| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zdravý x dobrý sladký moučník

 Celkem 49 názorů.
 iiiiiiiiii 


Téma: Zdravý x dobrý sladký moučník 

(23.3.2018 9:08:46)
Máte raději tzv. zdravý moučník, s nižším obsahem cukru a tuku nebo si s chutí raději pochutnáte na klasickém sladkém koláči či buchtě?

Mám ráda sladké moučníky. Pokud jsou se sníženým obsahem cukru, připadají mně "ošizené", ten cukr (například čokoládová poleva, marmeláda) si k tomu musím dodat.

 Žžena 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 9:12:55)
Já mám ráda moučníky z klasických surovin. Tj. máslo, vejce, cukr, kam patří mouka atd. Cukru může bejt klidně polovina, furt je to skvělý.
V kolonce "zdravej moučník" mám ty různý náhražky dýní, mrkví, nemáslem, necukrem, ořechovou moukou atd. A ty mi nejedou.
 TaJ 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 9:15:54)
No, my asi žádné vyloženě "zdravé" moučníky neděláme, když moučník, tak si většinou upečeme tvarohovou bábovku, nebo muffiny s kakaem a kousky čokolády, nebo klasický jablečný štrůdl, v létě nějakou bublaninu, když máme na zahradě ovoce...jinak třeba klasickou zmrzlinu a na ní ovoce a pravou šlehačku...nemusím toho sníst zase moc, ale radši si pochutnám na těch kaloričtějších a "poctivých domácích"~:-D Jinak ale teda nutno podotknout, že s váhou ani s cholesterolem problém nikdo nemáme...ale i kdybychom měli, tak si asi raději dáme moučník méně často, ale ten "poctivý"
 Velšice 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 9:19:36)
Jak jsem psala vedle. Radeji si dam sladkost jednou za dva mesice, ale z poctivych surovin a normalne sladkou. A to mam tzv.zdravou stravu rada a cukr normalne v zadne forme nejim.Kdyz ale uz, tak klasiku. Veci sladke napul mi nechutnaji.
 Len 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 9:21:35)
nesnasim cokoliv, co ma nalepku "mene tucne" a "mene sladke", nahrazky od margarinu pres rostlinnou "slehacku" az k cpani ruzne zeleniny na vytvoreni objemu a zdani zdrave stravy (samozrejme neplati treba pro mrkvovy dort, nebo brownies s cervenou repou a podobne klasicke sladkosti).

Ale ja obecne jim hodne, tucne a sladce:-) Zase jsem naprosty abstinent a i k jidlu piju jen vodu.
 neznámá 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 9:24:10)
Píšu vedle, už moje mamka vždy ubírala polovinu cukru, takže taky ubírám, mám radši méně sladké moučníky.
Máme rádi špaldovou mouku, ale to je vlastně pšenice, nevím, jestli se dá řadit mezi zdravé mouky.
Ze zdravých a dobrých mě napadá štrůdl, ten většinou nesladím vůbec, do těsta špalda a máslo.
NEbo takové ty sušenky z vloček, do nich se dá nandat hodně semínek.
 Daniela Christoffel 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 9:32:17)
Neznama tak ja kdyz pecu a to jen prevazne v lete, oovocne kolace, tk davam vzdymin cukru nez je dano, to same i u vanocnich cukrovi. Kupuji jen starou spaldu , bila mouka mi nejde presprah
 Daniela Christoffel 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 9:30:22)
Ja mam rada kolace, ne dortiky, tvarohovy kde je kupa tvarohu a makovy, a ty osizene nechci mit na tvarohu a maku ,na cukru klidne, sladi se az mooc, a ja prehnane sladke nerada, tak jako mlecnou cokaladu nesnim, jen horkou
 Ruth 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 9:47:39)
Nejenže nemám ráda sladké, ale nesnáším slovo moučník. OK, to je můj problém. Nesnáším cukr, bílou mouku a tuk. Přímo nenávidím koblihy (nemá nic společnýho s B.~:-D). Nevezmu do huby.
Když jsem žila sama, cukr a mouka nebyla doma. Teď je, ale ne pro mě.
Jsem maso-zelenina-ovoce, v tom a s tím se cítím dobře.

