| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak připravit tortilu?

 Celkem 33 názorů.
 Pájuša 


Téma: Jak připravit tortilu? 

(9.5.2019 10:24:42)
Má dcera objevila tortilu :-), tedy měli ji ve škole na oběd.Je to asi zvláštní,ale já sama ji nikdy nejedla,ale chtěla bych dětem udělat radost a připravit tortily k večeři.Budu ráda za vaše tipy jak je připravujete doma vy.
 perko 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 10:28:26)
Myslíš kupovanou a pak do ní udělat nějakou směs? Do směsi dávám kuřecí maso a jakoukoliv zeleninu: papriky, rajčata, cibulku nebo porek. Vše osmahnu na pánvi a pak balíme do tortily.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 10:35:17)
nejoblíbenější je u nás, když orestuju plátek masa jako steak, nakrájím (po odležení) na tenké proužky, na tortilu dám trochu zakysané smetany rozmíchané s prolisovaným česnekem a špetkou soli, směs listových salátů, pokrájenou papriku a rajčata, nahrubo nastrouhanou mrkev, trochu masa a trochu strouhaného sýra a zabalím... důležité je neplnit moc, jinak to nedrží zabalené ~;)
je to jídlo, kdy ze dvou steaků má 5 lidí výbornou večeři ~:-D
 Lenka Pražanda 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 10:38:28)
Plním řízečky nebo kousky masa a čerstvou zeleninou. Myslím že to je podle chuti každého co si tam dá.
Návod jak zabalit je na obalu formou piktogramů. Dolní okraj obalte alobalem, aby se nerozmotávala.
Jo, a musí se trochu opéct, ne moc jinak ztvrdne a bude se lámat.
 DaVinci 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 10:42:45)
Já jí pouze pár vteřin (fakt pár) ohřeju v mikrovlnce
 Lenka Pražanda 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 10:53:01)
V mikrovlnce se jen ohřeje, musí se trochu opéct aby to bylo ono. Jinak je bledá a syrová.
 Mortadela 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 10:48:26)
Mně se proti lámání osvědčilo udělat je chvíli předem a nechat pod utěrkou odpočinout. Tím pochopitelně trochu vychladnou, take před podáváním je nechám na malou chvilinku na nízký výkon přihřát v mikrovlnce. Když jsem se je pokoušela plnit hned po upražení (nebo co je to vlastně za úpravu, když se dělají na suché pánvi), tak měly tendence lámat se.
 Lenka Pražanda 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 10:54:23)
Lámaly se protože byly moc. Chce to opravdu jen trošku. Já jí dám na plotýnku (stupeň 2-3 z 8) dokud se nenafoukne. Z každé strany.
 Mortadela 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 10:45:54)
Tortilly jsou moc dobrá věc, u nás dělám snad každý druhý víkend, neboť jsou velmi vyžadovány. Já si teda dělám vlastní, nekupuju je. Na naplnění osmahnu cibulku, na ní na malinké kousky nakrájené kuřecí nebo krůtí maso, pórek, kukuřici. Další část náplně je syrová zelenina - papriky, okurka, listový salát, ředkvičky apod. Třetí část je zakysaná smetana. Na stůl dám tedy tři misky a každý si plní sám.
 darinaa 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 10:54:44)
Většinou plním masem na nudličky - různě ochucená kuřecí minutka nebo řízek, zelenina, zelený salát, dresing z jogurtu nebo kysané smetany.
Pak máme hodně v oblibě takovou domácí nouzovou verzi... fazole v tomatě s mexickým kořením ohřáté s osmahnutým šunkovým párkem. Při zapečení dávám dovnitř špalíček eidamu, je to asi trochu prasárna, ale chuťově tu kombinaci milujeme. ~t~

