tak rychlá nebyla, ale dělala jsem to čistě. Dneska už bych se s tím necrcala ani omylem, kupuju rovnou řízky, jsem líná, resp. je moc často doma neděláme, spíš si na ně někam zajdeme.
Hermelín byl k dostání běžně, děda ho jedl posypaný červenou paprikou s chlebem s máslem, někdy ho babička dělala smažený, ale moc ne, jedli jsme celkem zdravě. Sýrů byl u nás vždycky dostatek, protože babička pracovala jako účetní v Radlické mlékárně, kde sýry a mléčné výrobky nejen vyráběli, ale i dováželi ze Švýcarska /milovala jsem pravý Ementál/ a měli podnikovou prodejnu i pro svoje důchodce. Vybavuju si i Camembert v krabičce z dřevěné dýhy s papírovým víčkem nebo Rocquefort, to byly chutné sýry.
České jídlo bych nejspíš udělala bramborové placky, dají se jíst na sladko i na slano. A nebo obložené chlebíčky, ty by měly být vyložené české /neplést se sendvičema/.
 Senedra 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(23.7.2019 8:39:07)
Inspirována touto diskuzí jsem včera koupila, dnes ráno naložila kuřecí křidélka a večer je upeču a sežereme je ~t~

Vím, jak jsem někdy v roce 1995 poslouchala jednoho známého, jak vyprávěl, že v USA prodávají smažená kuřecí křidélka, lidé je milují a u nás se vyhazují nebo maximálně dávají do polévky.
 Pole levandulové 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(23.7.2019 17:39:37)
Tak vzhledem k tomu , že 1.KFC tu bylo už v roce 1994, tak jsi ta smažená kuřecí křidélka mohla v roce 1995 ochutnat i ty v ČR :-)
 Rodinová 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:06:19)
Hermelin je jedna z mych stalych vzpominek na totac ~:-D na cundry jsme si ho kupovali v lete s okurkou a chlebem ... aaach.
 Senedra 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:25:36)
hermelín určitě za socíku byl - pamatuji se, že jedna příbuzná ukrojila vršek jako pokličku, vydlabala vnitřek, to vydlabané smíchala s mletými ořechy, zase nacpala nazpátek a případně ještě dovnitř dala půlky vlašáků, přiklopila a zase dala do lednice. A pak krájela na kousky a servírovala. Vždycky jsem se k ní těšila.
 libik 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:27:58)
Opravuji tvrzení (tedy spíš upřesňuji~:-D

Za pozdního socialismu BYL Hermelín, nebyl však v nabídce restaurací stálicí v podobě "smažený Hermelín"
 Koníček mořský 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:59:05)
Za socíku se smažil především Eidam. Byl krásně gumový a žvýkavý. Hermelín se bral za lepší a dražší surovinu, takže se běžně smažením "nekazil" . A nikdo nepamatuje slovenský hermelín "Encián" ? Občas nám ho sem bratři dovezli.

Kuře se neporcovalo, ale prodávalo jen celé. Takže bylo na každém, zda si z něj udělá i řízky. Ale většinou se peklo v celku různými vynalézavými způsoby. Na soli, a kdo sehnal plechovku z kapitalistické ciziny, tak ho posadil na plechovku. Pečené kuře bylo slavnostní rodinné nedělní jídlo.
A úplně luxusní záležitost bylo kuře grilované. To bylo teprve něco.
 wer 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 20:39:46)
Senedro, to jsme dělali z hermelínu taky, ještě se ten vydlabaný vnitřek s ořechy s míchal s taveným sýrem tomík.
 libik 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:15:46)
Valkýro, řeznictví mívalo zavřené pondělky a dost často mastné háky a prd, v normálních sámoškách nebyly chlaďáky na maso, neexistovalo vakuované maso. Kuře byla "dobrota" a bylo k mání jedině celé a ne vždy. (a skutečně se vařilo na (menší rodinka) 3x a pokud bylo u stolu 12 lidí, připek se k němu tlustý bůček a rohlíková nádivka~:-D)

Jinak tedy nevím, do jaké míry je to autentické, ale příklady jídelních lístků z mého mládí zde, překvapuje mě, že tam, většinově nefiguruje ani obalený eidam~d~, zato je tam zapomenutá lahůdka a národní specialita reálného socialismu a to "jednohubka se sardelovým očkem"~R^
https://www.poradte.cz/volna-diskuze/16579-jidelni-listek-rok-1980-1989.html
 Senedra 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:33:48)
Valkýro, smažák býval - když už jsme do restaurace šli, chtěla jsem ho a mamka mi ho moc nepovolovala, protože je smažený. U babičky ho určitě dělali i doma.

