Z+2 |
|
(18.2.2018 15:49:35) Jednoznačně. Navíc nic jako nejlevnější blafy neexistuje. Cena s kvalitou jídla má společného, pramálo.
|
Valoria |
|
(18.2.2018 15:52:33) Zetko ty nevidis rozdil mezi Juniorem a 98% sunkou? no nevim ja teda ano, jak do ceny tak do kvality
|
Žžena |
|
(18.2.2018 15:55:09) Valorio, já myslím, že nejde o cenový rozdíl mezi levnou a drahou uzeninou, ale o to, že přímá úměra ceny a výživové hodnoty není tak jednoznačná. Jsou i levný zdravý věci.
|
Valoria |
|
(18.2.2018 15:57:34) jo to urcite nepopiram ze jsou levne veci, treba ty lusteniny, ale ja si teda radeji koupim tu sunku nez ten Junior.
|
Žžena |
|
(18.2.2018 16:00:52) Klidně si kup šunku, když na to máš a chceš ji. Pokud máš rozpočet napjatý, je lepší volit jiné zdroje bílkovin (a ne, nemyslím luštěniny, ale maso).
|
|
|
|
Snová |
|
(18.2.2018 15:55:57) Blby příklad. I ta 98% šunka je furt uzenina, tzn.nezdrave, jíst jen občas.
|
Žžena |
|
(18.2.2018 15:57:06) A to je další věc, samozřejmě. Lze spokojeně a zdravě existovat zcela bez uzenin.
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(18.2.2018 17:53:27) Naši si dělají šunku domácí z masa v šunkovaru a je to teda mňaminka.
|
|
|
|
Kukurice29+3. |
|
(18.2.2018 15:58:58) Nevidím důvod kupovat ani šunku a ani junior.
|
Valoria |
|
(18.2.2018 16:01:46) jen tak ze zvedavosti, co kupujete jako doplnek k pecivu kdyz ne sunku? ja treba mam hummus, lucinu, platkovy syr i tu sunku a maslo, nevedu teda taveny syr - nechutna nam
|
Žžena |
|
(18.2.2018 16:03:49) K pečivu pseudomaso nejím vůbec. Nikdy a žádné.
O to ale nejde. Jde o to, že (nejen) když chci ušetřit, lze zcela vystoupit z paradigmatu "k pečivu patří uzenina... a když uzenina, tak drahá šunka".
|
|
Kukurice29+3. |
|
(18.2.2018 16:04:34) Zeleninové pomazanky, avokado jen rozmackam a osolím opepřím , pečený baklazan osoleny, ocesnekovany a ten upečeny střed namažu. Burakove máslo, med.
|
Kukurice29+3. |
|
(18.2.2018 16:07:06) Jinak večeře jiné testovinove saláty, kus kus, pečenou zeleninu, indické jídla.
|
|
daba+holčička |
|
(18.2.2018 16:07:48) a děti ti to jedí? Mojenejí máslo, takže svačina je pořád stejná nuda - pečivo, šunka, sýr, nebo suchý salám (trošku), občas podmažu trošku taveným sýrem nebo tatarkou. Pomazánkové máslo, lučinu apod už nechce. Občas rybičková pomazánka.
|
Kukurice29+3. |
|
(18.2.2018 16:09:53) Děti to jedí. Prostřední ji strašně málo, ale tohle má hrozně rád. Mladšímu jsem to schovávala doprostřed pečiva, protože to často vypadá na pohled divně.
|
|
TaJ |
|
(18.2.2018 16:36:56) Dabo, taky máme celkem jednotvárné svačiny do školy, už dva roky mívá v podstatě pořád rohlík s máslem a tvrdým sýrem, k tomu jablko a sem tam nějaký kousek sladkého - domácí buchta, nebo nějaký koupený koláč, v nouzi Brumík, jednou za čas...nebo třeba celou první třídu chtěl den co den na svačinu jedno jablko a jeden banán, nakrájené na kousky v krabičce a s malou vidličkou...nic jiného na svačinu neprošlo, kdykoli jsem zkusila něco jiného, aby měl změnu, tak se mi to vracelo z větší části nesnědené....jinak na pečivo u nás dáváme kromě másla taky lučinu, sýr, občas rybičkovou pomazánku a k snídani teda nejvíc máslo a med...šunku tak dvakrát třikrát do týdne...
