| Žížalice |
 |
(24.6.2009 10:10:32) Zajímalo by mě, co VŠE obnáší práce servírky v restauraci. Teď momentálně z důvodu, že bych se mohla ucházet o místo servírky za slušné peníze, a láká mě to zkusit ze tří důvodů - 1) kontakt s lidmi 2) využití angličtiny 3) peníze opravdu lepší než mám teď v kanceláři, kde s nikým nemluvím, anglicky už vůbec ne a sedím tady víceméně zavřená sama.
Chci vědět, jak je tato práce náročná, abych tam nešla s naivní představou, že jenom budu přijímat objednávky, nosit jídlo a pití a kasírovat. Opravdu nevím, co všechno má servírka na starosti, ale přiznávám, moje současná (těžce stereotypní a nudná) práce unavuje a ráda bych něco trochu "akčního", kde každý den nebude nachlup stejný.
Servírky a číšnice, jak to máte? Máte svou práci rády? Co vás na ní baví a co naopak štve?
|
| Leňula, Andělka a Emilka | 
 |
(24.6.2009 10:31:13) Prosímtě a kdeže se to budeš ucházet o místo? já jen že je mi záhadou že ti nabízí větší plat než v kanceláři. mě teda vždycky přišlo že jsem placená hůř, než uklízečka  Jinak jsem tu práci milovala, práce s "lidmy" je pro mě nádherná, nad blbečky se samozřejmě musíš povznést. A asi máš mylnou představu, že budeš jenom příjimat objednávky,roznášet a kasírovat, obnáší to spoustu věcí kolem. je teda fakt že každá restaurace, hospoda či hotel to má postavený jinak. ale u mě to byl např. i úklid, dohled nad brigádnicí, nebo učnicí, taky vyřizování objednávek, teď ale nemyslím od hostů. - co chybí, co přebývá, co je potřeba dokoupit. a samozřejmě každodenní uzavírka. ------ tak asi tak
|
| Žížalice |
 |
(24.6.2009 10:38:25) Ono ani tak nejde o to, že je to nějak EXTRA placené, ale prostě líp, než mám momentálně v kanclu. A že na to, že je to administrativa, není 11tis. nic moc, asi nemusím vysvětlovat. Měla bych prostě jen asi o 2-3 tisíce víc měsíčně, ale hádám, že by mě tohle mohlo bavit víc. Nic z toho, co jsi mi říkala, by mi asi nevadilo, v jiných zaměstnáních nebo při brigádách jsem něco z toho dělala. Vlastně nevím, co bych musela slyšet, abych se vyloženě bála, že bych to nezvládala ale jistota je jistota, protože vyloženě servírku jsem prostě nedělala...
|
| Leňula, Andělka a Emilka | 
 |
(24.6.2009 10:44:48) Tééda, co to je za kancl. že ti daly jenom 11 ? ale jinak máš pravdu, já jsem nepoznala lepší práci než servírku a za tím si stojím. a pokud nemáš žádné závazky, tak je to z mého hlediska lepší než kancl.
Já už bohužel závazky mám a tudíž se budu muset s tímto druhem povolání rozloučit 
Už víš jestli, to tam budeš mít pod palcem ty sama, nebo budeš pod někým.? první varianta je samo nejlepší, druhá už je tak 50 na 50. nikdy nevíš co se z toho dotyčného vyklube.
|
| Žížalice |
 |
(24.6.2009 11:03:04) Zatím vůbec nic o tom místě nevím, jenom přibližnej plat a kde by to bylo, četla jsem inzerát. Zatím se peru sama se sebou o to, jestli si domluvit pohovor a jít se poptat, nebo to "radši" ani nezkoušet. I když si říkám, za zeptání nic nedám... ale nevím. Mimo to, myslím, že kdybych to řekla příteli, myslel by si, že jsem na hlavu padlá... už to slyším... že pokud nejsem spokojená a chci si hledat jiný místo, tak by to mělo být lepší (jak finančně, tak karierně) a myslím, že by posun z kanclu do restaurace zrovna jako posun vpřed neviděl... a toť otázka, byl by to PRO MĚ posun nahoru, nebo dolů?
(a teď, "babo raď" )
|
| Veverka | •
 |
(24.6.2009 11:38:51) Finančně bych to viděla nejspíš jako posun nahoru, co se týče kariéry asi spíš dolů, záleží tedy na kreditu dotyčné restaurace...
|
| a je to? |
 |
(24.6.2009 13:48:49) ale se zkušenostmi zase posun nahoru,ni?Já třeba vím,že bych to dělat nemohla,byla jsem chvíli v zácviku,jakože na brigádku,ale bouchla jsem hned první den,no hrozný.Pro každého ta práce hold není.A zakladatelka si pak může vybrat,zda zůstat u tohoto řemesla či se vrátit zpět do kanclu.Tak či tak,ať svého rozhodnutí nelituje a daří se
|
|
|
| 10.5Libik12 | 
 |
(24.6.2009 20:53:08) Nemyslím, že můžeš po placu lítat do důchodu, můžeš postoupit na provozní, ale spíš to časem zabalíš.
