tisk-hlavicka

Zahraniční průzkumy vlivu střídavé péče na děti

16.2.2010 Karin L. 338 názorů

Cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly.

Protože u nás je v současné době střídavá péče mnohými dětskými psychology vyzvedávána jako nejlepší ze všech špatných porozvodových možností, považuji za dobrou věc prezentovat v Česku zkušenosti ze zemí, kde střídavou péči "objevili" dávno před námi - a právě díky mnohaletým zkušenostem nyní mohou prezentovat výsledky průzkumů. Je sice u nás zvykem všechno si vyzkoušet na vlastní kůži (přece si nenecháme radit, že ano), ale přesto - nebo spíš právě proto - vám ten článek posílám s prosbou o uveřejnění na hlavní straně...

„Dobré rozvody“, o nichž tu a tam slýcháme, tj. ty, po kterých rozvedení rodiče skutečně dokáží spolu vycházet a spolupracovat (často se hovoří o „spolurodičovství“), mají obvykle několik společných věcí. Jednou z těchto společných věcí je to, že rodiče spolu nesoupeří o to, kdo se stane hlavou jejich „binukleární rodiny“.

Nezaměřují se sebestředně na sebe, neusilují o to, aby se stali ústředním bodem, kolem kterého se točí život jejich dětí. Nepřetahují dítě mezi dvěma oddělenými sférami nekomunikujících fantazijních světů a nebazírují na programech zapsaných do kalendářů. Zůstávají fungujícími rodiči, ale zároveň chápou, že jejich dítě sdílí domov s jedním z nich a že ten druhý zůstává jakýmsi satelitem, který dítě podporuje, i když bydlí někde jinde. Nikdo z takových rodičů nepřemýšlí o tom, co jemu osobně připadá „spravedlivé“ ani o vlastních „rodičovských právech“, tito rodiče již ukončili přetahovací válku o děti. Jsou stále stejný tým, kde v zájmu dítěte všichni táhnou za jeden provaz. Obvykle jeden z rodičů bydlí s dětmi, zatímco druhý žije jinde, aniž by přestal onen druhý domov podporovat.

V nejlepších případech to probíhá tak, že samostatně bydlící rodič je v domově svého dítěte vítán, zůstává vlastně členem „rodiny“, a že dítě může s tímto rodičem bez problémů trávit čas stejně, jako kdyby navštívilo příbuzného bydlícího přes ulici. Významným faktem je, že děti už nežijí najednou na dvou místech, ve dvou různých domácnostech (či rodinách). Takovéto uspořádání totiž nese řadu skrytých zádrhelů – což v důsledku vedlo k enormnímu zvýšení počtu soudních sporů v segmentu péče o děti, stejně tak jako notně přibylo práce těm, kdo poskytují „terapeutickou právní pomoc“. V historii lidstva, dávno před tím, než bylo možné manželství rozvést, trávila celá řada sezdaných rodičů čas odděleně. Většinou byl mimo domov otec: ve válce, na moři či obchodně. V těch dobách žily děti s jedním či druhým rodičem. Nikoli s oběma.

Pokud by rodiče skutečně chtěli dosáhnout toho, že střídavá péče bude fungovat, znamená to, že musí upřednostnit děti před svým vlastním milostným životem či před dalším partnerem, upřednostnit dítě před jakoukoli osobní šancí, která se mu může naskytnout. Na tomto místě je třeba poznamenat, že pokud by skutečně někdo byl schopen přijmout takovýto závazek a z vlastní vůle rezignovat na život se všemi obvyklými aspekty jen proto, aby bylo možno uskutečnit střídavou péči, mohl takovýto člověk docela dobře setrvat v manželském svazku. Jaký by měl důvod zůstat ženatý/vdaná? Střídavá péče zavazuje oba rodiče k tomu, aby po dlouhou řadu let zůstali bydlet na jednom místě, denně spolu komunikovali telefonicky či jinak – a to je přímý protiklad k tomu, že jsou rozvedeni. Lidé se přece rozvádějí proto, že spolu nechtějí být, že jeden či oba nejsou nadále schopni spolu vyjít. I ti, jejichž rozvod proběhl v přátelském duchu, jsou vedeni tím, že chtějí ve svém životě něco zásadního změnit: kariéru, mít nový vztah, přestěhovat se jinam. Většina rozvodů však v přátelském duchu neprobíhá, mnohdy je to však zapříčiněno jinými závažnými důvody, jako je například ztráta důvěry, zneužívání či jinými problémy s takovou mírou neúnosnosti, aby vedly k rozpadu manželství.

