Černá kronika |
|
(10.3.2016 11:15:54) Lidl propaguje sušenky bez palmového oleje. Mají tři druhy za 14,90 Kč. Dnes jsem je koupila na zkoušku, zatím neochutnala. Obsahují kokosový tuk. Jak je to s tímto tukem? Je zdravější než palmový?
|
Fren |
|
(10.3.2016 11:32:32) stále platí jedno a to samé: nic se nemá přehánět
|
Puma |
|
(10.3.2016 11:37:43) Fren, jenže to si často říkají lidi pohybující se už v extrému (aniž by to tušili) a v rámci extrému hledají střed.
|
|
|
sarmi |
|
(10.3.2016 11:34:19) a on je palmovy zdravy? on je hlavne levny, proto je to takovy hit vyrobcu. kaceni kvuli kokosovym plantazim se tusim nekona, ale muzu se plest...
|
Černá kronika |
|
(10.3.2016 11:45:54) No palmový zdravý není, proto se ptám, jestli je kokosový zdravější. Palmový je počítám z palmy a kokosový je z kokosu-plodu. Že by byl rozdíl jen ekologický, ale složení jako takový stejný?
|
kambala pláááckááá |
|
(10.3.2016 11:57:38) to je úplně jiná palma prosimtě.
kokosová a olejná
|
Černá kronika |
|
(10.3.2016 12:19:25) No jo, člověk se pořád učí
|
Lady V. |
|
(10.3.2016 12:21:24) http://www.rodina.cz/nazor17704691.htm
Viz názor Angreštky z r. 2014
|
angrešt |
|
(11.3.2016 8:10:23) Vidím se tu citovaná:) Tedy o 2 roky později (psala jsem to jinam, kopíruju): Můj obor není zrovna tohle, ale podle toho, co tak nějak marginálně sleduju, neexistuje žádná dostatečně validní studie, která by prokázala kauzální vztah mezi konzumací nasycených mastných kyselin a zvýšením kardiovaskulárního rizika (o tom, že není kauzální hladina cholesterolu, se ví už leta a to snad už opravdu nikdo nikde netvrdí). Není ani prokázáno, že by konzumace nasycených mastných kyselin byla kauzální pro zvýšení hladiny cholesterolu. V posledních letech se jeví, že by to mohlo být spíše právě naopak. Zvýšené KV riziko (via aterosklerosa) je totiž důsledkem zánětu endotelu. ALe ono to v posledních letech vypadá, že nasycené MK zrovinka ani náhodou zánět endotelu nezpůsobují. A zato ho daleko spíše způsobují (možná) omega-6 nenasycené kyseliny (z nadbytku konzumace rostlinných olejů některých typů) a víceméně skoro jistě glykované sloučeniny, které vznikají jako důsledek častých a vysokých přechodných postprandiálních glykemií kvůli nesmírně přehnané konzumaci sacharidů. Ostatně, i když se vybodnem na kauzalitu (která se prokazuje zatraceně těžko) a vrátíme se k pouhé korelaci, tak dieta s nízkým obsahem nasycených MK a zvýšením konzumace sacharidů (to ej to neustálé "jezte sýry s nízkým obsahem tuku, tenký plátek na celozrnný rohlík) se zdá korelovat se zvýšením KV rizika. tOTO ZATÍM NENÍ ÚPLNĚ BYTELNÉ SDĚLENÍ! Sleduju to jen tak okrajově, opravdu.
Suma sumárum, neexistuje (co můj přehled sahá) v současné době žádný solidní důkaz, že by palmový tuk byl pro člověka nějakým způsobem zdravotně škodlivý.
|
Puma |
|
(11.3.2016 9:23:11) "Suma sumárum, neexistuje (co můj přehled sahá) v současné době žádný solidní důkaz, že by palmový tuk byl pro člověka nějakým způsobem zdravotně škodlivý."
Nemusí být škodlivý, ale nijak zvlášť výživově hodnotný není, co se lze dočíst - na rozdíl od některých jiných běžně dostupných tuků.
|
angrešt |
|
(11.3.2016 9:37:37) No tak výživný je docela dost,jako ostatně každý tuk :)
Přirozeně navíc obsahuje hodně rozpuštěnho karotenu, což mu, krom energetické hodnoty, přidává i příspěvek v oblasti vitamínů.
