Piggy |
|
(21.12.2017 11:19:25) Dělávám vánočku podle jednoho receptu docela dlouho. Problém je, že se mi zdá, že nebývá moc nakynutá, zdá se mi malá v porovnání s ostatními co vidím...Chuťově je ale velmi dobrá, tak se toho receptu nechci jen tak vzdát.. Ráda bych zde porovnala výchozí množství mouky, droždí a konečnou velikost upečené vánočky (délka v cm). Také za jak dlouho vám vzejde kvásek z droždí a jak dlouho to necháváte kynout těsto před pletením? Jak poznáte, že je akorát vykynuté? U mne 3 hrnky (cca 450 g mouky), lžíce rozdrobeného droždí, na kvásek musím čekat někdy až půl hod, než začně kynout, pak udělám těsto a nechávám kynout až několik hod, těsto je hodně měkké. Teplota - bud na ústředním topení stojí mísa nebo zahřeju troubu na 50°C a vypnu, vložím mísu přikrytou utěrkou a zavřu dvířka... Výsledná velikost takové vánočky tak 23-24 cm...hm Co dělám asi blbě? Díky za rady a tipy. Chtěla bych ze 4,5 hrnku ( tedy asi z 675 g mouky), tak ať je velká přes 30 cm!!
|
TaJ |
|
(21.12.2017 11:31:21) Tak kvásek mi vzejde většinou za pár minut, maximálně čtvrt hodinky, dávám celé rozdrobené droždí do hrnečku, trochu vlažného mléka, trochu cukru, udělám kašičku a nechám v talířkem přikrytém hrnečku na topení, nebo u topení (ale nesmí být moc horké)... Těsto pak nechávám kynout cca 2 hodiny, taky blízko topení, nebo nejlepší výsledek jsem měla, když mísa stála jen v teplé kuchyni zakrytá utěrkou, moc velké teplo si myslím asi moc kynutí taky nesvědčí...po těch cca 2 hodinách zapracuju rozinky a ještě chvilku nechám kynout, pak upletu, nechám ještě na plechu opět chvíli kynout, vánočka má upečená tak 35 cm? Prostě v podstatě na celou délku plechu...ale dělám tuším z 500g mouky, nejsem teď doma, abych koukla do receptu...
|
|
Bouřka |
|
(21.12.2017 11:43:55) Já když peču z droždí, tak dávám jen špetku a nechávám cca 3/4 hodiny, ten kvásek utíká z hrnečku, to se pozná snadno . Mrkni třeba sem http://www.pekarnomanie.cz/klasicky-kvasek-z-drozdi/ http://www.pekarnomanie.cz/omladek/ Správné nakynutí poznáš podle reakce těsta, když do něj zatlačíš prst,tak se důlek pomalu vrací. Nesmí zůstávat ani se vrátit moc rychle. A trvat to fakt může dlouho, jsou to těžká těsta, neztrácet nervy. Taky se říká zdvojnásobit objem, ale u těžších těst to tak úplně být nemusí, ale zvednout výrazněji objem by mělo. Já dělávala tu chybu, že jsem měla špatnou představu o nabytí toho objemu, nechávala jsem moc krátce, až s chlebem jsem se naučila, jak výrazná změna to je.
|
Bouřka |
|
(21.12.2017 11:47:31) Jo ještě mě napadlo, u vánočky je skoro důležitější to druhé kynutí (upletená vánočka), to chce fakt dobře odhadnout, to první snese horší odhad mnohem snáz.
|
|
|
Leny+3 |
|
(21.12.2017 11:44:32) Kvásek vzejde do 5 minut, musíš to droždí dál to teplýho mlíka a přidat lžíci cukru, pak vzejde rychle, já dávám na 400g mouky půlku droždí (20g) a nabyde hodně, mám ji přes celej plech (3 patra).
|
|
Stáňa * |
|
(21.12.2017 11:44:34) Neuvádíš poměr dalších surovin. Mám dva recepty z Kuchařky naší vesnice. Tučnější těsto (na 500g se dává 120g tuku, dávám máslo) kyne déle, je hutnější, tudíž i menší, ale chuťově lepší. Mně kyne cca 4 hodiny, ale je to i tím, že zadělávám ráno a ráno tu není takové teplo (19 - 20 stupňů). Budu péct zítra ráno
Tento týden jsem poslouchala nějakou cukrářku, že na 1 kg mouky by se mělo dávat 10 žloutků, to prý dělá tu pravou vánočkovou chuť. Já teda dávám cca polovinu.