Podívejme se ale na drtivou většinu, tedy na rozvedené rodiče, kteří zůstali přáteli. Téměř vždy zjistíte, že jeden z nich má děti ve výlučné péči a ten druhý je s tím bez výhrad srozuměn – mimo jiné i proto, že je stále respektován druhým rodičem a jeho názory nezůstávají oslyšeny, že je stále zván na rodinné události, oslavy a dětské aktivity. Především je si však takovýto rodič jistý, že bývalý partner disponuje dostatečnými rodičovskými schopnostmi. Paradoxně jsou to právě nejistí rodiče, kteří se nemají rádi a nedůvěřují si, kdo trvá na svých „přesně stanovených právech“, na dodržování časových harmonogramů, chtějí se ke všemu vyjadřovat a trvají na soudně potvrzeném „časovém rozvrhu péče“.

Lidé, kteří se nenávidí a nedůvěřují si, nevytvářejí atmosféru, v níž je možná spolupráce. Střídavá péče není cestou k tomu, aby dočasně válčící jednotlivci obnovili vztah či přátelství, případně aby se naučili spolupracovat. Střídavá péče nezná střední cestu, ta končí buď dobře, nebo špatně. Pokud se mají porozvodové záležitosti začít ubírat dobrým směrem, je nezbytné, aby rodiče ukončili „žabomyší“ spory a realisticky nahlédli na danou situaci. Rozvedení rodiče potřebují dvě místa k bydlení. Děti rozvedených rodičů nikoli.

Ideálního stavu „zůstali jsme rodinou a přáteli“ lze dosáhnout tím, že budou odstraněny všechny potenciální třecí plochy, že všechny emocionální rány se budou moci v klidu zhojit a že primární poskytoval péče je s to poskytnout dítěti stabilní domov a podporu.

Nejpádnějším argumentem pro to, že střídavá péče dětem neprospívá, není hrozba potenciálního konfliktu. Konflikt jako takový bývá často jen vítanou výmluvou, je-li třeba nalézt příčinu nezdaru. Jde především o to, že střídavá péče je schizofrenní uspořádání. Postrádá stabilitu a konzistenci; není pravděpodobné, že přetrvá po dobu celého dětství, a v dětech vyvolává zvýšenou potřebu manipulovat a nejistotu.

Střídavá péče s sebou přináší i taková negativa, jimž se nemohou vyhnout ani ti nejlepší rodiče. Je logisticky nepraktická a psychicky náročná. Široká péče, kdy jeden rodič zůstává primárním pečovatelem, nemusí ani v nejmenším ovlivnit množství času, které s dětmi tráví druhý rodič – a zároveň umožňuje zabránit neustávajícím sporům.

Joan Zorza ve svém průzkumu v roce 1995 uvedl:
„Střídavá péče dětem obecně neprospívá. Lze říci, že většina dětí žijících v režimu soudně nařízené střídavé péče, jeví větší dispozice k psychickým i výchovným potížím než děti žijící s primárním pečovatelem.“

Profesorka Mary Ann Masonová ve své knize Ošidnost rovnoprávnosti (Simon and Schuster, 1988) uvádí:
„Na současném trendu upřednostňovat střídavou péči vidím mnoho znepokojivých faktorů. Mou nejzásadnější připomínkou je to, že soustředíme-li se na to, kdo bude poskytovatelem péče, přestáváme klást důraz na to, co je nejdůležitější: totiž zájem dítěte. Tlak na uplatnění střídavé péče totiž zájmy dítěte odsouvá v zájmu prosazení zájmu rodičů, nebo, přesněji řečeno, zájmů otce.
Střídavá péče nesnižuje, nýbrž zvyšuje míru nevraživosti a počet konfliktů, poněvadž se zde ztrácí tolik potřebné právo veta v drobných každodenních rozhodnutích, které přísluší vykonavateli primární péče. Tato rozpolcenost vede v důsledku k nikdy nekončícímu hašteření, zasahování do rozhodnutí druhého a k neřešitelnému patu mezi rodiči. A i když tyto spory neprobíhají vědomě, jejich důsledky nevyhnutelně vyvstanou na povrch.“

Klíčovým faktorem úspěšného rodičovství je schopnost konat jednotně, „hovořit jedním hlasem“ a táhnout za jeden provaz. S tím mají ovšem potíže i sezdaní, společně žijící rodiče. Přinejmenším si však mohou v manželství vytyčit společné cíle, mají spolu vztah, který si hodlají zachovat a v jeho zájmu jsou ochotni uzavírat kompromisy s respektem k přáním druhého. Tento stimul v porozvodové situaci pochopitelně zcela chybí. A co víc: i kdyby odděleně žijící rodiče sdíleli naprosto shodné výchovné představy, hodnoty a zájmy, není v jejich silách dodržet konzistenci v detailech. Kumulativní efekt těchto zdánlivých drobností tento problém zvětšuje a v konečném důsledku děti vychovávané ve střídavé péči čelí situaci, kdy nežijí ve dvou domovech, ale nemají domov žádný.

