| Termix | 
 |
(22.11.2013 12:03:39) Prosím, poraďte. Dělám většinou hrnkové, občas i houskové, ale nějak nejsou nikdy tak dobré, jako od babičky. Té se už bohužel nikdy nezeptám ...
|
| Ropucha + 2 | 
 |
(22.11.2013 12:07:37) Máš pekárnu? Jestli ano, udělá ti úžasné kynuté těsto, člověk to ručně nikdy nevydrží tak dlouho zadělávat (resp. ty babičky to uměly, ale já už nemám tak trénované ruce ).
|
| Lenka | •
 |
(22.11.2013 12:10:37) Taky tak - zadělat v pekárně a pak vařit v páře.
|
| Termix | 
 |
(22.11.2013 12:15:47) Pekárnu mám a zadělávám v ní. Ale vařím v utěrce ve vodě. Jak se to vaří v páře? A jak dlouho cca?
|
| Lenka | •
 |
(22.11.2013 12:29:42) Vařím je v parním hrnci 20minut.
|
|
| Brita | •
 |
(22.11.2013 12:32:53) Knedlík dej do utěrky, ale neponořuj do vody(já mám utěrkou ovázaný hrnec), vaří se stejně dlouho jako ve vodě. Nepřehnat to s kvasnicemi(na kilo mouky dávám asi půl kostičky droždí), těsto musí být "tak akorát"-ani tuhé, ale ani moc řídké. Nechat vykynout a po vytvarování šišek nechávám ještě chvíli kynout pod utěrkou-těsto nesmí ofouknout.
|
| Hanča | •
 |
(22.11.2013 13:30:48) Utěrkou jsem taky kdysi měla hrnec ovázaný, ale není nad parní hrnec nebo děrované nástavce na hrnec normální. Jinak je to totéž, jako utěrka v páře nad hrncem, akorát je to stabilnější, protože utěrka může spoadnout do vody a blbě se na ten hrnec přidělává. A utěrka se nemusí po použití prát.
|
| Brita | •
 |
(22.11.2013 13:50:34) Tak mně je jasný, že speciální hrnec nabízí komfortnější vaření.
|
| Hanča | •
 |
(22.11.2013 19:50:01) Parní hrnec (nebo děrované nástavce) nejsou zas nějaký velký luxus, ale dá se v tom vařit zelenina v páře, vajíčka, předvařovala jsem v tom tuhé ovoce při zavařování, já si ho osobně chválím.
|
| Líza | 
 |
(23.11.2013 5:41:32) Vajíčka? A jaká je výhoda parního hrnce oproti obyčejnému při vaření vajíček?
|
|
|
|
|
|
| Ropucha + 2 | 
 |
(22.11.2013 12:50:19) Já vařím normálně ve vodě, i maminka a babička to tak dělaly, a knedlíky jsou skvělé. Knedlíky všech druhů jsou jednou z mála věcí z tradiční české kuchyně, které se mi daří opravdu výborně. Takže se neboj zkusit vhodit knedlík normálně do vroucí vody, vaří se podle velikosti 5 - 10 minut, nesmí se začít jakoby srážet na povrchu, to je známka, že už je převařený (těžko se to popisuje, to se časem naučíš rozeznávat pohledem).
|
| Brita | •
 |
(22.11.2013 13:22:27) Vaříš 5-10 minut? Tak to jsou asi pidi knedlíčky, protože já středně velký knedlík vařím 20 minut(už se mi dokonce podařilo ho vytáhnout příliš brzy, uprostřed nedovařený), 5 minut mi hlava nebere.
|
| Ropucha + 2 | 
 |
(22.11.2013 13:52:30) Brito, člověče, asi máš pravdu, že 5 je málo, já to prostě tak po 5 minutách začínám sledovat a asi se pak vaří ještě déle, ale opravdu dělám dost malé, mám malý hrnec Určitě menší, než jsou ty kupované.
|
|
|
| Brita | •
 |
(22.11.2013 14:50:59) Tak je ofouknout a ofouknout. Kynuté se může zdrcnout, pokud bys na něj třeba v zimě otevřela okno a udělala průvan. Ale nemusí, to uznávám.
|
|
|
|
|
|
|