|
|
Len |
|
(21.12.2017 11:51:19) Delam z pul kila mouky, je pres cely velky plech, akorat ji nemam tak vysokou jako mamka, ktera dela stejny recept, ale original z 750g mouky, to my bysme nesnedli vcas pred tvrdnutim. Od doby, co mam cerstve kvasnice, tak kyne vetsinou rychleji nez driv. Navic ji delam v pekarne a po skonceni programu (na vykynuti ten program nestaci) tam dam program na kvasek, takze ji to mirne pritapi, cely proces tak na pet hodin. Pak ji nechavam tak hodinu kynout jeste smotanou, v zahrate troube.
|
|
Piggy |
|
(21.12.2017 12:31:17) Díky za rady, píšu z hlavy další suroviny na 450 g mouky je to 1 žloutek (ale když jsou malá vajíčka, tak 2), másla asi 1/8, tak by těžké těsto nemělo být... tak, proč moc nenabyde na objemu? Dále cukr, badyán, citronová kůre, špetka soli atd..rozinky, mandle Jen v míse se zvětší asi 2x, ale je moc měkké/rozlezlé, pak když to uhnětu, tak je to malý zase. Rozválím na nudle+pletení, stejně už to moc nenabyde. Kdybych to dělala dřív, tak mi to tzv. rozteče... Mohu mít málo droždí? V receptu - 1 lžíce, na kostce(falafel..)42 g na kilo mouky, tak to bych měla dát rovnou půlku kostky?? Jo a dávám droždí do vlažného mléka s 1 lžici cukru, popráším moukou. Prostě to nebublá hned...
|
Bouřka |
|
(21.12.2017 12:41:22) Množství droždí není až tak rozhodující, to ovlivňuje spíš dobu, než to to vykyne. Jestli to máš moc řídký, tak zkus ubrat tekutiny nebo zapracuj o trošku víc mouky, ono se receptem nelze úplně řídit, každá mouka se chová jinak. A s jednou vykynutým těstem se pracuje opatrně, nesmí se na něj moc násilím, i při zpracování by si mělo část nakynutého objemu zachovat. No a ještě můžeš zkusit nechat kynout v chladu v lednici, to může trvat u těžšího těsta třeba celý den. To chladný těsto se pak lépe zpracovává, i řidčí drží tvar. Ale pak zase musíš počítat s delší dobou druhého kynutí, protože jak je to studený, tak trvá.
|
Piggy |
|
(21.12.2017 12:52:30) Díky, tak to zkusím v chladničce přes noc, nebude to moc? Hm, vzpomněla jsem si, v tom receptu bylo i to, že i při větším množství těsta se může nechat i přes noc kynout, ale co je to větší množství těsta? (kolik g mouky?) Možná ten recept s tímto počítá..ale bylo mi divné, když kolem se říkalo, jak těsto jim kyne jen 2 h a už pletou... No, po hnětění je fakt objem skoro stejný jako za začátku, jen se to už rychleji znova rozkyne (pokud není překynuto), asi se tam stlačují kynutím vzniklé pory? Když při válení nudlí na pletení těsto má tendenci stahovat se na délce, je to normální? Doufám?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(21.12.2017 12:55:40) To asi normální bude, taky se mi ty prameny stahujou.
|
|
Marika Letní |
|
(21.12.2017 13:11:44) Jo to těsto je pružné, stahuje se.
|
|
Senedra |
|
(21.12.2017 13:26:18) Piggy, záleží na okolní teplotě - bud musí mít těsto teplo a pokyne docela rychle a nebo bude v chladu a pokyne pomalu. Já si opravdu dávám pozor na ten průvan. Nicméně od doby, kdy jsem vyzkoušela těsto v pekárně, tak jsem ručně dělala kynuté jen velmi vyjímečně.
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(21.12.2017 12:53:19) V lednici je to nejlepší přes noc.
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(21.12.2017 12:51:05) Dávám půl kostky (20 g ) na 750 gramů mouky, ale jak je velká nevím protože z toho dělám 2 menší. Důležitý je ji nechat dokynout na plechu po upletení, v teple, přikryju utěrkou.
|
|
Marika Letní |
|
(21.12.2017 13:19:28) Já peču podle Kuchařky pro dceru. Někdy přidám podle babiččina receptu trochu kypřícího prášku.