Psychologové, kteří se problematikou střídavé péče zaobírali ve svých průzkumech, upozorňují na fakt, že dítě žije „v zemi nikoho“. Tím, že se děti stěhují mezi dvěma domácnostmi, v nichž někdo jiný bydlí „napořád“, má destruktivní vliv, narušuje identitu a sebedůvěru. Je ironií, že otcové, kterým vadilo vědomí, že by mohli být v životě svých děti „pouhými návštěvníky“ a tudíž požadovali střídavou péči, v níž je vše uspořádáno poměrem půl-napůl, přehlížejí fakt, že je to právě jejich dítě, které se stává „návštěvníkem“ ve dvou různých domácnostech a vlastně nedokáže definovat, kde je jeho domov.

Malé děti vycházejí při vytváření vlastní identity z rodinného prostředí. Střídavá péče ovšem není úplnou rodinou, přestože by si ji tak mnozí přáli vidět. Nemůže dětem poskytnout ekvivalent či odpovídající náhražku za fungující rodinu. Místo toho odstraní z jejich života „domov“. Dítě nikde nežije trvale, což je jen dalším problémem, s nímž se musí vypořádat po rozvodu rodičů. Není sporu o tom, že pro dítě je lepší mít jeden domov, kam může druhý rodič docházet, než aby se pohybovalo mezi dvěma „soupeřícími domácnostmi“.

Profesor David Chambers napsal řadu článků, které na tuto problematiku nahlížejí z právní stránky, v nichž poskytovatele primární péče nabádá, aby nijak nebránili kontaktu druhého rodiče s dětmi.

V jiném článku, který podrobně rozepisuje důvody, proč je pro děti výhodnější primární pečovatel než střídavá péče, uvádí P T Bookspanová: „Děti potřebují vědět, kde mají domov, co domov znamená. Pokud se jim tohoto nedostane, ponesou následky po zbytek svého života.“

V nedávné době napsala J. Wallersteinová ve své knize Unexpected Legacy:
„Děti, jimž je věnována tato studie, vyrůstaly v režimu střídavé péče, ať už na základě soudního rozhodnutí, nebo na základě rodičovské dohody. Všechny mi sdělily, že se cítí jako méněcenní, protože přišli o výhody, které jejich vrstevníci považují za samozřejmé. Shodně prohlašovaly, že jak vyrůstaly a měly větší potřebu samostatnosti, jejich deprivace z malého vlivu na vlastní život paradoxně ještě vzrostla, poněvadž měly malý vliv na svůj časový rozvrh a menší možnost rozhodovat, kdy a kde budou trávit čas, především pak ve vzácném čase prázdnin.“

Co se ještě musí stát, než si lidé začnou uvědomovat, že děti tady nejsou pro dospělé? Dětství nepočká! Trvá nedlouho a neposkytuje čas na experimenty, jejichž průvodním znakem je nestabilita a proměnlivost, neustálé zkoušení variant, odborných terapií, mediací. To vše jen prohlubuje konflikt a stav nesouladu. Pro dítě to není žádný život. Dítě se má soustředit na vlastní vývoj a na to, aby se od rodičů stále více a více osamostatňovalo – nemělo by přeskakovat mezi dvěma různými světy a přespávat na dvou různých místech. Většina dvojic, které v průzkumech vyjádřily spokojenost s modelem primární péče o dítě, se vyslovila takto: „Ano, střídavou péči jsme zkoušeli x let a byla to noční můra. Teď už spolu vycházíme dobře.“

