mrakova |
|
(4.7.2015 23:50:38) Výzkum tedy potvrdil, že výjezdy lidí z pohraničí za nákupy do Německa mají dobrý důvod.
Zjištění je alarmující především proto, že průměrná mzda v Německu se blíží ke sto tisícům korun, zatímco česká se pohybuje kolem 25 tisíc. Za své peníze si tak Němci můžou nakoupit mnohem více potravin než Češi.
Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/levnejsi-maso-i-zelenina-nemci-nakupuji-za-min-nez-cesi-berou-ctyrnasobek-1la-/moje-penize.aspx?c=A150702_180242_moje-penize_pave
Ještě si tu některé myslíte, že se tu máte jako na Západě?
|
Kudla2 |
|
(4.7.2015 23:53:10) a víš, že mi to vůbec nevadí?
Jestli tobě jo, tak popadni tašku a hurá na nákupy do Němec
|
mrakova |
|
(4.7.2015 23:57:09) Já Tě pozoruji déle a vidím, že jsi smířená vlastně se vším. Je to až takové fatalistické. Tobě opravdu nevadí, že jíš nekvalitní věci a dáváš za ně více peněž než Němec, co bere čtyřnásobek českého platu? Nepřijde Ti na tom nic divného? Někdy mám z Tebe pocit, že Ty vše prostě přijmeš s pochopením, ať se děje, co se děje.
|
Kudla2 |
|
(5.7.2015 0:00:04) jak víš, že jím nekvalitní věci?
mě zas fascinuje, jak se snažíš furt brnkat na strunku závisti a zloby, a těší mě, že ti to nikdo až zas tak moc nežere
|
mrakova |
|
(5.7.2015 0:12:35) No tak že ČR je odpadkovým košem Evropy je docela známý fakt. Jak jsem Tě tu mohla poznat, tak mám spíše pocit, že Tobě stačí k životu málo, že Ty nějak moc toho neočekáváš a jsi velmi skromná, zda dobrovolně či nuceně, to nevím.
|
Kudla2 |
|
(5.7.2015 0:16:50) tak ono to záleží na úhlu pohledu, taky by ses mohla srovnávat třeba s Albánií nebo Afrikou, a pak by sis mohla libovat, jak se máš skvěle.
Důležitý snad je, jestli máš, co potřebuješ, bez ohledu na to, jak se má soused za plotem, ne? Ostatně mám se podstatně líp, než jsem se měla v dětství (a ani tehdy to nebylo na žádný umření hladem), tak upřímně řečeno nechápu, k čemu je dobrý furt to skuhrání?
|
mrakova |
|
(5.7.2015 0:23:43) To srovnání trochu pokulhává. Afrika i Albánie jsou podstatně dále než Německo, které máme přímo za hranicí. Potom se nediv, že ty rozdíly jsou tak nápadné.
|
Kudla2 |
|
(5.7.2015 7:46:31) "Afrika i Albánie jsou podstatně dále než Německo, které máme přímo za hranicí. Potom se nediv, že ty rozdíly jsou tak nápadné. "
Tak jo, nebudem chodit tak daleko.
Co Maďarsko, Polsko, Slovensko?
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(5.7.2015 0:44:53) "že ČR je odpadkovým košem Evropy je docela známý fakt"
No, já bych spíš řekla, že je to kolem dokola omíláno, aniž by si to někdo příliš ověřoval.
Navíc v té obrovské nabídce, která je dneska všude kolem nás, by člověk musel být už opravdu velký trouba, aby si z toho nedokázal vybrat spoustu kvalitních a ne až zas tak drahých věcí.
|
Dana |
|
(5.7.2015 10:13:28) Odpadkový koš jsme proto, že tady lidé ten humus pořád kupují, buď že pořád koukají jen na cenu nebo je jim jedno, co jedí. Na druhé straně lze ale tady sehnat i kvalitní potraviny. Kudla je třeba skromná, ale kvalitní potraviny si dopřeje. Mraková pořád vyvolává hysterii, jací jsme tady všichni chudáci, div nevybíráme popelnice. Mně osobně jsou Němci a jejich životní úroveň ukradené, já se mám dobře, koupím si i dětem, co potřebují a nemám potřebu se pořád s někým srovnávat nebo syslit peníze a majetek za každou cenu. Ať si to Němci užijí, než jim životní úroveň sníží hordy uprchlíků, které budou muset živit.
|
mrakova |
|
(5.7.2015 19:14:59) Nekvalitní potraviny asi nemáme z důvodu, že Češi koukají na cenu. Vždyť v článku se píše, že v Německu je kvalitnější a levnější. Tak cena asi důvodem nebude.
|
Kafe |
|
(5.7.2015 19:32:38) Nízká kupní síla domácností v kombinaci s poměrně málo početným národem s nízkou porodností a nízkým růstem mezd(tedy poměrně nezajímavý trh i v delším horizontu)vede k nižší konkurenci na trhu. Když se k tomu přičtou ještě vysoké sazby DPH, tak tu máme co tu máme. Pracovala jsem pro několik nadnárodních firem (nikoli v potravinářství) a všechny měly ceny v Česku nastavené vysoko. Jelo se tu prostě na vysoké marže, protože objem prodeje nebyl tak zajímavý.
|
Kudla2 |
|
(5.7.2015 19:46:55) Liško,
tak toto mi zní mnohem logičtějc, než že nás nějací zlí ONI chtějí neustále šidit.
|
|
Filip Tesař |
|
(6.7.2015 9:17:26) To zní hodně logicky, Liško.
Připojil bych ještě, že státní i komunální politika byla vůči řetězcům velmi vstřícná, což se v důsledku obrátilo proti nim, protože byla velká konkurence, všichni měli vstupní náklady a přitom - a to je momentální český specifikum - žádnej řetězec neměl zatím nikdy víc než desetiprocentní podíl, a to i přes odchod řady z nich, což ostatní posílilo. Teď Albert přebírá prodejny SPAR, takže přeskočí vedoucí Kaufland, ale i tak se dostane jen kousek nad těch 10 %. Podíl třetinovej a víc, což jinde bejvá běžný, je pořád nedostižným snem. V takovým prostředí to, co jsi psala, platí tím víc.
|
|
|
|
|
|
|
Analfabeta |
|
(5.7.2015 7:49:18) Kudlo, považuješ za závist, když poukážeme na to, že výrobek se stejnou etiketou má různé složení v Německu a v Čechách? je to závist, když dánský výrobce řekne, že "přizpůsobuje výrobek lokální chuti" tak, že do stejného výrobnku pro Německo dá kvalitní vepřivé maso, do výrobku pro český trh dá drůbeží separát? Chceš mi namluvit, že Češi preferují drůbeží separát před masem a nahnilé ovoce před kvalitním do té míry, že se sem ani kvalitní potraviny vozit nemusí? Pardon, to jen dokazuje, jak nás naši sousedé berou stále za občany 2. kategorie, jak jsme pro ně jen Ostmark, jejich východní kolonie.
|
Dana |
|
(5.7.2015 10:22:42) Ale to je zase jen chyba našich lidí, že se nezajímají o složení výrobku a kupují nějaké separáty, paštiky bez masa a čokolády, co vlastně čokolády nejsou. Kdyby to nekupovali, tak nám to sem nebudou cpát. Polská vejce také po aférách s polskými potravinami nikdo nechtěl. Nejdřív to Albert zkoušel prodat v různých akcích, nedařilo se, potom je míchal s českými, zase se nedařilo. Nyní je již nemá a hrdě hlásí, že má vejce z českých chovů. Rozhoduje zákazník a hodně lidí tady ale potraviny neřeší. Jak někdo může třeba kupovat ten hnusný mletý masný mix, který pořád nabízejí v akcích nebo nečokolády Orion či Figaro ?
|
Černá kronika |
|
(5.7.2015 10:28:03) S tím souhlasím, ale na druhou stranu není normální, že člověk musí v obchodě každou věc prohlížet a luštit složení. To se potom nákup stává hodinovým obřadem s brejlema nebo lupou v ruce.Měly by být nějaký normy, kdy sajrajty na krám vůbec nesmí.
|
Dana |
|
(5.7.2015 10:32:47) To ale pokaždé luštit nemusíš, pokud kupuješ stále stejné výrobky. Občas to třeba jen doma zkontroluješ, zda to náhodou nezhnusili. Na jogurty a údajné čokolády plné náhražek již v obchodě ani nekoukám, i když jsou ve výtečné akci.
|
Černá kronika |
|
(5.7.2015 10:38:55) To máš pravdu, ale vem si jen tu situaci, kdy pošlu syna do krámu, aby přinesl čokoládu na vaření nebo jogurty, tatranky.... Já už kupuju jedno a to samý.
