| kambala pláááckááá | 
 |
(3.10.2013 11:24:10) Máte, prosím, někdo recept na dobrý ševestkový koláč? Na plech teda, aby to nebyl dort. Klidně udělám i něco s kynutým těstem, ale nemám žádné recepty. Aby v tom nebyl mák, prosím. Jo a když to půjde bez másla, bude to fajn (mlíko dám rýžový).
A švestek mám HOODNĚ
Díky
|
| Paulis | 
 |
(3.10.2013 11:33:10) Aha - bez másla
|
| Lassiesevrací |
 |
(3.10.2013 11:42:52) 2 kelímky bílého jogurtu, 3 kelímky polohr. mouky, 1 kelímek cukru, 1 a 1/2 prdopeč 2 vejce špetka soli ovoce drobenka(ta je tedy z másla, ale ta být nemusí). Takhle mi to napsala kámoška a peču to podle toho, kelímek dávám necelý hrnek.
|
| jentak | •
 |
(3.10.2013 12:03:19) Lassie - a jakou má těsto konzistenci? - musí se vyválet a nebo se lije?
|
| Lassiesevrací |
 |
(3.10.2013 12:08:48) Lije. Já nerada peču a vařim, tohle je pohodovka i pro mě.
|
| jentak | •
 |
(3.10.2013 12:10:00) Děkuji, takže mi ho v pohodě umíchá i ruční šlehač - paráda, zkusím to.
|
|
|
|
| Paulis | 
 |
(3.10.2013 14:07:01) JJ - ještě do drobenky skořice
|
|
|
| kambala pláááckááá | 
 |
(3.10.2013 11:58:01) no právě, bez jogurtu a smetany, to já vůbec nesmim....
ale díky
|
| Lassiesevrací |
 |
(3.10.2013 12:02:59) Aha
|
|
| Paulis | 
 |
(3.10.2013 14:06:15) Ahááá
|
|
|
|
| HelenaPa | 
 |
(3.10.2013 11:53:01) Bezvadný je obrácený koláč. Dělávám tenhle: http://www.toprecepty.cz/recept/15140-obraceny-svestkovy-kolac-s-kremem/ , ale bez krému. Mňam.
|
|
| Lída+2 | 
 |
(3.10.2013 12:01:45) V zimně jsem narazila na tohle a je moc dobrý: http://www.toprecepty.cz/recept/2393-rychly-svestkovy-kolac/
a tuhle jsem dělala s meruňkama a zapomněla jsem tam dát vejce a vůbec to nevadilo
|
|
| Len | 
 |
(3.10.2013 12:01:47) 1 vejce 180g cukru sest lzic oleje 200ml mleka (nebo vody) 400g polohrube mouky prasek do peciva
Na to svestky a na ne muscovado cukr, to je se svestkama uplne fantasticka kombinace. Upect na 180 stupnu asi 32 minut. Svestky davam uplne natesno, cim vic, tim lip.
|
| jentak | •
 |
(3.10.2013 12:05:21) Co je to muscovado cukr?
|
| Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 | 
 |
(3.10.2013 15:26:17) třtinový, hodně tmavý cukr. je o dos tmavší a aromatičtější
|
| Len | 
 |
(3.10.2013 15:29:46) Ano, je takovy karamelovy. Jinak je svetlejsi a tmavsi, na to bezne peceni je ten svetlejsi lepsi, zvlast s ovocem, neprebiji chut.
|
|
|
|
| kambala pláááckááá | 
 |
(3.10.2013 12:34:54) Len, super! a že bych na to ještě před cukrem nasypala plátky mandlí...
|
| Len | 
 |
(3.10.2013 15:30:52) Kambalo, platky mandli jsou uzasne, ja je davat nemuzu, dite by mi to nejedlo
|
|
|
|
| Puma |
 |
(3.10.2013 12:09:31) Kambalo, dělám takový alternativní, mně moc chutná.
1 hrnek hrubé celozrnné špaldové 1 hrnek rozmixovaných oves. vloček 1/2 hrnku hladké celozrn. špaldové 4 lžíce ovocného cukru 3/4 lžičky soli
to vše promíchat
kvásek:
do pevně uzavíratelné dózy dát 1/2 hrnku vlažné vody 1/2 kostky kvasnic 1 lžičku ovoc. cukru
nechat na teplém místě
Po vzejití kvásku nalít na mouku + 1 hrnek vlažné vody + 5 kapek citronového oleje (nebo trochu citrónové kůry) - uděláme řidší těsto a necháme odpočinout
závěr:
Nalít na pečící papír, poklást švestkama, posypat drobenkou (já dávám oslazený mák)
po upečení dám přes koláč při chladnutí alobal, koláč je pak lepší.
|
| jentak | •
 |
(3.10.2013 12:11:19) To jsem nepochopila - to je recept na jeden druh koláče a nebo jeden druh nahoře a ten kváskový je jiný?
|
| jentak | •
 |
(3.10.2013 12:12:22) Pardon - to je jeden koláč.
|
|
|
| Maugha | 
 |
(3.10.2013 14:22:06) Můžu se zeptat, proč musí kvásek vzejít v uzavíratelné dóze, proč ne jen tak v hrnku?
|
| Puma |
 |
(3.10.2013 17:06:01) Můžeš jak jsi zvyklá. To jen kdyby to někdo dělal prvně, tak aby měl nějaké vodítko.
|
|
|
|
| Filip Tesař |
 |
(3.10.2013 12:09:47) Úplně nejlepší, ale opravdu, opravdu nejlepší švestkový koláč jsem jedl v srpnu v cizině, švestek tam bylo FAAAKT hodně. Bohužel k receptu se dostanu až za rok - mám ti příští léto poslat?
|
| kambala pláááckááá | 
 |
(3.10.2013 12:26:52) Filipe, hoď ho sem příští léto, ať si to přečtou všichni!
|
| Signoret | 
 |
(3.10.2013 18:17:06) Kambalo, nevím jestli můžeš mléko, ale rychlý a dobrý je:
30 dkg polohrubé mouky 15 dkg cukru (dávám med) 2 vejce 1 prdopeč 1 vanilkový puding 6 lžic oleje 2 dcl mléka
Vylít na vymaštěný a vysypaný plech, poklást mnoha švestkami a navrch drobenka.
|
|
|
|
| Mrej | 
 |
(3.10.2013 19:23:49) doporučuju švestkové crumble. Není tam nic mléčného a švestek je tolik, kolik se rozhodnete. http://www.apetitonline.cz/recepty/1721-drobenkovy-kolac-se-svestkami-a-marcipanem.html
|
| Len | 
 |
(4.10.2013 10:07:35) V crumble je maslo, ten povrch se bez masla neudela. Navic tradicne se ji s tekutym pudingem nebo slehackou, samotny si to ani neumim predstavit.
|
|
|
|