Kyne nejdříve hodinu a po zapletení klidně ještě více než hodinu. Je z půl kg mouky přes celý plech.
|
|
Senedra |
|
(21.12.2017 13:24:31) Peču z půl kila a mám na celý plech.
Ale fakt hlídám teplotu surovin - pokojová- a místo, kde kyne ( v domácí pekárně na chleba)- bez průvanu, v teple. Nicméně, když musím zadělat klasicky, tak na chviličku rozpálím troubu, aby v ní bylo tak akorát teplo a těsto strčím kynout do ní. Stejnou vychytávku používám, když těsto nechce vykynout.
|
|
Lída+2 |
|
(21.12.2017 13:57:37) moje babička vždy říkala mouku prosít to je půlka úspěchu, během kynutí, několikrát promíchat....vždycky mi kladla na srdce, že když budu líná, nic z toho nebude....pravda je, že sedmileté dítě poslouchá na slovo.....
nenechat překynout....uplést, nechat 10-20minut a pak strčit do trouby.
Jo a já přidám, že za ty roky to vidím i meterologicky blbě, když je nízký tlak blbě to kyne.....
|
|
žiraf |
|
(21.12.2017 14:09:50) Mísa s těstem na topení - to se těsto může spařit.
|
|
zerat |
|
(21.12.2017 15:08:52) Tohle si musíš tzv. osahat, vyzkoušet sama. Už jsem zkoušela hromadu možných návodů a držím se jen toho, že kvásek nechávám z droždí vzejít v míse robota, nechám mu na vzejítí tak 40 minut; těsto nechám řádně propracovat v robotu, pak ho nechám hodinu kynout. Potom upletu a složím vánočku a nechám ji pod utěrkou vykynout - tak 45 minut. Potom ji pomašluji rozkvedlaným vajíčkem, posypu mandlemi a vložím do studené trouby. Zapnu pravý horkovzduch na 160°C a nechám ji péct. Bývá krásná, velká
|
|
Fren |
|
(21.12.2017 15:26:48) dělám kynutou vánočku podle receptu,který je ověřený několika generacemi a i Helena Pa odsud s ním byla velmi spokojena:
základní množtví je z půl kg mouky polohr, já tedy dělávám ze 750 gr a když je vánočka upečená,tak je dlouhá přes celý plech na té delší straně.
Kvásek: lžička polohr.mouky+trošičkucukru+droží+trochu mléka pokojové teploty dám kynout do většího hrnku,klidně i na topení pod utěrku - ale hlídat,už se mi jednou stalo,že kvásek byl rychlejší než já
Když už kvásek vykyne - v hrnku nabyde, tak ho dám do těsta,které v robotu zpracuji. Toto těsto dám do mísy poté,pomoučím a pod utěrkoou nechám kynout dalších 45 min - klidně i v troubě,kterou jsem vyhřála na 50 st.,nebo na topení nebo mám v místnosti alespon 22 st.
Po této třičtvrtěhodině těsto rozdělím na 9 částí,dolní patro mám ze 4 copanů,na to dám další ze 3 copan anakonec ze 2 copanů a opět nechám na plechu kynout 3/4 hodiny.
Pak pomažu vajíčkem,dám do hodně vyhřáté trouby,ve které to pak peču na msx.180 - většinou je to strašně rychle upečeno,takže pak dám ze svrchu alobal a ještě chvíli dopékám,aby nebyla uvnitř syrová.
|
|
Pruhovaná |
|
(21.12.2017 16:59:41) Tak já mám na 750g mouky 4 žloutky, 200 g másla, 200g cukru, 200 ml mléka a 2 kostky droždí. Kyne to přes noc i 8 hodin a jsou z toho 2 vánočky skoro přes celý plech. Nemám ráda vánočky typu "suchá buchta", musi být těžká a vláčná.
|
|
Janet+sluníčko:-) |
|
(21.12.2017 19:18:10) Tak já dělám z žitného kvásku. Bez droždí. A to je teprve časově náročný úkol. Včera večer jsem udělala rozkvas z kvásku. Dneska dopoledne jsem k tomu přimísila další suroviny. Pak 2x po dvou hodinách popřekládat těsto. Ve čtyři odpo šlo těsto na 24 hodin do lednice na kynutí v chladu. Zítra kolem těch 16 hodin plánuju z něho smotat vánočku. A pak v teple nechat cca 3 hodiny zapletenou kynout. A pak teprve péct.
|
|
|