A občas jsem si jako malá schválně objednala něco s tatarkou, milovala jsem ty malé mističky, ve které ji v restauracích servírují.
 Okolík 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:40:21)
Smažený sýr byl v 80tkách běžně všude v restauracích i bufetech na stojáka, udělat ho doma nebylo tak snadné, vytékal...
Říkalo se mu studentský řízek, stál mnohem míň než řízek z masa. (Ceny si nepamatuju)
Dneska to stojí stejně.
Hermelín si z hospod obalovaný nepamatuju, nejím ho, nechutná mi v žádné podobě.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:47:01)
studentský řízek nebyl smažený sýr, ale salám - gothaj nebo výrobní, na plátky a v trojobalu...
 Okolík 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:58:47)
Rose, v mém okolí se tak říkalo sýru. Obalovaný salám si nepamatuju, že bych někdy jedla nebo viděla v restauraci (ale já si moc nepamatuju)
Ze studentských let si pamatuju z restaurací levná jídla např: knedlíky s vajíčkem, brambory s tvarohem nebo s cibulkou, nudle s mákem, apod. Nevím, zda to dnes v nějaké rest. vařej.
 A. Andrs 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 18:53:40)
Hermelín stal 3 Kčs, byl veltsi než dnes v krabičce a hliníkovém obalu, ale byli to něco.drazsiho, doma jsme ho pulili na smažení. Mlíko stali 2 Kčs, kakao a kafe 8 Kčs. Jen pro srovnání.
 A. Andrs 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 18:54:52)
Svíčkovou omáčku považuji za české jídlo.
 Lída+4 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 20:17:32)
Dvě koruny stálo polotučný mlíko ("modrý"), plnotučný ("červený") bylo za tři koruny. A deset deka šunky za sedm korun.
 libik 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 23:00:58)
No asi to tak stálo, takže to bylo (kus od kusu) vzhledem k tehdejším platům až 5x levnější než teď.

Je pravda, že jsem jako mladá hospodyňka dokázala vyjít se třema stovkama na týden, když příjem rodiny (2 plus 1) nepřesáhl 2 tisíce.
 Černá mamba 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 15:29:48)
V osmdesátkách byl smažák v restauracích běžně, zdrhali jsme každé úterý místo odpoledního vyučování do restaurace právě na smažák, stál tehdy 8,50 a později 11 korun (to možná ale až těsně po revoluci, to už si přesně nepamatuju). Kamkoliv jsme jeli na výlety, smažák v hospodě to jistil, bylo to levné jídlo. A nešetřili tehdy (domácí) tatarkou, ta byla součástí ceny, narozdíl ode dneška, kdy jim není blbý ti přinést jednu 30g tatarku za 25 kč. :-)
 magrata1 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 15:55:37)
Mambo, to taky pamatuju. Ale já jsem dost často dala přednost krabičce Peter za 9 kčs a kafi za 4,20 Kčs ~t~
 Černá mamba 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 19:02:13)
Magrat, Petry ležely vedle toho smažáku ~;) a vídeň (turek se šlehačkou ~:-D) následovala po smažáku ~:-D Cenu té "vídně" si ale zaboha nevzpomenu. 6 korun? Bylo to jednou týdně, někdy i míň, když jsme šly poctivě na matiku, a taky jsme si vydělaly něco na brigádách.
Jo a restaurace byla součástí poměrně luxusního hotelu, žádná čtyřka ~:-D.
 . . 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 20:28:16)
To mně napadá - co knedlíky s vajíčkem? Ty jsem si dávala po hospodách já koncem sedmdesátek. Ne kvůli ceně - to většinou šlo ještě za našima, a ti mě naopak přesvědčovali, ať si dám "něco pořádného", ale proto, že mi nic jiného v restauracích nechutnalo - masa, ani ten smažák... než jsem později objevila tatarák ~t~
 wer 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 20:09:59)
Jo, na kuřecí řízky, (roládu, tori-kari, čínu) jsem si kuře vykosťovala sama doma. Dalo se koupit jenom celé. S kostí se pak udělala polévka. Mamka obalovala celé kuřecí porce i s kostmi.
Ono kuře bylo nejjednodušeji k sehnání, vždycky bylo v samošce zmražené. Na ostatní maso se musela vystát fronta v masně, v určitém čase, kdy ještě bylo co k mání.
 Evelyn1968,2děti 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:39:17)
Hermelín jsme obalovali jedné důchodkyni v pečovateláku, nad kterou jsme měli na zdravotce "patronát", chodili jsme se o ni starat a ona si přála smaženej hermelín, v roce 1984. Doma jsme obalovali Eidam, prodával se vcelku, bylo nějak důležitý, jestli v červeným obalu nebo ve žlutým na to smažení~;).

