| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Botulotoxin - malý zavařovací exkurz

 Celkem 86 názorů.
 Cimbur 


Téma: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 13:38:59)
Je to tu pořád dokola, proto si dovolím poučovat:

Botulotoxin je polypeptid, produkt metabolismu bakterie Clostridium botulinum. Ta se vyskytuje především v trávicím traktu kopytníků, existují i typy parazitující na rybách atd. Je to anaerobní sporulující tyčinka, existuje ve dvou formách - vegetativní s metabolickou aktivitou, a pak ve formě opouzdřených spor, které přečkají nepříznivé podmínky - dokážou např. v kontaminované půdě přežívat celá léta.

Sporami Clostridií se můžou kontaminovat téměř všechny potraviny, včetně medu. V čem tkví jejich nebezpečí? Při nedokonalém konzervování potravin jim nechtěně můžeme vytvořit příznivé prostředí k přechodu do vegetativní formy, pomnožení a produkci smrtelně nebezpečného jedu. Botulotoxin působí na nervosvalové ploténce a v nejtěžší formě působí paralýzu všech svalů včetně dýchacích a také např. zástavu činnosti střeva. Pokud se včas odborně nezasáhne, otrava bývá smrtelná. U nás došlo od šedesátých let jen asi ke stovce těchto otrav, ale zažila jsem otravu dvou osob v mém blízkém okolí (zavařené maso na cestu k moři) a bylo to doslova o vlásek.

Jak se chránit proti otravě? Clostridia se množí bez přístupu vzduchu, dříve často v klobásách zalitých sádlem někde v komoře - proto klobásový jed. Opouzdřené spory přežijí klasickou sterilaci, hynou až při teplotách kolem 120st., kterých se dosahuje jen v autoklávech v konzervárnách. Už před více než sto lety ale byla vyvinuta takzvaná frakcionovaná sterilace neboli tyndalizace. Spočívá v tom, že se konzerva po první sterilaci ochladí a po cca 24 hodinách se sterilace opakuje. Případné spory stačí vyklíčit a vegetativní forma se opakovanou sterilací zničí.

Kdy je potřeba sterilovat dvakrát? U všech zavařenin, které nejsou chráněny dostatečnou koncentrací cukru nebo kyselin (tedy netřeba většinou u džemů, sladkých kompotů, čalamád, nakládaných okurek). U výrobků pro malé děti bych tak postupovala vždycky - tedy u těch nedávno diskutovaných výživ. Taky u všech konzerv typu lečo, zeleninový základ pod maso, houby v oleji, u všech masových konzerv. Už jsem tu četla děsivou zhůvěřilost - jak jedna z nás guláš na dovolenou plní do sklenic a obrací víčkem dolů a toť vše - jako u marmelády...

Napadení Clostridiemi u konzervy vůbec nepoznáte. Nemusí být nijak smyslově změněná. Není vyduté víčko, víčko drží - tyto bakterie vzduch ke své činnosti nepotřebují, naopak. Takže pokud si nejste jisti a přesto chcete potravinu konzumovat, důkladně povařte nejméně čtvrt hodiny, toxin na bázi bílkoviny není tepelně stabilní.
Děkuji za pozornost.
 Vítr z hor 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 14:00:31)
Diky za prednasku, chci se ujistit, bo jsem asi pomalejsi
kdyz hodlam udelat pastiku, tak ji nema cenu zalejvat sadlem, aby vydrzela? Na zimu jsem planovala varit "hrnicky" zality sadlem, tak to taky ne?
 Cimbur 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 14:01:24)
To je právě rizikové, to pouhé zalití sádlem. Ale můžeš zalít sádlem, zavíčkovat a dvakrát sterilovat.
 Cimbur 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 14:01:52)
Sádlem bych zalila tak leda na pár dní do ledničky.
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 14:50:49)
Paštiku (nebo třeba rillettes apod.) plním do malých alobalových mističek, zaliju sádlem a zamrazím. Případně fajn jsou taky košíčky na cupcakes (takové ty pevnější, ne muffinové). Jinak je paštika zalitá sádlem značně riziková, v lednici ji uchováváme obvykle tak max. 5 dní, výjimečně týden, potom eventuálůně vyhodíme (nevyhodíme, páč včas sežerem~;))
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 15:25:46)
A do toho mrazáku je to přelití sádlem vhodné, jelikož brání vysychání povrchu paštiky.

nebo můžeš, jak píše Buchli, přesterilovat.