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.7.2015 10:57:47) Dano, víceméně s tebou souhlasím, ale za problém považuji, když se mění složení tradičních výrobků k horšímu, resp. liší se na našem trhu od složení na německém trhu. To vnímám opravdu jako urážlivé vůči spotřebitelům. Ano, člověk si to může stále hlídat a kupovat jen výrobky, které mu vyhovují, tím by se ty nekvalitní měly časem z trhu vyselektovat, ale jak píše Kreditka, činí to z běžných nákupů poněkud náročný proces.
|
|
|
Kudla2 |
|
(5.7.2015 14:11:50) Analfabeto,
a je takovej problém, pokud Ti záleží na složení, číst etikety? A věci, co Ti nevyhovujou, prostě NEKUPOVAT bez ohledu na to, jaký složení mají v Německu?
Přece TI nikdo nedrží u hlavy pistoli a nenutí Tě kupovat nekvalitní jídlo? A při tom, jaký hory žrádla se tu prodávaj, tak nevěřím, že by nebylo možný sehnat i kvalitní a cenově přijatelný věci.
|
|
|
|
|
|
Vaitea |
|
(5.7.2015 0:31:25) Ne, jistě se nemáme stejně jako na "západě" , ale
V aktuálním žebříčku Global Food Security Index, který každoročně porovnává kvalitu a dostupnost potravin ve 108 zemích světa, obsadilo Česko 25. místo. Oproti loňskému roku si o jednu příčku pohoršilo. Stále však má nejkvalitnější potraviny ze všech zemí bývalého východního bloku.
|
Kamisi |
|
(5.7.2015 0:47:21) To je ale šílený, protože o kvalitě se moc mluvit nedá. Ale můžeme si za to jako národ sami.
|
Kudla2 |
|
(5.7.2015 0:48:47) jak, o kvalitě se mluvit nedá?
Ty nikde v ČR nedostaneš ke koupi za rozumný peníz kvalitní chleba, šunku, jogurt?
|
arsiela, |
|
(5.7.2015 8:02:46) Kudlo a kolik kvalitních potravin koupíš,když máš na jídlo 6000 a máš z toho zabezpečit kompletní jídlo pro 2 děti a 2 dospělé.Kvalitní jogurt stojí kolem 23 korun a větší dítě ti sní klidně dva a tak bych mohla pokračovat.Já to řeším nákupem na farmě a právě tím Německem,ale kolik lidí tohle může běžně dělat.
|
withep |
|
(5.7.2015 8:46:18) Můžem polemizovat o tom, co je to kvalitní jogurt. Pilos z lidlu je třeba nekvalitní? Tak jako tak zrovna jogurt si můžeš snadno vyrobit svůj vlastní.
|
arsiela, |
|
(5.7.2015 8:50:06) withep jasně můžu si po nocích péct chleba,vyrábět jogurt,na zahradě pěstovat zeleninu a v chlívku chovat prase.A proč?
|
withep |
|
(5.7.2015 8:58:03) Protože chceš levnější a kvalitnější jídlo. V míře, jaká ti bude vyhovovat. Udělat domácí jogurt je otázka pěti minut, chleba s domácí pekárnou je taky raz dva.
|
arsiela, |
|
(5.7.2015 9:04:27) Pekárnu nemám,netušila sem,že to je povinná výbava,pokud se chci slušně najíst.A domácí jogurt neumím.Naštěstí se můžu zařídit jinak,ale ne každej může.
|
withep |
|
(5.7.2015 9:38:19) Povinná není, ba ani nutná, já ji nemám, jen holt mi příprava chleba zabere delší dobu. Ty nemáš povinnost vlastnit pekárnu a nikdo jiný zase nemá povinnost ti dodat levný a dobrý chléb
Je na nás, jak si svoje zdroje a požadavky rozložíme. Pokud něco chceme levně, bezpracně a hned, nejspíš utrpí kvalita. Pokud chceme kvalitu, je třeba si připlatit nebo do toho investovat nějaký objem práce a času.
|
arsiela, |
|
(5.7.2015 9:45:30) naštěstí místní obchodníci tuhle teorii nezastávaj, takže tu furt koupím levnej chleba ve slušný kvalitě.
|
withep |
|
(5.7.2015 10:08:10) Prý teorii Prý nezastávají A gravitaci tam máte? Nebo lítající pečené holuby?
|
|
|
Suza007 |
|
(5.7.2015 9:53:51) Whitep, ale mně by úplně stačila kvalita potravin a cena jako v Německu. A o tom byl ten článek - proč koupíš v Německu lepší jídlo za nižší nebo srovnatelné ceny.
|
Dana |
|
(5.7.2015 18:41:55) Já nevím, protože mě Německo a jeho potraviny nezajímají, ale možná, že je to také tím, že prý v Německu mají nižší DPH na potraviny než u nás. Nebo jsou naše řetězce víc nenažrané a tlačí dodavatele k co nejnižším cenám a ti to potom šidí. U nás třeba přežil jeden český obchod podnikatele, který ho po revoluci zprivatizoval. Po čase sem přišly velké řetězce s nízkými cenami potravin, kterým nemohl našinec konkurovat. Všichni místní tady nadávali, jak to má všechno oproti třeba Albertovi, drahé. Přežil tuto ostrou konkurenci díky tomu, že jeho obchod má skvělou polohu na metru a díky tomu, že si sehnal výborné dodavatele uzenin, pečiva a masa. Postupem doby se začaly ceny potravin v řetězcích zvedat a kvalita uzenin, masa a pečiva upadat. Nyní má tento obchodník mnoho potravin v nižších cenách běžně, ba jsou někdy dokonce i nižší, než má třeba Albert či jiné řetězce v akci.
|
|
|
arsiela, |
|
(5.7.2015 9:56:38) Whipet opravdu chci tak moc, kdyz si myslim ,ze cokoli se dostane na pulty ma splnovat asoon zakladni kvalitu a ma to byt spravne oznaceno.ne ze za jogurt je vydavana smes vody,skrobu,zelatiny co okolo mleka a jogurtove kultury mozna nekdy probehla? Fakt ti prijde normos chodit na nakup s lupou a zkoumat etikety? Protoze shit od kvality nerozlisis casto ani cenou.
|
withep |
|
(5.7.2015 10:13:33) Ne, to jsou zcela legitimní požadavky a před chvílí jsem psala do jiného vlákna, že je dobré o tom mluvit a vyvíjet nátlak na zákonodárce a výrobce a dodavatele potravin. Však on se taky pomalu projevuje. Já jsem ti jenom psala, že a jak je možné vyřešit problém s drahým kvalitním jogurtem teď hned.
|
|
|
Černá kronika |
|
(5.7.2015 10:21:39) Po dlouhý době si v posledních dnech pochutnávám na výborným chlebu. Je to obyčejná Šumava za 25 Kč. Nějaký období předtím to byl ale neskutečný blaf, co pekárna dodávala. Jednou jsem jim tam dokonce psala, že se to nedá jíst. Jeslti nás bylo víc, tak možná to k něčemu bylo.
|
|
Dana |
|
(5.7.2015 10:28:15) Withep, přesně tak.
|
|
|
|
|
Kapradina |
|
(5.7.2015 9:03:43) Arsi, osobně znám rodinu, která bydlí v domě za +- 30 mega, pán má auto značky jediný v kraji. A tohle všechno (a mnohem víc - vlastní drůbež, v rybníku pstruzi, ovoce z vlastních zdrojů ...) dělají - ne proto, že chtějí ušetřit, ale proto, že chtějí vědět co jí.
|
arsiela, |
|
(5.7.2015 9:07:24) Kapradino,ale ne každej tohle dělat může,já mám taky mnoho věcí z dom.zdrojů,protože vím co těm zvířatům nasypu.Ale asi lidi v paneláku nebudou chovat slepice,a pěstovat brambory.A i oni by měli mít možnost koupit za přiměřenou cenu normální kvalitní potraviny.
|
Kapradina |
|
(5.7.2015 9:09:53) Normální, kvalitní potraviny za přiměřenou cenu lidi z paneláků koupit můžou, zda to dělají je jen na nich. On totiž "člověk panelákový" často ani netuší kolik práce dá vypěstovat třeba brambory nebo vykrmit prase, kdyby to měl sám dělat a následně prodávat za cenu, jakou si představuje sám u televize v obýváku, tak by se asi divil.
|
Kukurice29+3. |
|
(5.7.2015 9:53:14) Bydlime v panelaku spoustu let. Mám n balkóně rajčata, ppriky, saláty, nakupuju od farmářů třeba i z cenu, že si ovoce a zeleninu sama nasbiram. Vyrábím doma jogurty, chleba, těstoviny, kečup a plno dalších věcí, vyrábím krémy a masti, rozhodně to nedělám po nocích. Domácí pekárnu nemám jen obyčejnou troubu, mimo to pracuju na částečný úvazek a mám 3,děti, 6800kc na měsíc na jidlo a stejně mám cas každý den chodit s detma ven o víkendu na výlety. Jezdim všude na kole, Ale dělám to, protože se mi chce a tesim se, až budeme mít dům a hospodářství malé. Není to jen o tom, že člověk chce jíst kvalitně, ale jde mi i o přírodu. Nejsem žádný ekomaniak, ale záleží mi na rodině a okolí. Ono se dá lecos, kdo chce hledá způsob a kdo nechce, tak hledá důvod.
