| Jutta+L08/08+K04/10 | 
 |
(4.11.2010 22:26:25) Chtěla bych poprosit o radu od zkušených ... budu zítra večer dělat poprvé potahovaný dort, na přání nejlépe bez krému (bude to čokoládový mazaný jen marmeládou), tak nevím, jestli je pod tu hmotu nutný máslový krém nebo může být taky marmeláda. Já mám za to, že jsem to tu někde četla, ale jistá si nejsem a nerada bych to zkazila
|
| Sluníčková | 
 |
(4.11.2010 22:29:27) myslím, že může, ale podle mne bude prosvítat? čím potahuješ?
|
| Jutta+L08/08+K04/10 | 
 |
(4.11.2010 22:32:36) Budu dělat hmotu z MMB ... http://www.mimi bazar.cz/recept.php?id=50094
Jakou tloušťku doporučuješ?
|
| Sluníčková | 
 |
(4.11.2010 22:41:14) já potahuji marcipánem kupovaným v cukrárně, dělají si ho sami a je super, a dělám to silné zhruba 2mm, aby se to netrhalo a dobře drželo. ta nutela taky není špatná, ale pod bílou barvou je vidět...
|
| Jutta+L08/08+K04/10 | 
 |
(4.11.2010 22:43:59) Barvu na hmotu mám momentálně jen červenou a modrou ... objednala jsem si ji z netu. K tomu mám marcipánovou plastelínu. Myslíte, že může být modrý dort a na něm koleje s vláčkem? Nebo mám raději ještě sehnat zelenou? A nemáte tip v Brně, kde? Řeším to na poslední chvíli, to jsem celá já ...
|
| Sluníčková | 
 |
(4.11.2010 22:48:56) jako chceš potravinářskou barvu? mají sypkou v drogeriích - teta atd...., myslím, že budou mít i v tescu a tak... gelové vůbec nevím, chystám se je objednat na netu včertně nějakých věcí na úpravy dortů, ale ty ceny , asi si něco nadělím pod stromeček
|
|
| Sluníčková | 
 |
(4.11.2010 22:50:34) ještě mne napadlo, třeba hnědý dort - tam se dá trošku kakaa a je do hněda a nebo šedá barva - nadrobíš na lžičku trošku živočišného uhlí a kapneš na to vodu - dělala jsem tak šedé myšky
|
| Jutta+L08/08+K04/10 | 
 |
(4.11.2010 22:54:22) Díky moc, zítra zkusím DM, moje oblíbené Jsem teda zvědavá, jak to dopadne. V záloze mám alternativu, že to poliju čokoládovou polevou a bude
|
| Sluníčková | 
 |
(4.11.2010 22:59:28) držím palce
|
|
| Molly. | 
 |
(5.11.2010 8:25:34) Jestli jsem to dobře pochopila a ty půjdeš do DM pro potravinářské barvy, tak je to podle mě zbytečné. Určitě mají ale barvy (a třeba i aromata) v drogeriích typu Teta.
|
|
|
|
|
|
|
|
| Jutta+L08/08+K04/10 | 
 |
(4.11.2010 22:33:05) Ta nugeta s máslem by nemuselá být až tak špatná, díky za tip 
|
| Baba Jaga | 
 |
(4.11.2010 23:14:27) Samotnou marmeládu né, pod potahovku vždycky máslový krém, takže pokud chceš mermomocí marmeládu, tak smíchanou s máslem, nebo pak nutela s máslem. Můžeš tam dát i nastavovaný pudinkový krém.
|
| Sluníčková | 
 |
(4.11.2010 23:15:21) někde jsem četla, že pudinkový krém nemá být pod marcipán...tak nevím, prý to teče....
|
| Olif | 
 |
(4.11.2010 23:24:32) To jsem také četla, pudinkový krém bych nedávala. Já tedy pod marcipán dávám někdy čokoládový krém, nebo častěji vůbec nic, normálně ho natáhnu na korpus...
|
|
| zerat | 
 |
(5.11.2010 8:00:27) Osobně bych se pudinkového nebála přijde mi defakto úplně stejný jako nastavovaný kaší - základ je, aby v krému bylo dost másla, které ztuhne a tím ztuhne i ten krém a tím pádem se nerozpustí potahovka(a potahovat až krásně vychlazený dort z lednice!). Může začít tát(měknout potahovka na něm) když je dlouhodobě v teple, ale to bude každý máslový či jakkoliv tukový krém. Vždyť pudinkový máslový tuhne úplně suprově! Marmeládu bych asi dala, jak tu někdo psal na zamazání pórů, ale i tak bych přes něj dala máslový krém(nebo opravdu marmeládu do másla), protože na něčem se musí ta potahovka "usadit" dohladit...  Ono když budeš dávat krém jen pod potahovku, tak to je slaboučká vrstvička, která tam ani není moc cítit. Já jsem na máslové krémy když jsou tam vysoké vrsty háklivá, takže dávám slabší vrstvy a fakt pod tou potahovkou, jakoby tam nebyla, nicméně ta potahovka je potom chutnější taková nasáklejší, jak dort "povolí" na pokojové teplotě
|
|
|
|
|
|
| Róza | 
 |
(4.11.2010 23:26:33) A musí se pod tu potahovací hmotu vůbec něco dávat? Já když jsem dělala dort, tak jsem ho rozkrojila, uvnitř namazala krémem i marmeládou a potáhla. Stačilo to, byl výborný. Pod tu potahovací hmotu jsem už nic nedávala.
|
|
| Nikola + 2 | •
 |
(5.11.2010 7:20:26) pod potahovku marmeládu ano ,ale jen zamazat pory..nesmí být silná vrstva. v brně je Gostol -spec.obchod pro cukráře--http://svetpeceni.cz/
|
|
| Edysha | 
 |
(5.11.2010 8:08:55) Muzes, slabou vrstvou, nebo take nedavat nic, staci klidne i maslo s cukrem, nebo lehce potrit cokopolevou. Sila marcipanu zalezi od tve zrucnosti cca 2-4mm, ci silnejsi tim mensi pravdepodobnost, ze se ti to pri potahovani protrhne (pokud s tim nemas moc zkusenosti). Hlavne pozor v lednici,at ti to "nezmokva".
Drzim palce, at se zadari.
Jo, barvy maji Tesco, Kaufland, Albert apod. Tesco a Kaufland maji i vic serepeticek na peceni, vc. barevnych marcipanu.
|
|
| zerat | 
 |
(5.11.2010 8:20:56) Ještě si dovolím dodat, že při koupi sypkých barev si dej velký pozor, co barvy obsahují, jestli cukr nebo sůl! Barvy vázající se na sůl Ti nechytnou na sladké! Já ze sypkých beru jen zn. Kovandovi - s těma mám výbornou zkušenost. Pokud pečeš často, tak se koukni do Lídlu, na MMB nebo jinde jsem četla, že tam prodávají gelové. Já jsem spokojená se sypkými, takže jsem se do Lídlu ještě nedívala.
|
|
|