Šopák jsem jedla asi v 1986 v pražský restauraci, do tý doby ně a od tý doby jsem se ho snažila napodobit~;).

Kuřecí prsa se dala koupit až po revoluci, ještě si pamatuju to porcování kuřete~:(, když jsem chtěla dělat čínu. Jedinej pokrok bylo balený maso, většinou nakrájený kotlety bez kosti.
 libik 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 9:54:15)
tak i tehdy zřejmě byly Pražáci jinde, nicméně jako manželka prodavače v zelenině si dovolím tvrdit, že rajčata nebyla běžným zbožím od října do června.
 Okolík 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 10:04:25)
Libiku, rajčata určitě přes zimu nebyla, ani papriky, okurky a mnohé další.
Zimní prodejnu zeleniny si pamatuju tak, že tam byly brambory, zelí, petrzel a mrkev, citróny. Někdy nedostatkové citrusy a banány. A v těch hůř udržovaných puch z hnijících výše uvedených produktů....
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 10:13:24)
jj zelenina v zimě bývala velmi smutná prodejna ~:-D
pamatuju si, jak táta vždycky ve sklepě uchovával čerstvé papriky, aby byly na vánoce (a vždycky mu to vyšlo :-))
 Lída+4 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 11:28:46)
Eve, v červeným obalu byl eidam třicítka, ve žlutým byla pětačtyřicítka.
 Evelyn1968,2děti 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 14:10:46)
Lído díky.
 Termix 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:34:59)
Úplně jsem di vzpomněla, jak jsem někdy ve 26 letech byla poprvé v životě v Krkonoších a dala si tam kyselo v domnění, že dostanu něco na způsob valašské kyselice, tedy zelňčky. Byla jsem totálně zklamaná a strašně mi ta polívka nechutnala. Znovu jsem jí dala šanci před rokem a to už bylo lepší :-)
 neznámá 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 12:17:42)
Škubánky "šuska" s mákem, s jablečným rozvarem nebo osmažené
Jako příloha do omáček svítek
Chlebíčky
 Len 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 12:24:33)
Chlebicky rozhodne.
Ja bych tam zaradila treba ty buchty s makem nebo s povidly, i kdyz se to urcite vyskytuje i v jinych kuchynich, proste je to provazane, ale maku se v CR sni fakt hodne, snad nejvic na svete. Nudle s makem~:-D Pak ty krajove speciality, ja osobne kopu za jihoceske zelnaky. A z novodobych to kure s broskvi (manzel to miluje~t~). "Cinu" delaji hojne i Anglicani, i kdyz vlastne nevim, jak vypada ta ceska cina.
 Monty 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 12:47:09)
Chlebíčky bych si nebyla jistá, ty se dělají třeba v Dánsku, používá se sice jiný druh pečiva, ale princip je stejný, dole kus tmavého chleba a na tom různá obloha - maso, sýr, ryba, zelenina, salát, krevety...
 Okolík 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 12:52:43)
Před časem jsem cetla několik článků o tom, že obložený chlebíček "vzniknul" v ) Praze v lahůdkářství Paukrt, snad mezi 2 válkami, nebo ještě za RU.
A určitě kostkový cukr, to je "český" vynález z doby Rakouska Uherska...
 holkamodroočka 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:06:47)
Valkýro, my koukáme na jiný 🙂 Bizzare Foods 🙂
 neznámá 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:09:15)
Val, taky jsem zírala, že čočku jedli. V té podobě, co jí cizinci dostali, bych čočku taky nepozřela.
Ještě jsem viděla díl s prdelačkou, ta by taky mohla být naše specialita.
 Eudo 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:15:07)
I to nabozenstvi v tom muze byt.