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 9:58:11) Kukuřice
To je jistě pěkné a já ti fandím, taky jsem kdysi tak žila.
Ale já si chci nakoupit v supermarketu cestou z práce a víc neřešit: byla jsem ve francouzském Lidlu na okraji malého města, tak vím že je to možné. Když ve Francii, tak i u nás, to chci!
|
Kafe |
|
(5.7.2015 10:02:20) "Ale já si chci nakoupit v supermarketu cestou z práce a víc neřešit: byla jsem ve francouzském Lidlu na okraji malého města, tak vím že je to možné. Když ve Francii, tak i u nás, to chci! "
přesně tak
|
|
Kukurice29+3. |
|
(5.7.2015 10:09:21) Ono je to taky o tom životním stylu. A co je člověk ochotný dělat a objevovat a nemusí to dělat každý samozřejmě. Ale pokud si někdo stěžuje, že chce kvalitní domácí jídlo a přitom akorát nadává, že je všechno nekvalitní a on chudák nemůže z různých pseudoproblemu nic dělat sám, protože bydlí v paneláku a nemá jogurtovac a pekárnu atd. Tak jsou to jen výmluvy a pokud někdo chce, tak to dělá. Samozřejmě jsem proti nekvalitnim potravinám v marketech, ale možná si za to můžeme sami, že to tak je. Vždyť když se čechům něco nelíbí, tak nejdou protestovat, ale nadavaji doma. Na demonstrace se sejde 6lidi, kteří jsou př smích. Pak si z nás dělají odpadkový koš, protože ví, že se tomu nepostavime. Já miluju ČR a svoji severní Moravu, ale je to jak to je. PRC se neudělá bojkot marketu a ČR se nespojí a týden tam nejde nikdo za kvalitnější jídlo, aby se vidělo, že nám na tom záleží.
|
withep |
|
(5.7.2015 10:26:40) Souhlasím
|
|
|
Kamisi |
|
(5.7.2015 10:34:45) Martino - ano, to je přesně ten rozdíl. Kvalitní potraviny by měly být základně pro všechny, ne jen pro ty, kteří nad tím přemýšlí. Nás to třeba stojí spoustu energie takové potraviny najít.
No, je to i tím, že hledáme vegetariánské a veganské potraviny a u nás není povinnost některé složky na etiketách označovat. A zjišťujeme s překvapením, co všechno a odkud se do jídel dává a jak se vyrábí. Víte například, že běžně se při rafinaci cukru používají zvířecí kosti a do většiny sýrů se dává syřidlo z telecích žaludků? Další věc je, že veškeré kupované ovoce a zelenina jsou tak prolité postřiky a některé voskem, že to z něj už nikdo nedostane. Dobré brambory jsem jedla naposled jako dítě od babičky, která je pěstovala. A další a další věci. Ono vlastně v civilizaci už ani nejde jíst zdravě.
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 10:43:41) Jenom technická poznámka: žaludek mláďat je prapůvodním a stále nejrozšířenějším prostředkem sýření, během laktace totiž obsahuje trávicí enzym chymosin, sloužící ke srážení mléka. Není to žádnej moderní průmyslovej vynález, spíš je možný, že se kdysi v žaludku, použitým jako nádoba, srazilo mlíko a z toho pak vzešla výroba sejra.
|
Kamisi |
|
(5.7.2015 10:57:46) to nepopírám, byť přiznávám, že to pro mě bylo překvapením. Ale v zahraničí je původ syřidla na etiketě uváděn, u nás ne.
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 11:20:56) To zcela souhlasím, jsou syřidla živčišný, rostlinný, ale taky umělý, vyrobený chemickou cestou, nakonec jde o ten enzym - spousta léků se vyrábí uměle, neextrahujou se z léčivejch rostlin, který byly kvůli obsahu toho a toho dřív používaný. A napsat to na etiketu - s tím více než souhlasím, nemá to sice takový zdravotní následky jako např. oříšky pro alergika, ale v principu jde o tutéž věc. Nepůjde to ale, když aspoň někdo nepošle e-mail výrobci s příslušným dotazem. Za Aší je taková věc celkem běžná.
|
Kamisi |
|
(5.7.2015 11:25:45) Filipe, souhlasím s tebou. Aktivita lidí je určitě důležitá, nesmířit se s tím, co je - to platí ve všech složkách společenského žití.
|
|
Dooly. |
|
(5.7.2015 17:35:17) Kdyz jsme u tech orisku pro alergika - jak se muzou dostat zbytky orechu do Ice Tea? Je na to upozorneni na etikete Tesco Ice Tea..
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 17:40:34) zbytky orechu do Ice Tea
Pravděpodobně stejný sklad surovin. Když jsou v nějakém skladu ořechy, tak je vše ostatní, co tam mají taky, považováno za kontaminované.
|
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 18:31:07) Nejde o zbytky ořechů, ale klidně může jít třeba o to, že balicí linka se používá pro víc druhů zboží. Přitom v extrémním případě může prej alergickou reakci vyvolat i nepatrný množství. Přes některý provozy ořechy vůbec nejedou, některý větší je maj důsledně oddělený, někde to snad speciálně umejvaj.
|
|
|
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 10:43:48) Syřidlo z telecích žaludků je zcela přirozené, jinak se snad ani opravdový sýr udělat nedá - přitom chápu, že to pro vegana může být morální problém.
|
Sylva Š. |
|
(5.7.2015 10:55:47) Technická - samozřejmě, že se dá sýr vyrobit i bez použití syřidla z telecích žaludků. Existují syřidla i pro vegetariány, jedno mám v ledničce .
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 10:59:32) Technická - jasně že můžeš mléko srazit šťávou z kopřiv nebo šťovíku, ale tradiční postup jsou ty telecí žaludky.
|
Sylva Š. |
|
(5.7.2015 11:04:08) No a fakt ne . Používám úplně normální koupené syřidlo, nevymačkávám šťovík . Tradiční je opravdu syřidlo z telecích žaludků, ale kdo sýr vyrábí, může si vybrat, jestli použije syřidlo živočišné nebo rostlinné.
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 11:06:19) Je mi jasné, že koupíš rostlinné syřidlo už hotové, ale hádám, že v něm ten šťovík bude, jinak než kyselinou se mléko srazit nedá.
|
Sylva Š. |
|
(5.7.2015 11:31:09) Martino, to se týká tvarohu a tvarohových sýrů - můžeš je srazit třeba citrónovou šťávou nebo nechat mléko prostě zkysnout. Ale nechci se pouštět do odborné debaty, jen jsem reagovala na tvrzení, že sýr se bez syřidla z telecích žaludků nedá vyrobit. Není to pravda.
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.7.2015 11:06:31) Martino, vegana asi složení sýra trápit nebude (vegan sýry nejí), ale vegetariána to trápit bude a já děkuji Kamisi, že to tu zmínila, protože jsem původ syřidel neznala a mám teď k řešení další problém, jak nakrmit svého malého vegetariána :-(
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 11:10:33) Možná to není problém tak palčivý.
