Saamajna |
|
(7.5.2019 12:13:07) Pro Korejce to musi byt vsude, dokonce i v orbitu pro kosmonauty. Ja to poprve vyrabela vcera vecer (podle zkvaseno.cz: "Speciálním druhem kysaného zelí je korejské kimči. Velmi návyková, pikantní superpotravina s poněkud specifickou vůní." ).
Hned jsem uvarila hrnec ryze a ve 24:00 ho sezrala s velkou casti toho kimci. A to jeste ani nezacalo kvasit.
Tohle je vazne minena otazka; je mozny, ze ta umami chut zpusobuje zavislost? Asi nejpovolanejsi by byla Angrest...
Myslim na to od rana celou dobu a fakt to je premahani, neotevrit tu lahev znova...
Mmch, desne zavidim prazakum moznost, se tuhle sobotu zucastnit kimcchi battle vol. III (Kampus Hyberska 4). Koukala jsem dokonce i na letenky ale ty prachy za 1 denni vylet nee.
|
wer |
|
(7.5.2019 16:51:04) Já mám závislost na našem obyčejném zelí. Tak myslím že i na kimči to jde. Zdravá závislost,ne.
|
|
luthienka |
|
(7.5.2019 17:31:29) U me rozhodne ne: jen si představím ten kvaseny čuch a už je mi blbě. Nesnáším i syrové kysane zelí - jim ho až dušené a hodně doslazené. Před přípravou z nej sleva manžel vodu. Kvasena zelenina mi bohužel připomíná siláž. Nemám rada ani kysane mléčné výrobky. Musím se do nich nutit.
|
Koliha velká |
|
(7.5.2019 20:39:05) Taky tak. Potraviny, co procházejí zráním, kvašením, fermentací, mi nedělají dobře. K jistým druhům kysaných mléčných výrobků jsem se zatím nedokázala přemluvit. Kimči jsem jednou ochutnala a nikdy více.
|
|
Tante Bante |
|
(7.5.2019 21:40:07) Přesně. Mně to přijde odporné. Ekl.
|
|
|
Len |
|
(7.5.2019 17:52:13) Jj, kimci jsem jeste nedelala, ale to spicate zeli s cili paprickami a kapii, tezmo jsem se od toho drzela dal, musim udelat repete. Ted mam cervene zeli s krenem.
|
wer |
|
(7.5.2019 20:58:40) Mamka dělala červené (bez křenu), velká mňamka.
|
|
|
petluše |
|
(7.5.2019 18:01:08) Kupujeme kimci v Praze od Korejky na www.kimchilove.cz je výborné
|
|
angrešt |
|
(7.5.2019 18:34:05) To záleží, jak pojímáš závislost. Fyzickou závistost nezpůsobuje (takovou, jako třeba kouření, kde nikotin vede ke zmnožení receptorů v mozku, což je fyzický podklad závistosti). Psychické závislostní chování naproti tomu může způsobit prakticky cokoli a nelze ho vyloučit ani u kimchi:). Ale bažení (craving) po umami je přirozené a není závislostní - je to mechanismus vyhledávání nutričně bohatých potravin s velkým obsahem bílkovin. A je dost interindividuálně variabilní na genetickém podkladu.
|
Hr.ouda |
|
(7.5.2019 20:00:18) Proč si doprčic moje teko myslí, že nutričně bohatá a plná bílkovin je čokoláda? Proč si to myslí vždycky večer?
|
|
Saamajna |
|
(7.5.2019 21:00:02) Aha. Diky diky Angresti!
Takze jsem zviratko, manzel ma pravdu. A ta genetika vysvetluje, proc mi po nem dnes u vecere vyjely i obe deti.
Sice skuhraly, ze to pali, ale pry az na tu ostrost vyborny. Mam jim to udelat taky - ale bez chilli!
|
K_at |
|
(7.5.2019 21:49:05) Ehm, je tam nutna ta rybi omacka???? Ja ji za 1)neznam a 2) se mi uz jen z toho nazvu zveda zaludek. Jinak kysany, kysely, mam rada.
|
Saamajna |
|
(7.5.2019 22:01:42) Ja to delala podle toho rezeptu z zkvaseno.cz.
https://www.zkvaseno.cz/2013/11/kimci.html
Ingredience na čtyřlitrovou sklenici:
2 kg čínského zelí,300 g bílé ředkve,300 g mrkve,1-2 svazky jarní cibulky nebo jeden větší pórek,2 nashi, popřípadě jedna hruška a jedno jablko,70 g rýžové mouky nebo obyčejného škrobu,50-100 g cukru,250 ml vody,50-100 g zázvoru,2 větší cibule,1-2 hlavy česneku,korejské sušené chilli papričky, popřípadě směs sladké papriky a chilli,rybí omáčka,krevety, olihně, ústřice sušené (pro odvážné i čerstvé),1 kg soli,5 l vody. Ty morsky plody ne, rybi omacku jsem koupila v Asia markt. - ta je, jak jsem to pochopila - prave dulezita pro tu umami chut.
Da se to pry dosahnout i sojovou omackou, pocti....
|
|
|
|
|
|