Velký podíl na vzniku alergií u dětí kojeneckého věku mají alergeny přítomné v potravě a konkrétně i bílkovina kravského mléka. Trávicí systém kojence v prvních měsících věku teprve dozrává a tak může podávání kravského mléka podnítit vznik a rozvoj alergického onemocnění.
V případě, že kojení, které je nejlepší prevencí vzniku alergie, je z nějakých důvodů znemožněno nebo přerušeno, je vhodné zvolit pro kojence s rodinnou zátěží výživu, která pokud možno omezí riziko vzniku alergických reakcí. Jedná se o tzv. hypoalergenní mléko, které obsahuje rozštěpenou, hydrolyzovanou bílkovinu. Rozlišujeme přitom mléka s nízkým a vysokým stupněm štěpení. Podle některých údajů mléka první kategorie - s nízkým stupněm štěpení bílkoviny - snižují riziko vzniku alergie až o 50 %. Takovým mlékem je na našem trhu hypoalergenní mléko Beba H.A. od firmy Nestlé. Jeho neocenitelnou výhodou je zachování vysoké nutriční hodnoty při současném snížení alergenicity a jeho vynikající chuť spolu s přirozenou vůní mléka. Pro kojence do 6 měsíců je určeno hypoalergenní mléko Beba H.A. 1 a pro starší pokračovací mléko Beba H. A. 2. Mléko Beba H.A. 2 je již přizpůsobeno výživovým potřebám starších kojenců a pro zvýšení sytícího účinku obsahuje bramborový škrob.
Pro většinu dětí, u kterých předpokládáme vznik alergického onemocnění jako reakce na bílkovinu kravského mléka, je mléko Beba H.A. vhodnou formou umělé výživy a zároveň prevencí rozvoje alergie. U dětí, které již prokazatelně trpí nesnášenlivostí kravského mléko, je nutno zvolit mléko s vysokým stupněm štěpení bílkoviny. V tomto případě by však měl rozhodnutí učinit zkušený lékař alergolog.
Těhotenství |
Dítě |