Překladatel článku se informoval u firmy Madeta – České Budějovice: „Při výrobě sýrů používáme v naší společnosti vesměs syřidla mikrobiálního původu (produkované kmeny speciálních mikroorganismů) a pouze při výrobě měkkého tvarohu, sýra Romadur a Primátor používáme ve velmi malém množství syřidlo živočišného původu izolované z telecích žaludků."
http://harekrsna.cz/cvs/2008/syridlo
|
Ropucha + 2 |
|
(5.7.2015 11:33:25) Martino, díky Už jsem to tu probrala s manželem, kterého jsem se šokovaně tázala, zda zná původ syřidel, a on šokovaně odvětil, že to je přece známá věc a uklidnil mě, že u nás se hodně používají syřidla syntetická Nedělní vzdělávací lekce v potravinářství
|
|
|
Kamisi |
|
(5.7.2015 11:16:44) No já mám pocit, že bych bez dětí nevěděla nic, protože by mě nenapadlo se o některé věci zajímat, sýry přece byly odjakživa považované za vegetariánské. A čím víc se kluci zajímali, tím dost rychle přešli od vegetariánství na veganství. Takže teď krmím dva náctileté vegany a nakupování je blázinec. Vychytáváme to už rok a pořád jsou nákupy o sledování etiket a následném brouzdání na internetu. Živočišné složky jsou i ve věcech, kde bych to fakt nečekala. Jenže průšvih je, že ani zelenina a ovoce není kvalitní, já v těch postřikách vidím dost problém a už je jedno, z jakého státu to pochází, ani české produkty nejsou lepší.
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 11:29:18) Sýr ale vzniká z mlíka, takže vegetariánskej rozhodně není, ne? Může zapadat do neúplný vegetariánský diety, kdy se konzumujou potraviny, co kvůli nim nemuselo umřít zvíře, to jo.
I když i to je samozřejmě závěr spíš tak pro klid duše. Aby kráva dávala mlíko, potřebuje zabřeznout. Nevěřím, že někdo pak každý ty telata krmí, dokud neumřou přirozenou smrtí. Tudíž zcela pravidelně je neoddělitelným průvodním jevem dojení (a výroby sejrů, jogurtů atd.) taky produkce masa, což mě osobně přijde dost podobný, jako když se někdo ošklíbá nad tím, že si doma sám králíka, jehně atd. zabíjím (zažil jsem), ale koupit úhlednej balíček masa mu přijde normální.
Zažil jsem reakce ve stylu, že jsem krutej, mám něco v povaze, případně mi to povahu zkazilo, ovšem přenechat špinavou práci kruťasům na jatkách nic není, oni to stejně dělaj, protože to maj v povaze, tudíž koupí/nekoupí masa stejně nic neovlivním - zdá se to směšný, ale existuje to. Nemyslím, že velká většina vegetariánů uvažuje analogickým způsobem, to rozhodně ne. Spíš jim to nedojde - sejra i jogurt se prostě nějak octnou v obchodě na regále.
|
Epepe |
|
(5.7.2015 11:31:28) Laktoovovegetarián jí i mléko a vejce.
|
|
Sylva Š. |
|
(5.7.2015 11:32:49) Filipe, nepleteš si vegetariána a vegana?
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 11:37:16) Vegetariáni a vegani jsou popletení dost sami od sebe.
(Omlouvám se za blbý vtip, ale člověk vně této komunity snadno zamění. )
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.7.2015 11:38:32) Filipe, moje dítě chce být vegan právě kvůli neetickému zacházení s matkami a mláďaty kvůli získávání mléka. Já to nechci dovolit do patnácti let, protože mám strach, že nedokážeme vyvážit veganskou stravu tak, aby dítě dobře rostlo (věřím, že to jde, ale nevěřím sobě, že bych se tomu dokázala stoprocentně správně věnovat), pak do toho může jít, protože té myšlence fandím.
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 11:42:24) Já ti rozumím, určitě tě nechci přesvědčovat, že veganství je nesmysl.
Nevím, odkud jsi, musíš se bohužel víc snažit. Tady je rada drahá - když jíš maso a nechceš, aby zvířata kvůli tomu trpěly, vyjma toho okamžiku smrti, dá se takový maso najít. Já osobně věřím, že zvíře může před tou smrtí prožít šťastnej život. Dá se najít i mlíko odtamtud, ale pochybuju, že taky mléčný výrobky. Mlíko odtamtud se vozí někam do mlíkárny, kde se míchá s jiným a tak daleko už to nesleduju.
|
Ropucha + 2 |
|
(5.7.2015 11:46:11) Filipe, jojo, také si umím představit, že i zvíře chované pro maso žije šťastně a porážkou není vystresováno víc, než je nutné. Ale jak píšeš, to si člověk musí hledat prověřený zdroj masa.
|
|
|
|
Kamisi |
|
(5.7.2015 11:39:33) Mlíko je vegetariánský, ale není veganský. Vegetarián jí jen produkty živých zvířat, vegan není žádné živočišné produkty. Zjednodušeně: aby kráva měla mlíko, musí porodit tele, tele je jí odebráno a krmeno umělou potravou, samci jsou chováni na maso. Krávy jsou ve "velkovýrobnách" oplodňovány uměle a nechtějme vědět, v jakých podmínkách zvířata žijou a čím jsou krmené. Takže vlastně tímto i vegetarián podporuje zabíjení zvířat a jejich chov v nehumánních podmínkách.
|
Ropucha + 2 |
|
(5.7.2015 11:43:34) Kamisi, jojo, mně to působí hrozné dilema, protože miluji mléko, ale představa průmyslové výroby kojících zvířecích matek mi nedělá vůbec dobře Ale sojové mléko mi nechutná
|
Kamisi |
|
(5.7.2015 11:54:39) Anett, je to asi hodně o zvyku. Já taky se velmi pomalu a těžce odlučuju od některých potravin, byť mi připadá správné je nejíst. Já v tomhle strašně obdivuju moje děti, mladší syn roky nejedl téměř nic jiného než řízky a sladkosti, měl odpor ke zdravým věcem, zelenině. Pak přestal jíst ty řízky, nebo teda maso celkově, ale nedokázal si život představit bez mléčné čokolády a smažáku. No ale starší brácha to tady omílal a předkládal důkazy tak dlouho, že s veganstvím začal i mladší a začal jíst opravdu zdravé potraviny, které dřív nejedl, starší zase zhubl víc jak 20 kg a hodně mu to prospívá, takže já jejich zaměření vítám. Vnímám to jako správné ze všech hledisek, ale sama se mlíka a sýrů zatím zříct nedokážu. No a ta sojová, rýžová a jiná rostlinná mlíka lezou taky pěkně do peněz.
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 12:01:41) Bohužel, z těch lidí, co znám, skoro nikdo dneska dobrovolně neudělá exkurzi na svý farmě, i když to v minulosti dělali, protože jim to za to nestojí. Buď z toho byla agresivní debata o vrazích a mučitelích, ale vůbec to ani nemuseli bejt vegetariáni a vegani, mohli to bejt důchodci nebo invalidi na zastávce na poznávacím zájezdu, co se okatě pohoršujou, přitom mlíku ani masu se nevyhejbaj. A nejhorší prej byly děti: "Jééé, ona jde ke mě (už se otočila a už je pouhejch deset metrů daleko, o hrůzo!"). Nebo možná nejhorší byli rodiče: "Fuj, polož to, nešahej na nic, ty ses zase něčeho dotknul, kdo ví, co z toho teď chytíš!" Jo, Restaurace & jídelny i Lidl & Kaufland nás, zdá se, vychovaly rukou svornou, nerozbornou
|
|
|
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 11:47:38) Děkuju za osvětlení.
Ale na maso se nechovaj jen bejčci, ale i jalovičky. Každá narozená jalovička nepůjde na mlíko, to by přibejvaly a přibejvaly.
S těma velkoprovozama ale zase trochu prr, ledacos se v právních předpisech dost zlepšilo a záleží na aktivitě příslušnejch úřadů a konkrétních úředníků, ale taky veřejnosti. Několik velkofarem znám a v nehumánních podmínkách tam zvířata, ani telata, ani dospělý podle mě nežijou; pokud teda za nehumánní nepokládáme samotnej chov v zajetí. Někdo tomu říká zvířecí otroctví - já jsem přesvědčenej, že to je lidská perspektiva, ne zvířecí, a omezení zajetím může bejt snadno vyvážený jinejma kvalitama života.
|
|
Suza007 |
|
(5.7.2015 11:48:14) Kamisi, mluvila jsem s jednou vegankou a ta říkala, že z hlediska zacházení se zvířaty je horší mléko než maso. Slečna vypadala a mluvila velmi rozumně, žádná fanatička.
