| HelenaPa | 
 |
(1.4.2014 10:19:06) V sobotu manžel slaví narozeniny. Rozhodla jsem se, že místo dortu mu udělám 40 cupcakes, každý bude držet jednu svíčku. Chtěla bych, aby krém pěkně držel tvar těch spirálek a neroztíkal se. Hodlám použít recept na čokoládové muffiny od Chez Lucie. A teď váhám, jaký krém. Zaujalo mě ganache. Ještě jsem ho ale nedělala, tak si nejsem úplně jistá. 1) Zvládne krém i začátečník? 2) Je potřeba si udělat ganache den před zdobením? 3) Jak dlouho pak vydrží? Péct muffiny budu v pátek, zdobila bych nejraději taky už v pátek. Můžu je pak nechat hotové v chladnějším sklepě? (ne pokojová teplota, ale ani lednice) 4) Nebo byste doporučili spíš klasický vařený krém? Díky za rady, tipy i informace kudy cesta nevede.
|
| angrešt |
 |
(1.4.2014 10:38:36) Ganache (pokud míníš šlehanou) zas tak dobře nedrží, do druhého dne to není šikovné. Nešlehaná drží krásně, ale ta se nalévá a to asi nemáš na mysli.
Ta šlehaná neztratí úplně tvar, ale drobné bublinky se v ní pospojují na větší, je to pak takové hrbolaté. před šleháním se musí důkladně vychladit, takže den předem je ideální, ale lze i ten samý, pokud jsi schopna to vychladit. Je to jinak výborný krém a zvládne ho každý 
Nejlépe drží asi německý krém, tedy krém s moučnou kaší.
Dobře drží také třeba krém z mascarpone.
|
| HelenaPa | 
 |
(1.4.2014 10:41:57) Díky. A máš, prosím, nějaký spolehlivý recept na ten krém s kaší? Ten jsem taky ještě nezkoušela.
|
| angrešt |
 |
(1.4.2014 10:48:16) Poctivý německý je se žloutkovo-moučnou kaší, recept třeba tady http://www.labuznik.cz/recept/kremy-maslove-sladke-naplne-pro-tartelety/
Ale já běžně dělám jen s moučnou kaší, tj. mléčná kaše z polohrubé mouky. Dělám od oka, ale rozumně vypadá recept třeba tady http://kucharka.jednorozec.cz/recept/1747-maslovy_krem_nastaveny_moucnou_kasi.html?section=sldba
|
| angrešt |
 |
(1.4.2014 11:12:31) Ještě solidní držící je třeba lanýžový krém, ale to už je bomba Vpodstatě rozpuštěná čokoláda smíchaná se změklým máslem.
|
|
| HelenaPa | 
 |
(1.4.2014 11:21:37) Díky  Mimochodem, nesbíráš náhodou kuchařky? Mám tu dvě, které nevyužívám, tak klidně věnuju.....
|
| angrešt |
 |
(1.4.2014 15:48:04) Díky za nabídku, už víceméně nesbírám, jelikož se do svého pidibytu nevejdu, ale kdyby to bylo něco méně obvyklého, tak neodolám
|
| HelenaPa | 
 |
(1.4.2014 18:05:28) Je to tohle: http://inzerati.cz/country-kucharka-aneb-jidla-ktera-mam-rad-93335/
http://www.antikvariatpocta.cz/book/&id=39711
Kdyžtak se mi ozvi na mail pod nickem.
|
|
|
|
| Budulínci | 
 |
(1.4.2014 12:35:55) Já dělám spolehlivý 250ml mléka, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky... na 1 a 1/2 másla a 170g cukru. Plus rum, kakao... Ale nejlepší je jen klasický šlehané žloutky nad parou..ale pracný...
|
| angrešt |
 |
(1.4.2014 15:47:18) Jó, žloutky nad parou jsou rozhodně super! AKorát to není dostatečně tepelně opracované, takže s přítomností malého dítěte v domácnosti jsem ho už nedělala několik let, tak mi ani hned nenaskočil
|
| Budulínci | 
 |
(1.4.2014 16:35:42) No ono záleží jak dlouho se prošlehává a jak.. babička pekla na všechny svatby v okolí a jen tenhle krém..nikdy se nikdo nepo... Neměřila teplotu ale až byl krém tak horký, že v něm nevydržela malíčkem ještě šlehala min 10min...takže skoro 45minut a jen ručně šlehaný metličkou!! Mixér to vyšlehá hodně a neprohřeje se... Je to vážně nejchutnější krém, ale já jsem líná a dělám s moučnou kaší...mamka dělá stále šlehaný.
|
|
|
|
|
|
|
| Vr | •
 |
(1.4.2014 11:15:38) Na cupcakes dělám krém z lučiny. V pohodě vydží do druhého dne. 50-100g másla + moučkový cukr ušlehat + 200g lučiny, zašlehávat po částech..., ev. potravinářské barvivo. Asi dvojité nebo trojité množství na tolik cupcakes, záleží, jak budou velké.
|
| HelenaPa | 
 |
(1.4.2014 11:21:55) Lučinový vypadá taky dobře. Díky
|
|
|
| Vanka | 
 |
(1.4.2014 11:23:49) Nevím přesně odkud je možno použít název ganache a kde už začíná pařížská šlehačka
ale vlastním jeden úžasný recept na dort od slaného Lukáše Pohla a tam by skutečně ganache být mělo. Jak moc je to pracné, no dle mého názoru ne. Jen se dopředu musí udělat karamel, promíchat s čokoládu, šlehačkou a chilli papričkami. Přes noc vychladit a druhý den vyšlehat. Já tenhle typ krému miluju, pro mne jsou nesrovnatelně lepší než vařené s moukou. A i s ním ráda pracuju protože pěkně drží.
|
| Vr | •
 |
(1.4.2014 13:13:00) prosím prosím o rozpis na tenhle krém..... Děkuji předem
|
|
|
|