| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 15:36:41) Prosím ještě do třetice o chemickou osvětu, co ocet?
Je ten klasický kvasný na požívání opravdu nezdravý?
Opravdu změkčuje a desinfikuje prádlo při dávce 1-2 dl do pračky? Rozežírá pračku nebo naopak zbavuje mastnoty od mýdlového slizu?
Mamka zase blázní s 2 dl jablečného octa po ránu, je to blbost nebo se mi to zdá?
Je ocet opravdu všelék do domácnosti?
Fakt funguje na otoky? Radili mi to na kožním, tak asi jo, mě to nepomohlo, na jakém principu tedy odplaskávání octovým zábalem funguje? (Chápu, kdyby se noha smradem lekla a zdrcla se v panice, ale to asi není úplně ono...)
Děkuji a snad Tvá odpověď bude užitečná nejen pro mne!!!
|
| angrešt |
 |
(24.7.2012 16:16:34) Ocet klasický je kyselina octová, úplně stejně, jako je kyselina octová ocet vinný, jablečný či jakýkoli jiný. Octy se liší nikoli kyselinou octovou, ale tím, jaké jsou tam další látky, související s plodinou, ze které byly vyrobeny. To má vliv jednak na chuť, jednak to můžou být i prospěšné látky (třeba z těch jablke se v kyselém prostředí, pokud vím, lépe udrží vit. C. (I když ještě "lépe" mu je v kyselém prostředí způsobeném kys. mléčnou v kysaném zelí).
kyselina octová, resp. acetát, je normální meziprodukt našeho metabolismu, je to naprosto přirozená látka. Důležitá především ve formě acetyl-CoA. Není na ní nic jedovatého jaksi z podstaty. Samozřejmě, její nadměrný příjem může slušně poleptat sliznice úst a jícnu.
A kdyby to někdo opravdu vzal tak, že by pil jak pračka 1 - 2 dcl octa, tak by si i nějakou tu acidózu přivoditi mohl.
Pití jablečného octa je záhadná móda, která přichází a odchází ve vlnách. Já bych to nepila - sice v jablečném octu jsou užitečné látky z jablek, ale stejně je lze získat snědením jablka a připadá mi to jako tak nějak rozumnější zůsob konzumace. 2 dcl octa už je docela dost, odnesou to přinejmenším drsně zuby.
Vodu v pračce změkčí. Pračku poškodit může, protože v kyselém prostředí je koroze rychlejší a dneska už ty nerezi nejsou co bývaly.
Ocet se odpařuje rychleji než voda, takže ochlazuje. Podobně by fungoval líh.
|
| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 16:20:36) Děkuji!!! 
Proč se tedy potom octový obklad balí do igelitu, když jde o odpařování? Teda, kdybych to věděla, tak s tím nesmrdím a dám si na hnátu Absinth, líh nebo tak.
|
| angrešt |
 |
(24.7.2012 16:28:50) To nejde, to bys měla tendence olizovat a mohla by sis bloknout záda 
Jinak pokud myslíš ocet na kožní chorobu, tak to proto, že povrch kůže je přirozeně spíš trochu kyselý a mýdla ho dort neutralizují. Ocet trochu vylepší pH (podobně, jako vaginální kyselost, byť kůže je neutrálnější).
A obklad v igelitu - tos měla napsat hned - to je jiný princip, tam jde o zapaření, které vede k většímu prokrvení a urychluje to hojení (proto octan na zvrtnuté kotníky).
|
| angrešt |
 |
(24.7.2012 16:29:47) dost!! ne dort, je vidět, že mám hlad Dovařuje se mi artyčok, půjdu si ho dát s česnekovým máslíčkem
|
|
| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 17:10:36) Olizovat 
Díky, aháááá! Takže když dojde ocet, stačí proplesknout 
Artyčok, okounek, teda!
|
| angrešt |
 |
(24.7.2012 17:12:38) Artyčok z vlastní zahrádky! okoun přijachá až zítra, dneska máme k večeři jen vepřovou plec v mléce se zelenými fazolkami (z vlastní zahrádky! )
|
| angrešt |
 |
(24.7.2012 17:14:23) A jdu připravit na zítřek gaspacho, aby se pěkně vychladilo. Samozřejmě s okurkami, paprikami a rajčaty z vlastní zahrádky!
