| Rozzárka | 
 |
(29.1.2010 16:10:57) Jako reakci na často opakované téma úspory za jídlo navrhuji diskuzi Vaříme levně (a chutně)
|
| Bibia | 
 |
(29.1.2010 16:21:12) Co třeba nudle s mákem, rizoto a zapečený těstoviny - to je levný.
|
| ErikaB | 
 |
(29.1.2010 16:26:17) Knedlíky s vajíčkem, halušky, buchtičky s krémem, bramborové placky, přírodní řízky s bramborem ( záleží na tom, z jakého masa ), špenát s vajíčkem a bramborem. Mňam.
|
| Bibia | 
 |
(29.1.2010 16:32:16) No jooooo, knedlíky s vajíčkem - mňááám.
|
|
|
|
| 10.3zlatoVLKáska12 | 
 |
(29.1.2010 16:23:30) čočka, párek,vajíčko, chleba, okurka
|
|
| Bibia | 
 |
(29.1.2010 16:25:49) Tak přemísťuju  Syrové brambory na kolečka, klobásku (špekáček...), taky na kolečka a kysané zelí. Do mísy kladu vrstvu brambor, posypu podravkou, vrstvu klobásek a zelí, pak zase brambory..... a končím to bramborama... Peču tak hodinku - jak začnou brambory zlátnout namažu česnekem.... No to je taky mňamka.
|
| Rozzárka | 
 |
(29.1.2010 16:26:41) Bib jen tak dál už si připravuju papír
|
|
| Bibia | 
 |
(29.1.2010 16:26:49) A nejlevnější polívka - oukrop Brymbory na kostičky téměř rozvařit, přidat sůl (nebo podravku),knín, trošinku másla (ale nemusí), a vymačkat česnek... A je to
|
| kubas74 | 
 |
(29.1.2010 16:28:16) uvařit pohanku - tj. do osolené vody, přidat koření, vařit cca 3 min, pak nechat 20 minut pod utěrkou dojít
pak přidat smaženou cibulku a kyselé zelí
slintááám...
|
| kubas74 | 
 |
(29.1.2010 16:29:15) vrrrr ještě jsem zapomněla na houby - samozřejmě vlastnoručně nasbírané
|
|
| šatranka | 
 |
(29.1.2010 16:33:24) Nebo pohanka se zeleninou - mrkev, celer (nahrubou nastrouhano), porek (kolecka) - orestovat na oleji - smichat s pohankou - osolit nebo ochutit sojovou omackou
|
|
|
|
| Bibia | 
 |
(29.1.2010 16:27:29) Drožďovou taky miluju, ale dělám ji jinak: Cibulka, droždí osmahnout, přidat vodu, masox (nebo jen vývar), z vajíček a mouky udělám hmotu na knelíčky (kapání, ale hustší), které tam dávám uvařit po lžíčkách... Taky mňáááám.
|
|
| Bibia | 
 |
(29.1.2010 16:28:26) Ingredience 1kg vuřtů(špekáčků),500g cibule,1 sklenice kečupu,černé pivo(kozel) a 3 stroužky česneku.
Příprava receptu Vuřty nakrájíme na ježky,pokládáme do pekáče,podélně rozkrojíme a dovnitř řezu vkládáme česnek nakrájený na půlmesíčky,zasypeme na kolerka nakrájenýma kolečkama cibule a zbylým česnekem.Zalijeme kečupem a pivem necháme péct až vznikne hustá omáčka,podáváme s čerstvým pečivem(chlebem), vařenými bramborami a dušenou rýží.
Množství pro: 4 osob(y)
|
|
| Bibia | 
 |
(29.1.2010 16:29:56) Bělehradský řízek plátky vepřové kýty asi tak 4, pepř, sůl, troška mouky na posypání, paprika na kostičky, brambory na kostičky, rajčaty nakostičky, vegeta na dochucení,
Příprava receptu Plátky naklepeme a oslíme a opepříme a smažíme zprudka na tuku jako na přírodní plátek. Ty potom dáem zvláštť na talířek. Pak si do zapékací mísy dáme nakrájená rajčata, papriku, cibuly, brambory na kostičky a vše posypeme vegetou a troškou pepře a zapékáme v pekáčku, tak na 20 minutek. Až je vše hotové směs dáváme přímo na ohřátý plátek a je hotovo:)
Množství pro: 4 osob(y)
|
|
| Bibia | 
 |
(29.1.2010 16:30:54) A co amolety???
Ingredience 1 l mléka, 2 vejce, trochu soli, 2 lžíce cukru, trocha hrubé mouky, tuhý sníh z bílků.