|
|
|
Bouřka |
|
(18.2.2018 16:32:10) Kukurice, se obávám, že na tomhle teda neušetří Avokádo je drahý jak sviňa, sytící hodnota lilku zase nic extra a levný taky není.
|
Kukurice29+3. |
|
(18.2.2018 16:34:42) Mám 1800 na týden pro mne a tři děti+ o víkendu manžel. Já jsem celiak a vlezu se v pohodě.
|
|
Kukurice29+3. |
|
(18.2.2018 16:37:37) Baklazan mažu na opečený chleba. Avokado, cuketa atd. Se dá koupit často v akci. Ostatní zelenina taky. Např. Teď v kauflandu byla brokolice za 10kc. Z toho je taky skvělá pomazanka i jako hlavní jídlo nebo salát. Jde o to nakupovat zeleninu v akcích případně na trhu, když odpoledne konci.
|
Kukurice29+3. |
|
(18.2.2018 16:44:20) Není to tak, že obíhám obchody a hledám akce, ale vidím něco v akci a z toho vymýšlím jídlo. Hodně se inspiruju indickou a nepalskou kuchyní, kde se vaří levně, ale výživně.
|
TaJ |
|
(18.2.2018 17:00:06) Kukuřice, taky to tak děláme, vidíme, že někde bude v akci brokolice (nebo cokoli jiného), tak zařadíme jídlo toho, co se zrovna nabízí...
|
|
|
Bouřka |
|
(18.2.2018 16:51:47) Avokado v akci si nevybavuju už hodně dlouho, rozhodně ne za cenu, za kterou bych byla ochotná ho koupit. Už roky jsem ho neměla. On taky každý nemá stejné možnosti nákupu, na to bych nezapomínala.
|
Kukurice29+3. |
|
(18.2.2018 16:54:27) U nás na malém městě teď měli hezké avokado za 12kc. V Praze je možností nákupu v akci více než někde na vesnici, ale má vesnici jsou zase jiné benefity. Hlavně v létě.
|
Valoria |
|
(18.2.2018 16:58:10) nam jede avokado za 40kc, takze ne vzdy velkomesta jsou levnejsi
|
Kukurice29+3. |
|
(18.2.2018 17:01:36) Ale v Praze se dá sehnat v akci častěji. Navíc je tam větší výběr i jiné zeleniny, taky jsou tam obchody s arabským a orientálním zbožím, kde mají hodně zajímavých potravin.
|
|
|
Bouřka |
|
(18.2.2018 16:58:29) Jo, největší benefit je zahrada,na které si vypěstuju svoje. Potraviny jsou tu výrazně dražší než ve městě, akce ojedinělé. Největší úlovky si přivezu z občasné návštěvy krajského města či Prahy.
|
|
|
|
|
Lída+2 |
|
(18.2.2018 18:11:18) Bouřka, na to mi přijde lepší tuřín, zasyti....každýmu mému zroutovi stačí 1x 12cm. Většinou ho pecu...místo jiné přílohy....nechápu proč to zmizelo z jídelníčku taková dobrota.
Dá se to i oloupat a sníst hned.
Blbý je, že to mají jen v kauflandu.
|
P.T. Cruiser |
|
(18.2.2018 18:58:49) Tuřín jsme se ségrou jako děti jedly ve velkém když ho dědeček krájel králíkům. Za našeho dětství se na Vysočině pěstoval ve velkém, ale jen jako krmení pro domácí zvířata. Jedly jsme ho k pobavení prarodičů celé prázdniny a ještě si pár kousků odvážely s sebou domů do města.
|
Lída+2 |
|
(18.2.2018 19:04:20) My ještě dokud jsem mohla mrkev do 8-9 let jedli žlutou mrkev co byla pro králíky.
