| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Glukózo-fruktózový sirup místo cukru

 Celkem 37 názorů.
 Pam-pela 


Téma: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 21:30:27)
Všimla jsem si, že v mnoha nápojích - možná u nás už ve všech? - je nahrazen klasický cukr glukózo-fruktózovým sirupem.
Asi bych to nezaznamenala chuťově, ale mrkla jsem nedávno na video z cukrovaru - výroba cukru a v závěru tam říkali, že velkým odběratelem byla Coca Cola, ale že nahradili cukr tímto sirupem. Pepsi že ještě sladí svoje nápoje cukrem.
Tak už taky ne :o), i Pepsi má tenhle sirup. I můj oblíbený Tonic.
A sirup do šťáv je také všechen slazen tímto sirupem.
Sladkých nápojů doma nevypijeme tak moc - ale stejně by mě zajímalo, co se to děje.
V Polsku a Německu (co jsem si zatím všimla) je v Cole a Pepsi stále ještě cukr ...v sirupech převážná většina cukru (je uveden na 1. místě).

Letmo jsem prošla pár článků kolem tohoto sirupu - třeba tady: http://evzenajanovska.blog.idnes.cz/c/401323/Glukozo-fruktozovy-sirup-pro-nase-zdravi.html

Nejsem odborník a nemám na to vyhraněný názor - ale tak nějak si říkám, co se to zase děje?
Jeden výrobce začne a hup - používají to všichni. Bude to levnější, zřejmě.
Možná to vypadá zdravěji než cukr, ale vypadá to, že není.
Vadí mi tam ta možnost geneticky modifikované kukuřice, to tedy silně, k tomu mám odpor.

Přijde mi, že když poslední dobou lidi moc nekupují umělá sladidla (tedy kupují nápoje bez sladidel), přešlo se zas na něco jiného. A ani si člověk nemůže vybrat.
Včera jsem měla v ruce kyselé okurky, které velkým písmem hlásaly, že je v nich cukr a ne umělé sladidlo. No hurá, jedna z mála výjimek, že se to musí napsat i na sklenici!

Co si o tom myslíte?
 Yuki 00,03,07 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 21:54:02)
já zatím neřeším glukozovo fruktozový cukr, halvně proto, že slazený nápoje nekupuju, naštěstí máme domácí sirupy

ale když náodou potřebuju pití koupit, nejvíc n´mi vadí umělá sladidla, je to hnusný a je to nezdravý, aspartam pravděpodobně škodí, v tom minimnožství jednou za čas by mi to asi neublížilo, ale mně je to odporný, já tu chuť opravdu nesnesu, takže už kupuju i v nouzi jenom vodu
a aspartam v kyselých rybičkách mě vytáčí strašně, proč to tam cpou? a proč je vlastně aspartam tam, kde je i cukr? jenom aby to bylo ještě sladší, no fujtajbl

a i jiný sladidla mi nechutnají, ale na tu pachuť vede aspartam, to už radši ten glukofrokto sirup, i když nejlepší je cukr
 Pam-pela 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:00:17)
Yuki, aspartam poznám chuťově i čichem zcela spolehlivě a nikdy jsme ho nekupovali, ten nekonzumujeme. Ale tomu se vyhnout dá, i když co se týká nakládané zeleniny, musím číst složení.
Kyselé rybičky jsou všechny se sladidlem ~:(.

Šťávu z vody a sirupu pije dcera...nedá si to vymluvit, jinak všichni pijeme vodu z vodovodu.
Slazené nápoje občas, občas dostanu chuť na Colu nebo na ten TONIC.
Ale včera jsem vybírala šťávu a pouhý cukr nebyl v žádné! To mě překvapilo, byl to zřejmě takový rychlý přesun výrobců od cukru k G-F sirupu.

 Yuki 00,03,07 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:05:10)
jedny rybičky jsou bez sladidel, nevím ale teĎ ,kdo je vyrábí, ale jsou
 Yuki 00,03,07 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:07:07)
http://www.zdravapotravina.cz/ryby/varmuza-zavinace-delimax
 Pam-pela 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:08:49)
Jé, Yuki, děkuju, mrknu po nich, mám zavináče moc ráda...
 Yuki 00,03,07 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:10:49)
já taky a právě jsem na ně dostala strašnou chuť
:)))
 Pam-pela 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:13:36)
:o), jo, je to zvláštní, já taky a občas tam zkousnu i to sladidlo...a dneska manžel říká nad olejovkama - to je divný, vždycky jím v zimě rybičky a piju čaj :o). Že by zvýšená potřeba jódu?
 Yuki 00,03,07 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:18:26)
taky mám sezénní jídla, v létě jogurt, v zimě téměř vůbec, v zimě tuky, rybičky, bůček s cibulí - to mě v létě ani nenapdne
 Pam-pela 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:07:37)
Yuki, kdyby sis vzpomněla aspoň, jak vypadají - ve sklenici, v plastu, placaté, zatočené. :-)
Nebo budu hledat pečlivěji.
 Yuki 00,03,07 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:08:45)
ale pozor, podobně vypadají i ty s aspartamem, tak čti složení
 . . 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 21:57:34)
No, o fruktóze nemám iluze... ale pokud vypiješ skleničku sladké limonády za týden, je to skoro jedno.