A vždycky, rozhodně vždycky, dávám smotanou tortilu zapéct na gril. U kvalitního kontaktu stačí minuta. Syrová nebo jen ohřátá je jak žvýkačka, ale taky jsme ji jedli, teď už by mi to přišlo divné.
 sovice 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 11:10:12)
Já ji zapékám v troubě, ale taky zamotanou, tady jsem pochopila, že někdo předpeče/ohřeje zvlášť placku... to mě překvapilo.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 11:37:13)
Uvnitř mám směs se zakysanou smetanou, takže smetanou už nezapékám.
 Lenka Pražanda 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 11:49:49)
Já dávám dovnitř syrovou zeleninu a ta by se v troubě ohřála. Proto opékám prázdné placky.
Normálně se to tak dělá, plní se teplé placky, ne obráceně.
 Yuki 00,03,07 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 12:06:08)
oni Mexičani to jí i k polívce, natrhají tortilu do polívky :)
a zapíkají, opíkají, smaží v oleji, to samozřejmě plněný, zelenina je k tomu syrová ještě i zvlášť
 darinaa 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 12:30:05)
Ono se to tím prudkým grilováním nijak nedegraduje, ani zelenina ani smetana. Kupované tortily po projití grilem úplně změní chuť i strukturu (k lepšímu). Od té doby co jsem to zjistila, beru kopované tortily jako druh polotovaru k tepelné úpravě.
 Yuki 00,03,07 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 12:40:31)
když jsem se podívala na složení kupovaných tortil, pochopila jsem, proč nám nechutnají, za půl hodiny jich mám 20, doporučuju zkusit ten rozdíl
 darinaa 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 13:42:32)
Delavala jsem taky domaci, ale strasne blbe se rozvalovaly, tak me to po par pokusech prestalo bavit.
 Filip Tesař 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 14:40:52)
Tortilla se nerozvaluje, ale rukama vytahuje. Chce to grif, ale jo, dělá se blbějc než jiný placky.

A ztvrdlý tortilly se jedí taky, nalámou se a jedí se k omáčce jako takový chipsy.
 darinaa 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 16:12:44)
Tak na to jsem nikde nenarazila, v 9 z 9 receptu se rozvaluje. Kdes to viděl? Nepleteš si tortillu s pizzou?
 Filip Tesař 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 17:27:27)
Nepletu, pizzu neumím. Kdysi dávno jsem se učil tortilly podle nějakých přeložených mexických receptů a podle etnografický knížky o Mayích. Vlastně to není jen vytahování, je to kombinace tlaku spodní části dlaně a vytahování směrem od středu ven. Mayky to dělaly (dělaj?) na banánovým listě položeným na kámen, ten list se pod rukou otáčej, nemaj stůl, prkýnko ani váleček. To je třicet a víc let nazpátek, od tý doby jsem na další recepty nekoukal. Průmyslově vyráběný tortilly se určitě válej a ty domácí, minimálně mimo silně rurální Mexiko, asi taky. Ale myslím, že ruční práce má furt svý výhody.
 Yuki 00,03,07 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 21:01:01)
ještě mě napadá, oni dělají Mexičani tortily menší, tak proto se třeba dají i vytahovat.syn strávil v Mexiku rok, oni to prý neválí, ani nevytahují, ale mají dvě dřevěné desky a rozlisují těsto mezi nimi
 darinaa 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 23:11:50)
Ano moje mexicka kamarádka to dělá taky, ale ne mezi dvě dřevěné desky, má na to takové kovové udělátko, co se zaklapne.
 Yuki 00,03,07 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 20:58:43)
já teda tortily rozvaluju, a jde to úplně parádně, mám silikonový váleček a silikonovou podložku, ale dělala jsem tortily i na chatě, kde nic z toho není, igelitový ubrus na stole a místo válečku plechovka piva a taky nebyl problém :)
jenom musí to těsto být ještě co nejteplejší, pak se netrhá, když náhodou, tak se snadno slepí, ale jak zchladne, tak to jde hůř. Proto když jich dělám moc, nechávám těsto pod nahřátou pokličkou
 Lenka Pražanda 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 13:20:46)
Reagovala jsem na troubu, ne na gril. To je něco jiného ~R^~w~
Taky ty kupované považuju za polotovar.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 11:04:22)
K tomu co psaly holky dávám ještě kukuřici, z konzervy nebo podušenou mraženou.
 Vítr z hor 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 11:29:44)
Dobrá tortilla se doma vyrábí obtížně, kup hotovou. Osobně dávám přednost kukuřičné, ale hůř se shání a je dražší.
Ty hotové musíš předehřát, podávají se na stůl horké. Uděláš s nich komínek, každý si vezme jednu, zbytek zase hned zabalí, aby zůstaly teplé. To když máš tortillas třeba jako přílohu k omáčce, k polévce.