Tuřín jsem objevila před 6 lety.
|
|
|
P.T. Cruiser |
|
(18.2.2018 19:22:49) Na Vysočině se krmná řepa "burák"(někde "burgán") za našeho dětství pěstovala jen v družstvu, doma měli všichni tuřín.
|
|
|
|
|
|
Černá kronika |
|
(18.2.2018 18:57:46) Zkus rozmačkané avokádo zamíchat s Lučinou, nebo já tedy kupuju Palouček z Lidlu. Osolit, opepřit a namazat na pečivo. Je to výborný a pomazánky je víc.
|
|
|
Stáňa * |
|
(18.2.2018 16:13:15) Neříkám, že si manžel se starším synem nekupují uzeninu, ale já a mladší syn jíme, když už uzeninu, tak šunku. Kupujeme různé druhy sýrů: Eidam, Krolewski, Gouda, Hermelín, Palouček, Lučina, pomazánkové máslo s bylinkama...toho máme půl lednice. Manžel si ještě taky kupuje v Lidlu paštiku, tu jí ale jen on. Dost jíme taky různě upravená vajíčka - volské oko (to si dělají junioři sami), vaječnou omeletu, vaječné pomazáky. V akci v Lidlu kupuju tuňáka, v akci rybí filety.
2.000 na týden bez obědů určitě neprojíme a to mládežníci jedí hodně (20, 12). Večeři obvykle míváme studené - po, út, to co jsem uvařila přes víkend. Zbytek týdne sýry, vajíčka, rybí filé, pomazánky, toasty.
Třeba dnes jsem udělala mísu zelného salátu, když se udělá z kila zelí, mrkve, cibule a nějaké zálivky, tak to taky nestojí mnoho.
|
Žžena |
|
(18.2.2018 16:15:23) A dále jogurty s müsli, obilné kaše, to pečivo se dá vypustit úplně...
|
|
|
Stáňa * |
|
(18.2.2018 16:14:55) Hummus jsem nanašla žádný, který by neobsahoval konzervanty. Doma si nedělám, takže jsem ho přestala jíst
|
libik |
|
(18.2.2018 16:23:13) Stáňo, ale všechny tebou jmenované potraviny obsahujou konzervanty.
|
Stáňa * |
|
(18.2.2018 16:47:56) Libíku, že by tyto potravy obsahovaly konzervanty (Eidam, Palouček, Lučina, Hermelín, pomazánkové máslo, vajíčka, rybí filé) mi není známo
|
TaJ |
|
(18.2.2018 17:03:51) Stáňo, akorát u toho Paloučku si teď nejsem jistá, tam vím, že to složení nebylo úplně ideální, nemám ho teď zrovna doma, ale třeba ta obyčejná kostička Lučiny neobsahuje nic dalšího, kromě tvarohu, smetany a trošky soli...ty různé Lučiny v těch krabičkách už to složení mívají jiné, tam už je ledacos přidané, ale ta klasická má složení ok...
|
Stáňa * |
|
(18.2.2018 17:10:29) Tino, jj, máš pravdu, u Paloučku je trošku něco jinak, ale konzervant tam nebude, protože jinak bych ho nekoupila I pomazánkové máslo vybírám podle toho, aby tam nebyly konzervanty - a v některých jsou. V pažitkovém v Lidlu ale ne
|
|
neznámá |
|
(18.2.2018 17:12:20) Zrovna u Palouček je na rodince často doporučován jako levnější náhrada Lučiny. Já jsem asi zmlsaná, z Paloučku cítím tavený sýr a je dost slaný, nevěřím, že bude úplně košer, do Lučiny má hodně daleko.
|
Bouřka |
|
(18.2.2018 17:13:52) V Paloučku je tuším karagen.
|
neznámá |
|
(18.2.2018 17:20:45) Musela jsem vyhledat. Karagen se mimo jiné dává do potravinových doplňků pro koně a do lubrikačních gelů, to asi nebude to co dává Paloučku pachuť taveňáku.
|
Bouřka |
|
(18.2.2018 17:26:20) karagen je v kdejaký smetaně, respektive není asi jen v tý čerstvý
|
Bouřka |
|
(18.2.2018 17:28:49) tak ne, jsou tam zahušťovadla karubin a guma guar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rozalie |
|
(18.2.2018 17:25:40) Stano, hummus bez konzervantu dela napr. firma Titbit (hummus cisty s citronovou stavou) anebo Ilovehummus, ti maji vice prichuti.
|
Kudla2 |
|
(18.2.2018 17:30:58) Hummus si uděláš za 5 minut doma.
