| Willis :) :) | 
 |
(19.7.2013 1:05:11) Ahoj, letos jsme poprvé vyseli špenát. Předtím jsem vždy používala akorát protlak Ještě jsme nesklízeli a po dovolené začíná kvést. Můžeme ho trhat?
A ještě se zeptám, to se ulamují jednotliví listy, že? Pak bych je spařla a dala do mrazáku. Může být? A jak byste pak použili do příkrmů?
Omlouvám se za blbý dotaz, ale jsem začátečník 
Moc díky za případné rady
W :) :)
|
| Černá kronika | 
 |
(19.7.2013 8:11:39) Jsem taky amatér, špenát jsme vysévali dvakrát a taky nám najednou hrozně rychle vykvetl. Otrhala jsem listy, vyprala ve studené vodě, nechala trochu oschnout a dala v tom syrovým stavu do mrazáku do mikrotenových sáčků. Pak jsem ho rozmrazila, pokrájela a upravila jako se upravuje protlak nebo jsem ho přidala na pizzu či lasagně, kde se upekl s ostatním. Je s ním hodně práce, ale je výborný, s protlakem nesrovnatelný. Bohužel se ho musí sklidit velké množství, aby ho k jídlu bylo dostatečně hodně.
|
|
| withep | 
 |
(19.7.2013 8:55:52) Jsem amatér a špenát jsem pěstovala letos prvně, ale myslím, že když kvete, je na sklízení už pozdě, už to není ono. Špenát se pěstuje brzy zjara (jako předplodina) nebo pak až na podzim (jako "poplodina"? :)). V létě je moc dlouhý den a to špenát nemá rád, jde do květu.
|
| withep | 
 |
(19.7.2013 9:00:11) Nasekala jsem co nejvíc nadrobno, dá se takto dát i do mrazáku. Lepší je ale sníst ho hned. Spařit - proč? Pokud to chceš do příkrmů, skus namačkat do formiček na led, aby se ti to lépe dávkovalo. Do příkrmů jsem takto mrazila různou zeleninu, ale myslím už tepelně upravenou a rozmačkanou. Pak jsem vytáhla kostičky různé zeleniny, roztopila/ohřála/krátce povařila a bylo to. Takže ten špenát bych podusila a kostičkovala už podušený. On taky hrozně "splaskne".
|
|
|
| MarMat (+2) | 
 |
(19.7.2013 10:53:11) myslím, že by neměl vykvést, ale já bych to snědla i tak
|
|
| Martina, 3 synové | 
 |
(19.7.2013 11:13:36) Sekat, pařit a mrazit špenát je škoda: to se musí dělat při průmyslovém zpracování, ale doma ne. 
Lístky jsou nejlepší syrové jako salát anebo je dát celé do jídla a tepelně upravit.
Jakmile vykvete, je k ničemu - tak hodit slepicím.
|
| Willis :) :) | 
 |
(19.7.2013 12:52:03) Díky, tak budou mít slepice radost :)
|
| Bouřka | 
 |
(19.7.2013 14:53:31) Nech ho odplodit a nasbírej si semínka na příště , taky mi odkvetl.
|
|
|
|
|