Zkusila jsem teda do mrazáku strčit i keramickou nádobku s rilletes a nerupla, ale měla jsem z toho trochu nejistý pocit.
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 14:51:20)
Cimbur, díky za shrnutí, asi by to chtělo každoročně takto souhrnně vylepit.
 Cimbur 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:01:45)
Co nemá cenu? Zavařování nebo psaní takových traktátů nebo jejich čtení? ~:-D
 Pruhovaná 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:47:50)
Proč to nemá cenu? Já jsem to tady a vlastně ani jinde takto souhrnně nečetla (nejde přece číst každou diskuzi) a pamatovat si to bud.
 Hermiona 
  • 

Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:01:50)
Zeptám se asi jako blbec: u toho leča stačí povařený základ (cibule, rajčata, papriky) zmrazit?
 Cimbur 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:24:37)
Ano, zamrazit můžeš, v mraze se bakterie množit nebudou.
 Cimbur 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:24:08)
To už jsme tu s Angreštem řešili, řekla bych, že ano.
 Jahala. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 19:29:11)
Já bych řekla, že ano pokud se opět zopakuje to dvojí vaření a min 1x z toho min 15 minut aby se zničil případný vzniklý botulotoxin.
 Monika. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:32:47)
Taky se zeptám: znamená to tedy, že samotné Clostridium b. pro člověka není nebezpečné, nebezpečný je pouze ten produkt botulotoxin?

A druhá otázka k tomu čtvrthodinovému převaření - i konzerva s botulotoxinem je po čtvrthodinovém varu bezpečná?
 Cimbur 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:48:39)
Za určitých podmínek může Cl. botulinum žít v trávícím traktu novorozeňat, jinak u dobytka je součástí běžného osídlení střeva. U lidí se ve střevě vyskytuje např. Cl. difficile, to dělá problémy třeba našim starým pacientům.
 Monika. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:54:27)
Díky, ale neodpověděla jsi mi na druhou, pro mne zásadní otázku:

Je i konzerva s botulotoxinem po čtvrthodinovém varu bezpečná?
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:58:03)
To rozlišení na dospělé a malé děti je právě zásadní. Pro dospělého je nebezpečný pouze botulotoxin (který je ničen 15 minutami varu).
Pro dítě je nebezpečný nejen botulotoxin, ale i živé clostridium botulinum. A spory clostridií patnáctiminutový var neničí.
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:59:13)
Tj. 15 minut varu(při 100 stupních, tj. ne nějaké prohřívání ohřívání, ale poctivý var) zničí botulotoxin. Takže pro dopsělého pak takové jídlo rizikové není.
Spory clostridií neničí, takže pro kojence riziková zůstává.
 Monika. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 17:01:40)
Díky! To je docelá zásadní informace, protože i tady na Rodině se opakovaně psalo, že nějaký var nepomůže.

