FialoFka |
|
(7.1.2013 7:58:38) Ahoj všem!
Prosím o radu zkušené zahrádkářky... Mám oplocený kousek zahrady, kam nemůže pes, a chtěla bych si založit zahrádku. Nejsem vášnivý zahrádkář, ale mám ráda zeleninu a chtěla bych si některé druhy pěstovat sama. Jelikož jsem ale velmi zaměstnaná jinými činostmi, nechtěla bych pěstovat zeleninou náročnou na péči, měření PH v půdě, dodávání vápníku či shánění hnoje (i když koňský hnůj by nebyl problém). Nebydlím na Jižní Moravě, tudíž má nejoblíbenější zelenina - lilek, by byl problém. Na zahradu jde slunce cca půl dne, bezvětší také nedokážu a skleník nechci, nejlépe ani foliovník, pařeniště...
Pěstuji úspěšně na záhoně několik let cuketu a bylinky.
Jaké druhy zeleniny jsou nenáročné na péči a úspěšné v plození? Prý mangold, ten bych zkusila také...
Děkuji za rady
|
Eržika. |
|
(7.1.2013 8:15:49) Hrášek, mrkev, ředkvičky.
Ze sadby: kedlubny, pórek, celer, ačokča.
Zalévám tak obden i když je teplo, vodou z hadice, a roste.
|
Ines | •
|
(7.1.2013 8:32:06) ještě fazole tyčkové i keříčkové, cibule ze sazečky, petržel... Ale nepůjde to do nekonečna. Chtělo by to trošku přemýšlet a střídat plodiny podle tratí. Jestli máš přístup k hnoji, tak si udělej hnojiště a uleželý hnůj dej k cuketám, rajčatům, bramborám. Další rok dej na ty záhony ost. zeleninu a nahnoj vedle....
|
FialoFka |
|
(7.1.2013 8:41:11) Díky, takže střídat záhony a hnojení po roce
|
Ines | •
|
(7.1.2013 8:45:51) ono je to složitější, jsou doporučeny 3 trati a střídat, třeba tady si počti http://www.zahrada.zjev.cz/zelenina2.html Skvělá kniha je 1000 rad zahrádkářům od Šroma.
|
|
magrata1 |
|
(7.1.2013 9:16:32) hnojit každý druhý rok je dle mého názoru moc. Stačí jednou za 5 let, pokud nechceš mít zeleninu plnou dusičnanů. nebo používat kompost. My máme velkou zahradu, takže spoustu trávy, tu dáváme pod strom na hromadu a na jaře manžel buď vyhrábne zespodu nebo hromadu přemístí pod vedlejší strom a tu spodní část použije na hnojení. Hnůj čerstvě pohozený moc plodin nesnese, bacha, aby se ti to nespálilo (ty 3 jmenované jsou v pohodě). Když nemáš pohnojeno na podzim, moc bych to nepřeháněla. Špenát ti naroste za 3 týdny a je báječný. Akorát bacha, špenát a mrkev nejvíc natahuje dusičnany, tak to dávat na místa, která nebyla delší dobu hnojená. zalévat se nemusí. Mrkev, petržel, hrášek, ředkvička, cibule, jarní česnek (ten klidně v únoru), pokud budeš zalívat, tak papriku a rajčata.
|
Ines | •
|
(7.1.2013 9:36:55) "pohodit" hnůj je plýtvání hnojem, ten je třeba zarýt na podzim, popř. brambory sadit na jaře do hnoje. Jenom k ovocným stromkům se dává na podzim hnůj a na jaře se zbytky shrabou (ony by nevadily, ale blbě se to seká) Čerstvý hnůj se nepoužívá, je třeba ho nechat uležet a použít až tak po dvou letech (už nesmrdí a má sypkou konzistenci, asi jako zemina).
|
magrata1 |
|
(7.1.2013 9:41:55) No, že musí být v půdě zarytý je samozřejmé. My teda hnůj pohodíme a pak ryjeme. Ale teď už i na jaře zarytý bude moc čerstvě použitý, takže dost plodin buď spálí nebo budou náchylnější k hnilobě.
|
|
|
FialoFka |
|
(7.1.2013 9:49:18) Jarní česnek? Myslela jsem, že česnek je na péči náročný.... tak že by mohl být i česnek?
