Jitusch* |
|
(24.6.2017 8:21:08) Nikdy jsem šneky nejedla,nemám odvahu ani chuť Manžel ale rád vypráví, jak za svobodna s kamarády šneky uvařili a... vyhodili. Následně tchyně vyhodila i nádobí, ve kterém tu "haveť" vařili Asi že nebyli šneci vyhladovělí... Jen mimo dotaz, o co je víc mírumilovnější vyhladovění a následné zabití šneka než krávy? Šnek je menší?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(24.6.2017 8:24:00) Asi, že to není savec.
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 8:26:33) Inko a degraduje ho to nějak?
Myslím, že emoce cítí, ví co chce, cíl života má jasný ........ proč je v našich očích méněcenný?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(24.6.2017 8:28:33) Hele, já nevím. Já bych nezabila nic a maso moc nemusím.
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 8:32:18) Možná proto ho moc nemusíš .......
Myslím si, že zabít kvůli přežití není zlé nebo špatné.
Ale zase na druhou stranu ........ proč si lidi myslí, že rostlina nic necítí a mají právo ji sníst?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(24.6.2017 8:39:44) Po tom, co jsem přečetla Tajný život stromů, si nejsem jistá jestli rostliny necítí. Ale co bychom měli jíst ? Jenom plody na zem spadlé?
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 8:45:43) Inko to je právě to, v čem se podle mne lidé zmítají ...... co jíst?
Co je spadlé je mrtvé, tudíž jíst a nebo ne? Sám něco usmrtit?
Každopádně jsme skoro na vrcholu potravního řetězce, tudíž si můžeme dovolit dost.
Nutrie je velmi chutné maso.
Možná mně teď spousta lidí odsoudí, ale co třeba konina? Taky velmi chutné maso a myslím si, že i zdravější než třeba vepřové.....
|
Monty |
|
(24.6.2017 8:52:36) LenkaVa, nutrie je moc dobré maso a pravý koňský guláš taky není k zahození. Morče bych klidně snědla. Už jsem jedla krysu a docela to šlo. Můj kulinární sen je medvěd a veverka.
|
K_at |
|
(24.6.2017 8:57:55) Ciwe, Monty, a ja furt odkud ten tvuj mladas vzal svou lasku k biologii kone ne. Toho nedavam. Je to to samy jako pes a kocka.
|
Monty |
|
(24.6.2017 9:01:28) Kat, gastronomie nemá s biologií moc společného. Bohužel si nevzpomenu na jméno anglického přírodovědce, který si dal za cíl sníst úplně všechno, co jíst lze, a prý úplně nejhnusnější byl krtek. Ten byl podle něj naprosto nepoživatelný.
|
K_at |
|
(24.6.2017 9:04:52) Monty, ja si vybavila, jak shanis S na Vanoce nejaky ty vypreparovany lebky zvere a prislo mi to docela blizko
|
|
Monty |
|
(24.6.2017 9:06:10) William Buckland to byl, našla jsem si to na Google. Pokusil se "projíst Noemovou archou". Tak ještě horší než krtek prý byly bzučivky. A snědl i nabalzamované srdce Ludvíka XVI.
|
|
|
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 9:00:45) Těší mne, že konečně někdo není pokrytec a dokáže přiznat, že sní i něco, co není obvyklé ...
Neumím si představit chuť medvěda, ale myslím, si, že to bude něco jako chuť staré krávy ........ staré, chouževnaté maso ......... rozhodně ne nejedlé ....... při dobré úpravě by se dalo.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(24.6.2017 9:03:24) Neobvyklý maso jsem jedla klokana, žádnej trhák to nebyl.
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 9:05:49) Klokana jsem tedy nejedla, ale nechutnal mi třeba žralok.
Krtek je zajímavý ....... asi bude tuhý :)
|
Monty |
|
(24.6.2017 9:07:39) Lenko, klokan mi chutnal jako minutka. Chutnal trochu po játrech. Pomalu pečený už nic moc. Žralok mi nechutnal taky.
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 9:19:07) Monty to mně docela překvapilo ......... chuť jater u svalu si ani nedokáži představit ........ na játrech mne třeba odrazuje struktura masa než chuť samotná .....
|
K_at |
|
(24.6.2017 9:22:23) Takhle ja vytuhla u jazyka. Predstavila jsem si to, muz zavtipkoval o krave s anginou, ma ziva predstavivost zapracovala a ja se skoro poblila
|
|
Monty |
|
(24.6.2017 9:27:41) Lenko, já mám játra ráda, i ledvinky. Jediná konzistence jídla, která mi vadí, je ta gumovitá.
