úča | •
|
(14.11.2014 10:23:30) Vůbec, řekla bych. Ale na druhou stranu ji nejspíš bez následků překonají. Osobně krmím batolata čerstvým domácím papáníčkem všeho druhu kromě průmyslových kuřat, prasat, vnitřností s výjimkou jater z domácího králíka nebo drůbeže, málo soli, málo cukru, nic ostrého. Samozřejmě vybírám co nejlepší možné suroviny, ale nehrotím to. Podle mě je základ výživy pro batole to, že jídlo je čerstvé a doma dělané. Jo, a dost důsledně nejedu UHT mléčné výrobky. Kdysi mě doktorka na imunologii řekla, že obsahují sice podlimitní, ale stále přítomné množství antibiotik, kterým jsou krávy krmeny, aby splnily UHT normu. Když se tím živí člověk dlouhodobě ve velkém, nemusí to být úplně dobré pro zdraví.
|
Mikita.miki |
|
(14.11.2014 10:25:54) hele, to necfhápu, uht je přeci označení pro způsob úpravy, mléka, ultra high temperature... a krávy jsou krmeny antibiotiky, když mají zánět a takové mléko nejde do produkcea je vylito do kanálu, krávy jsou označeny aby k tomu nedošlo... neříkám, že nedojde, ale je to nehoda, ne záměr
|
úča | •
|
(14.11.2014 10:30:30) Já nevím, nejsem odborník na krávy ani na výrobu mléka a celkem si uvědomuju, že to může být všelijak, ale od té doby kupuju jen čerstvé mléko, smetanu atd., i s odhlídnutím od všeho ostatního si myslím, že čerstvé je lepší, i když ono to mlíko stejně úplně čerstvé není. Nám to změnilo i chuť, jak jsem to přestali používat, tak nám teď to UHT připadá nechutné. Přinejmenším si myslím, že v denaturaci bílkovin rozdíl bude.
|
Mikita.miki |
|
(14.11.2014 10:33:57) souhlasím, taky mám raději čerstvé, ovšem neplést si pojmy s dojmy obecně je v oběhu strašně moc mýtů ohledně mléka, kuřecího masa.... za komančů se dělaly různý zvěrstva, zkoušeli třeba bejky krmit granulema močoviny kvůli bílkovinám, ale kontorly jsou v tomhle docela přísný v dnešní době a podmáznout to nejde, to vyjde levněji kvalitní chov nebo to zabalit. něco jinýhho je stránka etiky a stres a jeho vliv na kvalitu masa
|
úča | •
|
(14.11.2014 10:45:40) Já se vyhýbám věcem , které mi smrdí. Průmyslová kuřata mi smrdí, i syrová a hlavně když se to dělá. Kromě toho jsou podle mě velmi tučná, nezanedbatelnou část váhy musím vyhodit a stejně to pustí obrovská kvatna omastku, ve kterém je rozpuštěné kdoví co. Vzhledem k tomu, že mám srovnání s normálně doma krmenými brojlery, nejde mi to nevidět. Když už bychom chtěli něco mastného, vezmu si někde z farmy husu a nebo všelijaké ty rumpsteaky atd. To samé vepřové, to samé to UHT mlíko a asi i další věci, které si teď nevzpomínám.
|
|
|
|
KoproFka |
|
(14.11.2014 11:02:20) Přesně, Mikito - UHT je označení ošetření mléka vysokou teplotou, nic jiného...
A jelikož mám - mimo jiné - za sebou i praxi v kravíně, tak je pravda přesně to, co říkáš - kontroly na mlíko se dělají všude a propašovat do cisterny špatný mlíko raději nikdo nelajsne... vylívá se mlíko od krav na lécích, před každým dojením se dělá zkouška mléka z každého struku na speciální hrneček, aby se předešlo dojení z vemena se zánětem. Dělá se to opravdu všude, u každé krávy a před každým dojením. A to vím jistojistě... Moje babička dělala x let ošetřovatelku dojnic... opravdu si nikdo nelajsne to ošulit, protože když by to udělal, vylila by se pak celá cisterna, a to se nikomu nevyplatí...
|
Mikita.miki |
|
(14.11.2014 11:14:23) mám zemědělku a přesně jak říkáš, moderní provozy jdou ještě dál a kráva má obojek, který se pípne vv ,,bráně,, při pochodu na dojení a tam jsou info, takže nehody se už fakt nestávaj. chodí kontorly do kravína, kontrola je v mlíkárně atd...
|
KoproFka |
|
(14.11.2014 11:22:01) no tak to jsme dvě... já mám tedy zemědělku se zaměřením na ekonomii, takže takové universální vzdělání - krávu podojím, brambory zasadím, fakturu vystavím, v číslech se celkem vyznám...:)....
současně s tím odfiltruju spoustu bludů co se výživy týče - jediný, co mi přijde jako ne úplně zdravý pro děti, o čem se nemluví, je telecí maso - protože kdo viděl někdy ty telata... jediný co, tak to maso je mlaďoučký, ale to je podle mne tak asi vše .... domů ho prostě nekupuju a pro děti už vůbec ne.... prostě domácího dodavatele na tenhle druh masa nemám (abych viděla a věřila, že to zvíře bylo v dobré kondici) a z běžného řeznictví si to prostě nelajsnu....
|
Mikita.miki |
|
(14.11.2014 11:25:51) hele, telata jsou pro mě citlivý téma, já bych to do huby nevzala. má to dva etický rozměry - oddělování matky od potomka v nesmyslně krátký době a pak výkrm mléčného telete pouze mlékem nesmyslně dlouhou dobu, kdy trpí jeho trakt, protože v tu dobu už má dávno žrát vše, mléko už téměř vůbec. v čr se to dělá podstatně míň, ale tady taky nemá telecí takovou tradici, ale všude jinde....
|
|
|
|
|
|
|