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 11:53:45) V tomhle směru je fakt dobrý mluvit o konkrétních provozech a porovnávat je mezi sebou i s pomyslným ideálem. Bohužel málokdo někdy na nějaký konkrétní farmě byl, co říká moje omezená zkušenost, většinou je to dneska podle obrázků z internetu, aniž lidi vědí, odkud to je (včetně státu), a z povahy věci to bejvaj nahrávky pokud možno burcující.
|
|
Kamisi |
|
(5.7.2015 11:58:01) Suzo, to je dost logické.
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 12:02:33) V čem logické? (myslím opravdu jen to, co píšu, není potřeba číst mezi řádkama)
|
Kamisi |
|
(5.7.2015 12:20:14) Myslím tím, že zní logicky, že víc trpí zvířata kvůli mlíku, než kvůli masu. Odloučení telat po narození, krmení umělou výživou, dojení krav je asi víc stresující, než to konečné zabití pro jídlo. Fakt je ale ten, že to všechno se dá považovat za zbytečné, protože si můžeme vybrat jiné možnosti, co budeme jíst. Ale to je můj pohled, nejsem žádný iniciativní propagátor veganství.
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 12:35:20) Ony ty podmínky ve velkochovech se měněj, dřívější kravský velkochovy, co jely tvrdě tak, jak to popisuješ, dožívaj - nemůžu říct, jestli fakt dožily, ale ony se ve skutečnosti až tak nevyplácej, takže nejde jen o tlak veřejnosti a lepší předpisy na ochranu zvířat.
Takže leckde jsou dneska paradoxně horší podmínky v malochovu, kam kontrola nezajde, kráva je uvázaná ve smradlavým chlívě a hlady bučící tele za ní nepustěj. Což samo o sobě není argument ve prospěch velkochovů, samozřejmě. Přihazuju to tak pro rozšíření perspektivy. My v okolí průběžně berem mlíko ze čtyř chovů a spektrum máme přitom dost široký: jedny maj jednu dojnici, druhý průběžně 4-5, třetí má teď tuším kolem třiceti, ale donedávna míval dvojnásobem, poslední maj 150. Podmínky chovu se lišej, ale zvířata, co můžu říct, vypadaj spokojeně všude, můžu se plést, ale na kopytníky koukám denně zblízka léta a minimálně nějaký povědomý o jejich neverbální komunikaci mám.
Telata se bezprostředně po narození neodlučujou. Po odloučení jsou krmený jsou čerstvě nadojeným mlíkem. Při velikosti dnešních vemen je podle mýho míň stresující strojní než ruční dojení. Ale to se můžu mýlit.
|
neznámá |
|
(5.7.2015 14:22:52) Kromě toho jsou na dobré podmínky pro krávy vázaný dotace, takže pokud někdo překračuje počet krav ve stáje jede podle starého systému nebo stále ještě váže má smolíka a nedostane nic, tzn brzy skončí, protože bez dotací nemůže konkurovat.
Strojní dojení je pro krávu šetrnější, nevznikají záněty, vemeno míŇ trpí. Telata někdo odlučuje hned po narození, protože v dospělosti nemají tendence se přisávat na dojnici, nejsou fixovaný na vemeno. Většina lidí co znám krmí telata umělým mlékem, protože pak nemají výpadky v růstu, nechybí jim vitamíny a cenově vyjde na to samé, za co prodají ušetřené mlíko. Lejou jim pouze první mléko od otelené krávy.
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.7.2015 19:52:59) " z hlediska zacházení se zvířaty je horší mléko než maso"
Ano. A to si člověk běžně asi neuvědomí. Umělá inseminace, zvíře přivázané někde v boxu, porodí, mládě se sebere a matka zůstane zavřená v boxu a dojí se a dojí a dojí ... dokud není úplně vyčerpaná, pak se zabije. Zvířata chovaná na maso běhají po louce a mají celkem klid, než jdou na porážku. Samozřejmě jak kde, ale ve velkochovech to často funguje takto.
|
Filip Tesař |
|
(6.7.2015 9:41:22) "Ano. A to si člověk běžně asi neuvědomí. Umělá inseminace, zvíře přivázané někde v boxu, porodí, mládě se sebere a matka zůstane zavřená v boxu a dojí se a dojí a dojí ... dokud není úplně vyčerpaná, pak se zabije. Zvířata chovaná na maso běhají po louce a mají celkem klid, než jdou na porážku. Samozřejmě jak kde, ale ve velkochovech to často funguje takto."
Zase jak kde, vazný ustájení je pořád řidší a řidší a pokud přetrvává, tak hodně v malochovu.
Jinak to výše popsaný je obrázek, kterej rozhodně nekreslí výraznou čáru mezi chovem na maso a na mlíko. Myslíte, že zvířata chovaný na maso se neinseminujou uměle? Mláďata se v hodně chovech odebíraj tuším po šesti tejdnech. Dojnice vůbec nemusej bejt zavřený v boxe, a představa, že se dojí, dojí a dojí, dokud není úplně vyčerpaná, je zvláštní. Dnešní krávy jsou vyselektovaný na vysokou laktaci, prostě se krměj a vytvářej hodně mlíka. To tebou popsaný působí trochu podobně, jako když otrok maká 18 hodin v dolech, dokud může. Tak to ale není, takhle by ti ta kráva vydržela tejden (no, možná dýl, ale krátce). Je spousta velkochovů, kde dojnice běhaj po louce a maj klid, socialistický kravíny - který měly často víc ideologickou než ekonomickou funkci (nikdo už neměl mít "vlastní", tj. doma, jen společný, tj. v kravíně) - už jsou celkem minulost. Tam ten tvůj obrázek leckde platíval, a někde se děly ještě horší věci (třeba selekce novorozenejch telat tím, že jim pouštěli hlasitě rockovou hudbu, tele, který se moc vystreslo, se nechalo chcípnout). Dojnice můžeš klidně mít na pastvě, jediný, co pak potřebuješ, jsou dojičky. Ranní dojení bejvá od pěti a večerní večer, krávy se vracej do kravína samy, ale musíš mít ty lidi, co jsou ochotný brzo ráno vstát a pak přijít ještě večer, to je celý.
|
Ropucha + 2 |
|
(6.7.2015 10:36:18) Filipe, ano, napsala jsem to velké zkratce a jsem si vědoma nuancí, které popisuješ. Nicméně, třeba socialistický kravín jsem měla v dětství na očích a tam se dělo to, co popisuješ, tedy ranní a večerní dojení v kravíně a přes den pastva venku na loukách. Na telátka jsme se chodili dívat, byla po narození u matek, ale jak dlouho a čím je krmili, to netuším. Dneska vidím chovy, kde jsou zvířata buď stále venku na pastvě a nedojí se (chov na maso), a nebo kde jsou dojnice trvale v kravíně (max. v minivýběhu u kravína), aby nebylo pracné je dojit (chov na mléko). Ale věřím samozřejmě, že existuje více způsobů chovů a vím, že jsou i farmy, kde se snaží o velmi přirozený a humánní chov.
|
Filip Tesař |
|
(6.7.2015 12:29:21) Tak já zas díky tobě vidím, že i za socialismu to bylo případ od případu. Chtěl jsem jenom říct, že je těžký zevšeobecňovat, že chov na maso stejně jako na mlíko může bejt takovej i takovej.
|
Ropucha + 2 |
|
(6.7.2015 12:46:14) Filipe, já si to vysvětluji tak, že za socialismu potřebovali zaměstnat celou vesnici, takže holt lidé chodili na dvě směny dojit, vyháněli na pastvu a zase zaháněli, obhospodařovali louky ... Dneska je pracovní síla drahá, pastvina asi také stojí nějaký čas a námahu, takže je jednodušší nechat dojnice na místě. Moje laická dedukce, možná mylná, nevím
|
arsiela, |
|
(6.7.2015 13:23:05) Anett mylná,většinou je to přesně naopak ,za socíku se pásly jalůvky,dojné krávy většinou ne,kdo by je taky večer zaháněl a vázal.Za socíku pamatuju běžně humusy jako vrostlej řetěz do krku,čachyr s mlíkem.teď už vazný ustájení je max tak v malochovu,nevím ejstli ej ofiko zakázaný,nebo ne.Ale už se od něj upouští i an malej farmách minimálně deset let.Dojí se v dojírnách a krávy sou na volno.Buď maj výběh u kravína,nebo sou i na louce.Záleží na tom,jaký má ta,která farma možnost.Telata se nechávaj zpočátku u matek,aby se napila pořádně mleziva,pak se krměj většinou uměle to souhlasím.Někde dávaj mlíko od krav,někde nahrážku.Cyklus užitkovosti z hlavy už nedám,ale rozhodně to není,že by se kráva dojila do padnutí,to by jaksi ani nebylo možné. a dojení dvakrát denně je naprostá samozřejmost všude,někde jedou i na tři směny.