já si vždycky myslela, že člověk má být renesanční a vyzkoušet všechno, nedřepěn na jedný židli, ovšem mé zkušenosti vystihují rčení "devatero řemesel, desátá bídaů. Dneska se žádá vyhraněnost a kontinua. Pokud umíš dobře anglicky, měla bys najít slušně placený místo, které by nebylo proti směru kariery.
|
|
|
| myš | •
 |
(24.6.2009 11:08:58) Jen poznámka, no nevím jak v Praze, ale mimo Prahu je 11000,- v kanclu vcelku normální plat....
|
| Leňula, Andělka a Emilka | 
 |
(24.6.2009 11:13:29) Fakt? já měla teda hodně zkreslenou představu, takže v podstatě ani nemusím litovat, že jsem se líp neučila
|
|
| Žížalice |
 |
(24.6.2009 11:22:24) právěže "u nás" taky. Ale kdyby mi nevadilo obětovat každý den 2 hodiny dojížděním do většího města, za cca stejnou práci bych mohla mít min. o 4 tisíce víc (a projela bych 1.000, takže bych byla o 3t na tom líp). Ten čas já ale obětovat nechci a ani nemůžu, protože z práce utíkám ještě na brigádu a s takovým dojížděním by to nešlo zvládnout.
a ta číšnice bude líp placená asi díky tomu, že je to sice nedaleko nás, ale je tam trochu víc turistů a díky nim se vyžaduje znalost AJ.
Navíc jsou tady krátké a dlouhé týdny, což by při mě (kvůli té brigádě) bylo celkem přínosné
|
| Dáňula | 
 |
(24.6.2009 11:34:10) HLavně se připrav na to, že tak prvních 14 dní tě budou strašně bolet nohy.
|
|
|
|
|
|
|
| Winky | •
 |
(24.6.2009 10:45:55) No, jakožto naivní mlaďoška jsem měla představu, že každý může tuto práci zvládnout. Pak jsem si to vyzkoušela sama na sobě (o nudnou a stereotypní kancelářské zaměstnání byla nouze, potřebovala jsem prostě práci), vydržela jsem to přesně 5 dní a v zájmu šéfa aby nezkrachoval a hostů restaurace aby neodcházeli polití, nenajedení popř. nenajedení toho co si objednali nebo tak něco jsem dobrovolně odešla. Nevím jestli jsem tak extrémní střevo nebo prostě na tohle jen nemám buňky, prostě mi to zoufale nešlo. Neuměla jsem nosit víc talířů jak 2, pití na tácku aniž bych ho vyšplouchla, objednávky jsem motala, běhala jsem x-krát tam a zpátky abych donesla vše..... v podpatcích (no podpatky, takové sandálky asi 3cm) a černé sukni s bílou halenkou jsem se cítila úplně příšerně...... Jo byla to spíš taková "obědová" restaurace, opravdu frkot, a já byla jen "nosicí" servírka, kasíra tam dělal šéfik. Ještě že tak, já jsem na počty taky trochu mimo. MOŽNÁ že kdyby to byl jiný typ hospody, jiný styl oblečení /třeba v pizzerii se mi líbí že chodí v kalhotech a přes to takovou dlouhou zástěru á lá sukně), kdybych se možná trochu víc snažila se na to připravit a nemyslela si že to půjde samo..... Shrnuto a podrtrženo - od té doby se na práci servírky dívám s respektem.
|
| Žížalice |
 |
(24.6.2009 10:58:10) Já jsem si naprosto vědomá toho, že to, s čím teď budu srovnávat, není na místě, resp., že jde o něco jiného, ale podle mě to zase až tak moc od sebe nemá (v jistých ohledech). Při studiu jsem přes 2 roky pracovala na mekáči a zásadně jsem pracovala na pokladně (v kuchyni jsem nikdy nebyla - po prvním pracovním dni mě prostě automaticky dávali jenom dopředu a mě to maximálně vyhovovalo). Strašně moc lidí tam na tu práci nadávalo, ale mě to hrozně bavilo. Říkám, vím, že srovnávat to není tak úplně na místě, dost se obě práce od sebe liší, ale jsou prvky, který bych řekla, že tady jsou společný... A ráda bych se konečně seberealizovala a práce sama v kanclu mezi 4 stěnama, fakt není pro mě. Jenže to byla prostě nutnost, když jsem nastupovala (před rokem), nic jinýho lepšího nebylo...
|
|
| majdaleenka +07+11 | 
 |
(24.6.2009 13:59:13) heč, já jsem na jedný ruce nosila talířů i 5, taky jsem pak měla znatelně větší svaly na levačce
|
|
| Insula | 
 |
(24.6.2009 17:59:50) Já bych taky nemohla. Absolutně bych nebyla schopná si pamatovat, co kdo chtěl. A nedej bože, aby někdo chtěl třeba jinou přílohu k hotovkám nebo poloviční porci apod.
|
|
|
|