tisk-hlavicka

Bude zrušeno anonymní dárcovství spermií?

23.2.2015 Klááára 6 názorů

Šest poslanců navrhuje nyní novelu, podle níž by dárcovství už nebylo anonymní.

Ročně se více než 5000 dětí v Česku rodí ze zkumavky (5-6%). Stovky z nich pak přicházejí na svět díky spermiím dárců či vajíčkům dárkyň. Šest poslanců navrhuje nyní novelu, podle níž by dárcovství už nebylo anonymní, ale lékaři, psychologové a další experti jsou proti.

Vláda návrh šestice poslanců začátkem ledna odmítla. Novelu dostane k projednání Sněmovna. S podobnou úpravou přišla už v minulém volebním období v roce 2012 skupina někdejších zákonodárců. Dolní komora o předloze tehdy nerozhodla.

Proti je i přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno a šéf centra asistované reprodukce Pavel Ventruba: "Nebylo by to jen ke škodě párů, které se snaží mít dítě, ale celé společnosti. Byl by to konec dárcovství v Česku."

Novelu navrhlo šest poslanců z TOP 09, Úsvitu, ODS, KDU-ČSL a ANO. Podle ní by měl dárce poskytnout buňky jen jednomu zařízení aměl by odtajnit svoji identitu. Tyto údaje by se evidovaly 80 let. Matrika by u narozených zaznamenala, že přišli na svět díky umělému oplodnění, objevilo by se to i v rodném listě. Děti by se tak měly možnost dozvědět se, kdo je jejich biologický rodič. Šestice zákonodárců touto novelou chce zabránit tomu, aby se děti rodily příbuzným.

Vedoucí lékařka kliniky IVF Cube Hana Višňová pro Deník.cz uvedla, že ani v Česku, ani ve světové odborné literatuře experti nikdy nepopsali, že by se po umělém oplodnění rodilo víc dětí "z incestu. Je to vyloženě tmářský argument. Pravděpodobnost, že se potkají sourozenci z umělého oplodnění, je asi stotisíckrát menší než to, že se poznají dvě děti jednoho otce z jedné vsi," uvedla Višňová.

Názory k článku (6 názorů)
naprostý nesmysl Lexi. 23.2.2015 8:20
To nejprojde, withep 23.2.2015 10:49
Má pravdu Viola 23.2.2015 15:24
O incestu mi tu ani nemluvte AnonyMka 23.2.2015 16:4
No hlavne by na to financne doplatily re... Saamajna 2.3.2015 22:15
*Re: No hlavne by na to financne doplat... Lexi. 4.3.2015 12:31




Článek se vztahuje k období asi

Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.