| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Hledání 

Zdravá výživa pro každého

Proč je třeba zdravě jíst a jak to v pohodě zvládat i bez počítání kalorií anebo jakýchkoliv jiných nepřirozených restrikcí? Co jsou ty nejkvalitnější potraviny? Jaká jsou nejlepší výživová doporučení? Praktická pomoc.
Kdy:10.2.2017
Kde:gymnázium Omská, Omská 1300, PRaha 10
Region:Praha 10
Popis:PharmDr. Margit Slimáková - v současnosti nejvýraznější česká specialistka na výživu a zdravotní prevenci. Zpopularizovala u nás Zdravý talíř, který rychle nahrazuje zastaralou výživovou pyramidu. Je také odbornou garantkou přelomové iniciativy Skutečně zdravá škola, která usiluje o regulaci bufetů a prodeje sladkostí ve školách, po vzoru vyspělejších zemí.

Znám vegetariány i pojídače steaků, kteří vypadají skvěle. Co mají společného? Jedí jídla, která prospívají jejich organismu i prostředí. Pro všechny nadšence zdravého jídla je totiž zásadní jíst kvalitní potraviny, ideálně ty, které pocházejí z jejich okolí. Lokální potraviny navíc člověk jí ve správné sezóně.

Moderní medicína hodnotí potraviny na základě jejich chemického složení. Podle aktuálních poznatků se tak třeba několik let plošně doporučují margaríny a zakazují vejce, pak zase naopak. Oproti tomu tradiční lékařské systémy, mezi které patří Ayurvéda anebo čínská medicína, chemické složení nezajímá. Vhodnost potravin určují podle jejich tisíce let odpozorovaných vlastností a schopností. Jídlo doporučují pro určité konstituční typy a podle sezóny, a proto se může stát, že někomu čínský lékař předepíše hlavně syrovou zeleninu, jinému třeba teplé kuřecí vývary.

Co prospívá horké konstituci, není ideál pro chladný typ.

Čínská medicína rozlišuje šest konstitučních typů: horký, chladný, suchý, vlhký, nedostatečný a nadměrný. Pro každý z těchto typů a jejich kombinace jsou vhodné jiné potraviny a způsoby jejich kuchyňské úpravy.

Například člověka s horkým typem konstituce si můžeme představit jako manažera s načervenalým obličejem, který rychle mluví, rychle rozhoduje a má za sebou dva infarkty. Horký steak jej ještě více rozpálí, zvyšuje krevní tlak a přibližuje třetí infarkt, zatímco pravidelné pojídání salátů by mohlo zchladit jeho horkou konstituci a tím snížit riziko zdravotních potíží, které jsou pro něj typické.

Studený typ je člověk, který je zimomřivý, nemá pocit žízně, upřednostňuje teplé nápoje, mluví pomalu a rozvážně. Obecně velmi zdravé zeleninové saláty přinášejí takovému člověku další chlad do těla, posilují jeho zimomřivost a oslabují konstituci. Studené konstituci proto naopak více prospěje šetrně tepelně upravená zelenina, polévky a jídla s vyšším podílem obilovin oproti zelenině.

Lokální je nejzdravější a ekologické

Většina nadšenců do zdravé stravy maximálně upřednostňuje lokální potraviny a díky tomu konzumuje to nejlepší, co nabízí aktuální sezóna. O skutečnosti, že nákupy lokálních potravin podporují ekologii a místní rozvoj, není pochyb. Jak prospívají zdraví? Potraviny zpravidla obsahují maximum živin po sklizni. Čas strávený na cestách a čekání ve skladech nebo na pultech obchodů s sebou bohužel přináší pokles výživové prospěšnosti. Přednostní konzumace lokálních potravin proto znamená příjem maxima živin.

Sezónní jídla nejlépe podporují orgány daného období

Podle čínské medicíny se rok dělí na pět ročních období, mezi která (na rozdíl od našeho dělení) patří i pozdní léto. Ke každému ročnímu období potom náleží zpravidla dva orgány, které potřebují v danou dobu největší podporu. Třeba k pozdnímu létu patří doba dozrávání, z orgánů slinivka, slezina a žaludek a z chutí sladká, která se nabízí v podobě dozrávajícího ovoce a zeleniny.

Jak si určit konstituci?



Naprostá většina z nás nepotřebuje žádného poradce, abychom si určili, co jíst, ani studovat čínský anebo indický léčebný systém. Po několika týdnech až měsících, kdy jíme zdravé a přirozené lokální potraviny, každý z nás začne vnímat, jak se cítí po teplých jídlech a jak po syrových, jestli potřebuje více salátu, nebo více steaků.



PharmDr. Margit Slimáková

www.margit.cz



Autorka článku bude přednášet na téma „Zdravá výživa pro každého„ na festivalu Miluj svůj život v Praze v pátek 10.2.2017 v Učebně A od 17.00 hod. Kompletní program na www.festivalmilujsvujzivot.cz

Pořadatel:Agentura ANO
WWW:http://www.festivalmilujsvujzivot.cz
Email:festiv@ezotera.cz
Vložil: ANO Agentura
Názory k aktivitě (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

zpět

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě

Fotky podle věku

Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.

ValinkaKubaADÉLKAADELINKAmiláček ADELINKAADÉLKA☺VikiBříško

Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.

Přihlásit k odběru

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.