No a nebezpečí samotné bakterie Clostridium trvá do kterého věku přibližně?
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 17:05:00)
Obvykle se uvádí do tří let, i když přesné udání věku se různí. A platí to i pro jakékoli imunosuprimované osoby (jak píše Cimbur třeba o velmi starých lidec, nebo lidé na onkoléčbě, do určité míry jsou imuno"suprimované" v určitém směru i těhotné...).
Pro zdravého dospělého ano, 15 minut pravého varu při 100 stupních (což odpovídá cca 25 - 30 minutám kuchyňské úpravy, kdy teplota nejprve dostetčně stoupá, pak chvílemi padá níž třeba odklápěním poklice) ničí botulotoxin a konzerva se stává jedlou.
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 17:15:26)
Hele, já bych se jich prostě taky bála a jelikož je to už dlouho, tak já bych klidně spáchala dvojitou sterilaci - jeden den a druhý den, prostě jako bys je zavařovala teprv teď. Sice pak budou poněkud měkké, ale mně osobně by to vadilo míň, než strach je jíst. Stejně bych je používala do nějakých koláčů a tam změknou, a´t jsou předtím jakékoli.
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 17:29:28)
Takže máš ty třešně taky zavařené s cukrem? To by pak bylo celkem v klidu.
nějak se ztrácím.
Cukr v kompotu stačí, právě v té kombinaci s cukrem z ovoce + ta jedna sterilace. Sterilace pohubí, cukr brání dalšímu klíčení. Navíc je obecně ovoce ze stromu méně rizikové.
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 17:47:35)
No protože džem nesteriluješ, tj. ten cukr tam musí být v mnohem větším množství, aby to pohubil (u džemu jde i o jiné bakterie,nejen clostridia, která tam jsou ve sklenicích, na víčkách, nanaseš je tam rukama při nandavání atd. - proto to množství cukru - u kompotu nejdřív zavřeš, pak sterilací všechnu tuhle kontaminaci pohubíš a pak ten cukr chrání proti malému zbytečku, který ev. přežil, a aproti těm, co chctějí znovuklíčit). Kdybys džem sterilovala, můžeš sladit míň - jako u kompotu. U toho kompotu je to množství cukru na vyklíčivší spory clostridií už dostatečné.
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 17:53:58)
Nemáš náhodou ten elektrický hrnec? to by snad ta přesterilizace nemusela být takový problém, ne?
Já bych to svému pidižvíkovi nedala.

Džemy se nemusejí sterilovat, pokud je v nich dostatečné množství cukru (ovoce:cukr 1:1). nebo pokud je v nich konzervant (to je třeba v těch přípravcích 2:1, 3:1... tam bývá kys. sorbová a benzoová, která to konzervuje, když tam chybí cukr, proto je nepoužívám). Popis a vysvětlení najdeš u mě v kuchařce.

pokud chceš dávat cukru míň, tak je sterilace nutná. Tj. možná míň sladíš džemy, tak to steriluješ, ne?
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 17:59:05)
nevím, kolik je Hance, ale zřejmě to není kojenec :-)tak pro Hanku byhc to udělala tak, že bych tu zavařeninu prostě převařila/přepekla před podáváním. třeba je můžeš použít jako náplň koláčů (např. do pařížského jablkového koláče) nebo tak. Nebo fakt jen 15 min převařit, nalít do misek a vychladit. A měla bys po problému.
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 18:04:34)
No tak to už kojenec fakt není, tka pokud manžel přesterilizaci strikntně odmítá, dala byhc kojenci kupované )nebo ještě te´d klidně můžeš dvojmo zavařit nějaké další, jablke i hrušek je habakuk) a Hance bych to těch 15 min převařovala, můžeš to pak třeba zavařit do ovesné kaše nebo tak.
 Jahala. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 19:32:15)
Já je holce sterilizovala 2x nebo jsem je dávala na mrazák. to taky fungovalo
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 17:51:07)
resp. bakterie a plísně - plísně jsou u džemu větší riziko než bakterie a ten cukr chrání hlavně před nimi; v kompotu problém plísní je díky sterilaci po konnatminaci velice malý, u správně provedené sterilace téměř zanedbatelný.
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 17:56:16)
Takhle s odstupem moc nevím, jak a kolik. Zkus se inspirovat tady http://www.vyuzeno.cz/2013/07/domaci-konzervace-potravin/ , ryze teoreticky by nemělo vadit, že ten odstup je dlouhý, ale ruku do ohně za to dát nemůžu, je to nestandardní postup, takže pro něj nejsou vypracovaná pravidla.
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 17:29:52)
A když to přepečeš v koláči, tka je to taky v pohodě.
 Monika. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 17:05:38)
A ještě se zeptám, pokrm s Clostridiem bez botulotoxinu (po 15 min. varu) způsobí dítěti také ochrnutí, nebo jsou to obtíže jiného typu?
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 17:08:54)
Totéž, co dospělému snědení botulotoxinu. U dětí totiž clostridium přežije ve střevech a začne produkovat botulotoxin, kterým dítě otráví.