Názory k článku (338 názorů)
Názor. *Niki* 16.2.2010 8:18
*Re: Názor. *Šárka* 16.2.2010 9:11
**Re: Názor. Le.V. 16.2.2010 10:7
***Re: Názor. *Šárka* 16.2.2010 10:22
****Re: Názor. Le.V. 16.2.2010 10:33
*****Re: Názor. *Šárka* 16.2.2010 10:42
******Re: Názor. Le.V. 16.2.2010 11:56
*******Re: Názor. *Šárka* 16.2.2010 12:44
****Re: Názor. janna001 16.2.2010 10:35
*****Re: Názor. janna001 16.2.2010 10:39
***Re: Názor. Ananta 17.2.2010 21:25
****Re: Názor. Věra 22.2.2010 22:33
*Re: Názor. Líza 16.2.2010 9:34
*Právo dětí na otce... Papula 17.2.2010 16:37
**Re: Právo dětí na otce... Lassie66 17.2.2010 16:40
***Re: Právo dětí na otce... Papula 17.2.2010 16:59
****Re: Právo dětí na otce... 16.5Salám&Lajka14 17.2.2010 17:4
*****Re: Právo dětí na otce... Lassie66 17.2.2010 17:10
******Re: Právo dětí na otce... 16.5Salám&Lajka14 17.2.2010 17:12
*******Re: Právo dětí na otce... Lassie66 17.2.2010 17:15
******Re: Právo dětí na otce... Papula 17.2.2010 17:21
**Re: Právo dětí na otce... Natascha 17.2.2010 16:53
**Re: Právo dětí na otce... Ananta 18.2.2010 14:22
Ze zahranici ...neviditelná... 16.2.2010 8:27
*Re: Ze zahranici *Niki* 16.2.2010 8:34
**Re: Ze zahranici ...neviditelná... 16.2.2010 10:10
Se střídavou péčí nesouhlasím Irena 16.2.2010 8:48
*Re: Se střídavou péčí nesouhlasím ALianan 16.2.2010 8:50
*Re: Se střídavou péčí nesouhlasím Inka 16.2.2010 9:18
**Re: Se střídavou péčí nesouhlasím *Niki* 16.2.2010 9:22
***Re: Se střídavou péčí nesouhlasím Inka 16.2.2010 9:44
**Re: Se střídavou péčí nesouhlasím Razivia 16.2.2010 9:55
***Re: Se střídavou péčí nesouhlasím HonzaT 18.2.2010 9:13
**Re: Se střídavou péčí nesouhlasím janna001 16.2.2010 10:29
***nevhodnost střídavé péče Monika,dcera 4,5 roku 16.2.2010 13:6
****Re: nevhodnost střídavé péče Jaana2 16.2.2010 17:58
****Re: nevhodnost střídavé péče diplomka 17.2.2010 23:45
***Re: Se střídavou péčí nesouhlasím Jana 17.2.2010 11:27
****Re: Se střídavou péčí nesouhlasí... Lassie66 17.2.2010 11:47
****Re: Se střídavou péčí nesouhlasí... Srdííčko 17.2.2010 12:8
*****Re: Se střídavou péčí nesouhla... Jana 17.2.2010 12:21
**Re: Se střídavou péčí nesouhlasím MartinaNov (dva rošťáci 16.2.2010 11:34
*Jak stridava pece (ne)funguje u nas Fiona 18.2.2010 8:58
**Re: Jak stridava pece (ne)funguje u ... 16.5Salám&Lajka14 18.2.2010 9:2
***Re: Jak stridava pece (ne)funguje ... Fiona 18.2.2010 9:17
Nesmysly Le.V. 16.2.2010 8:49
*Re: Nesmysly DENISA 16.2.2010 9:19
**Re: Nesmysly cyann 16.2.2010 11:58
***Re: Nesmysly cyann 16.2.2010 13:25
***Re: Nesmysly cyann 16.2.2010 13:29
*Re: Nesmysly genova 16.2.2010 9:22
**Re: Nesmysly Le.V. 16.2.2010 9:48
*Re: Nesmysly .Žaba 16.2.2010 9:59
**Re: Nesmysly genova 16.2.2010 10:3
***Re: Nesmysly Le.V. 16.2.2010 10:15
****Re: Nesmysly MrakovaK 16.2.2010 10:31
*****Re: Nesmysly Le.V. 16.2.2010 10:39
******Re: Nesmysly Natascha 16.2.2010 14:38
*******Re: Nesmysly Srdííčko 16.2.2010 14:54
******Re: Nesmysly KKarolina 16.2.2010 16:29
*******Re: Nesmysly jary 21.2.2010 12:15
****Re: Nesmysly Petra 16.2.2010 12:28
*****Re: Nesmysly Markéta s párkem 16.2.2010 13:6
******Re: Nesmysly Petra 16.2.2010 15:30
****Re: Nesmysly Alenka v říši divů 16.2.2010 13:28
*****Re: Nesmysly ...neviditelná... 16.2.2010 14:56
******Re: Nesmysly Alenka v říši divů 17.2.2010 13:23
****Re: Nesmysly Alenka v říši divů 16.2.2010 13:28
****Re: Nesmysly Alenka v říši divů 16.2.2010 13:28
****Re: Nesmysly Alenka v říši divů 16.2.2010 13:28
***Re: Nesmysly Samarlu 16.2.2010 13:18
****Re: Nesmysly genova 16.2.2010 15:56
*****Re: Nesmysly KKarolina 16.2.2010 16:52
**Re: Nesmysly babuk 17.2.2010 10:11
***Re: Nesmysly Srdííčko 17.2.2010 11:22
*Zůstat bydlet na jednom místě a komuni... Lea 16.2.2010 10:29