Nebo upečeš jako quesadillu – ohřeješ (ideálně na suché pánvi), na půlku dáš sýr, přehneš, ohříváš dál, až se sýr trochu rozpustí, pak podáváš na talíři.

Nebo naplníš omáčkou a upečeš/uvaříš srolované v omáčce jako enchiladas.

Z velkých můžeš vyrábět plněné burritos, podáváš zabalené, teplé a na talíři.
 Yuki 00,03,07 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 11:34:52)
dělám je často, kupovaný nejsou dobrý, takže svoje

750 g hladké mouky, lžička soli, 150 g dádla, 420 ml vařící vody
udělat těsto, dokud je hodně teplé, válet co nejtenčí placky, opékají se hned po vyválení na suché pánvi, když se začnou nafukovat, otočit a dopéct z druhé strany, je lepší, když jeden válí a druhý peče, skládám je pak jednu na druhou, udrží dost dlouho teplo
plní se to čímkoliv, směs masa se zeleninou, sýr, zelenina, kečup, Tatarka, prostě cokoliv, podle chuti
 Yuki 00,03,07 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 11:35:31)
ta dávka na těsto je pro moje nenažraný kobylky 😀
 Hadice a hadi 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 12:29:32)
Kupuju hotový v Lidlu. Náplň jakýkoliv maso, zelenina, dresing. Oblíbená varianta je chilli con carne, normálně zabalit, přidat strouhanej Čedar. Zapekam na grilu, každou smotanou tortillu, hezky drží.
Ještě máme moc rádi quesadillu, nevím, jak se to píše. Na pánev tortilu na to cokoliv (maso, zelenina, šunka) s dobrým strouhaným sýrem. Zaklopit druhou tortillou a opéct zbkazde strany. Pak se kraji na výseky jako dort.
 Senedra 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 13:36:09)
zrovna včera jsme je měli ~t~~t~~t~~t~
Tortily - buď opeču rychle na pánvičce nebo rozpeču na plechu v troubě - vyndavají se, když jim naskáčou takové puchýře, které zhnědnou. Pokud bys rozpékala v MW nebo by ti trouba hodně vysušovala věci, malinko je pocákej vodou.

Já je nejvíc dělávám s masem - kuřecí nebo vepřové na nudličky, prosypat kořením gyros a naložit do oleje, nechat pár hodin odležet. Pak maso na pánvičce orestuju. Pokrájím zeleninu a promíchám - okurka, rajče, ledový salát, paprika... Ze zakysané smetany udělám dip - trošku soli, pepř, česnek/pažitka/kopr... a teplé tortily si plníme a jíme.
 Ráchel, 3 děti 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 14:01:18)
to je snad nejoblíbenější jídlo mých dětí, nebo jedno z nich.
holky už ti napsaly varianty s masem, dělám to podobně.
pro svou vege dceru dělám ještě restovanou zeleninu s houbami, případně fazolemi.
a taky jako rychlou večeři dělám tortilu plněnou šunkou a strouhaným sýrem, překlopenou napůl a opečenou z obou stran na troše oleje na pánvi, k tomu jíme nakrájenou syrovou zeleninu.
 Dari79 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 17:09:27)
Jakou chceš...

Kupované tortilly jsou některé chuťově lepší, než jiné... Ty dobré stačí napařit (jako kupovaný knedlík), ty horší tepelně upravit, jak psaly holky - doporučuju ještě lehce potřít rozpuštěným máslíčkem a pak na pánev...

Klasika je skutečně - dresink (zakysanka, majolka...), maso (nudličky jakkoli ochucené), čerstvá zelenina (ledový salát, rajčátka, okurky a lá tzaziki...)

Já teda miluju ještě si tam přidat nějaké sladší čatní (třeba mangové...).

Na misečky na stůl, každý si plní, jak chce. můžeš právě nakrájet jakékoli zbytky z lednice, v rámci experimentů se sní všechno...

Příp. teda už naplněné tortilly lehce zapéct na grilu, ale osobně myslím, že ten chuťový rozdíl už je minimální.
 Evelyn1968,2děti 


Re: tortila jak na ni? 

(9.5.2019 23:09:22)
Orestovaný kuřecí nudličky, když vystydnou, tak zamíchat do mixu hlávkových salátů s hroznovým vínem, jogurtem a trochou majonézy, milujou to obě děti.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.