 Monika. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:59:35)
Takže pro dospělého člověka je i konzerva s botulotoxinem po čtvrthodinovém varu bezpečná?
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 17:00:24)
Ano.
 Dobra1 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:46:06)
Rozumím tomu dobře, že tepelně opracované potraviny, které dám hned po uvaření do vyvařených sklenic mám po 24 hod sterilizovat 1x, protože případné Clostridie v teple během chladnutí vyrostou a následná sterilizace je zničí?
Já jen, že zeleninová a ovocná jídla sterilizuju jednou, masová 2x, tak jestli to i tady 1x stačí.
Díky za odpověď.
 magrata1 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:49:18)
zelenina solená (bez octa- sladkokyselého nálevu) taky 2x. okurky, papriky... ve sladkokyselém stačí 1 (nevím, jestli houby ve sladkokyselém stačí taky jednou, ale myslím, že jo)
 Cimbur 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:50:08)
No pokud to dáš jeden den horké do čistých sklenic a následující den klasicky steriluješ, tak je to dobré řešení, ale já jsem třeba výživy stejně ještě sterilovala dvakrát, i když jsem je horké plnila. Riziko ale snížíš i tak.
 magrata1 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:46:56)
A co domácí šunka?
 Cimbur 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:50:34)
To ti nevím, šunce nerozumím. Jak ji pak uchováváš?
 magrata1 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:50:57)
do 3-4 dní sežeru~t~
 magrata1 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:51:54)
uvařím v šunkovaru v sáčku, po vychlazení ji mám v lednici tAk ty 3-4 dny
 Cimbur 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:53:27)
No tak to bych považovala za bezpečné.
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:56:08)
Šunka je velmi riziková, rptože se dokonce ani nevaří, použe se dělá při cca 80 st.

A jelikož je ještě navíc v igelitu (anerobní) a neuvařená, tak má bezpečnou trvanlivost cca do druhého dne.

Mluvím tedy o šunce bez nitrosolí.

Nitrosoli (praganda) se tam dávají právě proto, že potlačují růst clostridií. Šunka s pragandou vydrží bez problému týden, popř. i víc.

Tohle je vpodstatě důvod, proč doma šunku nedělám - rizika jsou příliš vysoká, zvláš´t pro malé dítě.

Možná ji někdy udělám (mám apartní šunkovar, který strejda svářel:-)), ale s tím, že budu počítat s nějakou větší šunkožravou společností, aby se to hned snědlo.
 Pruhovaná 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 16:58:15)
Výborně, děkuju! Velmi zajímavé a užitečné. Naštěstí zavařuju téměř výhradně s cukrem či octem, víc mrazím :-).
 Monika. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 17:58:10)
Jestli můžu, tak by mě zajímala ještě jedna věc. Stále je řeč o domácím zavařování, ale prakticky vše se dnes dá i koupit. Nejen kompoty a džemy, ale i zavařené masové pokrmy. Dnes docela letí hotovky.cz nebo expresmenu.cz. Lidi si to berou sebou na dovolenou nebo do batohu na vandr apod. Je tahle varianta bezpečná? Míň nebo víc než domácí? Doporučuje se taky převařit?
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 18:00:39)
To já nevím, jak to ty firmy dělají, ale pokud jsou legální a hygienou schválené, tak to znamená, že to zavařují v autoklávu a tam je to pak bezpečné, při teplotě tuším nad 130 (teď nevím, prostě autoklávová dosažitelná teplota) chcípnou i clostridiové spory. Ale chce to okouknout si ty firmy, od nějakého stánkaře na trhu (taky jsem to viděla) bych se bála.
 Monika. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 18:01:15)
Jinak ještě dodám, že výše zmíněné firmy se prezentují, že nepřidávají konzervanty, ale sterilují jenom teplem.
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 18:03:24)
No tak pokud dostatečně autoklávují (což se ve velkoprovozech musí, takže firma, která to nedělá na černo, to tak musí dělat), tak to opravdu stačí a je to OK.