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 9:30:30) Monty, takže vemeno, plíce a varlata ne-e? Já taky ne, ale třeba játra nemusím, ale jako játrové knedlíčky je miluji.
|
Monty |
|
(24.6.2017 9:34:27) Lenko, vemeno, plíce, srdce, žaludek - to ne. Býčí koule jsem ochutnala ze zvědavosti a podruhý už to mít nemusím. A nejím ani chobotnici nebo oliheň, to mi přijde taky jako guma.
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 9:38:27) Senedro :)
Tak srdce a žaludek je sval ....... chuť jiná, ale věřím, že se to někomu nechce jíst.
Mořské potvory taky nemusím, ale zase věřím, že kdyby to do nás někdo valil od mala, tak by si člověk na tu chuť zvykl a nejedl by jiné věci.
|
|
|
|
Inaaa |
|
(24.6.2017 15:49:18) Játra a ledvinky mám taky ráda. Plus brzlík.
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(24.6.2017 9:12:03) Žralok mi taky nechutná, krtka zkoušet nebudu.
|
|
|
|
Žžena |
|
(24.6.2017 9:09:24) Lenko, chuťově to může být dost jiné, prý je maso masožravců sladší. Třeba to kočičí. Jíst býložravce je taky úspornější co se týče zdrojů... čím výš to zvíře je v potravním žebříčku, tím víc toho bylo spotřebováno "na kilo masa".
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 9:17:27) Tak bychom tedy měli jíst pouze býložravce, max. všežravce ......... ale zase v podmínkách přežití nebylo by lepší jíst masožravce ......... aby na nás více zbylo?
Také nehodlám jíst spoustu věcí. Neumím si třeba představit jíst živý hmyz.
|
Žžena |
|
(24.6.2017 9:22:46) No těch masožravců tu stejně moc nenajíme. V Evropě jsou všechny větší šelmy beztak zdecimovaný.
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 9:27:00) To je fakt, to bychom se museli začít vybíjet mezi sebou ...... i když tedy nejsme apriori masožravci.
|
|
|
|
|
libik |
|
(24.6.2017 9:45:20) "nepřipravenost" pozřít např. smažené sklípkany není pokrytectví, ale kulturní dědictví nebo zátěž, jak kdo chce.
Monty holt je takovej světoobčan.
Co se týče etiky, jsou mi vegetariáni blízcí, říct, že prase nebo kedluben, každý něco cítí, je dle mého názoru alibismus.
|
Monty |
|
(24.6.2017 9:47:08) Libiku, njn, já bych holt snědla i Kratochvíla.
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 9:49:40) Tak to už jsou slušně jedlý žáby :)
Libiku a proč myslíš, že ta kedluben nic necítí? Myslíš, že tupě souhlasí?
|
libik |
|
(24.6.2017 10:02:12) Přiznám, že nevím nic moc o emočním životě kedlubnů, nakonec ani ředkviček
Nicméně, že se kráva bojí a cítí bolest, je evidentní. Začala bych tedy řešit věci, které jsou zřejmé.
K základní otázce, šnek ze zahrady je pro mě méně eticky problematický než kráva z transportu, nicméně, abych nemachrovala, žeru spíš ty krávy..
|
|
|
|
|
|
libik |
|
(24.6.2017 9:50:09) "Můj kulinární sen je medvěd a veverka."
Monty, a co koťátko, zatím je křehké
|
Monty |
|
(24.6.2017 9:54:43) Libiku, koťátko mne neláká, kočkovitý šelmy to maso nebudou mít nic moc. Pitvala jsem kočku v rámci biologického semináře a že by to vzbuzovalo nějakou kulinární touhu, to nemohu říct.
|
libik |
|
(24.6.2017 10:03:08) No, Monty, nečekala bych, že při jakékoliv pitvě se někomu sbíhají sliny
|
Monty |
|
(24.6.2017 10:06:04) Libiku, no to sice ne, ale když krájíš šťavnaté hovězí, můžeš na něj dostat chuť. Já jako milovník syrového masa při tom tak deset deka sežeru. Při "krájení" kočky fakt ne, ona toho masa moc nemá a ani to co má nesvádí ke konzumaci.
