tisk-hlavicka

Atopický ekzém - 4.díl

16.9.2013 Kamzyk 22 názorů

Čtvrtý díl seriálu o atopickém ekzému je věnován prevenci atopie v těhotenství a v dětství.

Atopický ekzém - vliv genů a prostředí

Atopie patří mezi multifaktoriální choroby - na jejím vzniku se tedy podílí více genů a spolupůsobí zde také zevní prostředí (dědí se pouze dispozice pro chorobu). Vyčíslit riziko stejného postižení pro další členy rodiny není jednoduché a vychází z dlouhodobých statistických a empirických ukazatelů. Uvádí se, že pokud má jeden z rodičů alergii, je pravděpodobnost onemocnění dítěte zhruba 50%, o něco vyšší je při onemocnění matky; pokud mají alergii oba rodiče, je pravděpodobnost výskytu alergie u dítěte přibližně 80%.

Atopický ekzém a "rizikový" kojenec

Jinými slovy: genově dané dispozice pro atopii změnit nelze, alergie ale vzniká z atopie až tehdy, pokud se spojí dědičné dispozice (atopie) a vlivy zevního prostředí při vývoji a růstu dítěte. Snaha je proto pokusit se co nejvíce předejít rozvoji atopie u svých dětí, nebo ho alespoň co nejvíce omezit. Rizikovými kojenci jsou pak hlavně ti, jejichž oba rodiče jsou alergici, nebo jeden z rodičů (obzvláště pak matka) a některý ze starších sourozenců, nebo i jeden rodič či sourozenec jsou alergici.

V předchozím díle jsme si řekli, že k rozvoji atopie dochází u geneticky predisponovaných jedinců již v těhotenství a období raného dětství. Odborníci se však rozcházejí v názorech na dodržování preventivní HA diety těhotnými a kojícími matkami. Jednoznačně však převažuje názor, že případná HA dieta valného smyslu nemá - dieta totiž znemožňuje nastolit toleranci organismu dítěte vůči vyloučeným potravinám, s nimiž se organismus dítěte v životě dříve či později stejně setká. Vyloučit by těhotná matka tedy měla pouze ty potraviny, na něž sama reaguje alergicky.

Obecná doporučení pro prevenci alergie

Lze jen doporučit:

  • omezit dráždivé potraviny (uzené, zrající a kvašené potraviny, jež mohou způsobovat potravinovou intoleranci histaminoliberačního typu, pokud jsou pozřeny ve větším množství - např. uzená makrela či tuňák, aromatické koření - chilli, paprika, atd.,kyselé okurky, velmi zralá rajčata, papriky, citrusy a ostatní kyselé ovoce, jahody, káva, čokoláda a kakao, zrající sýry, atd.)
  • nepřehánět konzumaci kravského mléka a výrobků z něj, sóju, ryby, korýše, vejce, celer, nekonzumovat přehnaně výrobky z bílé mouky (lepek pšenice Triticum aestivum -"klasická" pšenice - je lepkem nejagresivnějším, proto je výhodné kombinovat různé obiloviny a tím "poředit" klasický lepek ve stravě), nepřehánět též sladkosti a exotické ovoce

Zásadní doporučení ohledně stravy těhotné maminky proto zní: pestrost stravy a nepřehánět množství jakékoli potraviny.

Zlatá střední cesta pro prevenci alergie

Nejlepším řešením v prevenci alergie se ukazuje být zlatá střední cesta - dítě ani přehnaně nechránit před vnějšími vlivy, ani je jim nadměrně nevystavovat. Strava těhotné a kojící atopické matky nechť je tedy (v případě, že během kojení dítě reaguje neatopicky) pestrá a nikoli jednostranná - "jíst od všeho něco", nepřehánět množství určité potraviny - zvláště pak ne mléka a mléčných výrobků, vajec, ořechů, ryb, výrobků z bílé mouky - vyjmenované potraviny by atopická těhotná či kojící žena měla konzumovat "s citem", nepřehánět to s nimi, jak se to v našich končinách bohužel často děje (což souvisí s tím, že uvedené potraviny patří mezi zdejší časté alergeny), tučně napsaná věta se však týká nejen stravy, ale celkově životního stylu - sterilní podmínky jsou z hlediska prevence alergie špatně, stejně jako "život ve špíně". Jiným případem je pochopitelně dodržování diety, příp.dalších "HA" opatření kojící - ať už atopickou či neatopickou - matkou, pokud dítě atopicky reaguje. Alergenní potravinu je pak potřeba z jídelníčku kojící matky vyloučit, ale o tom bude podrobně referovat další díl seriálu.

Obecná preventivní opatření u rizikových dětí

V čem opět panuje shoda názorů - pokud dítě prospívá, tak by maminka rizikového dítěte měla plně kojit nejméně 6 měsíců, dle WHO je kojení doporučováno pokud možno až do 2 roku věku , při nedostatku mléka se doporučuje náhrada vhodným umělým mlékem (pro prevenci alergie na BKM slouží HA formule, pakliže již nastal projev atopie - ať už ekzém či jiný projev - pak je třeba volit úplné hydrolyzáty, např.Nutrilon allergy care, popř. až na aminokyseliny naštěpený Neocate či Alfamino, v případě m.j. obzvláště silné alergie na kravské mléko).