Tady se v uprchlickem tabore hromadne uprchliky vyhazovly jogurty s ovocem, drahe kelimky, ktere my obyc k snidani nekupovali, aneb kdo na to ma..


Byla v tom zelatina. Z prasete.
Muslimove nic od prasete nejedi. Cili ruzne potraviny s podrobnym rozborem prisad se naucili nejdriv - ovsem problem, slovicka ve slovnicich a chemicke slozeni….

Jini absolutne nechodili nikam do restaurace. Dokonce ani v nich nechteli pracovat - veproveho se ani nedotkli.

 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:09:11)
Klasický chlebíčky jsou český vynález.
 Eudo 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:19:28)
"Chlebíčky bych si nebyla jistá, ty se dělají třeba v Dánsku"

sice se slovo eventuelne da prelozit jako "chlebicek", ale nic s tim nema spolecneho. Dansky oblozeny chleb je cely obed… Od typickeho danskeho zitneho chleba po ruzne oblohy.
 Stáňa * 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 12:18:20)
Co třeba kyselo? To je podle mě typické české jídlo (i když tedy krajinné).
Je v tom kvas, houby, brambory, vajíčko.

Bramborové placky, co se jim někde říká lokše.

Ovocné knedlíky, tvarohové nebo kynuté.
 Vranice 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 12:53:11)
Bramborové placky, co se jim někde říká lokše. - Lokše se říká na západním Slovensku, možná s přesahem na Moravu, to není výhradně české jídlo.

Na české jídlo bych nominovala vánočního houbového kubu.
 splechtulka & M+J+R 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 12:22:37)
Kapr na pivu s opecenym bramborem, nebo po Novohradské. Španělský ptáček.
 Marta. 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 12:58:47)
Taodvedle, španělský ptáček nepochází ze Španělska. Název jídla pochází z dob císaře Rudolfa II, který měl matku Marii Španělskou a proto, že u dvoru byli i španělští kuchaři, vznikl tento název.
 Marta. 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:08:18)
Manžel miluje jídlo, které pochází z jeho rodné Šumavy. Jsou to štrycle /šišky/ z bramborového těsta naskládané do pekáče, vymazaného sádlem a zalité zakysanou smetanou a zapečené v troubě. Miluje to. Nikde jinde jsem toto jídlo neviděla.
 Marta. 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:33:42)
Taodvedle, nevím, jak to bylo, ale předpokládám, že na to ten kuchař přišel sám nebo to u někoho viděl v Čechách a inspiroval se tím.
 Monty 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 12:59:43)
Taodvedle,
nejsem si jistá, ale mám dojem, že jsem někde četla, že to jídlo snad vychází z receptu, který vařil kuchař původem ze Španělska na dvoře krále Rudolfa II. Něco na ten způsob.
 splechtulka & M+J+R 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:33:05)
On to vynalezl, aby to bylo světové tak dle módy to nazval španělské. Vlašak je náš.
 troposfera36 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:38:03)
Vlassky salat je obycejny bavorsky fleischsalat.
 Len 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 18:52:40)
Nam, feferonak, ten jsem nemela spoustu let. Za tyden zamirim rovnou do Terna pro feferonak~t~
 Půlka psa 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 20:30:02)
Brsalát na veku nechápu taky a to nejsem němec. Přijde mi to jako úplně záhadná pochutina sestávající ze dvou nesourodých příloh. :-)
 Senedra 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 21:42:23)
No, já zrovna jedno takové změněné, zdomácnělé jídlo povečeřela. Ani nebudu popisovat, co v něm je, ale strašně nám chutná, manžel se po něm může utlouct. A když někomu vyprávím, co občas doma vařím, tak jen kroutí hlavou ~d~

Moje babička jezdila do ciziny pracovně i před rokem 1989. Na jedné z cest ochutnala šopský salát, ale protože některé suroviny nemohla v Čechách sehnat a navíc pro ni býval recept jen pouhým volným doporučením, co s jídlem dělat ( a v 99.5% případů byl výsledek velmi jedlý), tak vytvořila svoji vlastní verzi. Mnoho let jsme doma "šopák" dělali a když se po revoluci začal objevovat i v českých restauracích, tak jsme zjistili, co vlastně všechno má a nemá skutečný šopský salát obsahovat. ~t~
 wer 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:01:03)
Šopský salát (nebo něco co se tak jmenovalo), byl před rokem 1989 v každé české restauraci. A tak ob týden v závodní jídelně.