|
Kafe |
|
(6.7.2015 14:52:43) Ze svého dětství v socialismu si pamatuju krávy na pastvinách (jalovice i dojnice). Ráno vyhnali, večer zahnali. Kravičky pásla teta mého kamaráda a já v té době toužila po tom samém zaměstnání.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(6.7.2015 22:34:53) Arsielo, já jsem v dětství pobývala na vsi, kde se na pastvu vyháněla všechna zvířata, jalovice, dojnice i býci, ale samozřejmě nevím, nakolik to bylo výjimečné. Nemám důvod ti nevěřit, že všude to tak nebylo.
|
arsiela, |
|
(6.7.2015 22:58:10) Anett záleželo kolik mělo JZD pozemků na pastvu a jak velké bylo.Schválně sem se ted ptala známé,co dělala zemědělský učnák za socíku a pak v JZD. Dojnice se fakt pásly méně než jalůvky a bejčci,doporučovalo se vazné ustájení.Nicméně se samozřejmě někde na pastvu posílaly,pokud to bylo v dosahu kravína aby se mohly dojit.Takže máme pravdu obě.Stejně je to i ted,pokud má farma pozemky v dosahu tak pase,pokud ne,tak sou krávy na volno v kravíně plus výběh.Akorát, že ty dnešní moderní kravíny vypadají dost jinak, než to co bylo dřív.
|
Ropucha + 2 |
|
(6.7.2015 23:46:33) Arsielo, díky za odborné informace Já jsem si to myslela, že asi záleželo na kapacitě, ono se to logicky nabízí. Kromě pastvy mi bohužel utkvělo v paměti i dosti nešetrné zacházení se zvířaty, to by mě zajímalo, jestli se někde změnil přístup i po této stránce.
|
arsiela, |
|
(7.7.2015 6:27:24) Anett v tomhle nevím velkokapacitní kravíny,ale u malých farmářů určitě.Už z principu,že to je jejich živobytí,tak jen magor se bude chovat blbě k tomu co ho živý.I když samozřejmě může existovat psychopat i v tomhle oboru,jako všude jinde.
|
Drop |
|
(7.7.2015 6:31:47) no spíš ti lidé mají posunuté vnímání,že to je živý tvor a ne výrobní nástroj, někteří majiteloé psů se chovají hnusně i k psům u krav už si vůbec iluze nedělám, jde hlavně o produkci nikoliv o zvíře
|
|
|
|
|
|
|
Filip Tesař |
|
(6.7.2015 18:17:11) Družstva byly nástrojem zaměstnanosti, to ano, zvlášť pro ženský. Jinak byla na vesnici mnohde pro ženskou alternativa zdravotní sestra, občas vychovatelka ve školce, nepoměrně míň učitelka, anebo vdavky někam do města. Ne samozřejmě všude, ale leckde až hluboko do 80. let.
Kravíny byly zezačátku hodně ideologickej symbol (dobytek i stroje měly bejt shromážděný společně), ale takovej ten mlíkostroj - krávy uvázaný ve dvou řadách - to navazovalo na předchozí vývoj mnohde na venkově. Jednak ubejvalo volný pastvy, kvůli růstu obyvatel na mnoha místech k tomu výměra gruntů nestačila a zmenšovaly se i obecní pozemky, krávy byly uvázaný ve chlívě a krmily se senem a řezankou (navíc pásly děti a průběžně se víc a víc začínalo dbát na školní docházku). Zemědělská velkovýroba, inspirovaná průmyslem, byla zcela v duchu doby. Navíc umožnila relativně pravidelnou pracovní dobu i na venkově, tím se trefila do touhy mnoha hlavně mladejch na venkově, a samozřejmě do vládní sociální politiky.
|
|
|
|
|
|
|
|
arsiela, |
|
(5.7.2015 11:51:44) Kamisi i ve velkochovech máš už podmínky hodně slušné,vazné ustájení už snad není nikde.Když chceš mít vysokou produkci mléka musíš mít i super podmínky.Normy na krmení máme hodně přísné a ad inseminace zas se točí kolem šlechtění,když chceš mít super telata musíš mít kvalitního plemeníka a těžko krávu povezeš za býkem přes celou republiku,to je menší stres ta inseminace.
|
|
|
Marika Letní |
|
(5.7.2015 14:08:04) Filipe to je zajímavá poznámka s tim zabíjením telat versus představa vegetariánů, že sýr je OK. Podobně člověk, který nejí maso z "morálních" důvodů klidně oboje kožené boty. Ta kráva asi taky nesešla věkem.
Každopádně jako dítě přítomné koloběhu venkovského hospodaření vidím za balíčkem masa v regálu celý proces.
Nemůžu si pomoci, ale veganství a vegetariánství mi připadá jako póza.
|
Ropucha + 2 |
|
(5.7.2015 19:57:36) Marko, jsou i vegetariáni, kteří kožené boty nenosí. A když nosí, tak pořád to není taková "spotřeba" zvířat, jako denně jíst živočišné produkty.
|
|
|
|
|
|
Stárnoucí |
|
(5.7.2015 18:22:26) Pro vegana bude problém i ten sýr
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 10:56:29) A uhličitan vápenatý se přidává do surové řepné šťávy ještě před rafinací, je totiž nutné neutralizovat rostlinné kyseliny.
Jestli se k tomu používají zvířecí kosti nevím, ale vcelku by se to nabízelo, i když běžnější asi bude vápenec jako hornina.
|
Kamisi |
|
(5.7.2015 11:02:06) Těžko říct, co je běžnější, ale konzument se nedozví, co bylo použito.
|
|
|
|
Monty |
|
(5.7.2015 10:43:30) "Ale já si chci nakoupit v supermarketu cestou z práce a víc neřešit: byla jsem ve francouzském Lidlu na okraji malého města, tak vím že je to možné. Když ve Francii, tak i u nás, to chci!"
Martino, ano, to je ono.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(5.7.2015 11:00:50) Martino, Ale já si chci nakoupit v supermarketu cestou z práce a víc neřešit:
To já taky, dělám svou práci dobře, tak bych ráda, kdyby to tak dělali i ostatní, po práci se chci bavit a ne chovat na balkoně slepice nebo prase.
|
|
|
Termix |
|
(5.7.2015 11:22:13) Taky si spoustu věcí dělám sama, ale s naší spotřebou rajčat a jiné zeleniny to na balkónu nemám šanci.
|
|
|
Monty |
|
(5.7.2015 10:42:06) Kapradino, dle čeho soudíš, že v paneláku bydlí výhradně idioti?
|
|
|
neznámá |
|
(5.7.2015 9:57:45) Lidi z paneláku neznají normální cenu, to je celý problém. Brácha už několik let "dělá" kuřata, zvlášť pro rodinu bez směsi a svícení a zvlášť pro zákazníky se svícením a směsí. On totiž normální zákazník nekoupí normální kuře, protože mu přijde drahé. A vtipné je, že normální zákazník si myslí, že kupuje supr farmářské kuře, vůbec ho netrkne, že je krmené tou samou směsí a za těch samých podmínek co v drůbežárně. Prostě lidi nepřemýšlí.
|
Termix |
|
(5.7.2015 11:20:04) A tvůj bratr pak tvrdí, že prodává farmářské kuře a nebo těm lidem říká pravdu?
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 11:24:37) Když někdo zákazníka podvede a ještě mu to přijde vtipné, tak se kvalitních potravin asi nedočkáme.
|
Termix |
|
(5.7.2015 11:32:40) Právě. Proto se neznámé ptám.
|
|
|
neznámá |
|
(5.7.2015 14:13:41) Normálně jim prodá kuře, oni jsou nadšený, že mají něco přímo od drobného chovatele nebo jak je teď moderní říkat farmáře, že je to stejné, jako by si ho koupili v obchodě už nikdo nepřemýšlí a berou to většinou po deseti a více kusech. Ví do čeho jdou, nic netají. Dokud dělal vše dle dobrého svědomí a chtěl za to odpovídající peníze, nikdo tak drahého ptáka nekoupil, teď jsou zákazníci spokojení a s dobrým pocitem se vracejí.