Pokud si domů pořídíš autokláv, tak můžeš taky perfektně sterilovat:-)(musím přiznat, že jsme si kdysi s kolegyní pohrávaly s myšlenkou, ljestli bychom nemohly sterilizovat v autoklávu v práci - ale bohužel to není povoleno~t~)
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 18:05:32)
ten náš stál, pokud si vzpomínám, kolem 70 000. Na doma to moc nejni :-)
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 18:07:12)
Ale k autoklávu se občas dá lacino přijít, třeba když moje máti rušila ordinaci, tak se zbavovala starého autoklávu. Nějkam ho udala- myslím, že darovala jiné ordinaci - ale občas takhle z rušených provozů ty staré mohou být k mání. Ony totiž ty straé byly velké krávy a dneska už si všichni pořizují ty menší, tkaže o ty straé není takový zájem.

 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 18:24:36)
No, papiňák...víceméně, taková skříň s natlakovoanou párou. Já se teda autoklávu nebojím, má, oproti papiňáku, daleko víc pojistek, měřák vnitřního tlaku, možnost snižovat tlak, rychlou regulaci teploty...
no, ale na doma to moc nebývá :-)
 Jahala. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 19:40:30)
já se autoklávu bojím, viděla jsem místnot kde bouchnul, ještě za studií, naštěstí tam nikdo nebyl, nicméně jsem pak několik let jeden obsluhovala a nic se nestalo, ale respekt k němu mám
 Violetina 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 18:14:03)
Hele, holky osvětlovky, jak je to třeba s čatním? Většina receptů sterilizaci neuvádí, jen zavíčkovat... v životě jsem nic nezavařovala, ale těch broskví mám ted fakt moc... a džemy nemusím~d~
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 18:20:03)
Čatní má v sobě cukr, sůl, ocet a navíc se dost odpařuje, tj. koncentrují se osmot. aktivní látky. Tj. čatní dobře odpařené (obvykle se odpařuje hodinu), s dostatkem soli, cukru a octa, je v klidu.
 Violetina 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 18:22:19)
Díky Ti, dobrá ženo~x~
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 18:26:56)
Hele, nevím, to záleží na konkrétním receptu. Obvykle se kečup zas tak moc nesolí, nekyselí, nesladí ani neopdařuje jako čatní (však je taky mnohem míń pikantní). Já bych teda kečup spíš sterilovala, v podobě, jaký ho znám.
Rajčatové pyré si mrazím, nebaví mě to sterilovat, ale to byhc jinak sterilovala důkladně dvojmo, jeslti myslíš něco jako passatu.
 domenica 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 18:52:53)
Holky, a za jak dlouho se poznam, ze doslo k otrave? Jde mi konkretne o toho kojence? Dala jsem 8 mesicnimu jen 1x zavarenou ...a jak se to pozna (otrava)? Ted jste me teda radne vystrasili ... . Ja teda zavarovala jen jednou (merunkove presnidavky) a mam je ulozene ve sklepe v chladu a stinu. Mam je steriovat jeste jednou? Je to jiz vic jak mesoic ulozene ...
 Jahala. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 19:42:51)
sterilovat znovu 2x nechat vařit min 15 minut.
Kdy jsi mu to dala jíst?
 domenica 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 19:44:35)
pred 3 dny
 Jahala. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 20:06:24)
a je v pohodě?
 Jahala. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 20:08:12)
nejsem lékař, ale co jsme se učily (potravinářská technologie) je to celkem rychlý tři dny mi přijde dost abych byla v klidu
 domenica 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 20:20:02)
dik tak snad, prave nikde jsem nenasla, za jak dlouho jsou priznaky a jake u tak malych deti. Diky moc, tak snad a letim to znovu zavarit.
 vlad. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 20:20:39)
Letos v létě se celá rodina intoxikovala botulotoxinem z domácí paštiky. Já tomu prostě nevěřím.
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 20:41:50)
vlad, Vaše rodina?? To snad ne!
 vlad. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 20:59:26)
Ne, to je případ z praxe ~d~ kromě toho, že celá ta léčba je zatraceně drahá, jenom antitoxin pro jednoho stojí přes 160tis., další pálka je za léčbu na JIP, tak měli sakra štěstí, že se dostali včas na pracoviště, kde je správně diagnostikovali. Pokud by to bylo v nějaké okresní nemocnici, ještě na druhém konci republiky, nemuselo to dopadnout tak dobře (antitoxin je dostupný jen v Praze, pracoviště si ho musí vyžádat).
 domenica 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 21:02:30)
HOLKY A JAK SE TO TEDY POZNA?!
 vlad. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 21:10:38)
ve zkratce třeba tady
http://cs.medlicker.com/110-botulismus-priznaky-projevy-diagnostika-a-lecba/
 domenica 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 21:22:56)
Dik~x~
 domenica 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 21:26:17)
ale jak rychle tedy působí, za jak dlouho se nakaza projevi?
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 21:30:39)
1 - 3 dny
 Maugha 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 21:33:58)
Tak já jsem si myslela, že to bude dřív, tak v řádu hodin.