Kromě ztučnění jater jsem dále četla o tom, že podporuje záněty všeho druhu.

Co je možná hodno pozornosti, že ovocné džusy mají stejný efekt (po litrech, samozřejmě).
 Pam-pela 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:03:56)
Slupko, o to mi úplně nejde, my toho fakt nevypijeme moc - spíš mě zaujal ten rychlý přesun od cukru ke G-F sirupu všech výrobců slazených limonád a šťáv. Nebo všech, co jsem zatím našla.
A pokud se to osvědčí, bude ten sirup asi i jinde místo cukru, prostě opět náhražka?
Aspartam poznám, tenhle sirup ne, přijde mi chuťově identický.
Asi bude levnější, než cukr...ale šťávy a limči stojí pořád stejně.
Nebo proč teda?
 . . 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:11:34)
Jo, je to levnější, proto na to všichni přecházejí (výrobek nezlevní, zvýší zisk).

Blbé je, že fruktóza je horší, než normální cukr. A glukóza je tedy neškodná (čistý zdroj superrychlé energie), ale rychle vyhazuje inzulín, takže taky nicmoc.
 . . 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:25:27)
Maargitt, fruktóza je jednoduchý cukr.
 Pam-pela 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:14:44)
nj, margit, ale cukr je stále k dispozici (a já chci normální cukr!)...pole nemám ~d~
 Pam-pela 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:53:05)
maargit, ale právě - cena těch výrobků se nezměnila. Myslíš - zbytečně drahá výroba a menší zisk? ~;)
Tak to rozhodně.
 . . 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:22:04)
Tak zrovna u g-f sirupu je poměrně snadná cesta - není třeba konzumovat nic, v čem je. Sladké limonády např. nepřinášejí nic potřebného, jen chuťový požitek. Jde o zvyk. Různé výrobky, kde se cukr nahrazuje kdečím, jsou obvykle také naprosto zbytné v jídelníčku.

A vlastně jakýkoli výrobek, ve kterém je přidaný cukr. Jde "jen" o chuť - teď nás čeká všechno to výtečné vánoční cukroví, ale popravdě ho přeci nejíme, abychom přijali dostatek minerálů, vitamínů, dalších živin a energie, ale čistě jen a pouze proto, že nám chutná, je to tradice, zvyk, svátečno. Proč ale běžně, třeba denně jíst např. sladké pečivo, nebo dokonce sušenky? Zbytečná věc.
 Yuki 00,03,07 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:30:06)
slupko, ale zrovan třeba ty rybičky si dám ráda, jistže je mít není nutný, ale člověk nejí jenom proto, že musí, taky občas chci změnu, a když už ty rybičky stojí tolik peněz, tak chci takový, který mi chutnají
 . . 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:36:06)
Tak zrovna rybičky mají i jiné přínosy, než že chutnaj, aspartam v nich je podraz na zdravou stravu, a pokud se tam přidává cukr, tak ho moc asi není, nebo jo? Kolik může být nacpáno cukru v sardinkách ve vl. šťávě nebo v oleji?!? (nějaký protlaky apod. už jsou asi jinde...)
 Yuki 00,03,07 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:41:29)
no právě proto, že ty ryby mají i jiný přínos než je chuť, tak mi tam ten aspartam opravdu vadí, i kdyby mi náhodou nevadil na chuť
v sardinkách není, myslela jsme ty zavináče, tam to cpou skoro všichni výrobci
 Pam-pela 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 22:51:50)
Přesně, Yuki, mně tam vadí aspartam chuťově, jinak se mu úspěšně vyhýbám, protože mi vadí - má chuťový "ocásek".
A hlavně, když chci sladký, dám si cukr úplně klidně - proč ne, nehrotím to, necpem se tím od rána do večera.
Sušenky nepotřebuju, beztak není většina z nich k jídlu, čokoláda Milka je mi taky odporná od určité doby, tak si prostě občas koupím třeba malou kolu...s x kostkami cukru - ale prostě cukru!
Jo - a na vánoční cukroví se těším :o), bude tam cukr i máslo :-), vím, co do něj dávám ~;).