Většinou nastrouhaná okurka, rajčata, cibule, sladkokyselá zálivka. Někdy nakrájená paprika. Co patří do pravého šopáku vůbec netuším. Mě to nechutnalo, tak jsem neměla ani zájem koumat jiné varianty.
 Stáňa * 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:08:45)
Senedra,
moje mamka je podobně inovativní ~t~
A šopák je přesně taky ten příklad. Ona vaří výborně, vaří denně pro 7 lidí, hlavně z toho, co si doma vychovají a vypěstují nebo koupí z domácího chovu. Ale některá jídla se hodně míjí s oficiálním názvem ~t~
 Senedra 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:14:16)
Stáňo ~t~~t~

A jak je nádivka výborná. Já občas dělám něco podobného, když mi doma zbyde kousek nějakého pečeného masa.
 K_at 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 21:51:07)
Pulko, strejda miloval chlebicky, kde krom salatu, vajicka, okurky, sunky, salamku, syra, byl nahore jeste kousek PASTIKY. Kdyz jsem to prvne videla, vnitrne jsem se otrasla. Fuj. Takova cunarna ~t~
 Senedra 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 21:55:53)
Kat, tchýně zase dává na chlebíčky nebo jednohubky trochu kečupu - to nechápu zase já.
A) občas mi kečup nejde chuťově k dalším ingrediencím
B) všechny chlebíčky mi pak chutnají stejně - po kečupu ~d~

Manžel si takhle občas dochutí naše domácí chlebíčky...~o~
 K_at 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 22:39:09)
Hele, ten tam byl asi taky! No bylo to priserny.
 Půlka psa 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:22:21)
Jo a vlašským, tak to jo. To mi divný nepřijde. Mate mě akorát, když se tam dává bramborovej, protože to je jasná příloha řízku a ne k vece.
 Len 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 12:12:20)
Jojo, anglicke narodni jidlo chip butty jsem v zivote neochutnala a asi neochutnam (toastovy chleb plneny hranolkama). Vylepseni je crisp sandwich aneb misto hranolek bramborove lupinky~t~
 Půlka psa 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 18:43:38)
vlašák je s bramborama? to jsou věci:-)
omluvou mi budiž to, že ho nejím ani s vekou ani bez ní. chlabíčky jen ty na másle a to ještě na žitném chlebu. na tyhle chlebíčkové tradice mě neužije. doma se u nás nedělaly a za dospěla jsem si na ně nezvykla.
 libik 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:31:22)
Co chlebíček, ale taková "národní" specialita jako ruské vejce~:-D (vejce, vlašák, majonéza, okurka, petrželka kudrnka nahoře)
 Půlka psa 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:39:53)
Udělalo se mi po ránu téměř nevolno, jen to ruské vejce čtu. Zní to nějak těžce. :-)
 K_at 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:48:17)
Jo, vejce - mela jsem ho asi 2* v zivote. Je to zlucnikovej zachvat na taliri. Hele, a co ruzny aspiky a spol? Ty jsou ve svete taky bezny?
 libik 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:49:57)
Ruský vejce je dobré kocovinové jídlo:-), nevím tedy, jestli se dá ještě koupit, ono se to i dost blbě jmenovalo.
 Beat 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 7:53:31)
Hermelin jsem si pravidelne v 80.letech kupovala... bylo to často moje jediné jídlo za den, takže si ho dobre pamatuju.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 12:20:15)
mám ráda aspik, sulc, želatinu... nemám ráda jen želatinové bonbóny, co jsou tuhé (medvídci a spol.), musí to jít odkrojit lžičkou/snadano ukousnout... ~:-D
(ale já jsem celkově "čuně" - mám ráda i kližku z hovězího :-))
 libik 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 12:26:41)
Mňam, tak jsem myslela, že dnes vydržím o jogurtu s rajčetem, houby, vy mi dáváte~t~
 Koníček mořský 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 12:31:03)
Já si díky debatě na Rodině.cz dofrčela na rodinnou farmu pro kuře. Bylo naprosto famózní, takže děkuji za inspiraci.
 libik 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 15:58:04)
Madelaine, to už dlouho ne:-)
 Senedra 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 13:05:24)
Já si občas ráda dám křenovou šunku v aspiku - jinak ho moc nemusím. Ale když máme vypečenou kůži na kuřeti... neodolám. Stejně tak třeba na pstruhovi nebo na lososovi.

