| Rosie | 
 |
(3.7.2011 15:51:10) Manžel se mi pomstil - přinesl domů chlazené vakuově balené mušle. V životě jsem to nejedla a absolutně netuším, co s tím mám dělat. Prosím, nemáte některá osvědčený recept? A když na nic nepřijdu a dám je do mrazáku, než na něco přijdu, stane se jim něco? Díky moc!
|
| Vítr z hor | 
 |
(3.7.2011 15:57:27) Nedávej je do mrazáku!!!
Můžeš lehce zagooglit, nejjednodušší jsou recepty v hrncích – většinou belgické.
Nebo zapečené á la bourgogne (jako šneci, výtečné až k užrání, ale trochu víc práce).
|
| Vítr z hor | 
 |
(3.7.2011 16:10:42) Moules Mariniéres – uvařené v bílém víně, s cibulí, petrželí, česnekem, máslem a smetanou.
Hele, takhle je dělá jeden řetězec restaurací:
http://www.leon-de-bruxelles.fr/la-carte/decouvrez-la-carte
prostě klikej a koukej na obrázky
Po burgundsku: smícháš máslo, spoustu krájené petrželky, jemně krájenou cibulku, česnek, sůl, pepř –může být i muškátový oříšek. Na každou slávku (necháš jen tu půlku, co je v ní maso) dáš trochu a zapékáš.
|
|
| rizek | •
 |
(3.7.2011 16:50:10) pry nedavej je do mrazaku :-]]]]]], u vakuovanych trefna rada.
|
|
|
| Veronika | •
 |
(3.7.2011 16:01:44) Rozhodně nemrazit, to radši vyhodit nebo někomu dát. Osvědčený, jednoduchý a výborný recept:
1 kg mušlí slávek 1 lžíce extra panenského olivového oleje 1 lžíce másla 1 šalotka, nakrájená na jemno mořská sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti 1/4 šálku suchého bílého vína hrst sekané čerstvé petrželky 1 bobkový list 1/4 lžičky tymiánu 1/4 šálku smetany 1 žloutek česnekové toasty
Mušle očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a odstraníme jim "vousy". Ty mušle, které i po zmáčknutí nebo poklepání zůstávají otevřeny, nemilosrdně vyhodíme. Ostatní necháme okapat na sítě. V hlubší pánvi nebo kastrolu rozpálíme olej a máslo. Přidáme šalotku a necháme zesklovatět. Vložíme mušle, posolíme a popepříme, přilijeme víno a přidáme petrželku, bobkový list a tymián. Přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme pod pokličkou, jen občas mušle v hrnci protřepeme, až se mušle otevřou (3-5 minut). Mezitím si vidličkou rozšleháme smetanu a žloutek. Když jsou mušle hotové, odstavíme je z ohně a za stálého míchání k nim přilijeme směs smetany a žloutku. Znovu přiklopíme a necháme chvíli odpočinout. Podáváme v polévkových talířích nebo miskách, zalité štávou z pánve, sypané čerstvou sekanou petrželkou, obložené česnekovými toasty (plátky bagety, potřené olivovým olejem, opečené z obou stran pod grilem, pomáznuté čerstvým stroužkem česneku a osolené a opepřené), s bílým vínem.
|
|
| uhugo | •
 |
(3.7.2011 16:09:43) Pozor na genderové stereotypy. O recept se vůbec nestarej, nech manžela, ať je upraví svým oblíbeným způsobem a potom jez a (povedou-li se) chval.
|
| Rosie | 
 |
(3.7.2011 16:17:53) oblíbený způsob nemáme, nikdy jsme je nejedli. Netuším, jak to chutná nebo má chutnat. Recept, ve kterém se mušle vaří s mrkví a celerem mě nezaujal, mám pocit, že to ve výsledku bude sladší a to moc nemusíme.
To bude ještě sranda!
|
| Rina+2 | 
 |
(3.7.2011 16:40:38) koukni na sitalemvkuchyni.cz delal je nebo sef na grilu-Polreich, delali jednoduse, maslo, vyvar, cesnek, petrzel, bile vino.
|
| rizek | •
 |
(3.7.2011 16:48:01) vakuovane musle vzhodit-neb jsou mrtve.
|
| Rosie | 
 |
(3.7.2011 16:52:38) Moment, to jako myslíš vážně? To se mi nezdá, to by je přece nemohli prodávat, když by se tím pak lidi otrávili.
Znám to pravidlo - před uvařením vyhodit otevřené a po uvaření vyhodit zavřené. A předpokládám, že snad ty špatné budou nějak cítit, ne???
|
| rizek | •
 |
(3.7.2011 16:55:47) rossie, samozrejme ze je nevyhazuj. Jen se ti jich z kila otevre jen tak mozna 5 nejakou vuli. jsou mrtve, ale jedle.
|
| Rosie | 
 |
(3.7.2011 17:02:47) tak nová informace: pravděpodobně jsou už tepelně předupravené, neb jsme otevřeli pytlík a všechny mušle jsou otevřené a vnitřek je mrňavý a oranžový, nevyplňuje celou tu škebli. Na obalu je psáno "steamed mussels" a pak že je to v nálevu z nějakého vína.
|
| rizek | •
 |
(3.7.2011 17:10:20) tak to je lepsi z te horsi varianty cele i lasturou je vloz na ohrate maslo, pridej trochu korenove zeleniny, kapku sucheho vina trochu posol. ohrej je a do zredukovane tekutiny nalej smetanu-predtim vyber tu zeleninu. nakonec zase trochu masla. to trochu zahusti tu smetanu. k tomu opeceny toast.
|
|
|
|
| Vítr z hor | 
 |
(3.7.2011 17:33:10) Jestli jsou to ty, co myslim, tak jsou predvarene 
nevyhazovat
|
|
|
|
|
| Petra Neomi | •
 |
(4.7.2011 0:18:51) Nehroť to, podus na másle, přidej kari, zalej kyselou smetanou a budou taky ok :D My je tak děláme... jo a nejdřív je nech rozmrznout a propláchni, jinak v nich bude písek a zbytky skořápek.
|
|
|
|
|