Vám fakt nevadí, že se složení "tradičních" věcí k jídlu tak jakoby nenápadně mění? Obal zůstává, cena zůstává, složení je jiné - plíživě, nenápadně.
 Yuki 00,03,07 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 23:24:18)
kdyby měl aspartam ocásek, tak dejme tomu, ale on má ocas, kterýho se nedá zbavit :(

taky mám ráda jídlo, u krterýho znám složení a nedobrý nejím ani nedávám dětem
ty změny složení jsou něco, co považuju za klamání spotřebitele a většinou po zjis´štění, proč mi to najednou nechutná přestanu výrobek kupovat, jen na to zálibně mrknu v obchodě, jestli náhodou nenízase původní složení a vrátím do regálu
kvalitní čokoláda je sice drahá, ale bez nechutností
 Pam-pela 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 23:53:08)
jj, ocas ~:-D
Když mně se tak nechce prohlížet neustále složení běžně kupovaných potravin - zaprvé je to malinkaté písmo, na který skoro už ani nevidím ~k~ a za druhé to prodlužuje dobu nákupu.

Mám pocit, že si to tu prostě ti výrobci risknou - Čech prostě sežere všecko ~l~.
Jinak nechápu, proč složení výrobku je jiné u nás a jiné ve vedlejším Polsku nebo Německu.

 Ropucha + 2 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(11.12.2015 11:59:31)
Pam-pelo, také mi vadí, že se mění složení tradičních potravin a dále mi vadí přislazování potravin, které podle mě vůbec nasládlé být nepotřebují.
Bohužel je to asi nějaký trend, např. v USA je prý problém sehnat jakoukoliv potravinu bez obsahu cukru, včetně třeba základního pečiva (prodávám, jak jsem koupila, třeba mi to někdo na základě vlastní zkušenosti vyvrátí). Ale mám nepříjemný pocit, že k něčemu takovému směřujeme :-( Dobré, poctivé, chemicky ani jinak nevhodně nepřichucované potraviny se dneska přesouvají do kategorie "něco extra" a podle toho vypadá jejich cena :-( Ne že by se nedaly sehnat, ale nepřipadá mi v pořádku, že je člověk musí složitě hledat.
 daba+holčička 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 23:10:12)
do okurek se dává sladidlo, protože jsou prý pak křupavé - nezměknou, jinak sladidla nekupuju
 Pam-pela 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 23:15:00)
Dabo, tohle vysvětlení výrobců u mě neprojde :-)...nejkřupavější a nejlepší se mi zdají korničonky (nebo jak se jmenují přesně) z Kauflandu a ty jsou - nebo teda byly - s cukrem.

