| Martuška | 
 |
(13.9.2012 16:03:38) chtěla bych se zeptat vás, co pečete dorty na pár vychytávek.:) viděla jsem několik dílů té show Báječné dorty a strašně by mě zajímalo, jestli někdo nevíte, čím pomazávají ty naplněné korpusy? Předtím než je potáhnou marcipánem, tak na ně napatlají jakousi hmotu bílé barvy a husté hladké konzistence. Máslový krém mi v dortu špatně drží, protože se začne roztékat a marcipán pak měkně. A ještě bych se ráda zeptala na vaše recepty na potahovanou hmotu, případně pokud máte nějaké vlastné vychytávky,jak upéct dobrý dort, budu ráda:)
|
| Jája | •
 |
(13.9.2012 17:02:03) Mažou to většinou máslovým krémem a pak to nechají v chladničce dobře vychladit. Chladné to líp drží a nerozlejzá se to.
|
| veverkaa | •
 |
(13.9.2012 17:11:55) jj, máslový krém. dělala jsem takový dort zatím jen jednou, ale povedl se. dort se dá před potažením marcipánem do ledničky zchladit, chce to holt čas.
|
|
|
| Beruška+J02A07T10 | 
 |
(13.9.2012 17:19:50) martuško, už jsem tady psala několikrát, zatím teda peču dorty jen svým dětem a kamarádům případně pro jejich blízké.
za nejlepší korpus považuju na 1 vajíččko - 40g cukr krupice 40g hl. mouky, 1 lžíci oleje počet vajec dle potřeby na kulatý korpus 26 je to tak ze 4 vajec akorát, jde z toho i roláda vyšleháš bílky skoro do tuha, pak přidáš cukr a stále šleháš až se cukr rozpustí, je to pak hmota jak na pusinky, do toho po 1 zašleháš žloutky, po po lžíce olej a jako poslední přidáš prosátou mouku a už jen lehce rukou promícháš.
pokud chceš kakaový nahradíš tak 30-40g mouky kakaem holandksého typu
na krém používám máslový krém nastavovaný kaší.
cca 600ml mléka svařím se dvěma kopcem lžicemy polohrubé mouky a jedním vanilkovým cukrem (nebo lžící doma dělaného) - sypu je do studeného mléka přes sítko neudělají se hrudky, svařím za stálého míchaní na hustou kaši - potom do toho rozpustím čokoládu - bílou, milu, hořkou, kaštany, kofilu, milenu - prostě podle toho na co máme chuť, pak za občasného míchání nechám vychladnout, mezitím si vymíchám cca 300g másla s cukrem, dle chuti, já dávám na tohle množství podle toho, jakou sem dala čoko - máme radši míň sladké, takže tak 1 lžíci moučkového, potom postupně zašlehávám kaši, až je z toho hladký nadýchaný krém. (ten krém je teda na korpus z 8mi vajec co dělám v obdélníkové formě, stačila by ti na kulatý poloviční dávka)
korpus rozřznu, první díl dám do formy (pokud mám, pokud ne vrším prostě na sebe) potřu nějakou dobrou marmoškou, namažu krémem - dám další vrstu a opakuju až do konce nechám si tak 4 velké lžíce krému, dám vychladit do lednice aspoň na 2 hodiny, potom vyndám z formy a celé potřu zbytkem krému - aby prostě všechno bylo zastčřené a hlavně marmeládala neprosakovala ven - je to taková krémová bariéra, vrstva nemus být tlustá,l ale musí být po celém - to dám znovu vychladit, nejlépe přes noc, protože čím lépe to je vychlazené, tím lépe se dort potahuje.