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(18.2.2018 16:29:58) Pokud chceš zdravou šunku, tak se dá vyrobit v šunkovaru s minimem přídavných surovin, myslím, že to vyjde i o dost levnějc než v podobný kvalitě v krámě.
Jinak taky nesouhlasím s těmi "levnými blafy", to jsou možná už zpracovaný věci, ale pokud vaříš z primárních surovin, tak se tím myslím cena dolů dost stlačit dá, ale je s tím holt víc práce.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(18.2.2018 17:28:43) "jen tak ze zvedavosti, co kupujete jako doplnek k pecivu kdyz ne sunku?"
Jakožto vegetarián nekupuji (nejím) šunku nikdy, takže na pečivo sýry, máslo, vejce, zelenina, tvaroh, buď samostatně nebo různé pomazánky.
|
|
Monika |
|
(18.2.2018 17:57:07) V našem dětství museli rodiče, co vím, dost šetřit plus uzeniny byly v poměru k ostatním cenám a mzdám dražší než teď. Chleba nebo rohlík (k snídaní, svačinám, někdy i k večeři) jsme jedli třeba jen s máslem (a solí, kdo chtěl), s marmeládou (domácí), medem nebo na to máslo kolečko papriky (na půlku krajíce) nebo rajčete nebo kedlubny, vejce taky ... Taky jsme jedli paštiky typu Majka, ale to asi není zrovna zdravá strava ani nevím, jak je to dneska drahé nebo poživatelné. A určitě jde udělat spousta levných pomazánek, my tedy jedli jen vajíčkovou a rybičkovou (ze sardinek). Na svačiny nám mamka taky hodně dělala různé pudingy nebo doma mixovaný tvaroh z cukrem, mlékem a "něčím" (ovoce), to bylo levné a měli jsme to rádi, ale to nemusí mít každý ...
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(18.2.2018 17:59:05) U nás pořád chleba s máslem vede jako poměrně oblíbené svačinové jídlo.
|
Monty |
|
(18.2.2018 18:02:35) Margotko, tak u nás manžel máslo na pečivu nemá rád, on vůbec nemusí mléčné výrobky, kromě sýrů. Syn si nenamaže nikdy nic, pro něj není "chleba s něčím" jídlo. Já miluju máslo na čerstvém chlebu, jenže zas ujíždím na másle od farmáře a to rozhodně není úsporná záležitost. Ani ten chleba, upřímně řečeno.
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(18.2.2018 19:11:26) A co třeba syn svačí? Protože u nás je prostě normální svačina Chleba s něčím. Jako jo, dá se třeba těstovinový salát, jogurt, přesnídávka, toust. ALe zase svačiny jsou 2 denně plus snídaně, tak to není lehké to vymyslet.
|
Žžena |
|
(18.2.2018 19:18:10) První syn je nejedlík... tak snídá a svačí poměrně jednotvárně. Jemu to neva, je zdravej, tak mně taky ne. Druhý dítě se nám přihodilo z cizího vesmíru. Zahodí čokosušenku, když se na obzoru objeví červená řepa, kterou by moh někomu vysomrovat z talíře. Jedl by od rána do večera, a to zcela všechny potraviny, nejradši zeleninu, maso... a všechno, co vidí jíst ostatní lidi... hned stojí frontu u židle a vřeští MŇAM...
|
|
Monty |
|
(18.2.2018 19:19:52) margotko, vlastně ani nevím, čemu říkat "svačina", přijde mi, že něco jí pořád. Když si bere něco do školy, tak věci typu "špenátová/sýrová mřížka" a k tomu nějaké ovoce. Ale oni mají u školy to Tesco a u metra je stánek s kebabem, tak si asi chodí něco kupovat i tam. Hlavně ten kebab, poslední dobou chodí s kebabem v ruce domů obden.
|
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(18.2.2018 18:04:40) Moniko, přesně tak, za našeho dětství byl repertoár omezený a úplně běžným jídlem bylo to, co popisuješ. Chléb s máslem + pár koleček posolené zeleniny jsme mívali běžně, uzeninu (jakoukoliv) jen velmi svátečně.
|
|
|