Hele, dokonce jsem je i našla:
http://www.aktualniletaky.cz/al/5944-kaufland-akcni-letak/kaufland-letak-5944-strana-19.html
 Yuki 00,03,07 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 23:26:00)
okurky děláme vlatní, dřív jsme dávali sacharin, nevím proč, teď už jenom cukr, stejnou dávku jakou dřív k tomu sacharinu a chutnají stejně
toho sacharinu se dávalo pár kuliček, myslím, že v tom množství nemohl být ani poznat, ale v receptu to tak bylo
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 23:43:13)
kéž by raději dávali gf sirup místo náhradních sladidel... mně je po nich spolehlivě špatně, stačí sklenička limonády se sladidlem a o křeče a následný průjem mám postaráno, takže mi nezbývá, než číst a číst... kdo se o to nezajímá, nevěřil by, kde všude se dají najít... nejen nápoje, sirupy, sladkosti, žvýkačky nebo třeba už zmíněné kyselé ryby, jogurty, nakládaná zelenina, ale třeba také velké množství léků - zkuste si koupit něco na bolení v krku, aby tam nebyla sladidla... o lécích pro děti ani nemluvím, tam je to celá plejáda barviv, sladidel a příchutí ~a~
 Pam-pela 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(10.12.2015 23:56:42)
Rose, jo.
A důvod?
Že to není zdravé, ale naopak, to už se přece ví dávno...a proč vpašují k normálnímu cukru kus sladidla, to nechápu už vůbec.
Je to skryté.
A já si asi budu muset nosit k nákupům i lupu ~q~~k~.
 Yuki 00,03,07 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(11.12.2015 0:18:37)
jj, pastilky proti bolení v krku, i tam to nacpali, spolu s cukrem pokud možno,l aby to nebylo pro nikoho ~a~
 Yuki 00,03,07 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(11.12.2015 0:18:38)
jj, pastilky proti bolení v krku, i tam to nacpali, spolu s cukrem pokud možno,l aby to nebylo pro nikoho ~a~
 withep 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(11.12.2015 6:08:25)
Myslím, že pořád ještě existují sirupy slazené cukrem. Občas dětem nějaký koupím (párkrát ho vycintají po stole a po zemi, a jsou zase na čas o vodě). Cukr zdravý není, g-f sirup zdravější nebude, ale nijak zvlášť ho teď neřeším. Kdybych měla z té hromádky zboží bez palmového oleje, co se mi podaří nasbírat do košíku, vyřadit ještě i g-f sirup, asi bych nic nekoupila.
 angrešt 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(11.12.2015 8:12:46)
V každém ovocném sirupu je při konzumaci směs glukosy a fruktosy. Je úplně jedno, jeslti na začátku byl použit "normální cukr" sacharosa, protže povařením v prostředí s ovocnými kyselinami se sacharosa rozloží na glukosu a fruktosu. Ze sacharosy je té glukosy a fruktosy 1:1.
tj. pokud by výrobci přidávali glukoso-fruktosový sirup s poměrem 1:1, bylo by to úplně fuk. Ne vždy tomu ale tak je, sirupy jsou různé a poměry glukosy a fruktosy v nich také. Když se něco jmenuje glukoso-fruktosový, tak v tom převažuje glukosa. Fruktoso-glukosový je zas víc s fruktosou. To první slovo označuje to, čeho je tam víc. Nevylučuju samozřejmě, že s tím někdo páchá nějaké kejkle.

DO nakládané zeleniny se dávají sladidla kvůli tomu, že zůstane pevnější. Glukosa a fruktosa (jelikož opět se sacharosa v kyselém prostředí rozloží) jsou osmoticky aktivní a mírně "vysávají" vodu ze zeleniny, která tímto lehce měkne. Efekt není velký, jelikož mnohem osmoticky aktivnější je sůl a ta je tam stejně vždycky. No ale maličký efekt tam je, to jo. Kvůli tomu si někteří lidé dělají doma okurky se sacharinem.

DO rybiček sladidla - nechápu proč, jelikož rybičky jsou polokonzervy, nevaří se, tj. sacharosa se v nich na glukosu a fruktosu nerozkládá a sacharosa je jen velice málo osmoticky aktivní, efekt lze zanedbat. Tak je to v rybičkách možná kvůli ceně? Nevím.

DO léků se sladidla dávají kvůli tomu, aby je mohli používat i diabetici. Proč tam strčí i barvivo, je mimo mé chápání.
 Pam-pela 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(11.12.2015 9:50:36)
angrešte, děkuju za vysvětlení, možná teda i proto jsem nezaznamenala změnu chuti.

Jen mi ještě vrtá hlavou, proč na to "najeli" výrobci tak rychle a proč jen u nás. Předevčírem jsem se dívala v Polsku a zatím používají cukr, ale možná, že mají jen zpoždění.

 angrešt 


Re: Glukózo-fruktózový sirup místo cukru 

(11.12.2015 10:02:33)
Pam-pelo, možná bych uvažovala nad tím, jeslti to nesouvisí s totální devastací tuzemského cukrovarnictví, což tu cukr činí podstatně nedostupnější a dražší. Dovážíme cukr, ač kdysi cukrová velmoc. Cukrovka se tu furt pěstuje, ale míň, a dokonce jsem četla (ale to nevím, zda je pravda), že se cukrovka pak vozí na zpracování do zahraničí, což by bylo na palici. Kukuřičné a jiné sirupy vyjdou na výrobu logicky levněji, jelikož se vynechává ten poslední proces ke krystalizaci cukru (teď pomíjím, že jde o jiný sacharid, chápeš, co myslím, jen technologicky). Možná by mohlo být zajímavé využívat sacharosový sirup z řepy. Že by se tu taky vynechával ten technologicky náročný poslední krok, když se pak ta sacharosa stejně rozpouští. Nevím. Mám dojem, že v Rusku to kdysi zkoušeli s mrkvovým sirupem (ten je taky sacharosový, jako řepný), ale nějak se to nevyplácelo.
 . . 


Re: článek o sirupu 

(15.12.2015 10:04:05)

http://zena.centrum.cz/zdravi/hubnuti/clanek.phtml?id=810615#utm_source=volnyHP&utm_medium=stylebox&utm_term=link_1

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.