|
|
| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 17:17:49)
já chci zahrádku! Vsadila jsem na balkon maliník, maliník zabral celý balkon, vytěsnil mučenku a zvesela si začal chřadnout na nějakou asi plíseň. Takže si jdu dát vodu. Z vlastní blbosti.
|
| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 17:18:04) Teda z vlastního kohoutku
|
|
| angrešt |
 |
(24.7.2012 17:20:52) Hele, vedle nás se bude uvolňovat zahrádka. A nebydlíme tak daleko od sebe, nebylo by to pro Tebe nic vzdáleného, tak pokud bys měla zájem, můžu napsat víc.
|
| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 17:27:42) Napiš!!!! Sice máme holé zadky, ale zajímalo by mě to, kdyby se něco šustlo...
|
| angrešt |
 |
(24.7.2012 17:29:37) hele, vem si aspoň spoďáry Na mail pod nickem?
|
| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 17:45:09) Jojo, děkuju.
Sakryš, tak já si je teda dneska výjimečně kvůli tobě vezmu
|
| angrešt |
 |
(24.7.2012 18:23:14) Máš to tam
|
|
|
| Lassie66 | •
 |
(24.7.2012 17:47:53) Angrešt, OT - taky budeš určitě vědět. Jsem chudokrevná, potřebuji železo, tablety brát nechci. Jen prý mírně, takže mám brát 1tbl denně. Koupila jsem drůbeží játra - jak je nejlépe udělat? Nebo je ještě něco lepšího, jak do sebe to železo dostat? PS:Čočka byla včera.
|
| angrešt |
 |
(24.7.2012 18:19:21) Játra jsou ideální. Jak je udělat? No tak, aby Ti chutnala Já mám ráda játra v jakékoli podobě, jednoduše na cibulce, nebo třeba v podobě paštiky...
Železo z luštěnin je problematické. Železa sice v luštěninách není tak málo, jenomže se nevstřebává. U vstřebávání železa funguje tzv. meat effect - přítomnost (zřejmě) masových peptidů způsobuje, že se vstřebá 30% železa. U luštěnin meat effect chybí, proto se vstřebá pouze 5% železa. Jo, a tohle platí navíc pouze pro hemové železo, nehemové železo se nevstřebává skoro vůbec.
takže když jíš jakoukoli potravinu, byť obsahuje dost železa,. chce to zajíst masem (nebo třeba uvařit v masovém vývaru), aby se železo vstřebalo. Jinak jen proleze a vyleze...
|
| Lassie66 | •
 |
(24.7.2012 18:27:08)
|
|
| Lei | 
 |
(24.7.2012 18:46:31) angrešte, taky jedna OT - prosím Tě, jak upravit patizon? zraje to jak čert na zahradě, já to nikdy nepěstovala, co s tím? díky!
|
| Žžena |
 |
(24.7.2012 18:48:27) Nejsem angrešt, ale patizon v trojobalu normálně usmaženej jako řízek, to je náš rodinný letní favorit
|
| Lei | 
 |
(24.7.2012 19:41:50) Žženo, díky, já to zkusím, ad ostatní rady, já mám právě s cuketou takovou potíž, že moc nemusím ty recepty, kde se používá maskovaná jinými chutěmi (i trojobal chtuná víc po strouhance než cuketě)...takže mám ráda třeba malé cuketky nasyrovo nebo opečené na pánvi s kořením, kde ale pořád cítím tu cuketu...takže i patiozn je chuti mdlé...no, nepotěšily jste mne, nepotěšily .
|
|
|
| štěpánkaa | 
 |
(24.7.2012 18:49:08) nejsem angrešt, ale zacházíme s tím stejně jako s cuketou jen už je nepěstujeme, je s nimi horší manipulace a často nám dřevnatěly
|
| Bouřka | 
 |
(24.7.2012 18:50:54) Taky s nima nakládám jak s cuketou. Letos bych teda ještě ráda zkusila naložit je ala okurky, jednou jsem to u někoho jedla a bylo to dobrý.
|
|
|
| angrešt |
 |
(24.7.2012 19:52:15) Patizon se musí sklízet mladý, aby měl měkkou kůru. Když se nechá přezrát, tak se musí loupat, což je děsná pruda. Ale zas na druhou stranu zralý vydrží velice dlouho, takže si ho můžeš nechat na podzim, kdy je zeleniny málo a cukety už nejsou.
