tisk-hlavicka

Nové možnosti hypoalergenní výživy

19.8.2003

Alergie na bílkoviny kravského mléka patří k nejčastěji se vyskytujícím potravinovým alergiím mezi kojenci a malými dětmi.

Je to dáno tím, že bílkoviny kravského mléka jsou první cizorodé bílkoviny, se kterými se ještě nezralý imunitní systém dítěte setkává. Na vznik alergie mají vliv dva hlavní faktory, jednak to jsou vlivy prostředí - alergeny v potravě, v ovzduší apod., a jednak to jsou predispozice nebo také předpoklady dědičné tzn., že jeden nebo oba dva rodiče trpí některým z alergických onemocnění. U dětí s dědičnými předpoklady je poměrně vysoká možnost, že by se u nich mohla také rozvinout nějaká forma alergie.

Děti, které jsou plně kojeny, jsou před alergiemi docela dobře chráněny, a to i v případě, že jsou dědičně predisponovány. Důvodem je ochranný efekt mateřského mléka, který obecně do značné míry snižuje riziko vzniku alergických onemocnění včetně alergií potravinových, a tedy i té na kravské bílkoviny. Poněkud jiná je situace u dětí, které nemohou být kojeny, nebo je pro ně kojení nedostačující. Pro výživu těchto dětí, pokud patří do rizikové skupiny, jsou doporučovány tzv. hypoalergenní H.A. kojenecké výživy. Označení hypoalergenní znamená nižší schopnost vyvolání alergických reakcí, díky obsahu upravených bílkovin kravského mléka. Úprava spočívá v částečném naštěpení bílkovin pomocí enzymů, což je proces podobný tomu, ke kterému dochází i v našem těle, kde jsou bílkoviny z potravy rovněž štěpeny (tráveny), aby byly pro organismus snáze využitelné. Takto upravené bílkoviny jsou pro imunitní systém dítěte méně "dráždivé" takže je zde i nižší možnost, že bude mylně pokládat za cosi cizího, čeho je třeba se zbavit - což je podstatou alergické reakce. Dalším důsledkem této úpravy je rovněž navození tzv. ústní tolerance, tzn. navození tolerance k bílkovinám v potravě. Navození této tolerance je velmi žádoucí, neboť dítě získává vyšší odolnost proti vzniku alergií nejen potravinových, ale i dalších, které se z nich mohou vyvinout.

Výhradně mléčnou kojeneckou výživu je však možné podávat pouze do 4.-6. měsíce života. Pak je již nutné zavádět do jídelníčku kojence i nemléčné příkrmy ve formě pyré nebo dětských kaší. Toto období však může být kritické, neboť imunitní systém byl doposud pozvolna přivykán prostřednictvím konzumace hypoalergenní mléčné výživy na obsah bílkovin v potravě a zavádění nových druhů pokrmů opět zvyšuje riziko získání vnímavosti k bílkovinám v potravě. Oddálení zavedení příkrmů však také není vzhledem k energetickým nárokům dítěte vždy možné. Řešením je použití výživy - příkrmu, která není na bázi bílkovin kravského mléka, ale umožňuje dítěti dostatečný přísun energie a všech nezbytných živin. Mezi příkrmy patří i dětské nemléčné obilné kaše, které lze připravovat s hypoalergenní mléčnou kojeneckou výživou. Jejich nevýhodou však bývá poměrně nízký obsah hodnotných bílkovin, které by plně odpovídaly výživovým nárokům organismu, a také ne všechny lze použít při bezlepkové dietě. Řešením absence kvalitního zdroje bílkovin může být speciální kaše Sinlac.

Kaše Sinlac je zcela nový nemléčný, přirozeně bezlepkový příkrm pro kojence od ukončeného 4. měsíce věku, starší děti, ale i dospělé osoby se zvláštními požadavky na výživu. Základem je rýžová mouka a karobová mouka, která je zde zdrojem právě těch nezbytných bílkovin.

Karobová mouka je získávána z vnitřní dužniny lusků rohovníku obecného (strom vysoký 3-4 m pěstovaný hlavně v subtropických oblastech Španělska, U.S.A. nebo Austrálie) zvaného též karob nebo svatojánský chléb. Je výborným zdrojem hodnotných bílkovin, které zajistí kojenci zdravý růst a správnou funkčnost organismu. Vzhledem k použití této mouky ve složení Sinlacu je lidskému organismu přesným dávkováním dodáno potřebné množství bílkovin v doporučované kvalitě. Kromě základních složek jsou součástí receptury také ostatní nezbytné živiny - rostlinné oleje, minerální látky, stopové prvky a vitamíny.

Vzhledem ke svému složení je možné tuto kaši podávat jak kojencům a starším dětem, které mají pouze zvýšené riziko vzniku alergií, tak i kojencům a dětem, které mají prokázanou alergii na bílkoviny kravského mléka, bílkoviny sóji nebo s nesnášenlivostí lepku (celiakie). V těchto případech je pouze odlišný způsob přípravy. Pro děti s rizikem alergie je možné tuto kaši připravovat s hypoalergenní mléčnou výživou (BEBA H.A. 2 nebo BEBA H.A. 2 Bifidus). Pro děti s prokázanou alergií je nutná příprava s vodou nebo s mléčnou výživou s úplně upravenými bílkovinami (např. Alfaré). Kaše Sinlac však není potravinou výhradně pro děti, díky svým vlastnostem, velmi příjemné chuti a možnosti použití jako přísady při přípravě jiných pokrmů, je vhodná i pro dospělé, kteří trpí potravinovými alergiemi nebo celiakií.

Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.