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 14:23:52) už nikdo nepřemýšlí
Jsem ráda, že se mi potvrzuje můj předpoklad, že "farmářské" je jen tahák na peníze a dělám dobře, když nakupuju v normálním obchodě.
|
neznámá |
|
(5.7.2015 14:25:36) My si asi nerozumíme, on nejezdí po trhách, to nemá za potřebí, ty lidi chodí za ním do dvora, vědí jak chov vypadá.
|
neznámá |
|
(5.7.2015 14:48:30) Je to to samé jako když si slavnostně jedu pro ryby do rybárny. S dobrým pocitem si odvezu pstruhy, ale že jsou vykrmený jak prasátka na granulích už nikdo nevidí. Úplně stejné koupím v supermarketu. Když jsme to doma zkoušely, tak při krmení granulema (nijak jsme je nepřekrmovali, nedodržovali jsme tabulky) jsme se od 5cm plůdku na jídelní velikost dostali za 5 měsíců, ale za cenu hnusné ryby, ovšem přirozený úhyn byl minimální a zisk maximální. Normálně by celá akce trvala rok a za cenu zimování ryby. Přirozeně chovanou rybu by nikdo nekoupil. Lidi nepřemýšlí na jednu stranu za kvalitu nezaplatí a na straně druhé si připlatí za iluze nebo nechtějí vidět. Je to celé na hlavu postavené. Možná je to tím, že neznají chuť kvalitní potraviny.
|
Monty |
|
(5.7.2015 15:04:51) "Možná je to tím, že neznají chuť kvalitní potraviny."
No a neznají ji proto, že je výrobce podvádí. Jako tvůj bratr. Těžko uvěřit, že by si někdo záměrně kupoval "stejné" kuře, jako prodává Babiš; leda by pro něj bylo nějak zásadní, že kuře od drobného chovatele/farmáře má před smrtí o něco hezčí život.
|
neznámá |
|
(5.7.2015 15:13:47) Já teda stále nechápu, jak podvádí. Ti lidé přijdou do dvora, řeknou počet kuřat, jdou s bratrem přímo mezi kuřata, vidí prostor kde svítí žárovky, kuřata jsou téměř neopeřený, neutíkají, protože se pro svou váho nepostaví na nohy - prostě velkochov v malém. Nic nikomu netají, všichni vidí co kupují, jediný rozdíl mezi Babišovým je, že budou 100% čerstvé.
Bratr původně rozjížděl přirozený chov kuřat, venku a bez směsí. Neuspěl, zájemců o takový kuřata bylo velice málo. A když už tak koupili jedno a podivovali se ceně, ale za kuře co se nepostaví na nohy si klidně trošku připlatí. Je levnější než původní venku chovaný a dražší než supermarketový a lidi jsou spokojený.
|
Monty |
|
(5.7.2015 15:15:41) neznámá, tak když to zákazník vidí a nevadí mu to, bratr nepodvádí a zákazník je trouba.
|
neznámá |
|
(5.7.2015 15:23:08) Je, ale nechápu proč je tolik troubů. Všichni se divíme, že se zde prodávají blafy, ale připlatit za kvalitu si většina nechce. Ovšem připlatí si za blbost, důležité je, aby to nebylo až tak drahé a aby měli dobrý pocit.
|
|
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 17:58:19) Neznámá, já docela věřím, že lidi odmítaj i podruhý kuře, co nemá stehna jak golem. Prostě velikost = kvalita, jak je ta velikost vyhnaná bejvá jedno. Proto velký stehýnka & ze dvorka je ideální kombinace, uspokojí pekáč i svědomí.
|
|
|
Kudla2 |
|
(5.7.2015 15:26:55) No a je v tom kuřeti "od Babiše" a tom z toho poctivýho a drahýho chovu nějakej velkej chuťovej rozdíl?
Protože pokud ne nebo pokud je "Babišovo" kuře chuťově vyhovující, tak proč by si někdo kupoval kukuřičný kuře kilo za tři stovky?
Spousta lidí by chtěla kvalitu, ale v žádným případě není ochotna (nebo schopna) zaplatit cenu, kterou by ta kvalita stála (viz ten bratr a jeho chov), tak se kuřata pěstujou tak, aby si je mohli dovolit i tito lidi.
Nevím, co je na tom divného, kdyby byla na trhu jen "poctivá" kuřata za 300, tak by lidi zas brblali, že to je jen pro bohatý a jaká je to hrůza.
|
arsiela, |
|
(5.7.2015 15:33:20) Kudlo rozdíl v chuti je markantní, kort když to máš přímo kuřata od vlastních slepic a nekrmíš vůbec směsí.
|
Kudla2 |
|
(5.7.2015 16:04:33) Arsielo,
já jsem asi barbar, nebo jsem nikdy nejedla správně vykrmený kuře, ale mně to, co se dá koupit v krámě, připadá v pohodě, a přišla bych si jako blázen, kdybych měla dávat tři sta za to kukuřičný kuře.
Chápu ale, že pokud tam někdo ten rozdíl vnímá, že je ochoten si připlatit - já ho nevnímám nebo možná neznám nic jinýho, tak ten důvod nevidím.
|
arsiela, |
|
(5.7.2015 16:47:31) Kudlo kdybych to měla kupovat tak to ani náhodou, u nás to byla poprvé náhoda,slepice si vejce obhájila,protože na nich seděla na sáhách dřeva tak jsme ji zkusli přestěhovat i s tím hnízdem do přístavku a vyšlo to.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.7.2015 20:05:19) Kudlo, věř, že chuťový rozdíl mezi supermarketovým kuřetem a opravdovým kuřetem vypěstovaným venku je markantní. Opravdové kuře je maličké, asi tak třetinové oproti mutantům z velkochovu, a jeho maso je úplně jiné. Strukturou i chutí.
|
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 16:01:02) Naše matka kdysi zkoušela chovat kuřata na maso přirozeným způsobem.
Byla to docela piplačka a taky to dost lezlo do peněz. Rozdíl v chuti jsem nepozorovala, akorát maso bylo tužší a děti ho nechtěly.
|
neznámá |
|
(5.7.2015 16:10:52) Nebyli už to kohouti na víno? To se nám povedlo loni, nechali jsme je dlouho a byli tuhý, ale jako kohout na víně dobrý. Jinak ano, rozdíl to je obrovský, stejně jako u ostatní drůbeže. A ještě větší rozdíl je u hovězího a u těch ryb.
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 16:21:56) To je možné, že už ta kuřata byla stará, ale byli takoví mrňaví, tak pro jednoho a tuhé maso. To ani vynešená slepice není tak tuhá.
Ale já ty rozdíly opravdu nepoznám, tuhle jsem si dala argentinský steak, peněz jak za krávu a normální flákota.
Jedla jsem i ryby přímo vytažené z řeky nebo z moře, ale chutnaly jako všechny ostatní ryby.
Pro mě je delikates škoda.
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 17:38:43) Vlastně je jedno jídlo, které jsem ochutnala jinde a naprosto mě to rozsekalo: padané mandarinky v Tunisku. Do tě doby jsem je měla tak ráda, ale teď už ty trpké chcíplotiny, co tu prodávají, prostě nepozřu.
S granátovými jablky by to asi bylo stejné, ale ty jsem tu nikdy nekupovala. Naproti tomu čerstvě utržené datle chutnaly úplně normálně.
|
|
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 18:14:03) A ten steak jsi jedla v Argentině?
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 18:16:23) jsi jedla v Argentině?
To právě ne, v tom je asi ta potíž. Ve vyhlášené restauraci, která si na svých steacích založila reklamu, ale je to na předměstí Kladna...
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 18:27:28) No jo, tak to ale záleží na tom, odkud tu krávu měli. Z kravína za Kladnem?
Kdybys někdy byla v Latinský Americe, dej si steak v Argentině, maso se prej rozpadá skoro samo, dávaj schálně k jídlu jen vidličku, bez nože. Je to pastevním chovem, ale taky pastvou. Proto si nedávej steak v Chile, kde jsou steak tuhý (možná jako ty kladenský). Kvůli chudý pastvě a chladnějšímu klimatu (musej víc energie vrážet do zahřátí). Tvrdila to moje šéfová, hispanistka, v Chile dělala čtyři roky a v Argentině byla co chvíli.
Kvalitní hovězí se dá koupit ale i u nás a je to oproti supermarketovýmu nebe a dudy mimo jiný v konzistenci. V názvu to není.
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 18:49:57) odkud tu krávu měli
To je to, nejsem stopař, nevím, odkud přišla. Argentinský mohl být klidně i jen způsob úpravy anebo jen ten nadpis na jídeláku.
