| Pája, A+A :o) | 
 |
(15.4.2010 13:44:34) mám dotaz na nějakou zkušenou maminku v pečení sladkostí nebo přímo cukrářku.. potřebuji sehnat marcipánovou hmotu na potažení dortu,co chci péct manželovi k narozeninám.. bohužel v žádné cukrárně to nemají
ale v obchodě jsem viděla marcipánovou tyčinku - něco asi ve tvaru jako je sojový suk. zajímalo by mne,zda to jde k tomu použít-zkrátka rozválet a potáhnout,nevíte prosím?? už mě to nebaví,ptala jsem se v x-cukrárnách. jeden cukrář mi dával ochutnat,co si vyrábí sami pro sebe,ale to mi moc nechutnalo..
|
| Beruška+J02A07T10 | 
 |
(15.4.2010 13:47:09) jestli máš poblíž kaufland, tak u nás mají v kauflandu největší výběr a nejrozumnější ceny.
Jinak já dělám doma tuto:
http://www.mamincinyrecepty.cz/modelovaci-a-potahovaci-hmoty/varna---potahovaci-a-modelovaci-hmota
toho cukru tam ani tolik nedávám, jen dle potřeby, aby to bylo takové jako plastelína pro děti, spíš bych to tipla tak na 300g než 500 a je moc dobrá, že není přeslazená, mandlovým aroma to dotáhneš k dokonalosti.
|
| Beruška+J02A07T10 | 
 |
(15.4.2010 13:48:16) jo nebo mě ještě napadlo, jestli máš čas, tak si objednej tady:
http://www.cukrarskepotreby.cz/cze/produkt.html/jedle_produkty-modelovaci_hmoty-white_icing_callebaut
protože nevím jak u vás, u nás ale prodávají 10dkg ale za 36 kč, což je dost masakr, na dort potřebuješ tak kolem 500g aby to vypadalo co k čemu.
Tady ten white icing používají cukrářky a hrozně chválí.
|
|
|
| remus | 
 |
(15.4.2010 13:53:11) hmotu si udělej sama ze Salka, dochutíš si to podle svého, jukni na dortomanie.cz, tam určitě najdeš vhodný recept
|
| remus | 
 |
(15.4.2010 14:05:45) není zač a ať se zadaří
|
|
|
| Hvezdicka | •
 |
(15.4.2010 14:06:13) Taky používám ten z kauflandu je to 200g a stojí asi 4O kč.A je opravdu moc dobrý, během měcíce jsem s ním dělala 3 dorty a byly fakt moc dobré.
|
|
| zerat | 
 |
(15.4.2010 14:14:54) Tinus, ze salkové hmoty bych nepotahovala Salková hmota je výborná na modelování figurek(líp drží a lístky na kytičky jdou udělat skoro průsvitné), je jako karamelka na vzduchu tuhne, což potom při krájení může dělat problémy(někdo psal, že říznul a stáhnul potah z celého dortu ), navíc se echt lepí na zuby... Já na potažení jako takové dopouručuji po mých zkušenostech z dortomanie či MMB potahovací mléčnou hmotu od Ariel. Zatím všem, kdo ji ochutnal moc chutnala - jedna kámoška byla maximálně překvapená, že to není tak přeslazené jako ostatní potahované dorty.
|
| remus | 
 |
(15.4.2010 14:20:48) Já jsem marcipán nikdy nedělala, ale sousedka je na dortomanii registrovaná a dost peče pro lidi, určitě říkala, že dělá marcipán ze salka, s něčím smíchá a zadělává v domácí pekráně, já od ní měla napečená a potažená velikonoční vajíčka tu hé to opravdu nebylo, naopak, velmi křehké.