Já mám ráda mladší patizon, seříznout vršek, vydlabat, naplnit a přiklopit čepičkou a upéci.
Starý, který se musí loupat, už tak na ty řízky, nebo nastrouhat do zeleninových směsí...prostě jako stará cuketa.
Výborné jsou maličké patizonky (tak 2-3 cm) naložené jako kyselé okurky.
|
|
| šatranka | 
 |
(24.7.2012 20:03:13) Taky nejsem angrest , ale patizon plnim smesi, treba ti bude chutnat:
Na trose oleje orestuju salotku, kosticky mrkve, vydlabany vnitrek patizonu (bez jaderek), pripadne jeste nejakou dalsi zeleninu, ktere se potrebuju "zbavit". Pridam kostky sunky nebo uzeneho, sul, pepr. Naplnim patizony, posypu strouhanym syrem a zapecu v troube tak 20 minut az pul hodiny.
(na 1 patizon je to tak jedna vetsi mrkev, 100g uzeneho, 100 syra...)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Lassie66 | •
 |
(24.7.2012 17:44:50) To jsou věci Já v octu máchám a měla jsem za to, že tu pračku čistim od humusu.... Tady se opravdu jeden dozví. Navrhuji, aby každý, kdo se zde prokazatelně vyskytuje déle, než tři roky, získal Bc titul, obor "Znalost všeho a ještě něčeho navíc". 5 let, samo, už Mgr.
|
| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 17:45:50) Lassie: s těmi tituly souhlasím, nebo vymyslet nějaký nový, nebo aspoň certifikovaný certifikát
|
| Bouřka | 
 |
(24.7.2012 18:06:27) Hlasuju pro tituly, já chci být konečně PhD. Kdybych sečetla ten prokrastinovaný čas tady a věnovala ho studiu, tak ho mám  Ocet v pračce může pomáhat od vápenatých usazenin, žere je dřív, než se pustí do nerezu. A kdo chce superzdravý ocet, tak doporučuju umeocet, kterýžto vlastně není ocet. Pokud teda rozdejcháte tu chuť.
|
| angrešt |
 |
(24.7.2012 18:21:51) Jo, kámen žere. Jenže kámen není všude a rovnoměrně, takže kde není kámen, může se ocet pustit do nerezi. V tomhle mám vlastní zkušenost, ocet už nám trochu ohlodal horní hranu plechu pod nádobkou na prášek  Ale samozřejmě ho používám dál, pračku uvnitř čistí a tam nám nereziví.
|
|
|
|
| štěpánkaa | 
 |
(24.7.2012 17:54:15) tak to jsem minimálně PhD. za jménem.-.. 
|
| Lassie66 | •
 |
(24.7.2012 17:55:12) No to já taky, ale chci to oficiálně!!!!
|
| štěpánkaa | 
 |
(24.7.2012 17:56:33) tak teď už je to snad ofiko, ne? Když jsme to zveřejnili zde
|
| Lassie66 | •
 |
(24.7.2012 18:29:23) Jako že Prof. MUDr. Lassie, DrSc. ???
|
| štěpánkaa | 
 |
(24.7.2012 18:41:38) pouze v případě, že také: Prof. MUDr. štěpánkaa, DrSc. 
|
| Lassie66 | •
 |
(24.7.2012 18:42:40) A Angrešt bude Prof. MUDr. Angrešt, DrSc x 2
|
| štěpánkaa | 
 |
(24.7.2012 18:48:17) není víc to PhD.? ale zase nevím, angrešt je tu krátkou dobu  ovšem ty informace a recepty a rady do kuchyně 
|
|
|
|
|
|
|
|
| a je to? |
 |
(24.7.2012 18:31:57) Lassie, no nevím, já už bych vlastnila titul magor a přitom se tu stále dovídám něco nového
|
|
|
|