Nebylo špatné jídlo, ale samo se to maso tedy nerozpadalo.
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 19:22:37) Soudím, že způsob úpravy je prostě steak. Ale možná Vitana prodává nějakou šikovnou směs s názvem "Argentinský steak"
|
|
|
|
|
|
|
|
arsiela, |
|
(5.7.2015 16:45:10) Martino je méně vodnaté to určitě,když sem dělala to první tak se tu kluci taky ošklíbali,že to je tuhé.Te´d už si zvykly a koupené kuře nám prostě smrdí.Pokud bys kuřatům měla všechno kupovat tak to do peněz leze,to se vypaltí,když máš vlastní kukuřici,zrní a necháváš je běhat na volno po zahradě a zavíráš jen na noc.A když je máš vysezené od vlastní kvočny tak odpadne i ta piplačka,protože si je kvočna vodí sama.Teď sme kupovali desetidenní na výkrm,přímo nějaké spešl křížence a s tím teda piplačka byla, protože se to zrovna trefilo do toho,jak se ochladilo a museli bejt vevnitř v místnosti,venku by jim byla zima.Ale mámu to baví,tak ji do toho nezasahuju.Furt lepší než berani.
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 16:51:25) No naši po té jedné nedobré zkušenosti s kuřaty zůstali u králíků, těch jsme snědli tuny a byli výborní.
Ale už roky nemají nic, ono to to peněz leze, jak říkáš, když k tomu není pole, tak je to o ničem a za ty peníze se může biomaso normálně koupit, kdyby o to někdo stál.
|
arsiela, |
|
(5.7.2015 16:56:56) Martino jasně ,my že máme zrní a všechno další,tak náklady sou v podstatě nula.U králíků akorát očkování a to se zaplatí z toho co se prodá - králíci,vejce.Kdyby se mělo cokoli kupovat tak na to naši kašlou.
|
|
|
|
Kafe |
|
(5.7.2015 16:56:11) V dětství jsem jedla jen domací králičí a kuřecí maso a rozdíl mezi kupovaným byl v tom, že to kupované má nesportovní svalovinu. Jinak chov slepic je téměř zadarmo a králíků taktéž, když máš dost velký pozemek, abys usušila seno na zimu.
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 17:01:03) Králíci nevyrostou jen z trávy, leda tak malí anebo to dlouho trvá.
A slepice bez masa v potravě v zimě nenesou.
|
Kafe |
|
(5.7.2015 17:03:54) Martino - můžešš jim dávat zrní (králíkům), ale z toho tloustnou. Slepicím jsme v zimě dávali zrní a zbytky + skořápky.
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 17:07:01) jim dávat zrní
Dostávali brambory, kukuřici, tvrdej chleba. Netloustli, nestihli to - ve třech měsících šli na mrazák, v kuchyňské úpravě měli skoro 3 kg.
|
arsiela, |
|
(5.7.2015 17:08:40) Ste měli obří plemena ne?
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 17:22:41) No jo, Ferda měl 8 kg a dělal na každej skok 16 malejch.
|
Kafe |
|
(5.7.2015 18:01:27) To byl králík jako kráva!
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.7.2015 20:10:41) Martino, ti jsou roztomilí, ty bych tedy nepozřela
|
|
|
|
Kafe |
|
(5.7.2015 17:13:35) Martino - tak nám pár králíků i umřelo přirozenou smrtí. Jinak se popravovali tak ve 2-3 letech.
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 17:23:30) Ve třech letech tak samice po 8 vrzích do fašírky.
|
|
|
|
|
arsiela, |
|
(5.7.2015 17:06:48) V životě sem jim nedala maso,maj zrní,zbytky pečiva,skořápky,plus se "pasou" v zimě nesou podle toho jak jim svítíme.
|
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 18:17:14) Jo, z trávy králíci nerostou, musíš jim dávat seno. To máš za cenu práce. Malejm dáváš eště zrní, pytel tě stojí jednoho kupovanýho králíka.
|
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 18:22:15) A slepice můžou nýst celou zimu, nám letos měli přestávku jen asi tři dny, žijou z toho, co nabraly přes sezónu. Dáváme jim zrní (50 kg vyjde pro 15 slepic asi na měsíc a půl?), skořápky a kuchyňský zbytky, to tě vyjde na 250 korun, i když započítám ty zbytky, prodáš jich stovku po čtyřech korunách a jen v korunách získáš jednou, co jsi vložila. Vejce, co ti zbydou, nepočítám.
|
|
|
|
|
|
|
Citronove koliesko |
|
(5.7.2015 15:23:20) A prirodzene chovanu rybu alebo kura si nekupia kvoli inej chuti alebo kvoli vysokej cene? Ak je to kvoli cene tak si to jednoducho nemozu dovolit a volia "kompromis" medzi hnusnym kuratom zo supermarketu a bio prirodzene vychovanym kuratom.
Ono je to ako so zeleninou na trhu pripadne kupovanou pri ceste. Je dojem ze co sa predava na trhu je domace. Nikto nevie ze sa tam predava zelenina a ovocie z dovozu ktore si predajcovia rozoberaju rovno z kamionu, pripadne im to dovezu priamo na dedinu, tam si to rozoberu, sadnu pred branu a kupujuci nadobuda dojem ze kupuju "z dvora". Ti co naozaj doma pestuju na predaj pouzivaju hnojiva aj postreky lebo bez toho by nevypestovali taku krasnu zeleninu.
|
magrata1 |
|
(5.7.2015 15:40:28) My máme krásnou zeleninu, hnojíme kompostem a postřiky nepoužíváme. Jen na rajčata chytrou houbu. Velikost- o něco maličko menší, chuť nesrovnatelně lepší. Např. kupovaná mrkev je jen jakýsi bezchutný vodnatý předmět, domácí mrkev má úplně jinou strukturu a chuť.
|
|
|
|
|
Filip Tesař |
|
(5.7.2015 18:07:36) Martino, ne vždycky.
Kvalitní ovoce a zelenina se dá koupit fakt farmářská a nestojí majlant, někdo si pro ni zajet nemůže, to chápu, někde ani nerozvážej bedýnkovou, setkal jsem ale často prostě s pohodlností - lidem se nelíbí, že farmářská je prostě sezónní a chtěj to a to tehdy a tehdy, když si zrovna usmyslej, že budou vařit to a to.
Co se masa týče, už jsou první vlaštovky chovů, který si zároveň porážej. Takže v jednom místě zvíře vyroste, je zabitý, maso se nechá v klidu odležet, a na místě se prodává, na místě se z něj dělaj i uzeniny a další výrobky. Jednak odpadá dvojí prostřednictví a tím dvojí marže a dvojí tlak na stlačení kvality s cílem maximálního zisku při určitý koncový ceně, jednak takovejm chovatelům to většinou nedá, aby prodávali nějakou šizenou flaksu. Jsou země, kde je tohle naprosto běžný. Rozdíl v kvalitě je enormní.
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 18:19:33) fakt farmářská
To předpokládám, ale zákazník aby byl detektiv. Podvodníků a vtipálků v tomto podnikání bude jistě dost, zatímco zavedených spolehlivých farem jako šafránu...
Na to, aby někdo nakoupil v Makru, šoupnul to stylové bedýnky a prodal mi to za přemrštěnou cenu, zvědavá opravdu nejsem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dana |
|
(5.7.2015 10:26:48) Protože máš málo peněz. Kdo nemá peníze, musí se víc snažit doma, pokud chce žít trochu zdravě. Víc vařit z kvalitních surovin a víc si i vyrábět. Třeba domácí těstoviny, jogurt i ten chleba péct. Nebo jezdit levně nakupovat do Německa.
|
|
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(5.7.2015 9:28:28) Proto kupuju jogurt v kilovém balení, z hlavy teď nevím, kolik stojí, ale je mnohem levnější než v malých vaničkách. Poslední dobou jíme jen řecký.
A koukala jsem na ty rajčata: minulý týden stála ta chutná česká 64 Kč/kg, španělská hnusná 42 Kč/kg. Španělských měli na regále hromadu, českých pár krabiček: je jasné, po čem bude poptávka.
|
Kafe |
|
(5.7.2015 9:37:47) jo řecký jogurt je jediný, který dokážu sníst bez příchuti, tedy bílý. Je opravdu výborný.
|
|
|
|
Kamisi |
|
(5.7.2015 10:13:59) Kudlo, jednak jsou kvalitní potraviny drahé a jednak se musí opravdu pečlivě vybírat.
|
|
|
|