**Re: Zůstat bydlet na jednom místě a ... Grow 16.2.2010 10:43
**Re: Zůstat bydlet na jednom místě a ... Věrka, dcera 15 let 6.11.2011 17:44
*Re: Nesmysly? Ani ne... Grow 16.2.2010 10:31
**Re: Nesmysly? Ani ne... Le.V. 16.2.2010 15:6
***Re: Nesmysly? Ani ne... Natascha 16.2.2010 15:24
***Re: Nesmysly? Ani ne... Grow 16.2.2010 17:1
****Re: Nesmysly? Ani ne... 16.5Salám&Lajka14 16.2.2010 17:28
*****Re: Nesmysly? Ani ne... Lassie66 16.2.2010 17:56
******Re: Nesmysly? Ani ne... 16.5Salám&Lajka14 16.2.2010 18:2
*******Re: Nesmysly? Ani ne... Samarlu 16.2.2010 18:18
*******Re: Nesmysly? Ani ne... Lassie66 16.2.2010 18:26
********Re: Nesmysly? Ani ne... otec na slovensku 16.2.2010 18:50
*********Re: Nesmysly? Ani ne..... Stáňa a dva kluci 16.2.2010 19:5
*****Sobectví :-)) Petra 16.2.2010 18:0
******Re: Sobectví :-)) 16.5Salám&Lajka14 16.2.2010 18:6
*******Re: Sobectví :-)) Stáňa a dva kluci 16.2.2010 18:13
********Re: Sobectví :-)) cyann 16.2.2010 18:30
*********Re: Sobectví :-)) Stáňa a dva kluci 16.2.2010 19:2
*****Re: Nesmysly? Ani ne... Grow 16.2.2010 19:39
******Re: Nesmysly? Ani ne... cyann 17.2.2010 9:22
*******Re: Nesmysly? Ani ne... *Šárka* 17.2.2010 9:57
*******Re: Nesmysly? Ani ne... Grow 17.2.2010 10:9
****Re: Nesmysly? Ani ne... Le.V. 17.2.2010 13:34
*Re: Nesmysly maja 16.2.2010 12:57
*Re: Nesmysly mamina79 16.2.2010 13:52
**Re: Nesmysly Le.V. 16.2.2010 13:59
***Re: Nesmysly KKarolina 16.2.2010 17:7
*Re: Nesmysly mlok 16.2.2010 21:26
**Re: Nesmysly Grow 16.2.2010 22:6
**Re: Nesmysly Grow 16.2.2010 22:7
***Re: Nesmysly Nejlepší tatínek 16.2.2010 22:42
****Re: Nesmysly Stáňa a dva kluci 16.2.2010 23:18
***Re: Nesmysly cyann 17.2.2010 9:25
*Re: Nesmysly Papula 17.2.2010 17:47
*Re: Nesmysly jary 21.2.2010 12:11
*Re: Nesmysly Rosemary, syn 15 let 26.2.2010 7:39
k článku nekázanka 16.2.2010 9:1
*Re: k článku *Niki* 16.2.2010 9:9
*Re: k článku DENISA 16.2.2010 9:13
*Re: k článku ErikaB 16.2.2010 9:17
**Re: k článku nekázanka 16.2.2010 9:23
***Re: k článku genova 16.2.2010 9:27
****Re: k článku nekázanka 16.2.2010 9:29
*****Re: k článku genova 16.2.2010 9:34
******Re: k článku Ráchel, 3 děti 16.2.2010 10:3
*******Re: k článku genova 16.2.2010 10:10
*******Re: k článku Lucie (+3 zlatíčka) 16.2.2010 10:13
******Re: k článku Jája 16.2.2010 10:20
****Re: k článku *Šárka* 16.2.2010 9:46
*****Re: k článku *Niki* 16.2.2010 9:49
******Re: k článku *Šárka* 16.2.2010 10:6
****Re: k článku .Žaba 16.2.2010 10:3
*Re: k článku Žžena 16.2.2010 10:13
*Re: k článku Žžena 16.2.2010 10:18
V clanku je hodne pravdy DENISA 16.2.2010 9:25
*Re: V clanku je hodne pravdy Liška s banem :) 16.2.2010 10:9
**Re: V clanku je hodne pravdy ...neviditelná... 16.2.2010 10:15
***Na střídavé výchově se mi nelíbí .... Hilly. 16.2.2010 20:29
****Re: Na střídavé výchově se mi ne... 16.5Salám&Lajka14 16.2.2010 20:36
*****Re: Na střídavé výchově se mi ... Hilly. 16.2.2010 20:45
*****Re: Na střídavé výchově se mi ... Hilly. 16.2.2010 20:45
*****Re: Na střídavé výchově se mi ... Stáňa a dva kluci 16.2.2010 20:53
******Re: Na střídavé výchově se m... 16.5Salám&Lajka14 16.2.2010 21:3
*******Re: Na střídavé výchově se... Stáňa a dva kluci 16.2.2010 21:17
******Re: Na střídavé výchově se m... cyann 17.2.2010 9:29
****Re: Na střídavé výchově se mi ne... Jíťa 18.2.2010 19:0
**Re: V clanku je hodne pravdy ...neviditelná... 16.2.2010 10:16
***Re: V clanku je hodne pravdy & 16.2.2010 10:33
**Re: V clanku je hodne pravdy Tragika 16.2.2010 10:25
***Re: V clanku je hodne pravdy *Šárka* 16.2.2010 10:29
***Re: V clanku je hodne pravdy 16.5Salám&Lajka14 16.2.2010 17:21
**Re: V clanku je hodne pravdy Tragika 16.2.2010 10:26
***Re: V clanku je hodne pravdy tinas 16.2.2010 10:48
***Re: V clanku je hodne pravdy Jahala. 16.2.2010 12:52
*Máme střídavou péči a je to běs Katka 16.2.2010 14:37