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 10:09:46) Monty máš velikou výhodu, že ti syrové maso chutná ........ máš větší šanci na přežití v krizi.
|
Monty |
|
(24.6.2017 10:15:39) Lenko, ba co víc, mně moc nechutná vařené nebo pečené. Přijde mi, že tou úpravou ztrácí na chuti a stává se hmotou. Syrové hovězí, vepřové, telecí, syrová ryba... to je lahůdka vyvážené chuti, netřeba solit, kořenit... Zpracované je to poživatelné, ale už to nechutná jako maso. Ale já jsem v tomhle směru nějak defektní, vyhýbám se čemukoli teplýmu, horký už vůbec nedávám - i kafe a polívku musím mít studený.
|
libik |
|
(24.6.2017 10:29:20) Taky pokládám syrové maso za výborné, bohužel mi maminka příliš vtloukla do hlavy, že jsou v tom paraziti, takže jako večeři si to dám velice zřídka, spíš to uždibuji u vaření.
|
Monty |
|
(24.6.2017 10:34:18) Libiku, zas kdyby v tom byla boubel od tasemnice, dá se to brát jako dietní program.
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 10:36:08) Tasemnice dokáže být svině zákeřná ...... ale kdyby zůstala jen ve střevech a pod kontrolou tak dobrý ......
|
|
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 10:34:38) Též se bojím parazitů, takže syrové maso nejím a mám problém i ochutnat sekanou před pečením.
Rostlina toho moc nevymyslí pravda, ale věřím, že se může cítit ohrožena.
|
|
|
erika,2 děti |
|
(24.6.2017 13:03:15) Moje dcera taky nesnáší horké jídlo a pití, musí mít vše vlažné a studené (autista)
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(24.6.2017 10:17:52) Monty, ale krájet kus hovězího je přece jen jiné, naž pitvat kočku. Ostatně na syrového králíka nebo kuře bych taky chuť neměla. Ale uznávám, že to je asi jen zvyk.
|
Monty |
|
(24.6.2017 10:21:16) Marko, syrový kuře nesvádí k ochutnání ani milovníka syrového masa, není dobrý. Resp. je nijaký. Králíka jsem zatím nezkoušela, ale taky na něj moc nesázím.
|
|
|
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 10:07:05) Tak taky pár zvířat pitvala a na jídlo jsem fakt nepomyslela, ale zase ...... byla jsem mladá a blbá :)
pořád se nemohu zbavit pocitu, že všechno cítí jakýsi pocit strachu či ohrožení, jen u některých je to patrnější a tudíž se lidé této přímé konfrontaci snaží vyhnout.
|
|
|
|
|
Kafe |
|
(24.6.2017 13:34:39) Já bych si klidně dala psa.
|
Monty |
|
(24.6.2017 13:37:16) Liško, taky, i tu kočku. Nevím asi o ničem, co bych nechtěla aspoň ochutnat, pokud je to jedlé a není to gumovité.
|
Kafe |
|
(24.6.2017 13:39:46) Kočku ne. Přijde mi jako králík a králičí maso mě nezaujalo. Pes je prý ale dobrý. Nejspíš jsem nějakého toho psa i jedla - jeden čas jsem chodívala do levných čínských bufetů.
(a potvrzuji, že konina je dobré maso)
|
Monty |
|
(24.6.2017 13:44:05) Liško, to asi bude, když se jí říká "střešní králík". I když kočka je masožravec a králík ne, tak tam určitý rozdíl v chuti předpokládám.
|
|
achje |
|
(24.6.2017 15:50:30) konina moc dobra neni. je strasne sladka. skvela je pecena nutrie.
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 17:34:14) Skvělá je svíčková z nutrie.
|
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(24.6.2017 8:59:23) U nás na trhu prodávají koňskou klobásu s názvem Šemík, to mi přijde poněkud morbidní.
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 9:04:10) A kolik "koně" v Šemíkoj je?
Schválně jsem jednou zkoušela porovnávat "koninu" v koňských výrobcích a je tam opravdu hodně málo % ...... zase blamáž na lidi .........
