Pam-pela |
|
(10.12.2015 21:30:27) Všimla jsem si, že v mnoha nápojích - možná u nás už ve všech? - je nahrazen klasický cukr glukózo-fruktózovým sirupem. Asi bych to nezaznamenala chuťově, ale mrkla jsem nedávno na video z cukrovaru - výroba cukru a v závěru tam říkali, že velkým odběratelem byla Coca Cola, ale že nahradili cukr tímto sirupem. Pepsi že ještě sladí svoje nápoje cukrem. Tak už taky ne :o), i Pepsi má tenhle sirup. I můj oblíbený Tonic. A sirup do šťáv je také všechen slazen tímto sirupem. Sladkých nápojů doma nevypijeme tak moc - ale stejně by mě zajímalo, co se to děje. V Polsku a Německu (co jsem si zatím všimla) je v Cole a Pepsi stále ještě cukr ...v sirupech převážná většina cukru (je uveden na 1. místě).
Letmo jsem prošla pár článků kolem tohoto sirupu - třeba tady: http://evzenajanovska.blog.idnes.cz/c/401323/Glukozo-fruktozovy-sirup-pro-nase-zdravi.html
Nejsem odborník a nemám na to vyhraněný názor - ale tak nějak si říkám, co se to zase děje? Jeden výrobce začne a hup - používají to všichni. Bude to levnější, zřejmě. Možná to vypadá zdravěji než cukr, ale vypadá to, že není. Vadí mi tam ta možnost geneticky modifikované kukuřice, to tedy silně, k tomu mám odpor.
Přijde mi, že když poslední dobou lidi moc nekupují umělá sladidla (tedy kupují nápoje bez sladidel), přešlo se zas na něco jiného. A ani si člověk nemůže vybrat. Včera jsem měla v ruce kyselé okurky, které velkým písmem hlásaly, že je v nich cukr a ne umělé sladidlo. No hurá, jedna z mála výjimek, že se to musí napsat i na sklenici!
Co si o tom myslíte?
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.12.2015 21:54:02) já zatím neřeším glukozovo fruktozový cukr, halvně proto, že slazený nápoje nekupuju, naštěstí máme domácí sirupy
ale když náodou potřebuju pití koupit, nejvíc n´mi vadí umělá sladidla, je to hnusný a je to nezdravý, aspartam pravděpodobně škodí, v tom minimnožství jednou za čas by mi to asi neublížilo, ale mně je to odporný, já tu chuť opravdu nesnesu, takže už kupuju i v nouzi jenom vodu a aspartam v kyselých rybičkách mě vytáčí strašně, proč to tam cpou? a proč je vlastně aspartam tam, kde je i cukr? jenom aby to bylo ještě sladší, no fujtajbl
a i jiný sladidla mi nechutnají, ale na tu pachuť vede aspartam, to už radši ten glukofrokto sirup, i když nejlepší je cukr
|
Pam-pela |
|
(10.12.2015 22:00:17) Yuki, aspartam poznám chuťově i čichem zcela spolehlivě a nikdy jsme ho nekupovali, ten nekonzumujeme. Ale tomu se vyhnout dá, i když co se týká nakládané zeleniny, musím číst složení. Kyselé rybičky jsou všechny se sladidlem .
Šťávu z vody a sirupu pije dcera...nedá si to vymluvit, jinak všichni pijeme vodu z vodovodu. Slazené nápoje občas, občas dostanu chuť na Colu nebo na ten TONIC. Ale včera jsem vybírala šťávu a pouhý cukr nebyl v žádné! To mě překvapilo, byl to zřejmě takový rychlý přesun výrobců od cukru k G-F sirupu.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.12.2015 22:05:10) jedny rybičky jsou bez sladidel, nevím ale teĎ ,kdo je vyrábí, ale jsou
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.12.2015 22:07:07) http://www.zdravapotravina.cz/ryby/varmuza-zavinace-delimax
|
Pam-pela |
|
(10.12.2015 22:08:49) Jé, Yuki, děkuju, mrknu po nich, mám zavináče moc ráda...
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.12.2015 22:10:49) já taky a právě jsem na ně dostala strašnou chuť :)))
|
Pam-pela |
|
(10.12.2015 22:13:36) :o), jo, je to zvláštní, já taky a občas tam zkousnu i to sladidlo...a dneska manžel říká nad olejovkama - to je divný, vždycky jím v zimě rybičky a piju čaj :o). Že by zvýšená potřeba jódu?
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.12.2015 22:18:26) taky mám sezénní jídla, v létě jogurt, v zimě téměř vůbec, v zimě tuky, rybičky, bůček s cibulí - to mě v létě ani nenapdne
|
|
|
|
|
|
Pam-pela |
|
(10.12.2015 22:07:37) Yuki, kdyby sis vzpomněla aspoň, jak vypadají - ve sklenici, v plastu, placaté, zatočené. Nebo budu hledat pečlivěji.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.12.2015 22:08:45) ale pozor, podobně vypadají i ty s aspartamem, tak čti složení
|
|
|
|
|
|
. . |
|
(10.12.2015 21:57:34) No, o fruktóze nemám iluze... ale pokud vypiješ skleničku sladké limonády za týden, je to skoro jedno.
Kromě ztučnění jater jsem dále četla o tom, že podporuje záněty všeho druhu.
Co je možná hodno pozornosti, že ovocné džusy mají stejný efekt (po litrech, samozřejmě).
|
Pam-pela |
|
(10.12.2015 22:03:56) Slupko, o to mi úplně nejde, my toho fakt nevypijeme moc - spíš mě zaujal ten rychlý přesun od cukru ke G-F sirupu všech výrobců slazených limonád a šťáv. Nebo všech, co jsem zatím našla. A pokud se to osvědčí, bude ten sirup asi i jinde místo cukru, prostě opět náhražka? Aspartam poznám, tenhle sirup ne, přijde mi chuťově identický. Asi bude levnější, než cukr...ale šťávy a limči stojí pořád stejně. Nebo proč teda?
|
. . |
|
(10.12.2015 22:11:34) Jo, je to levnější, proto na to všichni přecházejí (výrobek nezlevní, zvýší zisk).
Blbé je, že fruktóza je horší, než normální cukr. A glukóza je tedy neškodná (čistý zdroj superrychlé energie), ale rychle vyhazuje inzulín, takže taky nicmoc.
|
. . |
|
(10.12.2015 22:25:27) Maargitt, fruktóza je jednoduchý cukr.
|
|
|
|
|
|