A když nebudu hnojit vůbec?
|
magrata1 |
|
(7.1.2013 10:10:35) pokud máš záhon dlouho nevyužívaný, nehnojila bych, max. bych nechala zkvasit v bečce trochu hnoje a zalila z ním záhon na rajčata a cukety. Česnek není nijak složitý, ale musíš mít teď tu jarní odrůdu. Ten jarní je menčí a trošku míň ostrý, ale určitě mnohem aromatičtější než čínský. navíc se nekazí tak brzo, jako zimní. Zimní se už pomalu začíná kazit, jarní bude dobrý ještě v srpnu. Když seženeš sadbu, musíš ho namořit. Ale to není nijak složité. A pak ty stroužky nastrkáš do země stejně jako sazečku. Nevím, odkud jsi, jestli poblíž Uh. Hradiště či Kyjova, mohla bych ti pár hlávek nechat.
|
FialoFka |
|
(7.1.2013 10:15:14) Děkuji, jsem na opačné straně, SZ Čech.... V současné době je na místě tráva, záhony tam nebyly, ty teprv budu dělat. Tedy plánuji to tak, že odryju vrchní vrstvu drnů a zbytek zryju a až uschnou zbytky trávy tak vyberu...
|
|
Ines | •
|
(7.1.2013 10:24:25) pokud máš sadbu, dá se podzimní nasázet klidně dnes, zamrzlo není. Pokud neseženeš sadbu, tak se dá použít i konzumní - ale ne čínský.
|
Ines | •
|
(7.1.2013 10:31:12) nepostřehla jsem, že nemáš ještě záhony Prostuduj si někde na netu mulčování posekanou trávou, tím se dá krásně udělat záhon z louky...
|
|
|
|
Ines | •
|
(7.1.2013 10:11:47) když nemáš hnůj, lze použít průmyslová hnojiva (v množství dle návodu, stále to bude mnohem přijatelnější než v komerčně pěstované zelenině) Úplně nehnojit jde také, ovšem postupně dojde ke stále nižším výnosům. (ovšem v mezičase máš prostor dělat kompost (třeba kompostovat zbytky vypěstované zeleniny) a ten používat...)
|
Žžena |
|
(7.1.2013 10:38:10) Nám se kompost neosvědčil. I když nekompostujem plevel, jen zahradní plodiny, tak v hotovým kompostu je tolik nalítaných semen plevelů, že ze záhonu to udělá plevelovou džungli mnohem dřív, než se stačí nějaký vysetý semínka rozkoukat. A pak taky máme jistotu, že celej rok nebudem dělat nic jinýho než kompostem pohnojenej záhon plet.
|
Ines | •
|
(7.1.2013 10:42:18) příroda nesnáší prázdná místa, ta briskně zaplní čímkoliv co má po ruce.... Mám zkušenost, že záhon zaplevelí jak pohnojený, tak prázdný.
|
|
Eržika. |
|
(7.1.2013 10:47:24) Plejeme tak jednou, délerostoucí dvakrát za sezonu. Nemáme na to čas, a ono (obyč zeleniny, co píšu) to vyroste i tak. Hnojíme poze kompostem z trávy a zybtků z kuchyně a zahrady (i plevel).
|
Žžena |
|
(7.1.2013 11:30:50) Plet dvakrát za sezonu, tak nic nevypěstujem. Jak tady zaprší, tak do dvou týdnů z ničeho vyroste půl metru vysoká souvislá hradba plevelu. A mezi tím Ti fakt kloudně nevyroste žádná plodina.
|
Eržika. |
|
(7.1.2013 11:36:11) Žženo.
