| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Nadýchaný houskový knedlík

 Celkem 17 názorů.
 Termix 


Téma: Nadýchaný houskový knedlík 

(22.11.2013 12:03:39)
Prosím, poraďte. Dělám většinou hrnkové, občas i houskové, ale nějak nejsou nikdy tak dobré, jako od babičky. Té se už bohužel nikdy nezeptám ...
 Ropucha + 2 


Re: Jak udělat opravdu nadýchaný houskový knedlík 

(22.11.2013 12:07:37)
Máš pekárnu?
Jestli ano, udělá ti úžasné kynuté těsto, člověk to ručně nikdy nevydrží tak dlouho zadělávat (resp. ty babičky to uměly, ale já už nemám tak trénované ruce :-) ).
 Lenka 
  • 

Re: Jak udělat opravdu nadýchaný houskový knedlík 

(22.11.2013 12:10:37)
Taky tak - zadělat v pekárně a pak vařit v páře.
 Termix 


Re: Jak udělat opravdu nadýchaný houskový knedlík 

(22.11.2013 12:15:47)
Pekárnu mám a zadělávám v ní. Ale vařím v utěrce ve vodě. Jak se to vaří v páře? A jak dlouho cca?
 Lenka 
  • 

Re: Jak udělat opravdu nadýchaný houskový knedlík 

(22.11.2013 12:29:42)
Vařím je v parním hrnci 20minut.
 Brita 
  • 

Re: Jak udělat opravdu nadýchaný houskový knedlík 

(22.11.2013 12:32:53)
Knedlík dej do utěrky, ale neponořuj do vody(já mám utěrkou ovázaný hrnec), vaří se stejně dlouho jako ve vodě. Nepřehnat to s kvasnicemi(na kilo mouky dávám asi půl kostičky droždí), těsto musí být "tak akorát"-ani tuhé, ale ani moc řídké. Nechat vykynout a po vytvarování šišek nechávám ještě chvíli kynout pod utěrkou-těsto nesmí ofouknout.
 Hanča 
  • 

Re: Jak udělat opravdu nadýchaný houskový knedlík 

(22.11.2013 13:30:48)
Utěrkou jsem taky kdysi měla hrnec ovázaný, ale není nad parní hrnec nebo děrované nástavce na hrnec normální. Jinak je to totéž, jako utěrka v páře nad hrncem, akorát je to stabilnější, protože utěrka může spoadnout do vody a blbě se na ten hrnec přidělává. A utěrka se nemusí po použití prát.
 Brita 
  • 

Re: Jak udělat opravdu nadýchaný houskový knedlík 

(22.11.2013 13:50:34)
Tak mně je jasný, že speciální hrnec nabízí komfortnější vaření.
 Hanča 
  • 

Re: Jak udělat opravdu nadýchaný houskový knedlík 

(22.11.2013 19:50:01)
Parní hrnec (nebo děrované nástavce) nejsou zas nějaký velký luxus, ale dá se v tom vařit zelenina v páře, vajíčka, předvařovala jsem v tom tuhé ovoce při zavařování, já si ho osobně chválím.
 Líza 


Re: Jak udělat opravdu nadýchaný houskový knedlík 

(23.11.2013 5:41:32)
Vajíčka? A jaká je výhoda parního hrnce oproti obyčejnému při vaření vajíček?
 Ropucha + 2 


Re: Jak udělat opravdu nadýchaný houskový knedlík 

(22.11.2013 12:50:19)
Já vařím normálně ve vodě, i maminka a babička to tak dělaly, a knedlíky jsou skvělé.
Knedlíky všech druhů jsou jednou z mála věcí z tradiční české kuchyně, které se mi daří opravdu výborně.
Takže se neboj zkusit vhodit knedlík normálně do vroucí vody, vaří se podle velikosti 5 - 10 minut, nesmí se začít jakoby srážet na povrchu, to je známka, že už je převařený (těžko se to popisuje, to se časem naučíš rozeznávat pohledem).
 Brita 
  • 

Re: Jak udělat opravdu nadýchaný houskový knedlík 

(22.11.2013 13:22:27)
Vaříš 5-10 minut? Tak to jsou asi pidi knedlíčky, protože já středně velký knedlík vařím 20 minut(už se mi dokonce podařilo ho vytáhnout příliš brzy, uprostřed nedovařený), 5 minut mi hlava nebere.
 Ropucha + 2 


Re: Jak udělat opravdu nadýchaný houskový knedlík 

(22.11.2013 13:52:30)
Brito, člověče, asi máš pravdu, že 5 je málo, já to prostě tak po 5 minutách začínám sledovat a asi se pak vaří ještě déle, ale opravdu dělám dost malé, mám malý hrnec :-) Určitě menší, než jsou ty kupované.
 Brita 
  • 

Re: Jak udělat opravdu nadýchaný houskový knedlík 

(22.11.2013 14:50:59)
Tak je ofouknout a ofouknout. Kynuté se může zdrcnout, pokud bys na něj třeba v zimě otevřela okno a udělala průvan. Ale nemusí, to uznávám.
 zerat 


Re: Jak udělat opravdu nadýchaný houskový knedlík 

(22.11.2013 15:31:34)
Dělám knedlíky podle receptu z Dámy a jsme s nimi maximálně spokojení. 10 minut je vařím ve vroucí vodě na jedné straně, 10 minut na druhé. Po vytáhnutí z vody je potřeba je pořádně propíchat špejlí a jsou vynikající ~R^
 Ráchel, 3 děti 


Re: Jak udělat opravdu nadýchaný houskový knedlík 

(22.11.2013 18:29:01)
tak to neporadím, my nadýchaný knedlíky nemáme rádi, naopak milujeme ty od naší babičky - pěkně hutné ~:-D
ale držím palce, ať se povedou ~;)
 KoproFka 


Re: Jak udělat opravdu nadýchaný houskový knedlík 

(22.11.2013 22:09:59)
Umím je, myslím, moc dobrý - učila jsem je i tchýni ~;) (ta je neuměla a když jsem jí řekla, jak je dělám, nevěřila, že se povedou - povedly~j~ ) používám na ně polohrubou mouku a droždí "se slonem", myslím, že se jmenuje FALA, dávám nakrájenou housku, nebo rohlík a vařím ve vodě cca 20 min. Ještě nikdy se mi nezkazily, takže já na tom nějak nevidím nic těžkýho~d~ .

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.