*Máme střídavou péči a je to běs Katka 16.2.2010 14:37
**Re: Máme střídavou péči a je to běs Srdííčko 16.2.2010 14:45
Jojo MrakovaK 16.2.2010 10:39
*Re: Jojo Le.V. 16.2.2010 11:19
**Re: Jojo Jana 16.2.2010 11:24
***Re: Jojo Le.V. 16.2.2010 12:1
*Re: Jojo Samarlu 16.2.2010 18:14
souhlas Minka+Sabi 11/05+Sebi 4/11 16.2.2010 12:6
*Re: souhlas Petra 16.2.2010 12:34
*Re: souhlas DENISA 16.2.2010 12:38
Schizofrenní situace Margot+1 16.2.2010 12:52
Mám střídavou péči Srdííčko 16.2.2010 13:9
*Re: Mám střídavou péči Le.V. 16.2.2010 14:13
*Re: Mám střídavou péči Amy 16.2.2010 14:39
*Re: Mám střídavou péči KKarolina 16.2.2010 17:20
*Re: Mám střídavou péči Helena, tři dospělé děti 16.2.2010 22:58
**Re: Mám střídavou péči 16.5Salám&Lajka14 17.2.2010 0:24
***Re: Mám střídavou péči 10.5Libik12 17.2.2010 0:33
***Re: Mám střídavou péči Lassie66 17.2.2010 9:15
***Re: Mám střídavou péči Helena, tři dospělé děti 17.2.2010 12:17
**Re: Mám střídavou péči Srdííčko 17.2.2010 11:35
***Re: Mám střídavou péči Helena, tři dospělé děti 17.2.2010 12:20
*Re: Mám střídavou péči diplomka 17.2.2010 22:8
*Re: Mám střídavou péči diplomka 17.2.2010 22:11
Střídavá péče je zlo Astrit 16.2.2010 13:35
Velký souhlas Vaal 16.2.2010 13:39
Nám střídavá péče funguje Kristýna, 10.6.2007, 28.8.2011 16.2.2010 14:6
*Re: Nám střídavá péče funguje ...neviditelná... 16.2.2010 16:19
**Re: Nám střídavá péče funguje ...neviditelná... 16.2.2010 16:19
*Re: Nám střídavá péče funguje diplomka 17.2.2010 23:49
Jak kdy Gladya, bývalá dasa, 16.2.2010 17:3
Tolik zla v jednom článku se jen tak nev... www.stridavka.cz 16.2.2010 17:58
*Re: Tolik zla v jednom článku se jen t... Astrit 16.2.2010 19:6
**Re: Tolik zla v jednom článku se jen... www.stridavka.cz 16.2.2010 21:49
Feministický článek Kája 16.2.2010 18:7
*Re: Feministický článek otec na slovensku 16.2.2010 18:16
**Re: Feministický článek Samarlu 16.2.2010 18:18
*Re: Feministický článek Stáňa a dva kluci 16.2.2010 18:22
**Re: Feministický článek Kája 16.2.2010 18:24
***Re: Feministický článek Stáňa a dva kluci 16.2.2010 18:27
****Re: Feministický článek Samarlu 16.2.2010 18:29
***Re: Feministický článek cyann 16.2.2010 18:46
****Re: Feministický článek Petra Neomi 16.2.2010 19:40
*****Re: Feministický článek 16.5Salám&Lajka14 16.2.2010 19:59
******Re: Feministický článek *Šárka* 16.2.2010 20:51
*****Re: Feministický článek Helena, tři dospělé děti 16.2.2010 23:5
*Re: Feministický článek genova 16.2.2010 18:39
*Re: Feministický článek Natascha 16.2.2010 18:43
**Re: Feministický článek Dana, dvě děti 16.2.2010 20:12
***Re: Feministický článek 16.5Salám&Lajka14 16.2.2010 20:31
****Re: Feministický článek Lassie66 16.2.2010 20:36
*****Re: Feministický článek 16.5Salám&Lajka14 16.2.2010 20:38
******Re: Feministický článek Lassie66 16.2.2010 20:42
*******Re: Feministický článek 16.5Salám&Lajka14 16.2.2010 20:44
********Re: Feministický článek Lassie66 16.2.2010 20:49
********Re: Feministický článek Dana, dvě děti 17.2.2010 13:4
*********Re: Feministický článe... 