Příprava receptu Do 1 l mléka se dají 2 žloutky trochu soli, cukru 2 lžíce potom se přimíchá hrubá mouka a než se dají placičky smažit dáme ze dvou bílků tuhý sníh opatrně a pak jen smažíma na dostatečném množství tuku. Potíráme marmeladou nebo tvarohem.
Množství pro: 4 osob(y)
|
|
| Bibia | 
 |
(29.1.2010 16:31:49) A bramborové řezy? Ingredience 40 dkg brambor, 5 dkg kakaa, 8 dkg hrubé mouky, 8 vajec, 30 dkg moučkového cukru, čokoládová poleva.
Příprava receptu Na misku nastrouháme vařené brambory, přidáme kakao a mouku. Utřeme žloutky s cukrema uděláme sníh z bílků. Vše zamícháme dohromady opatrně mícháme skrz ten sníh. Upečené ozdobíme dle své fantazie a nakonec nazdobíme polevou.Pečeme Při 180 C 30 min
Množství pro: 4 osob(y)
|
| šatranka | 
 |
(29.1.2010 16:34:30) To jsem v zivote neslysela - brambory nasladko Chutna to?
|
| Bibia | 
 |
(29.1.2010 16:36:04) No....., jako sladký brambory.... A co šišky s mákem, to máš taky z brambor...
|
| šatranka | 
 |
(29.1.2010 16:38:39) Sotva jsem to dopsala, tak jsem si vzpomnela na sisky s makem  Pisu moc rychle. Nejak me jen prekvapilo to kakao.
Ale ty zapeceny brambory se zelim udelam urcite
|
| Mishaczek+Tygříci 07+Daník 10 | 
 |
(29.1.2010 16:40:58) jsem si při poslední diskuzi dělala seznam
Rajská, knedlík, sekaná/pokud máš tak hovězí maso sekaná s bramborem špenát, knedlík, volské oko/opečený kabanos(salám) čočka na kyselo, volské oko/opečený kabanos(salám), chleba špagety, mleté maso, protlak, cibule, sýr čína(vitana), sojové maso, rýže maso na šťávě, rýže/těstoviny rizoto zeleninové, tvrdý sýr bramborový guláš, chleba (brambory, cibule, trocha červené papriky,salám) smažený květák se zemákem kuře na paprice, knedlík (kuřecí špalíčky, smetana, mletá paprika) bramborové knedlíky s uzeným se zelím, cibulka/slanina (bramborové těsto se dá koupit 500g za 14kč a je fakt dobré. Mám z toho 30 knedlíků) šunkofleky ovocné knedlíky s tvarohem/kakaem, trocha másla (každý má doma nějaké ovoce, dá se koupit i v akcích) golubce s brambory (hlávka zelí,mleté maso,rajský protlak, smetana, sterilované zelí) Pravda není to recept za 100, ale vydrží na 2-3dny(dělám velký brutvan a mám to na 4 obědy, dávám zamrazit.) bramboráky(5-6 větších brambor, 3/4 hrnku hladkké mouky, dvě vejce, majoránka, 2-3stroužky česneku) karbenátky se zemáky špagety se sýrovou omáčkou (smetana/mléko, niva, apetito,případně jakýkoli sýr co je doma) guláš s knedlíkem/chlebem (cibule, červená paprika, koření,maso/sojové maso) knedlík s vajíčkem, slanina/salám těstoviny s tvarohem palačinky s marmeládou/tvarohem/na slano s mletým masem trnková omáčka, s uzeným, knedlík francouzké zemáky (zemáky,salám, vajíčko, česnek, cibule) halušky se zelím květákové karbenátky se zemákem šulánky s makem, máslo křenová máčka, uzené, knedlík koprovka, vajíčko, knedlík/zemák kyselice (zemáky, nakládané okurky, cibule, salám/párek,vajíčko/může být i sázené vejce) zelňačka metyja patenty
|
| Bibia | 
 |
(29.1.2010 16:42:24) No super. A hned mám návod na celý měsíc
|
| Mishaczek+Tygříci 07+Daník 10 | 
 |
(29.1.2010 16:47:37) hi já z toho taky vybírám. Jsou to sice levná jídla, ale dobrá a hlavně mi to jedí i kluci a manželovi to nevadí. On si na nějaké experimenty nepotrpí...
|
|
|
| Rozzárka | 
 |
(29.1.2010 16:55:02) Miško Ty jsi poklad
|
| Rozzárka | 
 |
(29.1.2010 16:59:35) To nemusíš
|
|
|
|
| madlenka+2 | 
 |
(29.1.2010 17:40:55) Mohla bycvh tě poprosit, jak děláš ty golubce s brambory? Moc děkuju.