Pokud někdy narazím na nesladký zákusek, dám si. Jmenuji např. "černoušek" v brněnských cukrárnách, už jsem ho pár let neměla, může se to dneska vůbec psát? ~:-D

 Rodinová 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 9:55:05)
Ruth, cernouska neznam, u nas byval indianek - Native American~t~
 TaJ 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 9:58:45)
Rodinová - to bude něco jiného, indiánek býval sladký právě až moc, co si tak vzpomínám, neměla jsem právě moc ráda, přišly mi až moc přeslazené...
 Rodinová 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 9:59:46)
Vim Tino, ja ho taky nejedla, cokoladova spicka, uvnitr oslazeny bilek nebo tak neco, to bylo ono, ne?
 Len 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 10:03:03)
Miluju indianka, ale musi byt uvnitr bily, ne naruzovely a tim padem nakysly, blee. Stejne tak miluju kremrole, take nesmi byt naruzovele a nejlepe k tomu prikusuju zelnaky, ve kterych nesetrili na sadle a zeli, takze nejradsi domaci~:-D
 Rodinová 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 10:06:04)
Len ~t~
Indianek mi prisel vzdycky desne chemickej.
 byvala radka 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 10:08:11)
jé, zeláky
pečené na plotně a pak potírané rozpuštěným sádlem
 magrata1 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 10:07:51)
Mám ráda zákusky z kvalitních surovin. Nepoužívám náhražky másla, ztužené tuky, dochucovadla (tresti). Používám máslo, vanilku, kakao, ořechy, ovoce, tvaroh, smetanu... Všude dávám půlku cukru. Návštěvám nabízím pocukrování (např. bábovky, všechno pocukrovat samozřejmě nejde), nikdo o to nestojí. Mám i pár receptů na zdravé buchty, kde je míň tuku a sladí se sušeným ovocem, jsou dobré, ale nejsou to nadýchané zákusky, bývá to hutnější. Ty peču míň často.
 susu. 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 10:15:37)
Moje zkušenost, že jak je to nesladkéa zdravé tak se to nedá jíst.

Radši míň, ale dobrého než více ošizeného.
 Li. 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 10:40:05)
Teď budu vypadat jako stařena nad hrobem, ale za mého mládí se tolik nesladilo ~;). Pamatuju, že když po revoluci sem dorazily první "západní" čokolády, tak jsme křivili huby, jak to bylo přeslazené. Stejně tak nám nechutnaly zmrzliny apod. Lidé si ale většinou zvykli a přešli na tu sladkost. Jen čekám, kdy to tu bude jako v USA. Tam je pro mě přeslazený i chleba a klasické pečivo apod.

Co se týká mých chutí, když peču podle receptu, ubírám polovinu cukru. Přesto je to pro mě sladké dostatečně. Pravdou ale je, že ani nesladím čaj či kafe, piju čistou vodu... Třeba colu bych jen tak nevypila, přijde mi příšerně přeslazená.
 susu. 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 10:47:24)
Tak nevím, ale zmrzliny i čokoláda ze západu mi chutnaly od začátku.~d~
 TaJ 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 10:49:26)
Mně taky, ale je fakt, že čokoládu jím až výjimky téměř jenom hořkou, tu víceprocentní, ty mléčné typu Milka apod. mi přijdou přeslazené strašně moc...
 susu. 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 10:53:34)
Já zas jím jenom mléčné, žádnou hořkou od raného dětství nesnáším a zásadně nejím.
 TaJ 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 11:05:37)
Susu, tak to já zase od dětství mám ráda hořkou a můj syn taky, ale ten už má rád max ty 70 procentní, víc už ne...ale jinak on teda nepohrdne ani tou mléčnou, když jiná není~;)
 Len 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 11:00:32)
No, u nas byla doma vzdy v zasobe Milka, tusim, ze mela puvod u pribuzne, ktera se v sedmdesatych letech vdala do Mnichova. Prababicka me s ni odmala krmila, moc sladka mi nikdy neprisla. Ted uz cokoladu nejim, prestala mi chutnat ve druhem tehotenstvi a uz nezacala. Ze stejneho duvodu nejim zmrzlinu, respektive si ji dam parkrat v lete a jsem hodne vybirava. Ale pecu porad a snim toho hodne, v CR upaluju do cukrarny hned, jak mam moznost~t~ Tady se to neda, protoze zakusky se delaji tradicne ze soleneho masla ci margarinu a to je fuj a ble, takze pecu doma skoro porad.
 Ropucha + 2 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 15:20:36)
Li, souhlasím, přeslazování je nešvar.
Vyloženě mě znechutí, když cítím cukr v něčem, v čem ho nečekám (slané pečivo, konzervovaná zelenina apod.)
Mám hodně ráda sladké pečivo, moucniky, zákusky apod., ale musí být sladké jen přiměřeně.
Když sama peču, také půlím dávky cukru oproti receptům.
A používám už jen hnědý cukr, ne bílý.
 Girili 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 11:01:27)
Pecu malo a kdyz uz pecu - na svatky, tak chci, aby to stalo zato a vetsinou se drzim puvodnich receptu. Ale je fakt, ze obcas je v receptech cukru fakt prilis a jeho ubranim se nic moc nezkazi - treba u beznych perniku, babovek, litych test ap. - tam se ubrat nebojim.
Obecne ale nemame moc radi suche buchty, takze klicova tam neni sladkost, ale nejaka "vlhka" prisada - ovoce, marmelada, tvaroh, krem, puding, smetana...
 Lída+2 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 11:15:03)
iiiiiiiiii , zrovna jsem dojedla kousek mrkvového dortu....vynikající záležitost....cukr tam nebyl skoro žádný.