Já už po obědě jsem, udělala jsem frankfurtskou polévku a zeleninový salát.

Když čtu, co všechno jste schopné uvařit, tak mám kapku mindrák...

No, pravda, včera jsem se patlala s koláčky - na půlce tvaroh s meruňkou, na druhé mák a švestky.
 Marta. 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 13:17:57)
Senedro, mám podobné chutě jako ty. Vypečené kůžičky,mňam!

Jak jsi psala o té velikonoční nádivce, to mě překvapuje, že to zná tak málo lidí. Je výborná. Je to staročeské jídlo, dávají se do ní mladé kopřivy, ty když nemám, tak tam dám jiné bylinky. nebo se tam může dát špenát.


https://www.prozeny.cz/clanek/velikonocni-nadivka-se-spenatem-a-uzenym-masem-43664

"Do velikonoční nádivky patří především bílá masa. Název hlavička dostala od vařené telecí hlavy, z níž obrané maso bývalo její tradiční součástí.

Použijte bez zaváhání i kuřecí, králičí nebo jehněčí. Protože maso se v nádivce chová vždycky stejně, s klidným svědomím můžete sáhnout i po vepřovém či uzeném masu. Volte podle svých chutí a podle toho, které suroviny máte po ruce.

Maso se v nádivce nestihne tepelně upravit, takže ho musíte uvařit předem, nechat vychladnout a nakrájet."
Celý recept je tady:

https://www.kucharkaprodceru.cz/velikonocni-nadivka/
 Evelyn1968,2děti 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 14:19:41)
Velikonoční nádivku znám až z Googlu, my jsme dělali jen kuře s nádivkou, kdykoliv. Na Velikonoce jsme jedli normálně.
 Koníček mořský 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 12:25:53)
Kůže je na mase jedna z nejlepších součástí. Nejraději mám, když na kůži vepřového ovarového kolena zbyde ještě pár štětin. Ať vim, co jim. A vařené vepřové nožičky miluju od dětství. Tam je želatiny.... Kůži z drůbeže si nechávám na poslední sousto. Je nejlepší.
Aspik je taky super. I ty věci v něm zalité.
 Koníček mořský 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 12:33:43)
Valkýro, taky bych něco takového ráda sežrala. Já když vařím maso a vnitřnosti pro zvířata, tak se musím hodně ovládat. Nejraději jim všechny možné flaxy, šlachy, trubice, klihy, chrupavky.... I nějakou tu kost sem tam skousnu.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 15:04:01)
kuřecí kůže jsem dřív ráda kupovala na nádivku - pěkně nacpat, zašít, upéct - vypadalo to pěkně a chutnalo výborně... pak je láďa hruška zprofanoval - nejdřív nebyly k sehnání (a všichni smažili kůžičky) a pak to začala být ostuda a přestali je prodávat ~t~ (v obchodě jsem je neviděla ani nepamatuju)
 neznámá 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:33:33)
Ne, dělal závitky a češi je okoukali a upravili dle vlastní chuti a podle kuchaře se vžil název "španělské".
 neznámá 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:04:44)
A svíčková nebo oslazená rajská by přeci taky mohl být národní pokrm, ne?
Ještě mě napadaj kosmatice, osmažený květy bezu, ale to už je asi hodně ojedinělé.