16.5Salám&Lajka14 17.2.2010 13:17
**********Re: Feministický člá... Lassie66 17.2.2010 13:48
***********Re: Feministický č... 16.5Salám&Lajka14 17.2.2010 16:49
************Re: Feministický... Lassie66 17.2.2010 16:52
*************Re: Feministic... 16.5Salám&Lajka14 17.2.2010 16:55
**************Re: Feminist... Lassie66 17.2.2010 16:56
***************Re: Femini... 16.5Salám&Lajka14 17.2.2010 16:58
**************Re: Feminist... Myšutka* 17.2.2010 17:7
***************Re: Femini... 16.5Salám&Lajka14 17.2.2010 17:10
****************Re: Femi... *Šárka* 17.2.2010 17:21
************Re: Feministický... *Šárka* 17.2.2010 16:56
************Re: Feministický... Lassie66 17.2.2010 17:2
*************Re: Feministic... 16.5Salám&Lajka14 17.2.2010 17:6
**************Re: Feminist... Lassie66 17.2.2010 17:12
************Re: Feministický... Stáňa a dva kluci 17.2.2010 18:10
****Re: Feministický článek Mortadela 17.2.2010 9:30
**Re: Feministický článek Samarlu 16.2.2010 22:7
***Re: Feministický článek *Šárka* 16.2.2010 22:17
***Re: Feministický článek Natascha 17.2.2010 8:48
****Re: Feministický článek Kja 17.2.2010 14:4
*Re: Feministický článek cyann 16.2.2010 18:43
*Re: Feministický článek Terka79 20.2.2010 12:45
**Re: Feministický článek *Niki* 20.2.2010 13:17
***Re: Feministický článek 16.5Salám&Lajka14 20.2.2010 13:26
****Re: Feministický článek *Niki* 20.2.2010 14:9
****Re: Feministický článek *Niki* 20.2.2010 14:12
střídavá péče Bouřka 16.2.2010 19:49
*Re: střídavá péče Kája 16.2.2010 20:34
**Re: střídavá péče Hilly. 16.2.2010 20:51
***Re: střídavá péče Kája 16.2.2010 21:37
****Re: střídavá péče Hilly. 16.2.2010 21:57
*****Re: střídavá péče 16.5Salám&Lajka14 16.2.2010 22:4
******Re: střídavá péče Hilly. 16.2.2010 23:46
**Re: střídavá péče Kja 17.2.2010 13:59
střídavá péče Bouřka 16.2.2010 19:49
STRIEDAVÁ VÝCHOVA PRISPIEVA K REDUKCII N... striedavá starostlivosť 16.2.2010 22:30
Jedině výlučná péče mužů Nejlepší tatínek 16.2.2010 22:41
špatné je úplně všechno Helena, tři dospělé děti 16.2.2010 23:12
*Re: špatné je úplně všechno Hilly. 17.2.2010 8:22
*Re: špatné je úplně všechno Mortadela 17.2.2010 9:37
*Re: špatné je úplně všechno KKarolina 17.2.2010 10:32
*Re: špatné je úplně všechno cyann 17.2.2010 13:57
**Re: špatné je úplně všechno KKarolina 17.2.2010 16:1
Teda to je manipulativní pamflet. Z + 2 17.2.2010 13:24
*Re: Teda to je manipulativní pamflet. genova 17.2.2010 15:50
souhlas Terka79 17.2.2010 15:6
*Re: souhlas 16.5Salám&Lajka14 17.2.2010 16:52
**Re: souhlas Amy 17.2.2010 17:2
***Re: souhlas Lassie66 17.2.2010 17:5
****Re: souhlas Amy 17.2.2010 17:17
*****Re: souhlas Natascha 17.2.2010 17:33
******Re: souhlas Natascha 17.2.2010 17:38
*****Re: souhlas genova 18.2.2010 13:8
******Re: souhlas 16.5Salám&Lajka14 18.2.2010 14:28
*******Re: souhlas genova 18.2.2010 14:37
********Re: souhlas 16.5Salám&Lajka14 18.2.2010 14:44
*********Re: souhlas genova 18.2.2010 14:53
**********Re: souhlas 16.5Salám&Lajka14 18.2.2010 15:2
*******Re: souhlas genova 18.2.2010 14:39
*******Re: souhlas Natascha 18.2.2010 15:30
********Re: souhlas 16.5Salám&Lajka14 18.2.2010 15:31
********Re: souhlas 16.5Salám&Lajka14 18.2.2010 15:35
*********Re: souhlas Natascha 18.2.2010 15:44
**********Re: souhlas Grainne 18.2.2010 16:11
***********Re: souhlas Natascha 18.2.2010 16:50
************Re: souhlas Grainne 18.2.2010 17:10
*************Re: souhlas Natascha 18.2.2010 17:30
**************Re: souhlas Grainne 18.2.2010 18:42
***************Re: souhla... Natascha 18.2.2010 18:50
****************Re: souh... Grainne 18.2.2010 21:21
