| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Pečení dortů

 Celkem 10 názorů.
 Martuška 


Téma: Pečení dortů 

(13.9.2012 16:03:38)
chtěla bych se zeptat vás, co pečete dorty na pár vychytávek.:) viděla jsem několik dílů té show Báječné dorty a strašně by mě zajímalo, jestli někdo nevíte, čím pomazávají ty naplněné korpusy? Předtím než je potáhnou marcipánem, tak na ně napatlají jakousi hmotu bílé barvy a husté hladké konzistence. Máslový krém mi v dortu špatně drží, protože se začne roztékat a marcipán pak měkně. A ještě bych se ráda zeptala na vaše recepty na potahovanou hmotu, případně pokud máte nějaké vlastné vychytávky,jak upéct dobrý dort, budu ráda:)
 Jája 
  • 

Re: Zkušenosti s pečením dortů 

(13.9.2012 17:02:03)
Mažou to většinou máslovým krémem a pak to nechají v chladničce dobře vychladit. Chladné to líp drží a nerozlejzá se to.
 veverkaa 
  • 

Re: Zkušenosti s pečením dortů 

(13.9.2012 17:11:55)
jj, máslový krém. dělala jsem takový dort zatím jen jednou, ale povedl se. dort se dá před potažením marcipánem do ledničky zchladit, chce to holt čas.
 Beruška+J02A07T10 


Re: Zkušenosti s pečením dortů 

(13.9.2012 17:19:50)
martuško, už jsem tady psala několikrát, zatím teda peču dorty jen svým dětem a kamarádům případně pro jejich blízké.

za nejlepší korpus považuju
na 1 vajíččko - 40g cukr krupice 40g hl. mouky, 1 lžíci oleje
počet vajec dle potřeby na kulatý korpus 26 je to tak ze 4 vajec akorát, jde z toho i roláda
vyšleháš bílky skoro do tuha, pak přidáš cukr a stále šleháš až se cukr rozpustí, je to pak hmota jak na pusinky, do toho po 1 zašleháš žloutky, po po lžíce olej a jako poslední přidáš prosátou mouku a už jen lehce rukou promícháš.

pokud chceš kakaový nahradíš tak 30-40g mouky kakaem holandksého typu

na krém používám máslový krém nastavovaný kaší.

cca 600ml mléka svařím se dvěma kopcem lžicemy polohrubé mouky a jedním vanilkovým cukrem (nebo lžící doma dělaného) - sypu je do studeného mléka přes sítko neudělají se hrudky, svařím za stálého míchaní na hustou kaši - potom do toho rozpustím čokoládu - bílou, milu, hořkou, kaštany, kofilu, milenu - prostě podle toho na co máme chuť, pak za občasného míchání nechám vychladnout, mezitím si vymíchám cca 300g másla s cukrem, dle chuti, já dávám na tohle množství podle toho, jakou sem dala čoko - máme radši míň sladké, takže tak 1 lžíci moučkového, potom postupně zašlehávám kaši, až je z toho hladký nadýchaný krém. (ten krém je teda na korpus z 8mi vajec co dělám v obdélníkové formě, stačila by ti na kulatý poloviční dávka)

korpus rozřznu, první díl dám do formy (pokud mám, pokud ne vrším prostě na sebe) potřu nějakou dobrou marmoškou, namažu krémem - dám další vrstu a opakuju až do konce nechám si tak 4 velké lžíce krému, dám vychladit do lednice aspoň na 2 hodiny, potom vyndám z formy a celé potřu zbytkem krému - aby prostě všechno bylo zastčřené a hlavně marmeládala neprosakovala ven - je to taková krémová bariéra, vrstva nemus být tlustá,l ale musí být po celém - to dám znovu vychladit, nejlépe přes noc, protože čím lépe to je vychlazené, tím lépe se dort potahuje.