Díky všem za info.
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 21:35:04)
Může být, už třeba asi po 5 hodinách, ale je to vzácné, obvyklá inkubačnní doba je těch cca 24 h, ale krajní rozpětí 5 - 72 hodin
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 21:33:18)
Aha, já se lekla, že se to týká přímo vás. Ale i tak je to děsný, já se toho vzrůstajícího amatérského zavařovacího kutilství začínám docela bát. Z toho, co píšeš, jsem pochopila, že to aspoň tentokrát dobře dopadlo a všichni přežili.
 Lenka a zlatíčka 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 22:10:38)
Mohla bych mít prosím taky jeden dotaz? Já tedy patřím k těm, které zavařují 2x, ale pokud mluvíme o kojeneckém botulismu, tak jsem trochu teď mimo....pokud je nebezpečná sama ta bakterie, která už v potravině je, nezničí ji ani var ani dvojí sterilování, pak pro kojence by taková potravina byla nebezpečná i syrová, čerstvě uvařená...prostě v jakékoliv formě, ne? Dvojím sterilováním tedy predcházím pouze tvorbě botulotoxinu, jestli to správně chápu ~d~
 Jahala. 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 23:15:18)
bakterie se probudí a začne tvořit botulotoxin až když je bez přístupu kyslíku, to znamená uzavřená v té konzervě, nebo pod tím sádlem, když jídlo vaříš a pak jíš, je přístup vzduchu normální takže bakterie nemá příznivé podmínky k životu a nemnoží se.
 Lenka a zlatíčka 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(23.9.2013 9:00:59)
Jahalo, no ale tak to se probudí i v tom kojeneckém střevě ne? Tam je taky bez kyslíku....proto mi to právě přijde divné. Možná ze i proto se to jmenuje kojenecká botulitida a nemá to souvislost se špatným sterilováním (nemluvim o již vytvořeném samotném jedu, když se špatně steriluje).

Jak to tedy je? Pokud stačí na vyklíčení par hodin, to jisté ve střevě pobude...
 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(23.9.2013 9:02:48)
Ano, přesně tak, proto je pro kojence rizikový např. med, ve kterém jsou spory c.botulinum opakovaně zachycovány (v ČR už tedy nebyly zachyceny dloho, ale jinak v medu různě po světě poměrně často)

 angrešt 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(23.9.2013 9:07:05)
A se sterilováním to opravdu nemá co do činění, je to ještě něco navíc.
(Ze sterilování samozřejmě hrtozéí kojencům riziko také, stejně, jak dospělým).