*****************Re: so... Natascha 19.2.2010 10:57
******************Re: s... 16.5Salám&Lajka14 19.2.2010 11:13
*******************Re: s... Natascha 19.2.2010 11:21
*******************Re: s... sovice 19.2.2010 11:59
********************Re: s... 16.5Salám&Lajka14 19.2.2010 12:3
*********************Re: s... sovice 19.2.2010 12:19
**********************Re: s... 16.5Salám&Lajka14 19.2.2010 12:29
***********************Re: s... sovice 19.2.2010 12:40
***********************Re: s... sovice 19.2.2010 13:9
*******Re: souhlas Amy 19.2.2010 9:48
******Re: souhlas Amy 19.2.2010 9:50
*******Re: souhlas genova 21.2.2010 17:9
**Re: souhlas kacenkaii 18.2.2010 18:36
**Re: souhlas Terka79 20.2.2010 13:1
***Re: souhlas 16.5Salám&Lajka14 20.2.2010 13:23
****Re: souhlas Natascha 20.2.2010 13:43
****Re: souhlas Tvoje horší já 20.2.2010 14:26
*****Re: souhlas 16.5Salám&Lajka14 20.2.2010 14:34
******Re: souhlas *Niki* 20.2.2010 16:8
***Re: souhlas 16.5Salám&Lajka14 20.2.2010 13:37
****Re: souhlas Natascha 20.2.2010 13:46
****Re: souhlas Lassie66 20.2.2010 14:0
****Re: souhlas *Niki* 20.2.2010 14:3
*****Re: souhlas 16.5Salám&Lajka14 20.2.2010 14:30
******Re: souhlas genova 21.2.2010 17:23
*******Re: souhlas 16.5Salám&Lajka14 21.2.2010 17:31
Schizofrenní uspořádání...(?) Ananta 17.2.2010 20:56
Jednostranný blábol Jíťa 18.2.2010 16:57
absolutní souhlas s článkem - vlastní zk... LuckaKT 19.2.2010 9:46
*Re: absolutní souhlas s článkem - vlas... Rosemary 26.2.2010 9:0
absolutní souhlas s článkem - vlastní zk... LuckaKT 19.2.2010 9:48
*Re: absolutní souhlas s článkem - vlas... 16.5Salám&Lajka14 19.2.2010 10:3
**Re: absolutní souhlas s článkem - vl... 16.5Salám&Lajka14 19.2.2010 10:7
***Re: absolutní souhlas s článkem - ... aachje skunk a tři holky 19.2.2010 10:10
**Re: absolutní souhlas s článkem - vl... kacenkaii 19.2.2010 10:51
***Re: absolutní souhlas s článkem - ... kacenkaii 19.2.2010 18:15
****Re: absolutní souhlas s článkem ... Natascha 19.2.2010 18:20
*****Re: absolutní souhlas s článke... kacenkaii 19.2.2010 19:14
******Re: absolutní souhlas s člán... 16.5Salám&Lajka14 19.2.2010 19:20
*******Re: absolutní souhlas s čl... kacenkaii 19.2.2010 19:26
*******Re: absolutní souhlas s čl... *Niki* 19.2.2010 19:49
********Re: absolutní souhlas s ... 16.5Salám&Lajka14 19.2.2010 20:20
*********Re: absolutní souhlas ... HonzaT 19.2.2010 20:27
*********Re: absolutní souhlas ... 10.5Libik12 19.2.2010 22:9
**********Re: absolutní souhla... 16.5Salám&Lajka14 19.2.2010 22:15
***********Re: absolutní souh... *Niki* 19.2.2010 23:36
***********Re: absolutní souh... 10.5Libik12 19.2.2010 23:44
***********Re: absolutní souh... Rosemary 26.2.2010 9:12
******Re: absolutní souhlas s člán... *Šárka* 19.2.2010 20:5
*******Re: absolutní souhlas s čl... kacenkaii 19.2.2010 20:30
********Re: absolutní souhlas s ... *Šárka* 19.2.2010 20:34
*********Re: absolutní souhlas ... kacenkaii 19.2.2010 21:3
*******Re: absolutní souhlas s čl... *Niki* 19.2.2010 21:30
**Re: absolutní souhlas s článkem - vl... Grow 19.2.2010 15:5
***Re: absolutní souhlas s článkem - ... 16.5Salám&Lajka14 19.2.2010 15:14
***Re: absolutní souhlas s článkem - ... Onora 24.2.2010 22:9
*Re: absolutní souhlas s článkem - vlas... kacenkaii 19.2.2010 10:52
*Re: absolutní souhlas s článkem - vlas... Grow 19.2.2010 15:13
**Re: absolutní souhlas s článkem - vl... LuckaKT 23.2.2010 18:0
Střídavá péče - v jednom bytě pro děti s... Táňulka 8.3.2010 14:0
střídavá péče nini 17.3.2010 14:10




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.