tisk-hlavicka

Nestlé Beba H.A.

20.8.2003

...a její místo v prevenci alergických onemocnění u kojenců

Imunitní systém kojence je ihned po narození vystaven působení celé řady cizorodých látek, tzv. alergenů (potravinových nebo z ovzduší, tj. inhalačních). Za normálních okolností kojenec na tyto látky vytvoří snášenlivost (toleranci), tzn. při opakovaném styku s nimi je snáší a přiměřeně na ně reaguje. Existuje však nemalé procento kojenců, jejichž nejbližší příbuzný trpí některou z forem alergie, jako je např. senná rýma, astma nebo alergický ekzém. Tito kojenci jsou na základě své genetické výbavy zvláště náchylní k alergizaci, tj. při opakovaném kontaktu s alergenem mohou reagovat alergickou reakcí. Nazývají se kojenci s vysokým rizikem alergie.

Nejlepší prevencí alergie v kojeneckém věku je kojení. Bílkoviny z potravy, kterou matka jí, sama zpracovává a vylučuje je do mateřského mléka s cílem navodit u kojence snášenlivost (toleranci) vůči látkám, se kterými se kojenec bude po odstavení přirozeně v potravě setkávat. Tyto vylučované látky tedy stimulují imunitní systém kojence "správným směrem", mají tzv. tolerogenní účinek neboli schopnost vyvolat toleranci. Z tohoto důvodu je kojení nejlepší prevencí nejen potravinových, ale i inhalačních alergií.

Pokud kojenec s vysokým rizikem alergie nemůže být vůbec kojen nebo mu dávky mateřského mléka již nestačí, je krmení běžným kojeneckým přípravkem na bázi kravského nebo sójového mléka nebezpečné. Nevyzrálý imunitní systém střeva společně s geneticky podmíněným vysokým rizikem alergie velmi zvyšuje riziko vzniku alergických chorob v pozdějším věku.

Z tohoto důvodu byla vyvinuta kojenecká mléka, u nichž je během přípravy výchozí mléčná bílkovina zahřáta a rozštěpena. Tato mléka se nazývají hypoalergenní a označují se převážně zkratkou H.A. U většiny mlék tohoto typu je mléčná bílkovina necíleně a rozsáhle rozštěpena na směs aminokyselin a peptidů, jejichž chuť bývá nahořklá. Navíc tyto směsi téměř nestimulují imunitní systém kojence, neboť jim v důsledku vysokého rozštěpení chybí právě ty části molekul mléčných bílkovin s výše popsaným tolerogenním účinkem. Rozsáhlé rozštěpení bílkoviny však není pro prevenci alergie nezbytně nutné, a nadto zbytečně přípravek prodražuje.

Beba H.A. je jiná. Nejenže byla vyvinuta již přibližně před patnácti lety jako první hypoalergenní přípravek, ale v důsledku šetrného částečného rozštěpení výchozí mléčné bílkoviny obsahuje právě ty stimulující peptidy, které vyvolávají toleranci. Schopnost těchto peptidů vyvolat toleranci byla dokumentována nejen v pokusu na zvířatech, ale i v klinických studiích s rozsáhlým počtem kojenců s vysokým rizikem alergie. Bylo prokázáno, že ve srovnání s běžným nerozštěpeným kojeneckým mlékem chrání Beba H.A. před vznikem alergie na kravské mléko i dalších alergií. Představuje tedy dobrou alternativu k mateřskému mléku u kojenců s vysokým rizikem alergie, u nichž není kojení možné nebo dostačující.

Přípravek BEBA H.A. je na trhu ve dvou variantách, jako přípravek BEBA H.A. 1 pro počáteční výživu kojenců od narození do ukončeného 4. měsíce věku a BEBA H.A. 2 pro pokračovací výživu kojence od ukončeného 4. měsíce života. Nyní je dostupná také zcela nová pokračovací hypoalergenní kojenecká výživa BEBA H.A.2 BIFIDUS, která je svým složením totožná s výživou BEBA H.A. 2, ale navíc je obohacena o “přátelské “ probiotické bakterie. Tyto probiotické bakterie usnadňují a regulují trávení, chrání před průjmy a infekcemi trávicího traktu, posilují dětskou imunitu a do jisté míry rovněž pomáhají snížit riziko rozvoje alergií. Nová BEBA H.A. 2 BIFIDUS tedy prospívá nejen dětskému bříšku, ale především celkově posiluje a chrání zdraví vašeho dítěte.

Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.