Pokud dítě reaguje atopicky během kojení, je potřeba nalézt alergenní potravinu a nastolit vhodný dietní režim bez této potraviny (popř.potravin), stejně jako v případě, pokud má dítě atopické projevy až po ukončení kojení - o HA dietě malého alergika, příp.kojící matky malého alergika bude následující, tj.5.díl. Každopádně, u rizikových dětí příkrmy zavádíme velice opatrně, vždy 3 - 7 dní se konzumuje jeden druh potravy (např.brokolice) se sledováním případné reakce. Když není žádná, přidáme další druh potravy (např.brambory), zkoumáme případnou reakci, a tak pořád dál. Dříve se tradovalo, že rizikové dítě do roka života by nemělo ochutnat žádný lepek, BKM a vejce až po roce až 2 letech života atd. Nové studie však ukazují, že kvůli nastolení tolerance vůči potravinovým alergenům u dětí je vhodné začít dříve - s lepkem již v 4-6. měsíci věku, stejně tak vejce a BKM lze otestovat již kolem 6. měsíce věku.

Vzhledem k tomu, že atopické projevy u malých dětí souvisí často s reakcí na bílkoviny kravského mléka (BKM), jeden z dalších článků tohoto seriálu bude věnován vápníku a náhradě mléčných výrobků ve stravě.

Závěrem uvádím přehled bezpečných a potenciálně alergizujících potravin pro děti se zvýšeným rizikem vzniku alergií:

Potraviny s nízkým alergenním potenciálem

Obiloviny…rýže, kukuřice, pohanka, jáhly, oves

Zelenina…brambory, cuketa, špenát, pastinák, fenykl, dýně, baklažán, brokolice, růžičková kapusta, květák, patizon, kedluben, okurka, čínské zelí

Ovoce…jablka, hrušky, broskve, meruňky, meloun, vodní meloun, třešně, švestky, borůvky, hroznové víno

Maso…krůtí, telecí, králičí , jehněčí

Sladidla…hroznový cukr, jablečná, hrušková, hroznová šťáva, rýžový sirup

Potenciálně alergizující potraviny

Obiloviny…především obiloviny s lepkem, přičemž lepek klasické pšenice (Triticum aestivum) je považován za nejagresivnější

Mléko a mléčné výrobky…kravské, kozí, ovčí a výrobky z mléka

Vejce…zejména vaječný bílek či výrobky z vajec

Zelenina…chřest, celer, petržel, mrkev, kapusta, žampióny, hrášek, paprika, křen, ředkvička, rajčata, kyselé zelí

Ovoce…citrusové plody, exotické ovoce jahody, angrešt, rybíz, maliny, ostružiny

Ořechy…vlašské, mandle, pistácie, kešu, lískové, burské

Ryby a mořské plody…včetně sladkovodních, mořské plody

Sója….sója: včetně sójového mléka

Maso….uzeniny, vepřové maso, hovězí maso (může vadit při alergii na BKM), pozor- při alergii na vejce může alergizovat i kuřecí maso

Sladidla...klasický cukr, med, sladkosti

Koření…vanilkový lusk, skořice, muškátový oříšek, kari, bobkový list, paprika, pepř, atd., směsi koření

Názory k článku (22 názorů)
Rozvoj ekzému u kojící matky Danae+děťátko 16.9.2013 13:32
*Re: Rozvoj ekzému u kojící matky KamZik 16.9.2013 20:12
**Re: Rozvoj ekzému u kojící matky Danae+děťátko 16.9.2013 20:54
***Re: Rozvoj ekzému u kojící matky Danae+děťátko 16.9.2013 21:50
****Re: Rozvoj ekzému u kojící matky Líza 17.9.2013 7:22
*****Re: Rozvoj ekzému u kojící mat... Danae+děťátko 17.9.2013 8:22
******Re: Rozvoj ekzému u kojící m... Lenka 20.9.2013 14:23
*******Re: Rozvoj ekzému u kojící... monnyka 22.9.2013 23:11
*****Re: Rozvoj ekzému u kojící mat... .kili. 17.9.2013 9:59
***Re: Rozvoj ekzému u kojící matky KamZik 17.9.2013 13:46
***Re: Rozvoj ekzému u kojící matky anka 18.9.2013 0:46
*Zkus špaldu vladtes 18.9.2013 20:28
dobré .kili. 17.9.2013 9:58
*Re: dobré KamZik 17.9.2013 13:54
**Re: dobré .kili. 17.9.2013 16:6
***Re: dobré .kili. 17.9.2013 16:20
****Re: dobré KamZik 17.9.2013 20:46
*****Re: dobré .kili. 18.9.2013 7:38
přes internet? Matylda 22.6.2015 10:45
*Re: přes internet? annonnym 23.6.2015 21:32
**Re: přes internet? Matylda 23.6.2015 21:34
***Re: přes internet? annonnym 23.6.2015 21:43




Článek se vztahuje k období asi

Vyhledávání článků podle věku

(C) 1999-2016 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.

Zajimavé odkazy:
   Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.