| angrešt |
 |
(30.7.2014 15:02:44) Je to na pytel, celiakie je snad nejstriktnější vylučovací dieta, tak strašně moc nevadí stopy asi u ničeho jiného - ani u fenylketonurie a dalších.
Mě teď třeba trochu vyděsil ministerský návrh, aby bezlepkově začaly vařit školkové a školní jídelny. Nejen, že by to tedy bylo podle mě neprůchozí personálně (teď připadá jedna kuchařka na 100 - 150 strávníků, takže přidat jí přípravu dalšího jídla by byl masakr), ale to by třeba ministerstvo pořešilo personálním navýšením. Ale spíš právě to, co jsem teď psala - nutnost vyvarování se i stop lepku - to prostě v kuchyni, která na to není zařízená, není vůbec uskutečnitelné. A tak by sice jídelny produkovaly "bezlepková" jídla a rodiče by tomu pochopitelně důvěřovali, ale ve skutečnosti se stopami lepku a to je moc špatný pro rozvoj refrakterní celiakie. Já bych viděla řešení ve vzniku nějakých centralizovaných bezlepkových kuchyní (třeba jedna ve městě), které by to v plně bezlepkovém prostředí uvařily a pak rozvezly do těch školek a škol jako klasickou rozvážku jídel. Nevím, jeslti to pak někdo taky ministerstuv nenavrhl, zas tolik to nesleduju. A analogicky by mi přišlo, že tohle by mohla být velká díra na trhu i pro restaurace - nějaká firma, která by vařila pouze bezlepkově a byla nasmlouvaná sítí restaurací třeba v nějaké konkrtétní čtvrti, aby to nebylo od sebe příliš daleko (menu právě korespondující se zaměřeními tch restaurací) a taky jim dělala dovážku, buď k ohřevu, nebo možná i přímo hotové teplé, v Praze a jiných velkých městech by mohlo být i to reálné, kdyby to bylo nějak geograficky rozumně pořešené. To by totiž mohlo elegantně řešit situaci, kdy si i celiak chce normálně s přáteli zajít do normální restaurace na večeři bez rizika. A celiaků je opravdu hodně, žádná zanedbatelná cílová skupina.
|
| angrešt |
 |
(30.7.2014 15:18:24) Jo, je to tak, tím, že většinou není porušení znát hned po snědení té trošky lepku (i když u nkoho ano, ale obecn to spíš znát není), ale nasčítává se to do budoucna, je to podobné jak u jiných chronických chorob, třeba u cukrovky, kde je taky compliance celkem nízká, ale před blížící se kontrolou nastupuje hypervzornost...no, je to tak. Ale právě proto velmi nesouhlasím s tím momentálním ministerským výmyslem, protože velká část rodičů se u dětí o dodržení snaží velmi usilovně a důvěřovali by a přitom by tam doutnalo tohle. A že by tam ty stopy byly, to jsem si jista.
Ale fakt kdyby někdo spáchal ryze bezlepkovou kuchyni, to by bylo tak skvělé! A pomohlo by to i tomu sociálnímu začlenení celiaků. Julliet, nechceš spustit ještě jeden projekt krom bistra?
|
| angrešt |
 |
(30.7.2014 16:39:08) Tak ony nemusejí být dvě, u hladkého nádobí jako talíře určitě ne, ale věci se zářezy (vidličky), těsněními (mixér) a tak by se měly po myčkování raději opláchnout, no. V těhc škvírkách se to chytá.
|
|
|
|