Yuki 00,03,07 |
|
(5.10.2016 17:08:52) Prosím o radu
_Očekávám hodně důležitou návštěvu. Nepijeme kávu, takže ji samozřejmě nemám doma, ale hlavně ji neumím připravit. Takže nabídnu čaj - toho mám doma dost a velice ráda si přikoupím další :)
Jen nevím, jak na to. Asi těžko návštěvě nabídnu ze své dvoulitrové konve, určitě nevyloupnu kostku citronu z mrazáku :)) ale jak na to správně?
A prosím od začátku, takže kolik druhů nabídnout k výběru, ukázat nebo jen říct? dát jen vodu jak v hospodě a sáček s čajem zvlášť? já fakt nevím, nějak mě to vykolejilo :(
Co vím jistě - nebudu nabízet sypaný čaj, bude to návštěva na půl hodiny, max na hodinu (doufám, že ta půlhodina bude stačit, mně teda určitě). Jsou to lidi, který neznám, pravděpodobně dva, a jsou pro naši rodinu důležití. Prostě přátelský pokec s neznámýma lidma. A co k tomu čaji? budu mít možná ještě zákusky od oslavy, pokud přijdou na začátku týdne, ale od středy dál už nevím, co nabídnout k tomu čaji.
|
Kukurice29+3. |
|
(5.10.2016 17:13:21) k čaji dávám sušenky. jinak já bych asi nabídla kvetoucí čaj. Lidi to mají rádi a vypadá to dobře. Jinak bych to podala asi jako v hospode.
|
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(5.10.2016 17:20:23) Servírovala bych nějaký pikwick (nebo jak se to píše), prostě jednotlivě balené pytlíky, extra s hrnkem s horkou vodou a talířkem na odložení vymačkaného pytlíku, lžičku a k tomu cukr v cukřence nebo mističce. A k tomu nějakou mňamku na zakousnutí. Většinou se návštěv ptám, jaký čaj chtějí, černý, zelený, ovocný, roibos, čajů mám dost.
|
|
Lei |
|
(5.10.2016 17:30:07) Čajový obřad neovládám, čili bych si na nic nehrála. Ideálně, pokud by oba měli chuť na stejný druh čaje, bych uvařila konvičku sypaného a tu pak rozlévala. Kdybych nabízela čaj sáčkový, pak nějaký dobrý, Harney and Sons, Dilmah, Eilles...koupila bych je v lepším obchodě s čajem, černý, zelený, ovocný, od každého jednu krabičku. Rozdíl je velký, pytlíky levných čajů obsahují spíš prach než čajové lístky, levné ovocné jsou většinou kyselé jak šťovík. Ty lepší bývají v těch mušelínových sáčcích, to taky hezky vypadá.
Na stůl pak nezapomenout odkládací mističku na sáčky , med, cukr, pokud černý čaj, pak citron na klínky.
K tomu nějaký drobnější zákusek, čajové pečivo, misku dobrých nesolených ořechů a sušeného ovoce...na půl hodiny podle mne akorát.
|
Lei |
|
(5.10.2016 17:33:08) Ještě mne napadlo, že naše návštěvy mají rády bylinkové čaje z bylinek, co si sami pěstujeme, hlavně mateřídouškový. Je to taková alternativa. Nebo teď za chladných dnů můžeš nabídnout zázvorový s citronem a medem. Záleží na tom, jak moc oficiální to bude a jak přístupní návrhům budou ti hosté.
Jo, a pytlíkový bych také řešila donesením horké vody a sáčku na podšálku.
|
|
|
Vítr z hor |
|
(5.10.2016 17:33:09) Kdyz uz teda pytliky, tak urcite dat vybrat z ruznych druhu z nejake pekne krabicky/dozy atd. - jednotlive balene. Problem je horka voda, bo musis pouzit co nejteplejsi (co nejbliz varu). Prinest elegantne hrnky s horkou vodou neni dobre, protoze nez to prelejes, dorazis ke stolu a host si v tom oplachne pytlik, je to moc vychladle.
Co mas proti sypanemu? Das sitko do konvice, prelijes, vylouhujes, mezitim neservirujes hrnky, vyndas sitko a mas mnohem lepsi caj. A jestli chces frajerit, tak das na stul konvicku s mlekem, par drobnych sladkych zakusku a napr. minisendvicu (treba uplne normalni sunkove z toustoveho chleba, orezat kurky, rozkrojit napric pripadne krizem).
|
|
Ája Fíková |
|
(5.10.2016 17:35:57) Když je to důležitá návštěva, co když bude chtít kávu? Já vím, je to OT, ale přesto....
|
Bouřka |
|
(5.10.2016 17:48:39) Tak se bude muset smířit s tím, že není v restauraci a kafe není. Ono totiž v domácnosti, kde se kafe nepije, na něj nebývají vybavení a pak už zbývají varianty turek a instant, což asi není to pravý vořechový.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(5.10.2016 17:53:58) Já bych to instantní koupila, někdo nepije čaj žádný.
|
Bouřka |
|
(5.10.2016 18:04:35) Vždycky může ještě nabídnout vodu, minerálku...instantní bych koupila, pokud ho pak má kde udat. A hromada lidí si dá raději čaj než instantní kafe.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(5.10.2016 18:07:55) Já to chápu, kafe nepiju, taky jenom čaj. Ale znám lidi, co čaj pijou jenom při nemoci. Já mám doma menší čajovnu, takže pytlíkatý bych nenabízela. Koupila bych různé sypané a na luhování jednorázové sáčky třeba z DM.
|
|
|
|
|
|
Saamajna |
|
(5.10.2016 17:36:06) Zeptat se, jaky caj si preji a udelat ho spravne davkovanej do predehrate hezke cajove konvice. Cajovy servis na stul, cukrenku, mleko v konvicce, vymackana citronova stava do male konvicky, popr. misticka s medem s medovou "lzickou". Cajovou konvici postavit na cajovou svicku a to cely na stul, pokud mozno na stranu stolu, ne primo doprostred. Maly talirek kazdemu a doprostred stolu naaranzovat ruzny dobry susenky.
|
Vítr z hor |
|
(5.10.2016 17:50:38) No jo, vzdycky zapomenu, ze lidi sladej
|
|
|
Markéta |
|
(5.10.2016 17:43:26) A oni pijou čaj?