My třeba kedlubny a celer, cukety skoro neplejem...
|
Žžena |
|
(7.1.2013 11:48:21) Eržiko, náš plevel je vyšší než dospělá kedlubna a vyroste dřív, než se sazenice kedluben stačí vůbec rozkoukat v záhoně
|
Žžena |
|
(7.1.2013 11:58:01) Jako v sezoně vyprodukuje nějakých 100m2 pěstební plochy naší zahrady týdně v průměru 5 plných velkých pytlů plevele. A to nás ještě zachraňuje fakt, že na zbytku máme trávník nebo černou mulčovací textilii a skleníky a spol.
|
|
|
|
fuksie žere rorýsy |
|
(7.1.2013 11:43:15) no, ja pleju tak 10x za sezonu, mam s plevelm ten samy problem
|
zwedavka |
|
(7.1.2013 12:12:53) kdybych to nechala být, tak taky vypěstuju leda lebedu Nejvíc se mně vyplácí často, pokud je plevel malý projet záhony plečkou (takové očko z drátu, tu podřezávací nemám), nejlépe za sucha. Třeba jednou týdně bleskem projedu záhony (půl hodiny na cca 60 m2) a zbývá už jenom plevel přímo v řádku, ten v meziprostoru je zlikvidovaný. Cestičky beru Roundupem (s krytem, za naprostého bezvětří) Co můžu mulčuju trávou nebo kryju černou netkanou textilií
|
|
|
|
|
|
FialoFka |
|
(7.1.2013 10:49:30) A co nesmí na kompost? My máme takový obecní kompost, nás je ve vsi jen 5 a kompost je za naším plotem, kam obě rodiny vozíme trávu, plevel, zeleninu, apod. V noci na to chodí divoká prasátka.
|
|
|
|
|
|
|
FialoFka |
|
(7.1.2013 8:32:35) Děkuji!! Ačokču neznám, tak jsem googlila obrázky a v receptech našla plněnou sýrem - plním lilek i papriky sýrem... jakou to má chuť, ačokča a co s ní děláš?
Mrkev, hrášek, pórek, celer, kedlubny a ředkvičky máme rádi, takže super.
|
Eržika. |
|
(7.1.2013 8:36:32) Ačokču většinou zapékám s jinou zeleninou. Roste hrozně moc, má radši chráněné místo bez průvanu, a děsně se rozleze.
My hnojíme uleželým kompostem, občas přihodíme, kam se to hodí, granulovaný hnůj.
|
FialoFka |
|
(7.1.2013 8:39:59) Zeleninu zalékám hodně často, takže to mám radost. A prosím jak chutná, k čemu bys ji chuťově přirovnala?
|
Eržika. |
|
(7.1.2013 8:47:50) Ačokča je taková jako paprika s míň výraznou chutí...
|
|
|
|
|
|
Archciba |
|
(7.1.2013 8:40:06) Nenáročný je i salát a špenát. Speciálně ten špenát roste jako plevel
|
Eržika. |
|
(7.1.2013 8:44:12) Špenát mě nebaví - z jednoho záhonu máme jeden oběd.
Salát je náchylný na škůdce a slimejše. Musí se (aspoň u nás) porád hlídat.
|
|
magrata1 |
|
(7.1.2013 9:19:37) Já salát teda nehlídám. Seju přímo na záhon a je ho tolik, že se musí protrhat, to pak používám jako sazenice. Mám ho tolik, že ho nestíháme sníst, nějaký slimejš by to neohrozil.
|
Eržika. |
|
(7.1.2013 9:32:09) Magrato, my máme pozemek obklopený neobdělanými zahradami, polem, pastvinou. Škůdci a zvláště slimejši vyloženě vycejtí náš salát a pořádají na něho nájezdy.
Že bych ten špenát vzala na milost?
(já mám ještě velký starý skleník, takže první zeleninu plus svoji sadbu dělám ve skleníku, také mám vcelku neomezenou plochu k experimentování, stačí zrýt a navézt kompost....)
|
|
|
magrata1 |
|
(7.1.2013 9:21:34) My máme ze záhonu obědy tak 4, ale je tak skvělý, že ho pěstujeme. Navíc po něm dáváme přísadu, takže ten záhon je využitý dvakrát
|
Ines | •
|
(7.1.2013 9:30:33) špenát dělám z kopřiv, takže záhon zůstává volný pro další rostliny
|
|
|
|
fuksie žere rorýsy |
|
(7.1.2013 11:44:47) mangold je lepsi, nejde do kvetu, roste celou sezonu, ja ho mam na zahrade jeste ted a chutove mozna i vyraznejsi nez spenat
|
|
|