|
| Anni&Annika | 
 |
(15.4.2010 14:23:07) salko? Tak ja si pred vic jak 20ti lety marcipan vyrabela...chtela jsem male udelat figurky zviratka na 1. narozeninovy dort....delala jsem to z mandli, jezis, to bylo patlani...ale byl
|
| zerat | 
 |
(15.4.2010 14:35:31) Ale ano špatný není, ale opravdu na potahování není Salko nejlepší. Taky jde o to, jak rychle se sní-čím dýl je na vzduchu tím více tuhne... Já jsem třeba dělala ze salkové hmoty tyhle figurky a super, ale opravdu struktura jako karamelka, takže do zubů leze echt - pracuje se s ní parádně, ale na potahování dortů je podle mě a mé zkušenosti lepší mléčná od Ariell. Ale zase je to o chutích a vyhovování jednotlivcům, takže nechci vnucovat za každou cenu můj názor  Dcerky, ty ozdoby z dortu ze salkkové hmoty (dole na fotce) kytičky... snědly s nadšením, ale my jsme si je s manžou a ostatními dospěláky rádi nechaly sníst - potahovací hmota splyne s krémem... je prostě jemnější a moc dobrá 
|
| zerat | 
 |
(15.4.2010 14:36:11) http://marsar.rajce.idnes.cz/Dorty_a_naminky_od_nasi_maminky_-/#Dortik0.JPG Mně se ta fotky nezobrazuje, tak tady odkaz.
|
|
|
|
|
|
|
| Anni&Annika | 
 |
(15.4.2010 14:15:40) marcipanovou masu jsem videla i ve sparu v cechach....vcera jsem kupovala 200g za hranicema v zittau v kauflandu za 1.09eur...dite si jich vzalo nekolik, ma je rada a ja nekolik na kolac....jinak tam meli i potah na dort uz hotovy, jen polozit, mozna, ze to v cechach taky maji, az zas tak jsem se po tom vcechach nepidila...
|
|
|
| Petra | •
 |
(15.4.2010 14:36:22) Využiju diskuzi a zeptám se. K svátku chci dělat synovi dort s jedlým obrázkem. Dort upéct zvládnu, obrázek mám koupený. Jen jsem chtěla poradit, jestli mám dát ten obrázek jen na korpus, nebo dát na dort nějaký krém, polevu. Co by bylo nejlepší, aby se mi to povedlo.
|
| Vr | 
 |
(15.4.2010 14:59:59) Ahoj, já takhle dělala dcerce dort s Pepinou. S obrázkem si musíš koupit takový gel - a oplatku namazat z obou stran. Měla jsem pod tím krém z lučiny a bylo to ok.
|
| Pája, A+A :o) | 
 |
(15.4.2010 15:25:35) NEMÁTE NĚKDO ZKUŠENOST S TOU MARCIPÁNOVOU TYČINKOU - od fa. CARLA? zajímalo by mne to,zase se člověk nemusí s ničím dělat.
|
| Dandy+Vojtíšek a 3 Mušketýři | 
 |
(15.4.2010 17:11:39) s pravým marcipánem - co se prodává po 100g se potahuje špatně, ale jde to ... Obyčejný kulatý dort prostě jde. Jen je toho marcipánu fakt potřeba na běžný průměr malé dortové formy tak min. 400g ... Na obarvení to chce nejlépe gelové barvy, protože těma práškovýma to leda oslaníš - to je pak hnusné.
Super cukrářská hmota na potažení dortu je White Icing - ale prostě chutná cukrovo ovocně ... ne mandlově. Je krásně čistě bílá
vše seženeš tady na www.cukrarskepotreby.cz jak pravý marcipán (a kilo za 165Kč ne 100g za 35kč!) tak tu potahovací hmotu.
Jinak krásně se potahuje mléčnou hmotou ze sušeného mléka viz tento odkaz. http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=11&t=4 Hmota je opravdu fantastická, když se dobře propracuje (dávej tu větší část oleje jak je v receptu) tak je krásně elastická, lesklá a chutná naprosto nej.
|
|
|
|
|
| Vrťulka | 
 |
(15.4.2010 17:08:57) V Marks A Spencer maji uz primo hotovy vyvaleny marcipan. Vypada to jako treba listove testo, co uz se prodava rozvalane napecicim papire.
|
|
|