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(5.10.2016 17:51:48) Od středy dál, asi budeš muset nějaký zákusky koupit. Nebo sušeky, třeba polomáčené nebo čokopiškoty.
|
|
77kraska |
|
(5.10.2016 18:01:03) ja mam doma takovou tu skatuli s ruznymi caji, drevenou, drahou, dostala jsem ji jednou k narozeninam...ale nechci machrovat, zakladatelka ji asi nema
pokud bych ji nemela, dala bych na hezky tac nebo talirek na vyber nekolik ruznych caju v pytlikach, papirovych...a pak bych nalevala horkou vodu, to bych si jeste musela promyslet
do konvice delam caj jen mezi prateli, u kterych vim, ze piji caj stejny jako ja...zrovna nedavno jsem nabidla na oslave, ze tedy udelam cerny caj do konvice, ale lidi najednou protestovali, ze chteji ovocny, ktery ja nemam rada, takze jsem se zase poucila, ze lepsi je dat kazdemu vodu a pytlik
|
|
kosatka2 |
|
(5.10.2016 18:01:20) Jestli jste čajoví, blejskla bych se jim nějakým speciálním, ale ne extravagantním čajem, a správnou přípravou. Udělala bych čaj normálně do konvice, zeptala se, jestli chtějí černý, zelený, apod. a jaký druh. Nebo navrhla a doporučila nějaký vlastní speciální a servírovala ho tak, jak se patří, s vhodným nádobím.
pytlíčky mi přijdou vždy takové nechutné, hospodské, já si i v kavárnách ráda objednávám sypaný do konvičky.
Ale bacha, některé návštěvy vyloženě kafe vyžadují, takže bych se jistila tím, že bych nějaké měla v záloze. Taky neumím kafe s láskou připravit, vždy ho dělá můj muž, já tu mám pro jistotu odměrku a french press (nebo jak se to jmenuje). Nebo udělám kafe do malé konvičky a k tomu podávám horkou vodu na dolití. Pěkné je mít mléko/smetanu přelitou do mlíčenky, tetrapak na svátečním stole je hnusný.
K čaji servíruju ořechy a sušené ovoce, či nějaké sušenky, oplatky a pod., tak bych vybrala nějaké zajímavé. Návštěvy se nejraději vrhají po mandlích.
|
77kraska |
|
(5.10.2016 18:03:43) ja mam taky zkusenost, ze nekteri lidi hodne jedou v kafi a vypiji jich denne pet a na navsteve si nic jineho nedaji
|
|
|
Fren |
|
(5.10.2016 18:01:31) já bych si s nima dala sraz v restauraci
|
|
77kraska |
|
(5.10.2016 18:05:36) caj do mleka, pry....ale nikdy jsem to nazivo nevidela
|
angrešt |
|
(5.10.2016 18:42:35) Jj, čaj do mléka. Je to chutnější. Když se mléko nalije do horkého čaje, tak se prudce spaří a získá takovou převařenou pachuŤ. Obráceně, čaj do mléka, přibývá horkého čaje do toho mléka postupně a tak se mléko neohřeje tak prudce a chutná sladčeji, prostě jako mléko.
|
Vítr z hor |
|
(5.10.2016 18:52:06) S cajem a mlikem je to vosajstlich, jedna verze je spolecensky spravne a druha je chutna. Hezky to popisuje Douglas Adams:
http://www.h-tea-o.net/newsletter/G001DouglasAdams/teatalk/
|
|
Len |
|
(5.10.2016 18:54:06) Moje tchyne treba trva na priprave mirne tepleho mleka do hrnku, do toho pytlik caje a pak na to varici vodu. Jeji pritel zase chce vodu primo na caj a do toho pak mleko, studene. Osobne rozdil neznam, caj s mlekem nepiju
|
Vítr z hor |
|
(5.10.2016 19:05:46) No vida. To je jak kdyz si banda remeslniku objednava turka - kazdy ho pije jinak
(Jeden lzicku kafe, "jsem po infarktu", "dejte mi dve, at to neni culifinda", "vodu do pulky a dolejt mlikem", "prosil bych do skla a dve kostky cukru"... proste kazdy ma svyho spravnyho turka.)
|
Senedra |
|
(5.10.2016 19:09:38) veveru, u nás se podobným způsobem jí krupicová kaše - jeden člen rodiny zásadně do hluboké misky a malou lžičkou vyjídá, druhý chce velký mělký talíř a polévkovou lžíci, daší nechce kakao na posyp, ale cukr se skořicí....
|
|
|
|
|
|
Senedra |
|
(5.10.2016 18:46:41) Madelin, doufám, že si zdůvodnění dobře pamatuji. Údajně anglické vyšší vrstvy měly čajový servis z tenkého porcelánu a aby ho horký čaj neponičil, tak nejdřív se nalévala trocha mléka, která horký čj zchladila. Nižší vrstvy měly hrnky třeba z kameniny, nebylo potřeba nic chladit, tak se lilo mléko do čaje.
|
angrešt |
|
(5.10.2016 19:40:38) Senedro, tohle zní logicky.
|
|
|
|