 Eudo 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:20:10)
"oslazená rajská"
= cinska sladkokysela omacka?
 neznámá 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:46:29)
Myslíš, že Češi převzali rajskou od Číňanů?~:-D

 wer 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:41:06)
Pohanka
 Persepolis 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:48:40)
Určitě mezi to budou patřit různé krajové speciality, já nevím, třeba valašské frgále, krkonošské kyselo, jihočeská kulajda, houbový kuba, moravského vrabce se zelím a knedlíkem asi taky nikde jinde nejedí, olomoucké tvarůžky, klasické bramboráky, ....je dost možné, že v blízkosti hranic budou ty speciality česko_německé, česko-polské nebo se tady už dávno zdomácněly vlivy maďarské, slovenské, balkánské,...kuchyně.
 neznámá 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 13:49:41)
Ještě mě napadají utopenci.

 K_at 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 14:09:15)
No jo, utopenci, a co tlacenka, jitrnice, prejt? Kysele okurky?
 Persepolis 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 8:26:14)
Kyselé okurky určitě nejsou ryze česká pochutina a i ty zabijačkový věci se v různých obdobách jedí jinde. Například skotské haggis je podobné jitrnici, akorát že se dělá z ovčího masa.
 daba+holčička 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 14:05:48)
párek v rohlíku ~t~
 daba+holčička 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 14:11:51)
https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1rek_v_rohl%C3%ADku
 troposfera36 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 14:12:36)
Fakt asi je, ze rohlik nikde jinde nemaji.
 Oliverka 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 22:57:41)
Párek v rohlíku je super nápad. ~R^ Teď ještě upéct 50 rohliku! Uf. Ale píšu si a dokážu si představit, ze by to mezi detma bylo populární.
 magrata1 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 14:11:54)
Ono to je těžké. Je to jako s korunovačními klenoty. Jsou sice české, ale Rakousko je odmítá vrátit. Stejně tak spoustu pokrmů přinesly do Vídně české kuchařky a služky a už si to tam nějak přivlastnili. Řekla bych, že původní česká kuchyně je hodně společná s tou rakouskou a německou.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 14:19:19)
To je hezká diskuse, mám z toho chutě.~:-D
 Citronove koliesko 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 16:54:13)
Plovací téma - super ~R^~;)

Ja som sa zamyslela nad echt slovenskym jedlom a vysla mi akurat tak treska v majoneze ~t~
K ostatnym (este aj k tym bryndzovym haluskam) sa hlasia ine narody.

Tresku v majoneze sme vraj vymysleli my slovaci s cielom zvysit konzumaciu ryb v cca 50-60 rokoch minuleho storocia. A vyvazala sa len do Ostravy kde pracovalo vela slovakov.
 Koliha velká 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 18:23:47)
Ty české národní pokrmy vpodstatě vymizely. Je to škoda. Je legrační, jak se dneska za ně vydává něco, co je novinka posledních let nebo co zdomácnělo z jiné kuchyně, nejčastěji z židovské (viz ten bramborák nebo štrúdl, vždyť je to slovo z jidiš jak vyšité ~:-D ).
To, co jsou skutečně národní jídla, jsou pokrmy z lokálních surovin buď čerstvých nebo upravených tak, aby vydržely zimu bez lednic. Takže vepřoknedlozelo jo, ale ještě spíš různé kaše z obilovin nebo luštěnin (jáhly, proso, čočka), maso se peklo nebo dusilo a dělaly se sladké omáčky ze sušeného ovoce (mleté křížaly, pracharanda z hrušek, švestky) a natíralo medem. Zůstala snad jen povidlová černá omáčka k uzenému nebo tzv. kaprovi načerno. Daleko víc se jedla zvěřina, všechny druhy vodního ptactva i zpěvného (k tomu se asi vracet nechceme).
Ono je taky otázka, ze kdy má to národní jídlo pocházet, ono se pak za tradici nedá vydávat ani to kuře s broskví ~;) broskvoně tady totiž rostou až od vyšlechtění odolnějších odrůd v 60. letech a i tak se většina broskví dováží :-) jako kdybychom za národní moučník vydávali banán v čokoládě ~t~
 Len 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 18:32:51)
Koliho, ale to nemusi byt z mistnich surovin, originalni je ta kombinace. Britske nejoblibenejsi jidlo je curry, je to brano jako tradicni a narodni jidlo, spousta obdob byla vymyslena zde, treba birminghamsky phal. A britska kuchyne bezne zapojuje vsechny mozne kolonialni suroviny, takze neni duvod, proc by nemohla ta ceska.

