tisk-hlavicka

Koronavirus: jak s dětmi doma situaci zvládnout?

18.3.2020 Kateřina Schmidová Linka bezpečí

Posíláme Vám pár doporučení, jak tento čas zvládnout co nejlépe.

Milí rodiče, dovedeme si představit, že dnes, kdy čelíme nákaze koronavirem, neprožíváte jednoduché období. Musíte zajistit chod domácnosti, vést děti při domácím vyučování, a do toho mnoho z Vás pracuje z domova. Posíláme Vám pár doporučení, jak tento čas zvládnout co nejlépe.

1) Dětem na otázky týkající se současné situace odpovídejte vždy pravdivě, mluvte s nimi o jejich obavách – je lepší, když mají informace od Vás, než když jsou „zavaleny“ informacemi přes internet (inspirujte se např. na https://decko.ceskatelevize.cz/koronavirus).

2) Zaměřujte se v rodině na jiné věci než na informace o koronaviru – stanovte si limit, jak dlouho se tématu o současné situaci budete v rodině věnovat, např. sledování důvěryhodných zpráv o koronaviru, není potřeba děti a sebe vystavovat emočnímu tlaku.

3) Zamyslete se, jak můžete podpořit zdraví ve své rodině – udělejte patřičné kroky, důvěřujte, že jste udělali maximum.

4) Obezřetnost k příznakům koronaviru je na místě, avšak neustálé zaměření pozornosti na vlastní zdraví a zdraví dětí je kontraproduktivní – uvědomte si, že Vaše úzkost se zbytečně může přenášet na děti.

5) Udržujte dětem, dle možností, strukturu dne (přiměřené vstávání, čas na školu, na společné hry a tvoření, doba, kdy si dítě dělá něco samo) – je důležité, aby se Váš den „nerozpliznul“ a udrželi jste si psychickou kondici. Potřebujete-li i pracovat, připravte na to děti. Dohodněte se s nimi na tom, že např. jednou za hodinu a půl se jim budete věnovat.

6) Počítejte s tím, že se může zvětšit napětí v rodině - obrňte se trpělivostí, především u pubertálních dětí je potřeba počítat s výkyvy, pokud vám to prostory bytu či domu umožní, pokuste se být někdy sami se sebou, umožněte to i dětem.

7) Užívejte si toho, co máte k dispozici, a nezaměřujte se na to, co změnit zatím nelze –dělejte s dětmi to, na co běžně nemáte tolik času, zpívejte, malujte si, povídejte si.

8) Neuzavírejte se sociálním kontaktům – umožněte mladším dětem online kontakt s kamarády a s dalšími členy rodiny .

9) Nezapomeňte na zpěv, smích a naději :-).

10) V případě potřeby jsou k dispozici krizové služby Linky bezpečí a Rodičovské linky. Pro informace čistě ohledně koronaviru linka 1212.

Chcete se dozvědět více o Lince bezpečí nebo ji podpořit? Více informací najdete zde.
Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.