jediný co ubírám na moučnících je cukr.....nesnáším ty sladké.....indiánky a podobné, větrníky....a prostě "tlamolepy"
 Len 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 11:21:30)
Lido a z ceho udelas plnenku a polevu do mrkvoveho dortu (myslim toho praveho, pokud to nebyla nejaka napodobenina), kdyz tam neni skoro zadny cukr? Plnenka do mrkvace se dela z Philadelphie, pripadne mix s mascarpone. Philadelphie je slana jak blazen, je nutne tam dat dost cukru. Navic se tam pridava limetka, takze o to vic cukru. No a k tomu spousty orechu a masla, takze tuku je tam az az, mrkvac proste neni zadny extra zdravy moucnik. Pokud to byl nejaky jakoze mrkvovy, tak to samozrejme muze byt jine, ale pro mne dost nelakave.
 Girili 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 11:33:56)
Len, co je to pravy mrkvovy dort? To bych pripadne rada zkusila.
 Len 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 11:44:42)
Girili, ja mam nejradsi od Jamieho Olivera, je takovy lehci, hlavne ta plnenka. Klasicka je vyslovene z cream cheese a je to dost tezsi. Tenhle recept teda pocita jen s tim, ze to bude navrch, neni to na prorezany a naplneny dort, muselo by se to mnozstvi alespon zdvojnasobit.

https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetable-recipes/a-rather-pleasing-carrot-cake-with-lime-mascarpone-icing/

Pro porovnani klasika z BBC:

https://www.bbc.co.uk/food/recipes/classic_carrot_cake_08513
 Girili 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 11:47:01)
Diky! :-)
 karma 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 12:02:03)
https://kitchenette.cz/clanek/21-carrot-cake-alias-mrkvovy-dort

dělala jsem pro dceru tento. Byl dobrý, příště uberu med, na nás byl sladký. Ale jinak chutnal moc.
 Lída+2 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 19:08:30)
Len, nedělám ho nijak, je mi darované domácí, já bych ho vyrobit nemohla, mám alergii na čerstvou mrkev....a poslední roky jinemuzu vzít do ruky....

V pondělí zjistím.

Korpus plný mrkve a ořechy....nahoře bílá vrstvička 0,5cm bílého krémů.

Když dělá tasticky z mrkve-těsta,plněné svesovymi povidly, nosí mi to též.

Ona razí heslo, píšou něco vydělit 3, nebo 4 a bude to akorát.
 Saamajna 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 11:48:56)
"Zdravy moucnik" neznam.
~t~

A jinak je to vse o zvyku:
1. Zvyk
2. navyk
3. zavislost..
Treba ten cukr:
Kdyz jsme od mala "navykany" na cukr, kterej je (prokazatelne) navykova latka, "nechutna" ti to bez nej.
Cukr je tim pro prumysl uzasnej vynalez - laciny plnidlo a zaroven droga.
Pridava se skoro vsude, vcetne zradla pro kocky...~4~

Jinak ano, mlsame taky ale kdyz uz tak min a kvalitni suroviny.
 karma 


to se nevylučuje, myslím 

(23.3.2018 11:58:34)
Peču teda pár buchet dokola. Cukr dávám mín vždy než uvádí recept. Lité buchty, které dělám, peču z žitné mouky. Případně špaldové. Kynuté nedělám moc často, alwe tam jsem se vrátila k "bílé"mouce, z celozrnné mouky bylo pečivo tuhé a těžké a jedla jsem ho jen já, děti sabotovaly, vrhaly se pak po kupovaném:-). Suroviny se snažím dát kvalitní, máslo, dobrý olej, domácí marmeládu. I třeba sušenky dělávám z celozrnné mouky. Skoro vždy do buchty přidávám nějaká semínka, oříšky.
 kambala pláááckááá 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 13:18:29)
ani buchtu, ani koláč.

jedině dort se šlehačkou a čokoládou. jiný zákusky nemají smysl
 iiiiiiiiii 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 13:30:29)
Kambala: "jedině dort se šlehačkou a čokoládou. jiný zákusky nemají smysl "
Ano, to je to nejlepší, co se nechá jíst, a to neomezeně v jakémkoli množství ~:-D~:-D~:-D



Jdu domů, nemá to cenu, kam se na mě hrabou uslintaní psi. Vezmu to okolo cukrárny a ten zákusek si koupím. To snad není pravda, normálně mi tady vyskakuje reklama na formu na pečení od Tchiba. A je tam i fotka dortu, trpím !!!!!!!!!!!!!!