Není to tuk, který bychom ve výživě potřebovali. Esenciální MK z něj neutáhnem, tuky jako energetický zdroj a kartoeny taky můžeme získávst jinde. Ale když je tu otázka na porovnání palmového a kokosového, tak ty jsou složením dost příbuzné a valný rozdíl mezi nimi není. Kokosový je na tom trošku líp, obsahuje i laurovou, no ale že by to nějak vytrhla, to ne. Ve výživě nepotřebujem víceméně ani jeden, a zároveň ve výživě víceméně nevadí ani jeden, s tm, že ale potřebujem jiné tuky, které ty esenciální MK obsahují.
|
Puma |
|
(11.3.2016 11:41:58) "No tak výživný je docela dost,jako ostatně každý tuk :)"
Blbě se vyjadřuju, ale šlo mi o jeho další prospěšnost, a to si rozepsala. Díky
A ještě jsem měla v hlavě něco, na co se tě chci zeptat a čekala jsem, až tě uvidím v nějaké diskuzi a nemůžu si vzpomenout...
|
|
|
|
|
|
kambala pláááckááá |
|
(10.3.2016 12:21:35) to víš, palem je strašně moc druhů. palma je označení asi jako strom :)
|
|
|
|
|
adelaide k. |
|
(10.3.2016 11:59:00) A co je na palmovém nezdravého?
|
Binturongg |
|
(10.3.2016 12:11:46) adelaide - třeba nemocní a umírající lidé a děti, kteří žijí týdny a týdny těsně vedle požárů, upálení orangutani a zvířata z pralesů atp.
A sám o sobě zdravý nijak není, zkus zagooglit.
|
Martina, 3 synové |
|
(10.3.2016 12:28:34) Palmový rostlinný tuk přitom sám o sobě není ztělesněním zla. "Palmový tuk je jednoznačně zdravější než tuky s trans mastnými kyselinami z řepky nebo slunečnice. Záleží ale, jak se na celý problém díváte. Jestli z hlediska zdraví evropské populace, nebo z pohledu globální ekologické situace," přemítá profesorka Jana Dostálová. Jasnou odpověď, zda palmový olej patří do evropské kuchyně, proto zatím nemá. "Doufám, že v brzké budoucnosti bude možné palmový olej nahradit domácími tuky a oleji technologicky zpracovanými tak, aby neobsahovaly trans mastné kyseliny a nebyly příliš drahé," věří, že chemici a tukový průmysl mohou indonéskou katastrofu minimálně zbrzdit.
http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/palmovy-olej-neni-zabijakem-cev-nici-vsak-indonesii_364680.html
|
Binturongg |
|
(10.3.2016 14:27:07) Martino - to záleží na každém z nás, jak se bude chovat k přírodě, a které cesty zvolí. Samosebou, že palmový olej není jed, ale výhra také ne - článků pro a proti je milión - nejspíš podle toho, kdo si co doopravdy zjistí nebo zaplatí.
Jisté je, že je to hlavně ekologický průser a z principu ho kupovat nebudu a snažím se číst etikety.
Pokud to však někomu nevadí, je to pochopitelně jeho věc. Každý z nás dělá vůči přírodě nějaké fuj věci
|
Martina, 3 synové |
|
(10.3.2016 14:31:54) Každý z nás dělá vůči přírodě nějaké fuj věci.
Výroba každého tuku je neekologická nebo neetická: máslo, sádlo, řepka, soja, slunečnice - to si moc nevybereš. Snad jen ty olivy, možná.
|
|
|
|
|
Lady V. |
|
(10.3.2016 12:13:46) Ale pořád starší nasycenými mastnými kyselinami, ale to už jaksi není delší dobu aktuální. Palmový olej se používá do spousty jídel (například v africké kuchyni), není to žádný jed.
|
|
|
Černá kronika |
|
(10.3.2016 12:45:29) Jenže kokos je plod, který utrhneš a palmu tím neničíš. Já si představuju palmový olej tak, že je nějak narušený kmen palmy, který odumře.
|
Lady V. |
|
(10.3.2016 13:12:53) Tam je úplně jiný výnos a pěstování. Kokosová palma není zdaleka tak úrodná jako palma olejná, navíc potřebuje mnohem delší dobu než nese plody a taky mnohem míň vyčerpává půdu. Kokosák nemůže z těchto důvodů palmáč nikdy plně nahradit. Ekologický vliv je samozřejmě i u kokosového oleje špatný (stejně jako u všech tropických a exotických plodin, které si necháváme dovážet)
|
|
Martina, 3 synové |
|
(10.3.2016 13:13:20) že je nějak narušený kmen palmy, který odumře.
Ne. Tuk se získává normálně z plodů.
|
|
|
|
ALL |
|
(10.3.2016 20:58:19) Odmítání palmového tuku nesouvisí se zdravím, ale se životním prostředím.
|
|
|
louda |
|
(10.3.2016 21:18:36) Logicka uvaha - nebudem-li kupovat palmovy, zacne se pestovat treba kokosovy, na tech stejnych pozemcich. Hlavni problem tam je s nevyjasnenym vlastnictvim pudy a nefunkcni ochranou prirody. Neni to nikoho, tak se z toho kazdy snazi vyzdimat co nejvic. Tragedie obecni pastviny. Obavam se, ze tomu kampane proti palmaci nepomuzou. Najde se jiny zpusob, jak pudu vyuzit a zpenezit.
|
|
|