potahovku dělám takto
do pekárny dám tekuté a pak sypké
30-50ml vody 3 lžíce kvalitního oleje 1 lžíce aroma hořká (nebo sladká mandle) 2 lžíce glukozového sirupu (ten si dělám doma - sklenka cukr krupice nebo krystal, sklenka vody, svařím na sirup, mám vlednici a používám dle potřeby)jde nahradit medem, ale není to potom tak elastické - lžíce nechat skapat nestírat prstem 200g prosátého polotučného sušeného mléka (musí být opravdu polotučné) 200g prosátého cukr moučka a pokud chci jednu várku jedné barvy, dám to těch tekutin už i barvivo, používám suché kovandovi jsou moc hezké a nejsou drahé
s tou vodou začni opatrně, lepší je pak případně dolít,l jak se to moc rozředí špatně se s tím pak domlouvá, hnětu to na program těstoviny
dá se to udělat dopředu a potom to dát do folie a ještě mikroten sáčku do lednice kdybys cokoliv ještě chtěla vědět, tak se zeptej klidně na mail
moje poslední výtvory ti přikládám






|
| Beruška+J02A07T10 | 
 |
(13.9.2012 17:26:10) ještě malá rada, pokud máš jako já lednici nofrost, tak bacha na to, pokud bys tam potažený dort dala už ve fázi, kdy to samo odtává potahovačka ti navlhne a rozteče se.. takže já to dělám tak, že prostě večer potáhnu dort a lednici zvýším výkon, aby spíš namrazovala, než se odmražovala.. a ráno pak dozdobím, oslavu míváme většinou v sobotu, takže ve čtvrtek upeču a nakrémuju korpus v pátek potáhnu a v sobotu finálně dozdobím - dort je tak hezky uleželý, kdybys ale dávala mezi to ovoce, tak bych to upekla a potáhla až den předem, aby se to ovce nezkazilo
|
|
|
| adelaide k. | 
 |
(13.9.2012 18:21:04) Oni používají jen máslovy krém (máslo+cukr v poměru cca 1:2) je to děsně hustý a děsně sladký 
Ma ma slovem krému se ti marcipán nerozteče pokud ho dáš tenkou vrstvu. Pokud chces mít jistotu dej pd marcipán marmeládu.
|
|
| Róza | 
 |
(13.9.2012 19:01:41) Já nedávám pod marcipán nic a je to taky dobrý. Připadá mi, že to není vůbec potřeba. Jen dort rozkrojím, pomažu marmeládou a krémem (máslo, pudink, cukr). Pak přiklopím druhou část dortu a potáhnu.
|
|
| Nesulka+Niky+Vil | 
 |
(13.9.2012 20:36:37) Dělám máslovo pudinkový krém a potahovka mi na něm drží úplně v pohodě, jen pod ním nesmí být moc velká vrstva.
|
| adriM+M+N | 
 |
(14.9.2012 10:08:40) Ja delam vanilkovy pudinkovy krem s maslem, na vetsi dort 500 ml mleka, dva pudinky, do toho 1 maslo, davam kolikrat i mene. Zaklad je kdyz se to pomaze, nechat poradne vychladit a ztuhnout v lednici, treba i pres noc. Casem jsem zacala delavat mandarinkovy krem, treba hrk hrk a tim pudinkovym maslovym potru jen okraj a povrch dortu prave kvuli marcipanu. Dort je krasne osvezujici a vubec ne maslovy. Tim zpusobem se da delat i pariz apod...
|
| adriM+M+N | 
 |
(14.9.2012 10:15:53) Jinak ja z toho poradu az tak unesena nejsem. Jde jim tam vse jako po masle, ale taky k tomu potrebuji kupy vselijakych serepeticek, ktere se kolikrat krasne daji nahradit v domacich podminkach. Potahovky, ktere pouzivaji jsou uz bez prace, dorty vypadaji nekdy az skoro umele, ale pochybuji, ze chutnaji jako marcipan Je fakt, ze kdybych to delala denne, tak to asi jinak nejde, ale radeji dort udelam 1x za cas a poctive, vcetne domaciho marcipanu atd..Nekdy me mrzi, ze k tem potahovkam, fondanum prechazeji i hodne dobre cukrarky, od kterych jsme se ucili
|
|
|
|
|