A proč ne kočka a pes? Čím je prase a kráva lepší?
|
K_at |
|
(24.6.2017 9:06:21) Leni, to je jasny: citovej vztah. Kun je nadherny stvoreni a pri predstave salamu se mi od detstvi zveda kufr. Ale nehovorim o podminkach pro preziti, tam bych asi sezrala cokoliv.
|
|
Senedra |
|
(24.6.2017 9:34:46) Když to tady čtu..jsem si vzpomněla na jeden židovský vtip. Potká Kohn Roubíčka a ptá se :" tak jak si vedou, teď v krizi?" A Roubíček:" Ale, narazil jsem na kšeft - dělám slavičí paštiku." Kohn na to udiveně :" Slavičí paštiku, Roubíček, to musí být strašně drahé." Roubíček se pousměje a vysvětlí:" No, já to ředím půl na půl s koninou. Jeden slavík, jeden kůň."
|
|
|
|
|
Pam-pela |
|
(24.6.2017 14:18:38) Myslím, že všechno má nějaké cítění...všechno je živé...a všechno má svůj instinkt sebezáchovy - přežít. To je prostě tak udělané. Takže cit jo...nějaké vnímání, ale je to (podle mne) od jednoduchého cítění po velké emoce a prožívání, u člověka třeba spojené s rozumem.
Myslím si, že se zvířata a rosliny nebojí smrti jako lidi, že je pro ně přirozená...takže "zabití" - pokud je smyslupné, je asi v pořádku. Pokud není dotyčné mučeno, prodlužováno jeho bolestivé utrpení...pro...pro co vlastně?
Maso jím...ale nelíbí se mi, jak jsou některá zvířata chována, převážena, zabíjena...chybí tam často láska k životu, respekt, a soucit z jinými živými objekty. Zbytečně bych ničí utrpení nezvyšovala a neprodlužovala...ale myslím si, že celá příroda je vytvořena tak, že jedno se živí druhým.
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 14:24:15) Pam, možná je to i u lidí ....... lidé se většinou nebojí smrti, ale umírání, bolesti.
Je potřeba zachovat respekt ke každému životu.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(24.6.2017 14:41:14) "celá příroda je vytvořena tak, že jedno se živí druhým."
V podstatě ano, ale člověk už se svým počínáním z přírody těžce vymkl.
|
|
|
|
|
|
|
|
LenkaVa |
|
(24.6.2017 8:24:17) Možná alibismus, že šnek se méně brání ....... "nemluví", nedává najevo emoce ...
Proč kráva, proč prase ....... proč ne pes a kočka?
|
MrakovaK |
|
(24.6.2017 10:23:25) Lenko, podle mě šnek či ta ústřice mají asi jinak vyvinutý mozek, asi tolik nepřemýšlí, jako ta kráva nebo kočka. Nebo tráva, ta asi toho taky moc nevymyslí. Já v tom rozdíl vidím teda.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(24.6.2017 12:40:18) "Proč kráva, proč prase ....... proč ne pes a kočka?"
Správná otázka Inteligencí srovnatelná zvířata. Jen holt na některá padl los, že budou kamarádi, a na jiná padl los, že budou jídlo. Každý sám za sebe se nad tím může zamyslet a v kulturním stereotypu pokračovat nebo nepokračovat.
|
Bouřka |
|
(24.6.2017 13:39:32) Ono to není úplně o losu, tak nějak z principu ti býložravci jsou holt častěji potravou než predátoři. Pes a kočka byli domestikovaní zkrátka z jiného důvodu, než aby byli zrovna jídlem.
|
Ropucha + 2 |
|
(24.6.2017 13:58:01) Bouřko, tak ono je to v různých kulturách různé, podle toho, jaká zvířata bylo schůdné chovat a jakým způsobem bylo možné je využít. Já těm historickým praktickým hlediskům samozřejmě rozumím, nicméně v dnešní době už je to úplně jedno. V zajetí lze chovat ve velkém jakákoliv zvířata (a také se to dělá - pro potravinářský průmysl, pro farmaceutický průmysl, pro textilní průmysl, pro zábavu ...) a všechno je to jen stereotyp, potažmo byznys.
|
Bouřka |
|
(24.6.2017 16:38:50) Anett, ani ne, naprostá většina domestikovaných zvířat jsou býložravci, ať už je to kdekoliv. Chovat masožravce je poměrně náročné. I při lovu pro potravu je výhodnější zaměřit se býložravce. Maso z predátorů se jedlo spíš jako byprodukt lovu z jiných důvodů. To, že spíš jíme tu krávu než psa má poměrně značné opodstatnění a není o jen o nějakém losu a náhodě.
|
|
|
|
|
|
|