 Adelinkaa 1 dítě. 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 13:29:41)
Dávám si spíše ty zdravé..nemusím je mít tak sladké.
 Ropucha + 2 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 14:53:56)
Mám ráda hlavně kvalitní moučníky ručně dělané z poctivých surovin. Je jedno, jestli podle klasických receptů nebo nějakých moderních.
Přeslazené ráda nemám, chci cítit i jiné chutě než jen cukr.
 libik 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 15:07:45)
zdravý moučník, který to má být?

Docela mi chutnají všechny ty moderní koláče, kde je 5 cm vrstva cukru s mascarpone( 80% tuku), jahoda a snítka máty ~t~

Kdybych se ale měla teď rozhodnout jaký jediný moučník smím do smrti požívat, hlasuji pro nadčasový, navždy zdravý, žravý štrůdl.

Obecně ke stáru na moučnících (od slova mouka) moc nefrčím, koňaková špička a větrník mě nechávají dávno chladnou.~d~
 kysnutá knedla 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 18:44:19)
Mám šťastie, že to zdravšie mi prosto chutná viac. Takže miesto kysnutého koláča s drobenkou (kde je cesta x krát viac než ovocia) si dám bublaninu, kde je naopak nízka vrstva cesta a hromada ovocia.

Celkovo cesto beriem len ako "držadlo", podklad, je to nutnosť ktorej sa venujem minimálne, a o to viac sa vyhrám s tým, čo je na (v) ceste.

Ale čo určite nie je zdravé a ja to MILUJEM, sú čokoládové dobroty typu brownies, rozne "músy" a pod.

A čo neznášam? Cukrom bohato poprášené múčniky! Prečo sa to robí? Nedá sa to normálne zjesť (špinavá huba) a ešte je to zbytočne cukor naviac.

Ešte som si spomenula, že dnes som si kúpila "dort z červené řepy". Všetko alternatívne (múka, sladidlo, poleva), a bol úžasný!!! Pritom mnohí by sa nad tým už dopredu ofrňovali.
 kysnutá knedla 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 18:52:47)
A nemožem nenapísať, že za najgeniálnejšiu surovinu pri sladkom pečení považujem tvaroh. Milujem ho, milujem, milujem. A mak. Veľa maku. A veľa tvarohu. A veľa ovocia.
 Len 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 19:06:03)
Buchli, ten je strasne dobry~R^
 kysnutá knedla 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 19:02:26)
Buchli, ten musí byť výborný!
 mamoch 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 19:08:55)
Ano, souhlasím, náplně tvarohové nebo makové jsou pro mne nejchutnější. Ale maková náplň musí být jen z máku a ne přidaná povidla k tomu, jak se teď stává zvykem u kupovaných závinů a to teda nemohu polknout. ..
 TaJ 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 18:55:43)
Svynko, tak ono záleží jaký kynutý koláč...třeba ty kupované taky moc nemusím, tam toho těsta je fakt o dost víc, než ovoce...ale když si ho děláme doma, tak uděláme tenčí těsto i okraje a dáme hodně ovoce a je to pak úplně o něčem jiném...i tvarohu dáváme na koláče a buchty mnohem víc, než je na těch kupovaných...
 kysnutá knedla 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 19:05:06)
Kupované som vobec neriešila Tina. Všimla som si, že mnohí si aj svoje, domáce veci šidia. Tak mňa napr. známa sprdla, že plech vymazávam maslom (jej je na to ľúto i Hery!). Že vysypávam kokosom, že krém na dort vymiešam s ovocím a nie s marmeládou atd atd
 TaJ 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 19:11:32)
Svynko, tak my třeba pečeme z Hery (jiný tuk ne, Heru máme lety vyzkoušenou a chutná nám to), ale paradoxně vymazáváme máslem~:-D, kokosem nevysypáváme, jen hrubou moukou, kokos nikdo moc nemusíme...ale třeba dáváme do pečení kvalitní kakao, nebo do našich oblíbených muffinů sekám na kousky kvalitní hořkou čokoládu...
 Bouřka 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 19:08:12)
Moučník chci hlavně dobrý, na zdraví nehledím, když chci mlsat. Když se chci věnovat zdraví, tak si spíš mlsání odpustím. Mám ráda klasiku i povedené "zdravější" věci. Obecně cukr spíš v kladických receptech ubírám a ve zdravých spíš přidávám:-) Dělím spíš na konzumní moučníky (vhodné ke snídani, svačině) a slavnostnější (dorty, řezy apod., ke kafi při nějaké příležitosti).
 Vítr z hor 


Re: Zdravý nebo dobrý sladký moučník? 

(23.3.2018 19:31:24)
Jedine klasiku - maslo, cukr, slehacka, cokolada - nebo nic. Nepecu casto, ale kdyz uz, tak zabijacky poctivy moucniky. V podstate cokoli, jen ne buchty a kolace.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.