| Suza007 | 
 |
(9.10.2013 9:31:37) Ahojky, mám dotaz. Včera se mi povedlo v troubě totálně vysušit kuřecí křidýlka - měla být k večeři, ale nějak jsem na ně zapomněla. Někde jsem četla, že z kostí opečených v troubě se dá udělat skvělý vývar, tak mě napadlo, že bych mohla ta nepovedená křidýlka použít do polévky. Šlo by to? Ať se s tím nevařím zbytečně  Předem díky za rady.
|
| Beruška+J02A07T10 | 
 |
(9.10.2013 9:41:37) suzo, já dělala polévku z pečených kostí poprvé toto úterý - byly to teda kosti vepřové, ale mělo to neskutečný úspěch, děti ji bez řečí jedly dva dny.. a dcera, která normálně maso z polévky nejí, tak zblajzla i maso.
Ale neměla jsem to kořeněné.. záleží asi co jsi dala na křidélka za koření.
Pokud by to nebylo nic extra pálivého nebo výrazného, tak bych udělala normálně táhlej vývar (tak jsem to udělala s těma vepřovýma kostma) prostě do studené vody ty křidélka, k tomu zeleninu, a vařit, dolévat vodu a dlouho aspoň 2-3 h na mírném plameni probublávat. Potom slít - obrat maso dát do polévky, zavařit třeba čertsvou zeleninu a nějakou těstovinovou zavářku.. dochutit.. a mnam.. :D 
|
|
| Svynka |
 |
(9.10.2013 9:42:26) Maso s kosťami na vývar vždycky predom opečiem, neviem ale, čím boli krídelka ochutené..?
|
| Fren |
 |
(9.10.2013 9:59:01) Tak to teda koukám,na kolik kč ta příprava pouhé polívky u vás přijde (pečení v troubě,pak vaření),o času nemluvě.Vždycky jsem nechápala lidi,proč musí vařit celé dopoledne,jsem si dělala srandu,že vaří kosti dočista doměkka a ono fakt.Já teda kupuju občas hovězí kosti pro psa,jinak ni,a kuř.křídla na vývar přímo vařím,v norm.kastrolku a to max.10 min,maso je mladé,křehké a tak neni důvod se s tím natahovat a plýtvat energiemi na delší vaření.
|
| Svynka |
 |
(9.10.2013 10:00:43) Fren, to myslíš vážne? Varíš 10minútový vývar?
|
| Svynka |
 |
(9.10.2013 10:01:33) ja som myslela, že vývar sa varí kvoli tej "vode", nie kvoli masu..
|
| lenka | •
 |
(9.10.2013 10:15:12) Klid, Fren jenom neví, co je to vývar.
|
|
|
| Fren |
 |
(9.10.2013 10:17:06) fakt to úplně stačí,na vodě jsou ta mastná oka,má to kuřecí chuť - tak co ještě z toho masa a kostí chceš dostat více?A masíčko se samo oddělává od kosti přitom.Zavařím nakonec do toho rýži a na úplný konec vajíčko,mnamka!
|
| Svynka |
 |
(9.10.2013 10:20:53) Tak to sa ale potom nebavíme o vývare, ale o polievke z kuracích krídel. (inak, prvýkrát počujem, že stačí, aby boli na povrchu "mastné oka"
|
| radka | •
 |
(9.10.2013 13:08:52) jaký je rozdíl mezi polívkou a vývarem?
|
| Mína | •
 |
(9.10.2013 13:51:23) V chuti :)
|
|
| angrešt |
 |
(9.10.2013 14:34:35) Zde není řeč ani o polévce, ale o vařeném masu s rýží. Pokud je cílem uvařit maso, tak se vaří tak dlouho, než změkne.
Vývar primárně slouží k něčemu jinému. Původním smyslem vývaru je především dostat maximum živin z těch částí, které se nedají jinak sníst a využít. takže základní vývar je z ořezu a kostí, vařený pomalu a dlouho, aby došlo k maximálnímu naštěpení bílkovin na oligopeptidy až aminokyseliny a tyto se rozpustily v roztoku, který se dá sníst, společně s minerály, tuky atd. Další důvod výroby vývaru (a to i z jinak využitelných částí, klasický je slepičí z celé slepice) je úprava důlžitých živin do podoby, kterou mohou dobře trávit a vstřebat lidé s nějaými zdravotními problémy. Předštěpené bílkoviny jsou mnohem vstřebatelnější.
Vývar z pěkného kusu masa jinak nebývá takto výživný, protože se vaří jen do změknutí masa a je to víceméně vedlejší produkt kuchyňské úpravy. Jeho výživová hodnota pak není tak vysoká, ale pořád mnohem vyšší než vody.
A samozřejmě, jak tak lidstvo postupně čím dál více oceňuje i chuť, tak je i chuť (zejména umami) dodávaná vývarem do jídel v dnešní době ceněna.
|
| Mrej | 
 |
(9.10.2013 15:21:28) angrešt, tyhle tvoje komentáře miluju!   já už do těch vařícich témat lezu jen proto, abych zjistila, jestli jsi zase něco geniálního nenapsala.
|
| KoproFka | 
 |
(9.10.2013 20:11:35) mi bereš slova z úst  
si přeju malýho angreštka pod stromeček...takový kapesní vydání by stačilo... 
|
|
|
| Svynka |
 |
(9.10.2013 22:00:56) Angrešt, Ty si prosto neuveriteľná, fakt dobrá. Inak som si hneď spomenula na Teba, keď som čítala Frenin recept na "vývar"
|
|
|
|
|
| fillantropus |
 |
(9.10.2013 20:05:09) jo jo jasně, podle mastnejch ok poznáš vývar a má to masovou chuť....trochu tě podráždím, vařím vývar 9-11 hodin. V pomalém hrnci sice, ale i tak. Cena kolem 7 korun (za energie).
|
|
|
|
| Mishula | 
 |
(9.10.2013 17:21:16) Tak po deseti minutách to musí bejt vývar silnej jak noha od kulenčíkovýho stolu
|
| fillantropus |
 |
(9.10.2013 20:05:52) POhlreich by řekl silnej jako noha u pr..le.
|
|
|
| Lída+2 | 
 |
(10.10.2013 13:00:03) Fren , tak to jsem se pobavila    
byla by jsi další v řadě od kterých moje rodina odmítá pozřít polévku.....
manžel tuhle zase strašné divění, že nejí polévky, tak jim prostě řekl, že jí jen ty moje, že ty ostaní mu nechutnají.....prostě ho to štvalo, že se každý pořád vyptává.....a reje do něj, tak si prostě o to sami řekli....
|
|
|
|
| angrešt |
 |
(9.10.2013 9:56:02) Ano, bude z toho super vývar
|
|
| Suza007 | 
 |
(9.10.2013 10:00:43) tak to jste mě potěšily 
kořeněné to není, bylo to pro děti jenom osolené
|
|
|