| Hanka 75 | 
 |
(8.3.2017 13:00:49) Mám doma batáty, dávám je péct do trouby, okořením, osolím, potřu olejem... (jestli někdo máte oblívený recept, tak budu ráda, můžete vložit - máme je rádi a jsou jestli se nepletu nebo infomrace nejsou špatné zdravé). Aľe nejsem si jistá, mám je loupat či neloupat ? Asi hlavně jestli nejsou něčím stříkané. Já dosud nikdy neloupala, jen umyla.
|
| Katka. | 
 |
(8.3.2017 14:21:50) Batáty pečené v troubě neloupu. Omyju, nakrájím, položím na plech (na pečící papír) , zakápnu olivovým olejem, posypu mořskou hrubou solí, posypu čerstvým rozmarýnem a peču. Miluju k tomu restovaného lososa a špenát. Vynikající je i pyré, kaše (i napůl s bramborama, nebo s celerem, s mrkví...)
|
| Piggy | 
 |
(8.3.2017 15:52:33) I když mají suky, či nevypadají moc vzhledně? Aspon takové u nás v obchodě jsou takové - velké (tak 400-500 g 1 batáta)... Neuimím si představit krájet na měsíčky..
|
| Katka. | 
 |
(8.3.2017 18:07:03) Když koupím velkej batát, tak ho neloupu a nakrájím, jak to jde. Buď na velké "měsíce" , nebo na kostky...
|
|
|
|
| DaVinci | 
 |
(8.3.2017 15:47:33) Nakrájet na měsíčky, obalit plátkem slaniny, na pečícím papíru upéct. Na Silvestra jsem dělala toto:
http://fresh.iprima.cz/recepty/krupave-batatove-chipsy
a mělo to velký úspěch. Jinak klasicky batátové pyré.
|
|
| Koliha velká | 
 |
(8.3.2017 19:14:33) Batáty miluju. Kromě pečených v troubě je loupu. Mám ráda polévku s batáty a quinoou podle Apetitu http://www.apetitonline.cz/recept/polevka-s-quinoou-a-bataty Ten speck a špenát ani není třeba. Dobrá je kombinace cizrny a batát, černé čočky a batát... cizrnu beru plechovkovou, černou čočku vařím vedle. Pak se všechno smíchá dohromady a dusí se ve vývaru (dávám Knorr bujón), k tomu loupaná rajčata, je to takové exotické, takže se hodí "orientální" koření, římský kmín, zázvor, skořice, kardamom. Dělám woso ragů, to je taková africká varianta buřguláše Na cibuli se dá zatáhnout maso (hovězí), přidá se zelenina (mrkev, petržel, rajčata), podusí se a když je maso měkké, před koncem se přidají nakrájené batáty, aby se nerozvařily. Sympatické je, že je to z jednoho hrnce
|
|
| Edysha | 
 |
(8.3.2017 19:52:32) Loupu vzdy. Dneska nevis, cim vsim to strikaji a zda to smyjes vodou.
|
| Jarmilka. | 
 |
(9.3.2017 1:51:40) Jakože pod zemí permoníci nastříkají hlízy 😂
|
| Edysha | 
 |
(9.3.2017 5:15:54) No treba brambory se ve skladech strikaji, aby tolik neklicily. Tipla bych si, ze bataty se budou strikat i necim proti plisni, aby cestou vydrzely.
|
| Hanka 75 | 
 |
(9.3.2017 5:52:38) Brambory se stříkají a čím ? Myslela jsem, že se jen uchovávají v určité teplotě, vlhkosti a v temnu..
|
| Edysha | 
 |
(9.3.2017 19:46:33) Taky me to prekvapilo, kdyz jsem o tom cetla. Vim, ze u nas povoleny jen chemicke retardanty (tj. omezovace kliceni), existuji i prirodni. Ale kdo a jak je pouziva to netusim. Od te doby vzdy brambory loupu.
|
|
|
|
|
|
| Hanka 75 | 
 |
(9.3.2017 4:26:04) díky za rady i za recepty, určitě postupně vyzkouším
|
|
|