Cerna omacka je mnam~w~ Z mych zkusenosti jsou povidla a vyrobky z nich pro cizince v podstate nepozivatelne, takze bych to za vyslovene ceske i povazovala.
 splechtulka & M+J+R 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 19:00:35)
Apfelstrudel je jidiš? To se mi moc nezdá.
 Liaa 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 19:11:16)
Štrúdl přešel do češtiny i do jidiš z rakouské němčiny. :-)
 Filip Tesař 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 19:53:24)
Jeden českej velvyslanec v Kanadě se kdysi zeptal na nějaký recepci nějaký kanadský ministryně, co je jejich národní jídlo.

"I don´t know. Maybe pizza?"
 Simeona+3 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(21.7.2019 21:03:42)
~t~
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 8:47:20)
hezké téma, ovšem trochu mimo... ono těžko něco považovat za echt české jídlo, vzhledem k tomu, že kuchyně tak úplně nectí hranice ~:-D
česká země byla po většinu své existence součástí nějakého většího celku a lidé a s nimi recepty migrovaly, že...
kdybych měla poukázat na českou klasiku, byla by to svíčková s brusinkami, bramboračka se sušenými houbami, vepřová s knedlíkem a se zelím, kynuté buchty a určitě i ten řízek (především vepřový, telecí přenechám rakušákům a kuřecí víceméně obalují a smaží ledskde)
za české vynálezy považuju chlebíček a kostkový cukr ~:-D
jo a pak bych řekla, že typicky české je využití nejrůznějších surovin tam, kde by je nikdo nečekal - třeba z cukety umí češi vyrobit celé kompletní menu od předkrmu, přes polévku, hlavní jídlo, až po dezert ~;)
 Koníček mořský 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 10:07:11)
Já myslím, že české národní jídlo je to, které většina Čechů za své národní jídlo považuje.
Takže asi svíčková, vepřoknedlozelo, kachna, koprovka a rajská, bramboračka a kulajda, řízek, kapr a bramb.salát na Vánoce, ovocné knedlíky, buchty, bramborák....
Myslím, že národní jídla jsou proměnlivá v čase a prostoru a za nějaký čas se bude za národní jídlo považovat zase něco jiného. Prostě to, co zná a častěji konzumuje většina národa.
 byvala radka 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 14:07:14)
pivní psy - čtvrtky chleba s máslem, na tom tvarůžka, na ní kulatá feferonka připnutí párátkem
kopřivový špenát
povidlové a tvarohové Honzíkovy buchty
 neznámá 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(22.7.2019 14:23:33)
Nebo koláčky, takové ty uvnitř stvarohem a navrch s povidlama a drobenkou.

Teď se jim říká dvojctihodné, ale já jiné neznám, pocházím z kraje, kde se jiné nepečou, kdysi mě hodně překvapilo, že někdo taky peče obyčejné koláčky.~:-D
 Hanka 75 


Re: České národní jídlo - nepřevzaté 

(23.7.2019 23:25:29)
myslím, že svíčková je vyloženě český vynález
u nás v rodině se říkalo, že naše národní jídlo je vepřoknedlozelo, ale to máme společné s částí Německa a Rakouskem (a Poláci hojně používají zelí)
bramborová jídla (mám velmi ráda), ale ještě větší "bramboráři"než my jsou prý Bělorusové
řízek český není, byť to bývalo "naše" slavnostní jídlo
možná španělský práček s rýží (také dříve české nedělní jídlo) no a kdyby byl s knedlíkem, tak je to pro českou kuchyni typičtější
vyloeně české jsou prý sladké knedlíky (exportované do Vídně, kam čeksé dívky chodily sloužit) a povidla tj. asi buchty s povidly, koláče s tvarohem a povidly.. kdybych chtěla dělat sladké
no a prý obložené chlebíčky jsou český vynález
štrůdl původem český není, i když hojně pečený u nás je, takže co je to vlastně národní jídlo ? To původem od nás, nebo to hojně dělané a oblíbené a v každé rodině známé, byť původu cizího ? :-)
nebo něco krajového ? nebo to co cizinec ocení jako české a pochutná si na tom (např. očesnekovaný bramborák Francouz nemusí ocenit), stejně tak pro málokoho je koprová omáčka, křenová omáčka... mastný smažený řízek z kapra a tučný bramborový salát..

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.