| NL |
 |
(3.4.2012 9:13:19) Ahoj všem, prosím o radu. Minulý týden jsem nebyla doma a babička, která mi tu hospodařila nestihla použít nakoupené mléko. Kupujeme mléko z farmy, které tu vozí každý týden. Mléko mělo trvanlivost do minulého úterý 27.3. Pořád jsem si říkala, že z něj udělám lívance. No a dneska už váhám, zda mléko použít. Není tu nějaký odborník, který se v tom vyzná? Jak staré mléko (bylo celou dobu v lednici) mohu použít právě na ty lívance? A někde jsem četla, že se z něj dá udělat i tvaroh. Nevím tedy zda i z toho mléka z lednice. Děkuji za odpovědi.
|
| remus | 
 |
(3.4.2012 9:20:22) A jak chutná? Jestli se ti zdá dobré, tak bych ho použila.
|
| susu | •
 |
(3.4.2012 9:22:01) Přesně, přivoněla bych, ochutnala bych a pokud vypadá v pořádku, beru to jako normální mléko.
|
|
| Elíláma | 
 |
(3.4.2012 9:22:38) asi tak, jestli nesmrdí, nevadí., Ono teda zas tak nevadí ani, když smrdí, ale to vám asi nebude šmakovat mě vydrží z farmy jednou 3 dny, někdy až 5. Je fakt, že už to máte hodně na hraně, ale ochutnej, no.
|
| daba+holčička | 
 |
(3.4.2012 11:10:06) lívance z kyslýho mlíka jsou moc dobrý a pokud je z farmy, tak by mělo zkysnout, pokud není eště ok
|
|
|
| NL |
 |
(3.4.2012 9:26:25) No nesmrdí, ale je zkyslý, mě teda nechutná. Normálně jsme z kyslého dělali lívance, akorát nevím jak dlouho se použít ještě může. Toto mléko má trvanlivost 4 dny, ta skončila minulé úterý.
|
| Lei | 
 |
(3.4.2012 9:35:18) Nechutná Ti, protože kyselé nemusíš, nebo Ti nechutná, jak zkyslo zrovna tohle - nějak nestandardně? U zakysaných výrobků, na což se Tvé mléko překvalifikovalo, obecně platí, že pozřitelnost se rovná smělosti konzumenta, tzn. otrávit se nemůžeš a v lívancích se to vůbec ztratí.
|
| NL |
 |
(3.4.2012 11:19:31) Nechutná protože kyslé mléko nemusím (a mléko tak nějak od prvního těhotenství jsem velmi omezila, najednou přestalo chutnat a to jsem ho pila na litry). Ale vím, že v těch lívancích to poznat není. Mě šlo jen o to jak dlouho po trvanlivosti se mléko dá použít.
|
|
|
| Elíláma | 
 |
(3.4.2012 10:07:22) může
|
|
| Meta | 
 |
(3.4.2012 10:39:48) Vytáhni ho z lednice, nech dokysnout. Pokud bude pěkně husté a nebude smrdět, tak ho můžeš zpracovat. Třeba na tvaroh - zahřeješ - ale ne k varu, jen tak, aby byl teplý, až se hmota srazí, přecedíš to přes látku, nejlépe plátno, necháš vykapat a máš tvaroh a syrovátku.
|
| NL |
 |
(3.4.2012 11:20:45) Díky za tip.
|
|
|
| neznámá |
 |
(3.4.2012 11:30:46) Takže ho máš 11 dní doma? Na lívance bych ho použila, jen bych ho opatrně ochutnala jestli není hořké, pak vylít. Mlíko od přímo od krávy v lednici občas zhořkne, pro správné kysnutí musí být vyndané z lednice a kysnout rychle, v teple. Ten tvaroh není dobrý nápad, mléko se při jeho výrobě mírně zahřívá a nechává vysrážet, měla bych strah z pomnožení špatných breberek. Navíc by se ani pravděpodobně ani dobře nevysráželo.
|
|
|
|
| anexa | 
 |
(3.4.2012 9:32:02) tak super - gratuluji ke zkyslému mléku, protože až teprve poté, co jsme koupili mléko u farmáře jsem si uvědomila, že za posledních x let jsem v lednici zkyslé mléko nezažila (tak jak pamatuji z dětství), teprve pak jsem pochopila, že to, co kupujeme pod názvem mléko, mlékem není. Kyslé mléko můžeš použít do lívanců, palačinek, bábovek (chuť vůbec nepoznáš) a palačinky jsou z tohoto mléka naprosto úžasné. Jinak my dělali taky kyselou polévku (a byla faaakt moc dobrá)
|
| Ajlina | •
 |
(3.4.2012 10:09:21) taky už jsem dlouho nezažila zkyslé mléko, vzpomínka na mládí :o))), a to nakupuju čerstvé netrvanlivé
|
| Martina, 3 synové | 
 |
(3.4.2012 13:51:03) Pastterované mléko nemůže zkysnout. Musely by se přidat bakterie.
|
|
|
|
|