| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Recept na mušle - slávky

 Celkem 15 názorů.
 Rosie 


Téma: Recept na mušle - slávky 

(3.7.2011 15:51:10)
Manžel se mi pomstil - přinesl domů chlazené vakuově balené mušle. V životě jsem to nejedla a absolutně netuším, co s tím mám dělat. Prosím, nemáte některá osvědčený recept? A když na nic nepřijdu a dám je do mrazáku, než na něco přijdu, stane se jim něco? Díky moc!~;((

 Vítr z hor 


Re: Recept na mušle - slávky 

(3.7.2011 15:57:27)
Nedávej je do mrazáku!!!

Můžeš lehce zagooglit, nejjednodušší jsou recepty v hrncích – většinou belgické.

Nebo zapečené á la bourgogne (jako šneci, výtečné až k užrání, ale trochu víc práce).
 Vítr z hor 


Re: Recept na mušle - slávky 

(3.7.2011 16:10:42)
Moules Mariniéres – uvařené v bílém víně, s cibulí, petrželí, česnekem, máslem a smetanou.

Hele, takhle je dělá jeden řetězec restaurací:

http://www.leon-de-bruxelles.fr/la-carte/decouvrez-la-carte

prostě klikej a koukej na obrázky

Po burgundsku:
smícháš máslo, spoustu krájené petrželky, jemně krájenou cibulku, česnek, sůl, pepř –může být i muškátový oříšek. Na každou slávku (necháš jen tu půlku, co je v ní maso) dáš trochu a zapékáš.
 rizek 
  • 

Re: Recept na mušle - slávky 

(3.7.2011 16:50:10)
pry nedavej je do mrazaku :-]]]]]], u vakuovanych trefna rada.
 Veronika 
  • 

Re: Recept na mušle - slávky 

(3.7.2011 16:01:44)
Rozhodně nemrazit, to radši vyhodit nebo někomu dát. Osvědčený, jednoduchý a výborný recept:

1 kg mušlí slávek
1 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžíce másla
1 šalotka, nakrájená na jemno
mořská sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
1/4 šálku suchého bílého vína
hrst sekané čerstvé petrželky
1 bobkový list
1/4 lžičky tymiánu
1/4 šálku smetany
1 žloutek
česnekové toasty

Mušle očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a odstraníme jim "vousy". Ty mušle, které i po zmáčknutí nebo poklepání zůstávají otevřeny, nemilosrdně vyhodíme. Ostatní necháme okapat na sítě. V hlubší pánvi nebo kastrolu rozpálíme olej a máslo. Přidáme šalotku a necháme zesklovatět. Vložíme mušle, posolíme a popepříme, přilijeme víno a přidáme petrželku, bobkový list a tymián. Přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme pod pokličkou, jen občas mušle v hrnci protřepeme, až se mušle otevřou (3-5 minut). Mezitím si vidličkou rozšleháme smetanu a žloutek. Když jsou mušle hotové, odstavíme je z ohně a za stálého míchání k nim přilijeme směs smetany a žloutku. Znovu přiklopíme a necháme chvíli odpočinout. Podáváme v polévkových talířích nebo miskách, zalité štávou z pánve, sypané čerstvou sekanou petrželkou, obložené česnekovými toasty (plátky bagety, potřené olivovým olejem, opečené z obou stran pod grilem, pomáznuté čerstvým stroužkem česneku a osolené a opepřené), s bílým vínem.
 uhugo 
  • 

Re: Recept na mušle - slávky 

(3.7.2011 16:09:43)
Pozor na genderové stereotypy. O recept se vůbec nestarej, nech manžela, ať je upraví svým oblíbeným způsobem a potom jez a (povedou-li se) chval.
 Rosie 


Re: Recept na mušle - slávky 

(3.7.2011 16:17:53)
oblíbený způsob nemáme, nikdy jsme je nejedli. Netuším, jak to chutná nebo má chutnat. Recept, ve kterém se mušle vaří s mrkví a celerem mě nezaujal, mám pocit, že to ve výsledku bude sladší a to moc nemusíme.

To bude ještě sranda!~t~
 Rina+2 


Re: Recept na mušle - slávky 

(3.7.2011 16:40:38)
koukni na sitalemvkuchyni.cz delal je nebo sef na grilu-Polreich, delali jednoduse, maslo, vyvar, cesnek, petrzel, bile vino.
 rizek 
  • 

Re: Recept na mušle - slávky 

(3.7.2011 16:48:01)
vakuovane musle vzhodit-neb jsou mrtve.
 Rosie 


Re: Recept na mušle - slávky 

(3.7.2011 16:52:38)
Moment, to jako myslíš vážně? To se mi nezdá, to by je přece nemohli prodávat, když by se tím pak lidi otrávili.

Znám to pravidlo - před uvařením vyhodit otevřené a po uvaření vyhodit zavřené. A předpokládám, že snad ty špatné budou nějak cítit, ne???
 rizek 
  • 

Re: Recept na mušle - slávky 

(3.7.2011 16:55:47)
rossie, samozrejme ze je nevyhazuj. Jen se ti jich z kila otevre jen tak mozna 5 nejakou vuli. jsou mrtve, ale jedle.
 Rosie 


Re: Recept na mušle - slávky 

(3.7.2011 17:02:47)
tak nová informace: pravděpodobně jsou už tepelně předupravené, neb jsme otevřeli pytlík a všechny mušle jsou otevřené a vnitřek je mrňavý a oranžový, nevyplňuje celou tu škebli. Na obalu je psáno "steamed mussels" a pak že je to v nálevu z nějakého vína.
 rizek 
  • 

Re: Recept na mušle - slávky 

(3.7.2011 17:10:20)
tak to je lepsi z te horsi varianty :-)cele i lasturou je vloz na ohrate maslo, pridej trochu korenove zeleniny, kapku sucheho vina trochu posol. ohrej je a do zredukovane tekutiny nalej smetanu-predtim vyber tu zeleninu. nakonec zase trochu masla. to trochu zahusti tu smetanu. k tomu opeceny toast.
 Vítr z hor 


Re: Recept na mušle - slávky 

(3.7.2011 17:33:10)
Jestli jsou to ty, co myslim, tak jsou predvarene ~;)

nevyhazovat
 Petra Neomi 
  • 

Re: Recept na mušle - slávky 

(4.7.2011 0:18:51)
Nehroť to, podus na másle, přidej kari, zalej kyselou smetanou a budou taky ok :D My je tak děláme... jo a nejdřív je nech rozmrznout a propláchni, jinak v nich bude písek a zbytky skořápek.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.