|
| Mishaczek+Tygříci 07+Daník 10 | 
 |
(29.1.2010 17:58:00) Moniko nachystám si směs z mletého masa, rýže, vajíčko, osolit, opepřit
spařím si celou hlávku zelí, jakmile změkne tak poodkrajuju měkké listy a vrátím hlávku do vody. Do těch listů zabalím trochu mletého masa, musíš to zabalit pěvně, skládat vedle sebe, můžeš i na sebe. Když ti listy ztrdnou tak je zase na chvilku dej do horké vody. Když ty golubce máš v pekáčku tak na to poklaď sterilované zelí a zalije se to smetanou/mlékem s protlakem. Dá se to zapéct. Přikryt z vrchu alobalem, aby to neosychalo. Já mám plynovou troubu a mám to nastavené na slabý plamen, ale dávám to do trouby předehřáté na plno. Asi na hoďku. K tomu dávám ty zemáky, ale pokud máte rádi jinou přílohu tak klidně. Na talíř se dává golubec a trochu toho zelí + příloha, ale kolikrát to jím jen tak :D Dávám to i na mrazák a chuť si to zachová stejnou.
|
|
|
|
| Bibia | 
 |
(29.1.2010 16:41:36) Můžeš, než ten pekáč (já dávám do toho skleněnýho)naplníš, tak ho vymazat (kvůli připečení). A tu vodu z toho zelí (ve sladkokyselým nálevu) odstraň. Je to mňamózní...
|
|
|
|
| Rozzárka | 
 |
(29.1.2010 16:36:22) Já dělám bramborové placky s moučkovým cukrem klasické brambotové těsto, vytvořit placičky, upéct na oleji a k tomu moučkový cukr 
|
|
| šatranka | 
 |
(29.1.2010 16:39:34) Holky, ja se kaju, mne to hned nesecvaklo
|
|
|
|
|
| Bibia | 
 |
(29.1.2010 16:45:34) Langoše Suroviny: 1 kg hladké mouky, 2 lžičky soli - podle potřeby, 2 - 3 lžičky drceného kmínu, 1 kostka čerstvého droždí - 42 g, špetka cukru, 5 lžic oleje - nemusí být, zhruba 0,75 lt vlažné vody, olej na smažení.
Postup:
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Já smíchám mouku se solí a kmínem, přidám vlažnou vodu, olej cukr a rozdrobím droždí. Nechám asi 5 - 10 minut stát a zadělám ne moc tuhé těsto. Necháme vykynout, na větší rovný talíř si dáme asi lžíci oleje, odebíráme kousky těsta a na tomto talíři roztlačíme a vytáhneme do šířky. Sice máme mastné prsty,ale zdá se mi tento postup lepší a rychlejší, než vyvalovat válečkem nebo těsto hodně pomoučit a roztahovat do šířky rukama. Rádo se lepí. Ihned vhazujeme do vyšší vrstvy horkého oleje a smažíme z obou stran.Odkládáme na papírový ubrousek. Podáváme dle svých zvyklostí. S kečupem, tatarskou nebo ďábelskou omáčkou, jsou dobré i některé hotové omáčky např.Hellmanns. Sypeme sýrem.
Těsto jde uchovat v chladničce i několik dnů.
|
|
|
| & |
 |
(29.1.2010 16:46:55) Ja uz jsem to dneska do jedne diskuse davala 
Jidlo na tyden s 1kg mleteho
Omacka na testoviny
1,5 kg mrkve + pul celeru nakrajet na kosticky a dat varit se zeleninovim bujonem na panvi opect 0,5 kg mleteho masa, {ja davam hovezi, ale muze bty pul na pul} Kdyz je zelenina mekka sleju vodu trosku tam muze zustat, prihodim do hrnce nakrajenou cibuli a cesnek, sklenicku nakladanych rajcat a protlak. A vsechno rozmixuji a dochutim sladkou paprikou a nakonec zamicham opeceny maso, a nejaky italsky bylinky. podle chuti dopeprim a dosolim. Rozdelim do misek a dam do mrazaku. Mam z toho tak tri az ctyri jidla.. Jo ty papriky je potreba docela dost, aby to bylo cerveny a ne oranzovy..
Zapeceny porek.