potahovku dělám takto

do pekárny dám tekuté a pak sypké

30-50ml vody
3 lžíce kvalitního oleje
1 lžíce aroma hořká (nebo sladká mandle)
2 lžíce glukozového sirupu (ten si dělám doma - sklenka cukr krupice nebo krystal, sklenka vody, svařím na sirup, mám vlednici a používám dle potřeby)jde nahradit medem, ale není to potom tak elastické - lžíce nechat skapat nestírat prstem
200g prosátého polotučného sušeného mléka (musí být opravdu polotučné)
200g prosátého cukr moučka
a pokud chci jednu várku jedné barvy, dám to těch tekutin už i barvivo, používám suché kovandovi jsou moc hezké a nejsou drahé

s tou vodou začni opatrně, lepší je pak případně dolít,l jak se to moc rozředí špatně se s tím pak domlouvá,
hnětu to na program těstoviny

dá se to udělat dopředu a potom to dát do folie a ještě mikroten sáčku do lednice
kdybys cokoliv ještě chtěla vědět, tak se zeptej klidně na mail

moje poslední výtvory ti přikládám







 Beruška+J02A07T10 


Re: Zkušenosti s pečením dortů 

(13.9.2012 17:26:10)
ještě malá rada, pokud máš jako já lednici nofrost, tak bacha na to, pokud bys tam potažený dort dala už ve fázi, kdy to samo odtává potahovačka ti navlhne a rozteče se.. takže já to dělám tak, že prostě večer potáhnu dort a lednici zvýším výkon, aby spíš namrazovala, než se odmražovala.. a ráno pak dozdobím, oslavu míváme většinou v sobotu, takže ve čtvrtek upeču a nakrémuju korpus v pátek potáhnu a v sobotu finálně dozdobím - dort je tak hezky uleželý, kdybys ale dávala mezi to ovoce, tak bych to upekla a potáhla až den předem, aby se to ovce nezkazilo
 adelaide k. 


Re: Zkušenosti s pečením dortů 

(13.9.2012 18:21:04)
Oni používají jen máslovy krém (máslo+cukr v poměru cca 1:2) je to děsně hustý a děsně sladký :-)

Ma ma slovem krému se ti marcipán nerozteče pokud ho dáš tenkou vrstvu. Pokud chces mít jistotu dej pd marcipán marmeládu.
 Róza 


Re: Zkušenosti s pečením dortů 

(13.9.2012 19:01:41)
Já nedávám pod marcipán nic a je to taky dobrý. Připadá mi, že to není vůbec potřeba. Jen dort rozkrojím, pomažu marmeládou a krémem (máslo, pudink, cukr). Pak přiklopím druhou část dortu a potáhnu.
 Nesulka+Niky+Vil 


Re: Zkušenosti s pečením dortů 

(13.9.2012 20:36:37)
Dělám máslovo pudinkový krém a potahovka mi na něm drží úplně v pohodě, jen pod ním nesmí být moc velká vrstva.

 adriM+M+N 


Re: Zkušenosti s pečením dortů 

(14.9.2012 10:08:40)
Ja delam vanilkovy pudinkovy krem s maslem, na vetsi dort 500 ml mleka, dva pudinky, do toho 1 maslo, davam kolikrat i mene. Zaklad je kdyz se to pomaze, nechat poradne vychladit a ztuhnout v lednici, treba i pres noc.
Casem jsem zacala delavat mandarinkovy krem, treba hrk hrk a tim pudinkovym maslovym potru jen okraj a povrch dortu prave kvuli marcipanu. Dort je krasne osvezujici a vubec ne maslovy. Tim zpusobem se da delat i pariz apod...
 adriM+M+N 


Re: Zkušenosti s pečením dortů 

(14.9.2012 10:15:53)
Jinak ja z toho poradu az tak unesena nejsem. Jde jim tam vse jako po masle, ale taky k tomu potrebuji kupy vselijakych serepeticek, ktere se kolikrat krasne daji nahradit v domacich podminkach.
Potahovky, ktere pouzivaji jsou uz bez prace, dorty vypadaji nekdy az skoro umele, ale pochybuji, ze chutnaji jako marcipan :-) Je fakt, ze kdybych to delala denne, tak to asi jinak nejde, ale radeji dort udelam 1x za cas a poctive, vcetne domaciho marcipanu atd..Nekdy me mrzi, ze k tem potahovkam, fondanum prechazeji i hodne dobre cukrarky, od kterych jsme se ucili :-)

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.