Krom toho medu byla clostridia zachycena třeba v mleté paprice.

 Lenka a zlatíčka 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(23.9.2013 9:14:05)
Děkuji za objasnění. Zavařuju hodně a hlavně i ovocno-zeleninové příkrmy pro kojence (bez masa) a včera jsem právě začala pochybovat, jestli nemůžu dítěti ublížit...ale to bych musela vše dávat průmyslově sterilované, abych mela 100% jistotu. Takže budu sterilovat klasicky 2x, jako do teď a budu v klidu :-)

No a na med dám pozor, i když u nás ho mrně dřív jak v cca 2 letech nedostane.
 Cimbur 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(22.9.2013 22:26:29)
Kamaradka se takhle otravila s rodinou, lekari je poslali ze spitalu do kempu. Jeji pritel sedel prave s jinym nasim kamaradem u piva, kdyz mu to jeji bratr volal, jak je jim zle a jak jsou slabi. Kamatad ac nezdravotnik, hned na botulismus pomyslel. Zavolal mi a chtel popsat priznaky otravy a lecbu, hned pak zavesil a oba jednali. Ja jsem se dozvedela, proc mi volal, az po par dnech. Vse nakonec dopadlo dobre, jen jedna osoba ma dlouhodobe nasledky. Ale bylo to o vlasek, mohli take v kempu umrit.
 Epepe 


rajčata vyhodit? 

(23.9.2013 9:36:08)
Takže, když jsem sterilizovala rajčata 20 minut ve vlastní šťávě na 90 stupňů, tak je můžu vyhodit?
~e~
 Cimbur 


Re: rajčata vyhodit? 

(23.9.2013 12:48:08)
Kdy jsi je sterilovala? Pokud včera nebo před pár dny, tak je převař ještě jednou, pokud dřív, tak je převař dvakrát nebo je prostě používej jen důkladně tepelně upravené, stejně je asi používáš jako polotovar.
 Epepe 


Re: rajčata vyhodit? 

(23.9.2013 13:04:41)
Díky za odpověď.

Takže, když je po otevření uvařím, tak případný botulotoxin zabiju?
Sterilovala jsem už dávno.

 Cimbur 


Re: rajčata vyhodit? 

(23.9.2013 13:20:56)
Uvádí se 10-15 minut důkladného varu.
 Hana 
  • 

Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(10.2.2014 4:58:58)
Dobrý den, chci se zeptat jak je to u nakládaného hermelínu? Poprvé jsem ho vyráběla doma, potřela nadrceným česnekem a chilli a zalila olivovým olejem. Skladovala jsem 5 dní při pokojové teplotě a teď jsem to přemístila do ledničky.
 kubuka 


Re: Botulotoxin - malý zavařovací exkurz 

(9.1.2019 9:29:47)
Mohla bych se prosím zeptat na nějaké doplňující informace?

Chystám se vařit domácí šunku. Mám ale malé děti, od jednoho roku. Nechci použít dusitany, ale nechci se vystavit riziku botulotoxinu.
Šunka se vaří při teplotě do 8O st. Celsia.

Je možné zničit spory clostridia mražením? Že bych vzala cca 20 dnů mražené maso, to nechala ve studené vodě rozmrazit, poté nakrájet na malé kousky, nechat v lednici nezakryté odležet 2 dny - na přístupu vzduchu, tedy nezakryté. Asi tak 4x během té doby promíchala.

Poté vložila do šunkovaru, na 80 st. C to udusila.
Stačí to?
Zničily se případné spóry původním mražením masa?

Kdyby ne, pak mně napadlo ještě hotovou šunku zavařit - na 80 st. C, nechat na lince a za 24 hodin znovu zavařit na 80 st. C.
bude to stačit?

Nebo to je velmi riskantní a je lepší tedy skousnout tu pragandu a holt to mrňatům nedávat?
Děkuji za odpověď!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.