Opect 0,5 kg melteho {zase bud pul na pul nebo radeji jenom hovezi} na panvi prihodim 1 kg porku nakrajeneho na kolecka a podusim a dochutim muskatovym oriskem. Dam do zapekaci misky a na vrch brambotovou kasi. Ja davam na vrch jeste trochu strouhaneho syry a zapect. Misto porku muzes pouzit kvetak nebo cekankove puky. Pro nas taky jidlo na dva dny.
|
| anemon | 
 |
(29.1.2010 18:59:41) S pórkem jsem dnes pekla kuře, osmahla jsem ho ma másle rovnou v pekáči (hodně, dva veliké pórky), promíchala s vrstvou syrových na kolečka krájaných brambor, na to naskládala kuřecí paličky, osolila a opepřila a upekla, na hotové nastrouhala muškátový oříšek, chutnalo jim to tak, že na zítra nezbylo, vždy se snažím vařit na dva dny, tím se taky ušetří.
|
| marhau | 
 |
(29.1.2010 19:25:39) nebo,oloupou se brambory,nakrájí jak kdo chce,bud hranolky nebo plátky,da se to po vrstvě do pekáče,sůl,pepř,na to kuře na díly,zase pepř,sůl,zalít šlehačkou a péct tak 1,30h na málo je to vyborny já někdy dávám šlahačky dvě
|
| marhau | 
 |
(29.1.2010 19:27:16) samo to jde i s vepřovym masem á zítra zkusím udělat ty kuřecí játra obalit je jako řízek,ještě jsem to nezkoušela
|
|
|
|
|
| Horama | 
 |
(29.1.2010 16:52:10) Jednu hlavu květáku uvařit, rozsekat na kousky, osolit, přidat 1 vejce, majoránku a strouhanku, až vznikne tvarovatelná hmota. V ruce vytvarovat placičky, osmažit na pánvi.
|
| Rozzárka | 
 |
(29.1.2010 17:06:19) Dělám podobné uvařit květák, růžičky rozmačkat vidličkou, osolit opepřit, přidat 2 žloutky a 2 lžíce polohr. mouky, z bílků sníh, opatrně přimíchat ke květáku a péct na oleji. K tomu vařený brambor...ňam ňam a z vývaru vařím zrovna květákovou polévku
|
|
| Rozzárka | 
 |
(29.1.2010 17:06:35) Dělám podobné uvařit květák, růžičky rozmačkat vidličkou, osolit opepřit, přidat 2 žloutky a 2 lžíce polohr. mouky, z bílků sníh, opatrně přimíchat ke květáku a péct na oleji. K tomu vařený brambor...ňam ňam a z vývaru vařím zrovna květákovou polévku
|
| Tussi + 3 | 
 |
(29.1.2010 17:24:19) 1. polivka {uvarit kure, pridat zeleninu, nudle} 2. maso obrat, nakrat na jemno {nebo rozemlit} a dal postupovat jak s mletym masem - z pulky je pak sekana {dobre je do toho ml.masa pridat nejakou zeleninu. A tak se takova sekana da delat do nekonecna - staci obmenovat druhy zeleniny ;o] } 3. a z druhe karbanatky.
|
| daba+holčička | 
 |
(29.1.2010 17:29:36) napadlo mě, že lepší než diskuse by bylo lepší založit deníček a tam rovnou psát recepty mnohem líp by se to dohledávalo
|
| Rozzárka | 
 |
(29.1.2010 17:33:05)
|
|
|
|
|
|
| Chloé |
 |
(29.1.2010 17:38:34) Jak tak tady na to koukam, fakt Vam chutnaji sladky jidla ? (jako hlavni jidlo samozrejme). Mne tedy ne. A chlapi Vam to bastej ? Ten muj by to nedal.
|
| babiki | 
 |
(29.1.2010 17:53:02) Chloe, muj muz je cizinec a nic sladkeho nepozre, pry jsou to moucniky a mame to v CR popletene , me by zajimalo jestli se sladka jidlo ji jako hlavni chod i nekde jinde nez CR/SR.
jak tu nekdo psal mlete maso s bram.kasi, podobne delaji v UK, jmenuje se to Sheperd"s pie, akorat se tam dava cibulka a rajcata z plechovky
|
| & |
 |
(29.1.2010 17:55:43) Bakiki, v holadsku se jedi palacinky, jak hl. jidlo. nejlepsi je se spekem a s jablky.. nebo syrova s jablecnymi povidly..
Muj muz ma moc rad ovocny knedliky, klidne je jako hl. jidlo pozre.
|
|
|
| Rozzárka | 
 |
(29.1.2010 17:53:40) Ten můj jen jahodový nebo meruňkový knedlíky z tvarohového těsta a nebo palačinky ale dělám hodně sladká jídla když je na oběd v práci nebo zbyde jedna porce z předešlého dne Já i děti sladká jídla rádi
|
| daba+holčička | 
 |
(29.1.2010 18:26:17) kuře s rejží a ananasovej nebo broskvovej kompot, mňááám
|
|
|
|
|